Geokodowanie zdjęć

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

AFAIK pod tym kątem lepszy jest Wintec WBT-201 - jest do niego oprogramowanie na palmtopy (WM oraz Palm OS). Teoretycznie Wintec ma własny format zapisu logów (.tk1), jednak np. w przypadku oprogramowania do Palm OS (WM nie używam, więc nie wiem jak tam jest) można zrzucić logi do pliku GPX, a potem np. wczytać do odbiornika który obsługuje GPX'y - pojawia się tam jako zapisany ślad po którym można np. nawigować (sprawdzone z Colorado).

Nie bawiłem się Qstarz'em, jednak z tego co czytałem swego czasu nie bardzo było dostępne dla niego oprogramowanie na palmtopy. Nie wiem jak teraz, może się to zmieniło.
qstarz
Nowy

Post autor: qstarz »

kupiłem w końcu Qstarz QT-1000P

i w manualu pisze niby ,że nie można zgrywać danych przez bluetooth
ALE
na www producenta dokopałem się czegoś takiego :
"Q4. Can the logged data be downloaded by Bluetooth ?
A4. Actually it's okay for Q1000P to download data via Bluetooth interface. However, since it is not stable and with lower download performance than that of USB interface, we don't officially admit this feature."

znaczy niby się da ,ale nie polecają ,bo jest to wolny i niestabilny sposób

hmmm...no chyba ,że w ostateczności jak już pamięć zapełnimy może by włączyć w telefonie np TrekBuddy i zapisywać log od razu w telefonie....?
ulatko
Początkujący

Re: Geokodowanie zdjęć

Post autor: ulatko »

Witam!!
Pociagne temat loggerow.Czy takie urzadzenie PENTAGRAM PathFinder Logger P 3106 ktos juz testowal?Geokodowanie zdjec nie jest dla mnie priorytetem ale jak jest to moze sie przydac.Glownie interesuje mnie wspolpraca z OziExplorer zainstalowanym na PC, oraz bezposredni zrzut sladow i way pointow do Map Sourca.No i jeszcze ten MTK.Jak to sie ma do Sirf III? Planuje uzywac m.innymi w gestym lesie.
Pozdr!!
A i jeszcze jedno.W opisie technicznym jest napisane ze polaczenie z PC realizuje bluetooth ale moze jest tez opcja ze przez USB nie tylko laduje baterie ale tez przesyla dane do PC w trakcie nawigacji. ?
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Tu można poczytać test: http://itbiznes.pl/art28055.html
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

Geokodowane zdjęcia w zasobach sieciowych
crossingways.com; czytelny interfejs, mapy Microsoft Virtual Earth
everytrail.com; nieco utrudnione ładowanie fotografii, za to automatyczny pokaz zdjęć w dużym formacie
gpsalbum.com; albumy z Finlandii
gpsies; intergracja z Sporttracks, Picasa, Panoramio... czytaj
googlemaps, googleearth i picasa; czyli "u źródła"
mtbguru; bardzo łatwe dodawanie zdjęć jako skompresowany plik *.zip
track-n-share.com; łatwe i szybkie publikowanie śladów, zdjęć i filmów na mapie
triptracker.net; wygodny przegląd zdjęć na mapach
wikiloc.com; mapy TOPO US
Geokodowane zdjęcia i punkty szczególne (POI) na mapie i profilu
sharemyroutes.com; Microsoft Virtual Earth
tourfinder.net
Punkty szczególne na mapie
outdooractive.com
routeyou.com i inne...
Pełna funkcjonalność wyłącznie z wykorzystaniem przeglądarki Mozilla Firefox.
Ostatnio zmieniony 05 sty 2016, 10:24 przez Marko, łącznie zmieniany 1 raz.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
RoboD
Nowy

Post autor: RoboD »

Witam

GeoSetter przestał mi wyświetlać mapę. Otrzymuję komunikat:

Kod: Zaznacz cały

The Map can't be found at:
http://www.friedemann-schmidt.com/geosetter/gmap21.html
Please Fill In The Correct Path at Program Settings...
To problem lokalny, czy wysiadło coś na serwerze?
Awatar użytkownika
RyszardS
Bywalec
Kontakt:

Post autor: RyszardS »

Turnika obsługuje pliki graficzne z danymi EXIFF. Tworzy na ich podstawie załączniki do punktów śladu (widoczne też na profilach wysokościowych).

:arrow: TURnika - Kronika Turystyczna (wątek na Garniak.pl)
Ostatnio zmieniony 16 mar 2009, 08:37 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Opisano link
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Bogaty zasób geotagowanych zdjęć (tylko oryginały) w galerii Clemensfranza (na pewno wszystkie oryginały datowane 2009 mają dane Exif-GPS) na commons.wikimedia.org http://toolserver.org/~daniel/WikiSense ... s=0&max=25
Podgląd miejsca fotografii możliwy np. w programie IrfanView po zainstalowaniu wtyczki EXIF-GPS.

Uwaga:
Podczas eksportu zdjęć, w Panoramio, Picasa etc. dane EXIF: GPS są wycinane, w związku z czym zdjęcia są geolokalizowane tylko online na mapach GoogleMaps.
Takie są moje obserwacje, czy ktoś z Państwa spotkał się już z tym fenomenem?
Uwaga:
Jednym z nielicznych serwisów nie wycinających danych EXIF: GPS jest http://www.mtbguru.com/
Czy ktoś z Państwa publikuje swoje zdjęcia z danymi EXIF: GPS np. na plfoto.com?
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
sdsyc
Radny
Has thanked: 4 times

Post autor: sdsyc »

Marko pisze:Uwaga:
Podczas eksportu zdjęć, w [...] Picasa [...] dane EXIF: GPS są wycinane
Nie zauważyłem. Powiedziałbym nawet - wprost przeciwnie. Picasa - Google Earth stanowi fajny zestaw do geokodowania pojedynczych zdjęć. Przed chwilą sprawdziłem: wyeksportowane (na dysk) z Picasy zdjęcie odczytałem GeoSetterem - mimo różnych zmian ustawionych w eksporcie (rodzielczość, jakość) dane lokalizacyjne pozostały nienaruszone.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

sdsyc pisze:Przed chwilą sprawdziłem: wyeksportowane (na dysk) z Picasy zdjęcie odczytałem GeoSetterem - mimo różnych zmian ustawionych w eksporcie (rodzielczość, jakość) dane lokalizacyjne pozostały nienaruszone.
Czy sprawdziłeś również co wyświetla IrfanView w danych Exif?

Ciekawy serwis do geolokalizacji zdjęć: http://pl.locr.com/
sdsyc
Radny

Marko pisze:Czy sprawdziłeś również co wyświetla IrfanView w danych Exif?
Nie używam IrfanView. Dane dotyczące ekspozycji na pewno zostają - po eksporcie z Picasy widzę je programem cam2pc. Dane dotyczące lokalizacji na pewno zostają - widzę je w Geosetter. Pamiętaj, że dane tekstowe dotyczące lokalizacji różne programy lubią zapisywać w różnych polach EXIF lub IPTC, do tego korzystając z różnego kodowania znaków PL (Win1250 vs. UTF). Wtedy pomaga mi niezawodny exiv2.exe, aby zorientować się, co i gdzie zostało wpisane i żeby ew. dane przepisać np. z pól IPTC do komentarza EXIF lub opisu IPTC (które są używane jako podpisy przy tzw. 'slajdowisku')
sdsyc
Radny

Marko pisze:Ciekawy serwis do geolokalizacji zdjęć: http://pl.locr.com/
Nie korzystam z tego, ale w Geosetter jest polecenie "Images -> Upload/Synchronize to locr..."
Do geokodowania zdjęć polecam Geosetter-a.

(edit po odpowiedzi marko - usunięcie przecinka)
Ostatnio zmieniony 26 lis 2009, 11:08 przez sdsyc, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

sdsyc pisze:Przed chwilą sprawdziłem: wyeksportowane (na dysk) z Picasy zdjęcie odczytałem GeoSetterem - mimo różnych zmian ustawionych w eksporcie (rodzielczość, jakość) dane lokalizacyjne pozostały nienaruszone.
Podlinkuj, proszę do tego zdjęcia.

Edit:
OK, u mnie już też działa :)
Należy pobrać oryginał zdjęcia, a nie miniatury.
Ostatnio zmieniony 26 lis 2009, 12:00 przez Marko, łącznie zmieniany 2 razy.
sdsyc
Radny

Marko pisze:Podlinkuj, proszę do tego zdjęcia.
Załączniki
Chyba geokodowane geosetterem, opisy i komentarze wstawiane przez exiv2, a wyeksportowane z Picasa.
Chyba geokodowane geosetterem, opisy i komentarze wstawiane przez exiv2, a wyeksportowane z Picasa.
IMG_1198.JPG (6.41 KiB) Przejrzano 15718 razy
hanysek81
Nowy
Kontakt:

Post autor: hanysek81 »

Odświeżam temat - czy coś w kwestii programów się zmieniło?

Czy nadal używacie GeoSetter, bo czytając temat, to chyba najbardziej przypadł do gustu forumowiczom.

A może pojawił się jakiś lepszy program?
HTC Artemis + Garmin Mobile XT
Dakota 20
nüvi® 1390LMT
ODPOWIEDZ