GPMapa biadolenie i takie tam off topy ....

Dyskusje bliżej lub dalej związane z GPSami, zawsze jednak w doborowym towarzystwie.

Re: Zgłoszenia Imagis - nowe ronda

Postprzez beetle-m » Pn, 08 cze 2009 12:28

Idąc tropem Ajger'a trzeba zapytać co z innymi komercyjnymi produktami, których przedstawiciele mogą pobierać nasze załączniki z postów ?
W moim przypadku (prywatna opinia user'a forum) będę zadowolony jeśli ktoś z Navteq'u pobierze mój ślad i wprowadzi go w krótkim czasie do swojej bazy CNE 2010.xx oszczędzając mi nerwów i oczekiwania na wprowadzenie poprawki poprzez ich stronę MapReporter. Nadal czekam (od grudnia 2008) na realizację kilku wrzutek w Navteq.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6710
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Zgłoszenia Imagis - nowe ronda

Postprzez Ajger » Pn, 08 cze 2009 13:13

beetle-m napisał(a):Idąc tropem Ajger'a trzeba zapytać co z innymi komercyjnymi produktami, których przedstawiciele mogą pobierać nasze załączniki z postów ?

Na to wpływu nie mamy.
Natomiast tutaj jest trochę inna sytuacja, bo to Imagis (za Twoim pośrednictwem) zwraca się z prośbą o podsyłanie śladów. Ktoś już tu kiedyś o tym pisał i ja się z tym w pełni zgadzam, że uzytkownicy podsyłając ślady uaktualniają mapę, a później producent mapy każe im sobie tę aktualizację kupić. Czy to jest uczciwe?
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
Avatar użytkownika
Ajger
Bywalec
 
Posty: 856
Dołączył(a): Wt, 13 lis 2007 8:07
Lokalizacja: Nowa Sarzyna 50°19'N, 22°20'E

Re: Zgłoszenia Imagis - nowe ronda

Postprzez frasun » Pn, 08 cze 2009 13:29

Nie bardzo rozumiem, dlaczego zgłoszenie jednego ronda na lokalnej drodze w Koluszkach ma dawać prawo do bezpłatnej aktualizacji? Wolałbym gdyby nasze zgłoszenia i działalność garniaka doprowadziła do obniżenia ceny GPMapy i poprawienia jej jakości, niż do rozdania kilku bezpłatnych licencji.
Zawsze masz wybór, możesz zgłaszać poprawki nie licząc na nagrody lub uważać, że to nie fair i ich nie zgłaszać.
Osobiście uważam, że dużo gorsza jest sytuacja, którą opisał beetle, czyli nielegalne użycie danych publikowanych na forum.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3775
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Re: Zgłoszenia Imagis - nowe ronda

Postprzez beetle-m » Pn, 08 cze 2009 13:39

Ajger napisał(a): ... bo to Imagis (za Twoim pośrednictwem) zwraca się z prośbą o podsyłanie śladów.
Nie ma takiego obowiązku Ajger. Można to zignorować, udawać, że się nie widzi itd. Nie chcesz (z różnych powodów) - nie dajesz. Szanuję każdą taką decyzję.

Te ronda zrobią i bez naszych śladów. Potrwa to tylko o wiele dłużej ale w końcu będzie.
W miarę swoich możliwości mam zamiar nadal podsyłać swoje dane do Imagisu, UMPpcPL, Navteq'u (kolejność projektów przypadkowa).
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6710
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Zgłoszenia Imagis - nowe ronda

Postprzez popej » Pn, 08 cze 2009 14:20

Ajger napisał(a):uzytkownicy podsyłając ślady uaktualniają mapę, a później producent mapy każe im sobie tę aktualizację kupić. Czy to jest uczciwe?

Ja mam dokładnie odwrotnie. Najpierw kupiłem aktualizację, potem zgłosiłem błędy i następnie bez dodatkowych kosztów otrzymałem nową mapę z poprawkami.
Ale to może dlatego, że zgłosiłem ronda do usunięcia z mapy? ;-)
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Zgłoszenia Imagis - nowe ronda

Postprzez nocnyMarek » Wt, 09 cze 2009 12:22

frasun napisał(a):Osobiście uważam, że dużo gorsza jest sytuacja, którą opisał beetle, czyli nielegalne użycie danych publikowanych na forum.


Nie przesadzasz?
Jakiej to ochronie prawnej podlega fragment automatycznego logu z urządzenia,
umieszczony na publicznym forum, który w dodatku można pobrać nawet bez zalogowania?
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
Avatar użytkownika
nocnyMarek
Bywalec
 
Posty: 607
Dołączył(a): Śr, 21 mar 2007 21:17
Lokalizacja: Silesia

Re: Zgłoszenia Imagis - nowe ronda

Postprzez Artur » Wt, 09 cze 2009 15:17

Myślę, że Frasun miał na myśli "gorszość" moralną - korzystanie z owoców cudzej pracy (ja na przykład często specjalnie, żeby zebrać ślad jadę dłuższą trasą) bez dziękuję itp.
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Artur
Moderator
 
Posty: 1480
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 22:39
Lokalizacja: Płock

Re: Zgłoszenia Imagis - nowe ronda

Postprzez Spider » Wt, 09 cze 2009 20:26

A ja proponuję te posty przenieść do innego wątku bo tutaj miały być zgłoszenia a nie dyskusje.
Garmin: GPSMap 66s
Android: Xiaomi Redmi 4X

Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Spider
Radny
 
Posty: 1144
Dołączył(a): N, 02 gru 2007 20:12
Lokalizacja: Wrocław

Re: Zgłoszenia Imagis - nowe ronda

Postprzez beetle-m » Wt, 09 cze 2009 21:10

Zgłoszenia w wątku zgłoszeniowym - nie tutaj.
Wydzieliłem dyskusję
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6710
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: GPMapa biadolenie i takie tam off topy ....

Postprzez pietrasagh » Śr, 04 lis 2009 21:30

Gdy kupowałem nuvi255W sprzedawca polecił mi dodatkowo wersję z GPMapa 2009.2- że niby dokładniejsza od fabrycznego CN i super aktualna.
Po kilku próbach wyszukania mniejszych ulic w mniej popularnych miejscowościach okazało się, że CN na europę ma o niebo dokładniejsze dane niż GPMAPA. W GPmapie mniejsze miasta i wsie składają się praktycznie tylko z głównej ulicy. Dramat. Moim zdaniem pieniądze wyrzucone w błoto. Mogli by się jej twórcy wysilić i zerżnąć z CN przynajmniej plany miejscowości i nazwy ulic.
Po do edukowaniu się w necie wgrałem sobie UMP-PL. Za darmo i jak dla mnie wystarczający.
Czuję się oszukany, ale cóż można zrobić przecież widziały gały co brały, nie...
pietrasagh
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): Śr, 04 lis 2009 21:18

Re: GPMapa biadolenie i takie tam off topy ....

Postprzez Zachu » Śr, 04 lis 2009 21:35

500 razy było pisane na forum. Można przeczytać było przed kupnem, wiem czasem człowiek się napali. Jak kiedyś będziesz jechał do tych wiosek to zobaczysz różnicę.
A zrzynać to prawo zabrania ;)
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 8177
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: GPMapa biadolenie i takie tam off topy ....

Postprzez solti » Śr, 04 lis 2009 21:45

A próbowałeś tez jeździć z CNE i GPMapą po Polsce, czy tylko tak czysto teoretyzujesz? Proponuję najpierw trochę pojeździć po różnych drogach z oboma produktami a jak już CNE przegoni Cię po kilku nie istniejących odcinkach i kilku gruntówkach do tego, to dopiero potem narzekać. Może (a raczej na pewno) CNE ma więcej szczegółów, ale do jazdy na dłuższą metę jest znacznie mniej przewidywalny, żeby to tak delikatnie nazwać :wink:
nuvi 205 + GPMapa + UMP, nuvi 1200T (FW 4.99 PouchX) + CNE + UMP
solti
 
Posty: 23
Dołączył(a): N, 05 kwi 2009 11:58
Lokalizacja: Poznań

Re: GPMapa biadolenie i takie tam off topy ....

Postprzez wodnik7 » Śr, 04 lis 2009 22:34

solti napisał(a): CNE ma więcej szczegółów, ale do jazdy na dłuższą metę jest znacznie mniej przewidywalny, żeby to tak delikatnie nazwać :wink:


tez jezdze, i to niemalo, i jakos z CNE problemow nie mam - oczywiscie niekiedy mniejsze uparcie proponuje, ale zbaczac z krajowki jadac nie trzeba..

GPMAPA za to tez (gdy kiedys dawno temu probowalem) pokazywala drogi, ktorych nie ma (np. przed Tarnobrzegiem), czy na Pomorzu..

Wiec sam osobiscie gpmapy juz nie kupie, CNE wystarcza w zupelnosci - zawsze dojechalem, czas przewidywany sie w miare zgadzal, drogi tez.

Ale moje zdanie jest tu wyjatkowe, wiem..
Pozdrawiam, Michal
GPSMAP 60CS, StreetPilot c510, nuvi 255wt, CNE 2008-2010, ump, topo_100 i dalsze..
wodnik7
Bywalec
 
Posty: 333
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 22:10
Lokalizacja: Berlin/Gdańsk

Re: GPMapa biadolenie i takie tam off topy ....

Postprzez SP2BZW » Śr, 04 lis 2009 22:44

dlaczego wyjątkowe :?: już z róźnych stron słyszałem że CNE 2009.20 wybitnie poprawił kategoryzację dróg ale chyba jeszcze
w dniu dzisiejszym bardziej zaufałbym GPMapie 2009.3 (jeszcze nie widziałem ale już jest i chyba jeszcze lepsza :D )
SP2BZW
 

Re: GPMapa biadolenie i takie tam off topy ....

Postprzez GPS Maniak » Cz, 05 lis 2009 0:03

pietrasagh napisał(a):W GPmapie mniejsze miasta i wsie składają się praktycznie tylko z głównej ulicy. Dramat ..... wgrałem sobie UMP-PL. ..... jak dla mnie wystarczający.

Hmm. Rozumiem, że w UMPie mniejsze wsie i miasta są rozpracowane w sposób wystarczający? :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do HydePark

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość