Komercyjne mapy - zbyt mały wybór.
Komercyjne mapy - zbyt mały wybór.
Kupilem GPSmap 60c i oczywiscie szukam map. Jak wyszukuje mapy komercyjne na https://buy.garmin.com/shop/buymaps.do do GPSmap 60c to okazuje sie ze dla Europy sa dostepne tylko 2 (słownie dwie) mapy: TOPO Hungary i TOPO Slovakia. Chyba kupilem zle urzadzenie 
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Re: Komercyjne mapy - zbyt mały wybór.
Wykaż nieco cierpliwości ... a w międzyczasie zajrzyj tu: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2&t=11163
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Garmin pokazuje ze 30 własnych map do tego GPS:Jarcio pisze:Jak wyszukuje mapy komercyjne
https://buy.garmin.com/shop/shop.do?pID=8480
Brak karty SD zacznie ogranicza możliwości 60c, bo wiele map jest dostępnych tylko na karcie. Również dotyczy to mapy, którą Ci wskazał GPS Maniak.Jarcio pisze:Chyba kupilem zle urzadzenie
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
No fakt. Nie zwróciłem na to uwagi że to odbiornik bez "X"

Pozdrawiam Lechu
Czy taka mape z karty SD (kupiona komercyjnie) moge wgrac do pamieci 60c ?
Z drugiej strony widze jednak ze jest troche map niekomercyjnych obszarow ktore mnie interesuja, czyli np Beskid Niski i Tatry. Znalazlem nawet mapy rejonu lasow Rud Raciborskich (moje tereny rowerowe). Mysle, ze bedzie dalo sie je wgrac. Moj zakup urzadzenia byl troche pochopny ale mysle ze nie bedzie zle
Dziekuje za przeniesienie mojego postu do nowego watku, jestescie bardzo szybcy. Generalnie podoba mi sie porzadek jaki tu panuje.
Z drugiej strony widze jednak ze jest troche map niekomercyjnych obszarow ktore mnie interesuja, czyli np Beskid Niski i Tatry. Znalazlem nawet mapy rejonu lasow Rud Raciborskich (moje tereny rowerowe). Mysle, ze bedzie dalo sie je wgrac. Moj zakup urzadzenia byl troche pochopny ale mysle ze nie bedzie zle
Dziekuje za przeniesienie mojego postu do nowego watku, jestescie bardzo szybcy. Generalnie podoba mi sie porzadek jaki tu panuje.
Pozdro,
Jarcio
Garmin GPSMAP 60c, rower XC, turystyka piesza Tatry czasem Alpy
Jarcio
... tak jest wykaze cierpliwosc. Mysle ze to mnie zadowoli w 100%, OK 99%GPS Maniak pisze:Wykaż nieco cierpliwości ... a w międzyczasie zajrzyj tu: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2&t=11163
Pozdro,
Jarcio
Jarcio
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Problemów widzę "milion".Jarcio pisze:Czy taka mape z karty SD (kupiona komercyjnie) moge wgrac do pamieci 60c ?
* Po pierwsze licencja i w konsekwencji klucz odblokowujący mapę będą przypisane do karty, a nie do odbiornika. Sądzę jednak, że w tej materii można byłoby się dogadać z producentem mapy.
* Po drugie mapa nie będzie sprzedawana w postaci instalki MapSource lecz w postaci pojedynczego pliku gmapsupp.img, który w wersji 2012.2 ma 448 MB, podczas gdy Twój odbiornik ma zaledwie 56MB. Ten problem też można by było obejść * ale nie bez skutków ubocznych. Tzn. utracisz możliwość wyszukiwania adresów.
* No i na koniec - prosta proporcja 56/448 pokazuje, że mógłbyś do odbiornika wgrać co najwyżej 12-13% powierzchni mapy. Diablo mało.
Dlatego ponownie przepraszam za wprowadzenie w błąd
-----------
*) Opis jak skorzystać z pliku gmapsupp.img z mapą PL_Topo w MapSource: http://gpsmaniak.com/2010/porady-mapsource.htm
Pozdrawiam Lechu
Karta SD jest elementem zabezpieczenia mapy przed kopiowaniem, bez niej odbiornik nie odblokuje mapy. Poza tym współczesna mapa zwykle jest kilka razy większa niż pamięć 60C (Topo Niemiec ponad 40 razy). Można taką mapę podzielić, niestety z pewnymi stratami funkcjonalności. Do Twojego odbiornika musisz szukać map na DVD do instalacji na PC. W tym wypadku można ładować mapę kawałkami do odbiornika.Jarcio pisze:Czy taka mape z karty SD (kupiona komercyjnie) moge wgrac do pamieci 60c ?