GmapTool - program narzędziowy do plików img

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.

Moderatorzy: Zachu, wojtek, Spider, PouchX

Postprzez popej » Pt, 16 maja 2008 9:13

Rzeczywiście, tak to działa. Ale to nie jest zasługa mojego kodu. To chyba cecha Windows, spróbuj wykonać komendę:
dir *.img
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Mi A3, OsmAnd+
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6850
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez beetle-m » Pt, 16 maja 2008 9:25

popej napisał(a):Rzeczywiście, tak to działa. Ale to nie jest zasługa mojego kodu. To chyba cecha Windows, spróbuj wykonać komendę:
dir *.img
Masz rację Andrzeju. Windows po komendzie: dir *.img pokazuje również pliki z rozszerzeniem "imgg".

To oczywiście nie jest wielki problem jeśli przypadek jest opisany.
BTW. Zorientowałem się po zbyt długim czasie łączenia map i wielkości pliku wynikowego, który zaczął przekraczać 4GB :shock:
Tu zapaliła mi się dopiero lampka :idea: że toś poszło nie teges.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6712
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez GPS Maniak » Pt, 16 maja 2008 10:09

A propos łączenia komendą: gmaptool -jo gmapsupp.img *.img + parę innych ciekawostek.

Historia:
- ze względu na to, że do 60CSXa wgrywam zwykle zestaw nie większy niż 400MB nie używałem do tego celu gmpatoola. Po prostu zapuszczałem MapSource w trakcie obiadu i już :D (czas przygotowania i wysyłki via czytnik: ok. 10-15 minut)
- ponadto nie chciało mi się nigdy stworzyć zestawu pojedyńczych "produktów" bo wkurzalo mnie to kopiowanie z karty
- wykorzystując pojawienie się MapSource by PouchX oraz fakt że postanowiłem do Rino wgrać nieco więcej niż 400MB wygenerowałem sobie MapSourcem takie pliki:
- CNE2008.img (PL+CZ+SK+Niemcy do Berlina+pribaltika i Ukraina)
- ukraina.img (3.42 eL)
- topo-cz.img
- topo-sk.img
- topo-pl.img
- gpamapa.img (5a4)
- jura.img (mapcenter)
- karpaty.img (mapcenter)
- DEMbase.img (z mojej www)
- PUWG-92.img

Potem dałem: gmaptool -j -o gmapsupp.img *.img i .... poszło.
Skopiowałem na kartę, kartę do Rino i jest OK. Wyłączyłem zbędne mapsety i zabawa. Jakież było jednak moje zdziwienie, gdy po jakimś czasie po wyłaczeniu i ponownym włączeniu Rino i zamiast Topo_pl_100 zobaczyłem na ekranie GPMapę 5a4. Wchodzę do Menu - wszystkie MapSety aktywne :!:

Parę prób i panika. Każde wyłączenie Rinos skutkuje tym, że odbiornik gubi ustawienia załączonych MapSetów traktując to wszystko razem jakby jeden zestaw - pomimo że w Menu lista mapsetów była prawidłowa.

Pierwsza myśl: Kuba coś "spsuł". Szybka zmiana firmwaru na oryginalny. To samo :cry: No to - myślę sobie - nie bedę przecież po każdym włączeniu odbiornika wykonywał operacji na mapsetach. Poustawiam priorytety tak, żeby zawsze topo_pl_100 była na wierzchu i już.

Mała próba tylko z dwoma mapami:

gmaptool -j -o gmapsupp.img -p 1 gpmapa.img - p 2 topo-pl.img

Pupa. Nie chodzi. Napisałem nawet bata, żeby sprawdzić czy nie ma literówki.
Nie. Taka składnia u mnie działa :oops: :!:

OK. Zróbmy to inaczej:

gmaptool -j -o g1.img -p 1 gpmapa.img
gmaptool -j -o g2.img -p 2 gpmapa.img
gmaptool -j -o gmapsupp.img g1.img g2.img


Jest :D Karta do Rino i ..... pupa. Po włączeniu widzę GPMapę, chociaż dałem wyższy priorytet dla topo_Pl_100. Nic to. Moze zapomniałem jak działają priorytety? A może gmaptool tak nie działa. W każdym bądź razie - tak trochę podświadomie wyłączyłem GPMapę i .... Rino. Włączam jest Topo_Pl_100 :!: Zatem albo różne priortytety spowodowały, że Rino rozróznia te mapsety albo za pierwszym razem przesadziłem z ilością map.

Ale nie. Te same mapy wysłane MapSourcem na dysk jako jeden plik gmapsupp.img - w ogóle bez używania gmaptoola - działają "kak toczno".

Po tym wszystkim (chyba zbyt pochopnie) usunąłem cały katalag o nazwie: "Zestawy gmaptool". Napisałem "zbyt pochopnie" bo teraz nie mam nawet możliwości sprawdzić czy przypadkiem w katalogu nie miałem jakichś śmieci, które opcja "*.img" dołączyła do zestawu w efekcie tego miałem efekt jaki miałem, czy też ja coś robiłem źle, czy w końcu (Andrzej sorry) jest to jednak jakiś bug softu.

Tak czy inaczej wracam do MapSource używanego w porze obiadowej :wink:
Po prostu muszę jadać dłuższe obiady :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez popej » Pt, 16 maja 2008 10:35

No i co ja mam z tym zrobić? :cry:

Ale mogę wyjaśnić priorytety. Począwszy od wersji 0.27 nie ma korekty priorytetów przy łączeniu map. Nie podobał mi się ten kawałek kodu ;-)

Czyli zrobienie mapki z priorytetami wyglądałoby tak:

gmaptool -w -p 1 topo.img
gmaptool -w -p 2 gpmapa.img
gmaptool -j -o gmapsupp.img topo.img gpmapa.img

Można to zrobić jeszcze inaczej. Przypuśćmy, że topo to FID 4807 a gpmapa to FID 836:

gmaptool -j -o gmapsupp.img topo.img gpmapa.img
gmaptool -w -f 4807 -p 1 gmapsupp.img
gmaptool -w -f 836 -p 2 gmapsupp.img

Podanie FID z opcją -w powoduje korektę tylko wskazanej mapy w całym zbiorze z wieloma różnymi mapami.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Mi A3, OsmAnd+
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6850
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez beetle-m » Pt, 16 maja 2008 10:51

popej napisał(a):No i co ja mam z tym zrobić? :cry:
Przede wszystkim nie becz ! Z beksami nie gadamy :wink:
Pomyślisz i coś wymyślisz.
BTW właśnie przegryzam się przez ten temat (TOPO_PL_100 + Szlaki). Super sprawa na nuvi 250w.
popej napisał(a):Ale mogę wyjaśnić priorytety. Począwszy od wersji 0.27 nie ma korekty priorytetów przy łączeniu map. Nie podobał mi się ten kawałek kodu ;-)
Andrzeju, a czy pamiętasz temat korektorski pt. "prorytet". Jest w naszej korespondencji mailowej. Do dzisiaj nie wiem, czy było coś na rzeczy czy żartowałeś ?
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6712
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez GPS Maniak » Pt, 16 maja 2008 11:19

popej napisał(a):No i co ja mam z tym zrobić? :cry:

Nic :D Ale kiedyś wrócę do tematu i zobaczę czy był to wypadek przy pracy czy jednak coś jest nie tak.
Jeżeli znów dostanę takiego buga, to sprawdzę czy tak samo zachowuje się taki trafiony zestaw na 60CSX i w Nuvim, czy to tylko przypadłość Rino. Wówczas będzie jakiś materiał do analiz.

Na razie temat odpuściłem. Mapy do odbiorników załadowane i przed 26 maja na pewno nic nie będę już zmieniał.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez popej » Pt, 16 maja 2008 12:01

beetle-m napisał(a):Andrzeju, a czy pamiętasz temat korektorski pt. "prorytet". Jest w naszej korespondencji mailowej. Do dzisiaj nie wiem, czy było coś na rzeczy czy żartowałeś ?

Niestety nie pamietam i akurat nie mogę zarzeć do skrzynki. Ale chyba już wszystkie "porytety" poprawiłem?
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Mi A3, OsmAnd+
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6850
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez jack » Pt, 16 maja 2008 12:12

Jeżeli znów dostanę takiego buga, to sprawdzę czy tak samo zachowuje się taki trafiony zestaw na 60CSX i w Nuvim, czy to tylko przypadłość Rino. Wówczas będzie jakiś materiał do analiz.


Na mobile xt, najnowsza wersja dla PPC, też tak jest.
Avatar użytkownika
jack
 
Posty: 98
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:38
Lokalizacja: Łódź

Postprzez popej » Pt, 16 maja 2008 12:15

A dokładniej, jakiś przykładowy zestaw map, żebym mógł sam poeksperymentować?
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Mi A3, OsmAnd+
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6850
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Ajger » Pt, 16 maja 2008 15:19

beetle-m napisał(a): Windows po komendzie: dir *.img pokazuje również pliki z rozszerzeniem "imgg".

Wystarczy na końcu pliku img dodać np. .bak i program już go nie bierze pod uwagę, bo w tym momencie plik ma rozszerzenie bak a nie img. Ja tak robię i działa :)
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
Avatar użytkownika
Ajger
Bywalec
 
Posty: 856
Dołączył(a): Wt, 13 lis 2007 8:07
Lokalizacja: Nowa Sarzyna 50°19'N, 22°20'E

Postprzez beetle-m » Pt, 16 maja 2008 15:20

Ajger napisał(a):
beetle-m napisał(a): Windows po komendzie: dir *.img pokazuje również pliki z rozszerzeniem "imgg".

Wystarczy na końcu pliku img dodać np. .bak i program już go nie bierze pod uwagę, bo w tym momencie plik ma rozszerzenie bak a nie img. Ja tak robię i działa :)
No rewelacja. Nie miałem szans wpaść na ten pomysł. Chyba postawię Ci piwo :wink:
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6712
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez nito » Pt, 16 maja 2008 19:30

beetle-m napisał:
Windows po komendzie: dir *.img pokazuje również pliki z rozszerzeniem "imgg".

Wystarczy na końcu pliku img dodać np. .bak i program już go nie bierze pod uwagę, bo w tym momencie plik ma rozszerzenie bak a nie img. Ja tak robię i działa Smile


Można jeszcze prościej, coby najmniej "się naklepać" , wystarczy zmienić rozszerzenie z img na np. imc (zmiana tylko jednej litery, łatwo przywrócić) :D
Pozdrawiam, Mirek
Vista Hcx, Nuvi 775 , CNE
nito
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Pt, 23 mar 2007 0:31
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez brzankis » Pt, 16 maja 2008 20:03

A czy jest możliwe przy pomocy gmaptool-a zmienić wyświetlaną nazwę mapy lub dopisać nieistniejącą ,np.w przypadku UMP-pcPL nie-NT gdzie mam samego "ptaszka":lol:
Przykładowo :
GPMapa_subskrypcja zmienić na GPMapa Polska
StreetPilot 2610 - CNE
Nüvi 760 - CNE NT + GPMapa +Slovakia Roads+ UMP pcPL
Asus P750 - Automapa
Avatar użytkownika
brzankis
Bywalec
 
Posty: 158
Dołączył(a): Śr, 21 lis 2007 0:02
Lokalizacja: Krosno/Rzym

Postprzez beetle-m » Pt, 16 maja 2008 20:10

nito
No, następny :shock:
Panowie. Można tu pisać do "wyczerpania nakładu" i możliwości forum na co zamienić rozszerzenie. Przecież juz napisałem, że nie może zawierać ciągu "img", a wszystko inne jest dopuszczalne. Game over.

Skupić mi się na dalszych testach gmatool'a !!! 8)

brzankis
Raczej nie wypada zmieniać/ingerować w oryginalna nazwę nadaną przez producenta.
Co innego w sprawie nazwy swojego zestawu map. Tu możesz użyć opcji gmaptool'a.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6712
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez brzankis » Pt, 16 maja 2008 20:30

beetle-m napisał(a):Raczej nie wypada zmieniać/ingerować w oryginalna nazwę nadaną przez producenta.

Zgadza się,ale w przypadku UMP-pcPL NIE-NT producent chyba zapomniał o nadaniu jej nazwy :wink: Bynajmniej w moim StreetPilocie jej nie widzię.

Jest już dobrze,doszedłem do tego jak przypisać jej nazwę :wink:

Pozdrawiam.
StreetPilot 2610 - CNE
Nüvi 760 - CNE NT + GPMapa +Slovakia Roads+ UMP pcPL
Asus P750 - Automapa
Avatar użytkownika
brzankis
Bywalec
 
Posty: 158
Dołączył(a): Śr, 21 lis 2007 0:02
Lokalizacja: Krosno/Rzym

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Software

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości