Linux - komunikacja z garminem

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.

Moderatorzy: Zachu, wojtek, Spider, PouchX

Linux - komunikacja z garminem

Postprzez xmartin » Cz, 25 paź 2012 8:06

Witam

Czy istnieją jakieś aplikacje na linuxa pozwalające na wgrywanie np. śladów czy map do garmina (konkretnie etrexa)?

Pozdrawiam
xmartin
 
Posty: 22
Dołączył(a): Cz, 30 sie 2007 9:09

Re: Linux - komunikacja z garminem

Postprzez popej » Cz, 25 paź 2012 9:05

Dla nowych eTreksów cp powinno zadziałać ;)
Dla starszych spróbowałbym wine + Mapsource.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6843
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Linux - komunikacja z garminem

Postprzez Athantor » Cz, 25 paź 2012 19:10

xmartin napisał(a):Czy istnieją jakieś aplikacje na linuxa pozwalające na wgrywanie np. śladów czy map do garmina (konkretnie etrexa)?

Qlandkarte GT (tu przykład użycia).

Umie UMP:
qlgt1.png
UMP

Jak i GeoPortal (na który można nałożyć UMP):
qlgt2.jpg
GeoPortal

Umie też w elegancko zaplanować trasę:
qlgt3.png


Wysyłka działała na posiadany niegdyś Legend HCx, a dziś działa na Etrex20.

Jak dla mnie, full opcja lepsza od MapSource™ :)
:D
Avatar użytkownika
Athantor
 
Posty: 13
Dołączył(a): So, 09 sty 2010 2:41

Re: Linux - komunikacja z garminem

Postprzez rawiczanin » Śr, 31 paź 2012 10:58

Athantor napisał(a):Qlandkarte GT (tu przykład użycia).

Można prosić o jakiś krótki tutorial jak uruchomić UMP w tym programie? Walczę z tym już 3 dni i bez rezultatu.
rawiczanin
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): N, 30 sty 2011 21:20

Re: Linux - komunikacja z garminem

Postprzez Athantor » Śr, 31 paź 2012 21:24

Pod linuksem musisz mieć zainstalowany program „rsync”! Bez tego ani rusz!

W konsoli (utworzy katalog, pobierze pobieraczkę i pobierze pobieraczką najnowszą UMP-Topo):
Kod: Zaznacz cały
mkdir ~/ump/&& cd ~/ump/ && wget https://gist.github.com/raw/3989403/acf710ee5b239124ab24b312b8bf876efd4e87d1/up.sh && bash ./up.sh


Jak pobierze, to w QLandkarte wybieramy kolejno:
Kod: Zaznacz cały
File → Load map → (wchodzimy do katalogu ~/ump/) → <alt>+<f> („Filter:” na dole) → „Garmin” → UMP-pcPL-to.tdb → UMP-pcPL-to_mdr.img

Pod windowsem, pobieramy instalkę, pobieramy mapę i wskazujemy w QLandkarte te same pliki „.tdb” i „.img”.


Jak się wczyta, to na samym dole okna QLandkarte możemy wybrać szczegóły wyświetlania; ja mam:
  • Detail: 5
  • POI Labels
  • Polish
  • reczniat

Żeby później zaktualizować sobie mapę, wystarczy odpalić w katalogu plik „up.sh”:
Kod: Zaznacz cały
cd ~/ump/ && bash ./up.sh

A pod windowsem klikamy w ikonkę aktualizatora. :-)

Po aktualizacji będzie trzeba jeszcze raz wskazać „.tdb” i „.img” (bo program wykrył że zmieniła się wersja mapy).
Avatar użytkownika
Athantor
 
Posty: 13
Dołączył(a): So, 09 sty 2010 2:41

Re: Linux - komunikacja z garminem

Postprzez xmartin » Śr, 07 lis 2012 13:49

Witam

A jak pobrać UMP-NI (pod linuxa) ?

Pozdrawiam
xmartin
 
Posty: 22
Dołączył(a): Cz, 30 sie 2007 9:09

Re: Linux - komunikacja z garminem

Postprzez Athantor » Śr, 07 lis 2012 17:45

xmartin napisał(a):A jak pobrać UMP-NI (pod linuxa) ?


Otwórz jakimś edytorem tekstu plik up.sh i zmień „latest-to” na „latest-ni”, albo zapodaj w konsoli:
Kod: Zaznacz cały
mkdir ~/ump/ && cd ~/ump/ && wget https://raw.github.com/gist/4032706/79dfbc24abd7c214717a8604615b3d7b0a977929/up.sh && bash ./up.sh


Do tej wersji mapy, pliki do otwarcia w QlandkarteGT to odpowiednio: „UMP-pcPL-ni.tdb” i „UMP-pcPL-ni_mdr.img”.
:D
Avatar użytkownika
Athantor
 
Posty: 13
Dołączył(a): So, 09 sty 2010 2:41

Re: Linux - komunikacja z garminem

Postprzez xmartin » Pt, 09 lis 2012 10:54

Witam

Poradziłem sobie wcześniej - ale dziękuję za pomoc.
Całkiem przyzwoity ten QLandkarteGT.

Pozdrawiam
xmartin
 
Posty: 22
Dołączył(a): Cz, 30 sie 2007 9:09

Re: Linux - komunikacja z garminem

Postprzez toronion » Pt, 17 sty 2014 14:21

Athantor- piękne dzięki za instruktaż, udało mi się wszystko poinstalować, mapy bazujące na OSM dograne z:
http://www.freizeitkarte-osm.de/en/index.html

No i prawie wszystko było by OK gdyby nie moja niemoc w wizualizacji danych DEM.
To znaczy nie mogę ruszyć tego tematu- bo nie wiem skąd takie dane ściągnąć lub jaką metodą pozyskać.
Naprowadzi może kto?
Wszędzie opisy po angielsku- a ja z czasów prehistorycznych gdzie jedynym słusznym był rosyjski :)
Chodzi mi o uzyskanie takiego wykresu:

Obrazek
toronion
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Pt, 17 sty 2014 14:05
Lokalizacja: FMI

Re: Linux - komunikacja z garminem

Postprzez Athantor » N, 19 sty 2014 0:21

  • Jeśli chodzi o ten wykres to jest to zestawienie odległość/wysokość. Dane do tego wykresu są brane ze śladu! Jeśli mapa ma DEM (lub je dograliśmy jak poniżej) to zostanie on dodany do wykresu „przy okazji”.

    By otworzyć taki wykres, należy po kolei:
    File → Load Geo data → <wybieramy plik ze śladem> → Naciskamy <Esc> → <F3> → prawy guzik myszy na śladzie → Edit [1.] → Naciskamy pierwszy guzik [2.] nad tabelką co się otworzyła → Wybieramy zakładkę „Profile/Dist.”[3.].
    qla1.png

    By wrócić do mapy, jeszcze raz naciskamy pierwszy guzik nad tabelką [2.]
  • Jeśli chodzi o dogranie DEM do wektora bez tych danych (UMP :roll:), to należy najpierw ściągnąć odpowiednie kafelki SRTM, rozzipować, a następnie w Qlandkarte:

    Naciskamy <Esc> → <F1> → Klikamy na zakładkę „Vector” → prawy guzik myszu na mapie → Add DEM [1.] → <Wybieramy odpowieni plik z kafelkiem> → <Na dole okna [2.] wybieramy jak pokazać DEM, np.:> „contour”
    qla2.jpg

    By usunąć DEM z mapy, wybieramy „Del. DEM” co się pojawa po kliknięciu PPM na mapę [1.], albo wybieramy obrazowanie „None” z [2.]. Po usunięciu może zajść konieczność wybrania „Reload map” z menu kontekstowego żeby przywrócić odwzorowanie (rozciągnięcie wektora).

    Po dodaniu DEM można załączyć taką fazę (Map → 3D Map → <F1>) :) :
    qla3.jpg

  • Jeśli chodzi o dodanie DEM rastra, to niestety nie jestem w stanie Ci pomóc, lecz tu masz instruktaż co i zacz: Use SRTM data as Digital Elevation Model (DEM)
Avatar użytkownika
Athantor
 
Posty: 13
Dołączył(a): So, 09 sty 2010 2:41

Re: Linux - komunikacja z garminem

Postprzez toronion » Pn, 20 sty 2014 10:36

Piękne dzięki- zabieram się za próby, relację zdam :)
toronion
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Pt, 17 sty 2014 14:05
Lokalizacja: FMI

Re: Linux - komunikacja z garminem

Postprzez toronion » Wt, 21 sty 2014 19:31

Po ciężkim boju doszedłem do stworzenia tego wykresu :)
Ale gdyby nie konsola do której wywołałem plik wykonawczy z funkcją debugowania- to nie doszedł bym, że trzeba wczytać drogą prób i błędów nawet kilkadziesiąt plików .hgt: aż się trafi na ten pasujący do tego co jest na ekranie :(
Tak ma być?
A może jeszcze coś źle robię :)

Dzięki piękne Athantor
toronion
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Pt, 17 sty 2014 14:05
Lokalizacja: FMI

Re: Linux - komunikacja z garminem

Postprzez Athantor » Śr, 22 sty 2014 0:25

Pliki w tym zip-ie który ja pobrałem, miały nazwy zgodne ze współrzędnymi południowo-zachodniego rogu kafelka czyli N53E023.hgt obrazuje obszar [+53°23°]×[+53,9999°;23,9999°] więc nie trzeba zgadywać.
Jeśli potrzebujesz, możesz zrobić GeoTIFF-a dla większego obszaru niż jeden stopień, tak jak opisano na wiki Qlandkarte, tj:

  1. W jakimś katalogu zostawiasz pliki hgt z których chcesz zrobić GeoTIFF z DEM dla obszaru, np. w katalogu „~/demtiff/” zostawiasz N52E022.hgt, N52E023.hgt, N53E022.hgt, N53E023.hgt dla czworokąta o rogach SW×NE: [+52°22°]×[+53,9999°;23.9999°]
  2. Pobierasz paczkę ze źródłami Qlandkarte i odtarowujesz gdzieś, np. do /tmp/
  3. Wchodzisz do katalogu z kafelkami i odpalasz skrypt „srtmconvert.py” z katalogu źródeł Qlandkarte, np:
    Kod: Zaznacz cały
    cd ~/demtiff/ && python2 /tmp/qlandkartegt-1.7.5/srtmconvert.py
  4. Przenosisz powstały w tym katalogu plik „srtm.tif” w jakieś bezpieczne miejsce i podpinasz go do mapy przez „Add DEM” jak pokazano powyżej.

Uwaga przed DEM-owaniem większych obszarów: zbyt duży plik TIFF może zamulić program.
Ja np. mam tak:
dem.png


toronion napisał(a):Dzięki piękne Athantor


Do usług. :-)
:D
Avatar użytkownika
Athantor
 
Posty: 13
Dołączył(a): So, 09 sty 2010 2:41

Re: Linux - komunikacja z garminem

Postprzez toronion » Śr, 22 sty 2014 9:43

Athantor napisał(a):...............nazwy zgodne ze współrzędnymi południowo-zachodniego rogu kafelka czyli N53E023.hgt obrazuje obszar [+53°23°]×[+53,9999°;23,9999°] więc nie trzeba zgadywać.
..............


No masz- jakie to proste :)
Na razie temat kończę, bo Twoje podpowiedzi rozwiązują mój problem, temat GeoTIFF oczywiście przećwiczę- ale wersja jednostopniowa mnie satysfakcjonuje.
Jeszcze raz dzięki za poświęcony czas.

Edit:
Zrobilem geofiff`a Alp- i faktycznie na podglądzie całości muli trochę- ale na większych powiększeniach jest OK.
Pięknie to wygląda :)

Obrazek

Zostaje teraz dokupić jakiś zewnętrzny GPS coby być w zgodzie z tytułem wątku i popytać potem :)
toronion
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Pt, 17 sty 2014 14:05
Lokalizacja: FMI

Re: Linux - komunikacja z garminem

Postprzez r_ave_n » Pn, 31 mar 2014 0:04

Athantor napisał(a):Jak dla mnie, full opcja lepsza od MapSource™ :)


Jak wrzucić mapę ORTO (zdjęcia) z Geoportalu do QLandkarte?
Z góry dzięki!
r_ave_n
 
Posty: 28
Dołączył(a): Wt, 03 kwi 2012 20:40

Następna strona

Powrót do Software

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości