GmapTool - program narzędziowy do plików img

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.

Moderatorzy: Zachu, wojtek, Spider, PouchX

Postprzez old_smuggler » N, 23 mar 2008 23:02

I STAŁ SIĘ CUD!!!!
Piwo dla wszystkich - TO DZIAŁA!!!!
baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo dzięks!
jesu - jak to szybko robi!!!!
Chłopie! Ale wykonałeś robotę! Tylko po to żeby mi pomóc?
Jestem wzruszony - magia Świąt działa!
Ja tak na serio - bez jaj....
old_smuggler
 
Posty: 32
Dołączył(a): N, 01 kwi 2007 15:16
Lokalizacja: 3miasto(OMC)

Tworzenie pliku MDR dzialajacego w MapSource

Postprzez Roman Rowiecki » Pn, 31 mar 2008 22:13

Plik Gmapsupp.img po rozbiciu gmaptool.exe -S tworzy plik MDR, ktory nie mozemy wykorzystac w Mapsource. Jednak mozemy utworzyc dzialajacy w Mapsource plik indeksowy ( MDR) za pomoca programu cpreview.exe dostarczonego z cgpsmapper 0.94 PRO ( nalezy wykupic licencje lub mozna wykorzystac kilkudziesieciodniowy okres testowy).
Program cpreview.exe wykorzystuje plik teksowy pv.txt ( identyczny jaki potrzebujemy do opcji - pv cgpsmapper.exe). Nalezy pamietac o wpisaniu w nim odpowiedniego FID.
Roman Rowiecki
 
Posty: 17
Dołączył(a): N, 09 wrz 2007 20:10

Postprzez Roman Rowiecki » Wt, 01 kwi 2008 22:15

Niestety dzisiaj pojawila sie nowa wersja cgpsmapper 0.95 a wraz z nia nowy cpreview 2.2 , ktory nie tworzy plikow indeksowych z komercyjnych plikow img.
Roman Rowiecki
 
Posty: 17
Dołączył(a): N, 09 wrz 2007 20:10

Jak zainstalować IMG w mapsource !!!!!!!!

Postprzez plaski13 » Śr, 16 kwi 2008 9:27

Jestem początkującym użytkownikiem Mapsource i MapsetToolkit i czy może mi ktoś opisać krok po kroku jak się wrzuca IMG do mapsource.
plaski13
Newbie
 
Posty: 3
Dołączył(a): Śr, 16 kwi 2008 1:17

Postprzez Artur » Śr, 16 kwi 2008 9:31

Opisał to Popej w pliku gmaptool.txt. Nie będę przepisywał. Znajdź w tym pliku kawałek zaczynający się:
Instrukcja podłączenia preinstalowanych map z odbiornika do Mapsource.
Możesz skończyć na punkcie 7.
Artur
Moderator
 
Posty: 1480
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 22:39
Lokalizacja: Płock

Postprzez soko » Śr, 16 kwi 2008 10:02

plaski 13 : chyba chodzi Tobie o to: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=3 ... highlight=
a nie o program Popeja ?
pozdrawiam Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1759
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Re: Jak zainstalować IMG w mapsource !!!!!!!!

Postprzez Bolek1 » Śr, 16 kwi 2008 10:26

plaski13 napisał(a):Jestem początkującym użytkownikiem Mapsource i MapsetToolkit i czy może mi ktoś opisać krok po kroku jak się wrzuca IMG do mapsource.


Przeczytaj to: http://gps.astronet.pl/new/porady.htm - pliki img a MS.
Mnie się udało za pierwszym razem według tych wskazówek :D - aczkolwiek nie bez problemów z wpisami do rejestrów :lol:
Pozdrawiam! Krzychu.
Vista HCx + Topo_PL_100 + UMP-pcPL-topo oraz parę innych map
Bolek1
Bywalec
 
Posty: 421
Dołączył(a): Pt, 29 lut 2008 12:52
Lokalizacja: Zawadzkie

Postprzez Artur » Śr, 16 kwi 2008 10:45

soko napisał(a):plaski 13 : chyba chodzi Tobie o to: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=3 ... highlight=
a nie o program Popeja ?

No tak. W sumie nie wiadomo o co Mu chodzi. Wątek o gmaptool, w pytaniu wymieniony plik img (jaki?) mapsource i mapsettoolkit. Moja odpowiedź też była o podpięciu pliku img (tylko specyficznego) do mapsource... ;)
Artur
Moderator
 
Posty: 1480
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 22:39
Lokalizacja: Płock

Postprzez puchowy » Wt, 13 maja 2008 16:33

Co wpisać w czarne okienko dosowe aby połaczyć pliki gmapsupp.img

gmaptool -jo s:\garmin\gmapsupp.img *.img

może jest lepsza ???
puchowy
 
Posty: 13
Dołączył(a): So, 10 maja 2008 13:22

Postprzez beetle-m » Wt, 13 maja 2008 16:41

Poniższa wersja połączy wszystkie pliki *.img (umieszczone w folderze z gmaptool'em.exe) i nada nazwę nowemu zestawowi map. Powstanie plik gmapsupp.img

gmaptool -jo gmapsupp.img -m "tu wpisz nazwę swojego zestawu map" *.img

Beetl(e)dit: Stwórz sobie plik bat z takim wpisem i uruchom w danym folderze.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6712
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez soko » Wt, 13 maja 2008 16:59

puchowy:
gmaptool -jo s:\garmin\gmapsupp.img *.img

Komenda jest dobra, ale zamiast literki "s" musisz wpisać literkę dysku, w którym jest katalog z gmaptoolem i plikami *.img do połączenia.

A w ogóle polecam post z 23/03/2008 - który to wszystko wyjaśnia i ilustruje: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=24392#24392

Poza tym bardzo dobre w obsłudze rozwiązania do łączenia map ma Mapwel, gdyż dokładnie to samo robi z poziomu Windows i dodatkowo można sobie porobić rozmaite zestawy map do łączenia (gotowce):

http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=30599#30599

Jest pod tym względem wygodniejszy od gmaptoola.
Natomiast nie generuje różnych innych konfiguracji, które daje gmaptool po zastosowaniu różnych wariantów komend.

Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1759
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Postprzez brzankis » Wt, 13 maja 2008 21:20

Mam taki problem,co jest powodem że po rozbiciu pliku gmapsupp,
poleceniem C:\gps\gmaptool -S gmapsupp.img
otrzymuje pliki *typ,*mdx,*tdb,jednak nie mam pliku podglądowego mapset00.mp
Mam jedynie plik o nazwie mapset00 (Polish format)

Dotychczas nigdy nie miałem z tym problemów,czy robie coś nie tak ?
StreetPilot 2610 - CNE
Nüvi 760 - CNE NT + GPMapa +Slovakia Roads+ UMP pcPL
Asus P750 - Automapa
Avatar użytkownika
brzankis
Bywalec
 
Posty: 158
Dołączył(a): Śr, 21 lis 2007 0:02
Lokalizacja: Krosno/Rzym

Postprzez popej » Wt, 13 maja 2008 22:01

Coś Ci się zmieniło w wyświetlanu naz plików? Może ustawienie Windows "ukryj rozszerzenia znanych typów"?
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Mi A3, OsmAnd+
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6850
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez brzankis » Wt, 13 maja 2008 22:11

popej napisał(a):Może ustawienie Windows "ukryj rozszerzenia znanych typów"?

Dzięki,pomogło :oops:
Całe życie człowiek sie musi uczyć :wink:
StreetPilot 2610 - CNE
Nüvi 760 - CNE NT + GPMapa +Slovakia Roads+ UMP pcPL
Asus P750 - Automapa
Avatar użytkownika
brzankis
Bywalec
 
Posty: 158
Dołączył(a): Śr, 21 lis 2007 0:02
Lokalizacja: Krosno/Rzym

Postprzez beetle-m » Pt, 16 maja 2008 8:01

Zauważyłem pewną ciekawostkę związaną z opcją -jo przy łączeniu map gmaptool'em.

Dla komendy: gmaptool -jo gmapsupp.img -m "tu Twoja nazwa zestawu" *.img
pobierane są wszystkie pliki typu .img z katalogu, w którym znajduje się gmaptool.exe .
To jest zgodne z ideą oraz zapisem: *.img w linii komend.

Ale to nie wszytko w tym temacie, ponieważ pobierane są wszystkie pliki, których rozszerzenie zawiera ciąg znaków img*
Przetestowane na rozszerzeniu nazwy pliku: imgg

Jeśli w roboczym folderze masz więcej map w plikach img, a nie chcesz ich łączyć w tej sesji gmaptool'a to proponuję dwie metody:
- przesunąć je do innego foldera
- zmienić nazwę pomijanych plików na taką, która nie zawiera ciągu znaków "img" (np. ".mapa")


Beetl(e)dit: Gmaptool.exe ver. 0.28
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6712
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Software

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości