GmapTool - program narzędziowy do plików img

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.

Moderatorzy: Zachu, wojtek, Spider, PouchX

Postprzez grzesiek » Pt, 16 maja 2008 20:52

Witam !

Mam ten sam problem co GPSManiak. Sprzęt: Vista HCX, Firmware 2.61 PouchX, oprogr. GPS 2.60.

Pobawiłem się więcej i nie jest tak że zawsze nie zadziała. Na pewno problemów nie powoduje TopoPL, Warstwice.

Źle działa dodawanie siatki PUWG92 z UMPpcPL i niektórych map z Mapcenter ( tych ostatnich nie namierzyłem bo nie mam cierpliwości ;) ).
Myślę że to coś związanego z tym co robi Vista przy starcie. Po wgraniu nowego zestawu na kartę przy pierwszym uruchomieniu leci pasek z procentami. Potem go nie ma.
W zestawie łączonym nieprawidłowo przy każdym uruchomieniu Visty pojawia się pasek - urządzenie robi sobie widać ponownie spis zainstalowanych map i dlatego nie zapamiętuje ustawień.

popej napisał(a):A dokładniej, jakiś przykładowy zestaw map, żebym mógł sam poeksperymentować?


Zrobiłem kilka dokładnych testów ( wgranie zestawu, uruchomienie Visty, wyłączenie wszystkich map, wyłączenie, włączenie ponowne i sprawdzenie czy mapy są wyłączone )

Zestaw: UMPpcPL + TopoPL + Warstwice załaduje się i działa OK
Zestaw: TopoPL + Siatka PUWG92 działa OK
Zestaw: TopoPL + Warstwice + Siatka PUWG92 działają OK
Zestaw UMPpcPL + TopoPL + Warstwice + Siatka PUWG92 NIE DZIAŁA !
Zestaw UMPpcPL + Siatka PUWG92 NIE DZIAŁA !

UMP sprawdzałem z dnia 13.05.2008 i wcześniejsze. Wgranie przez Mapsource działa zawsze.

Mam nadzieję że uda się to zwalczyć bo uaktualnianie UMP przez Mapsource i wgrywanie wszystkiego jest upierdliwe :(.
Pozdrawiam - Grzesiek

eTrex Vista HCx, UMPpcPL, Topo_PL_100 + parę map z mapcenter
grzesiek
 
Posty: 23
Dołączył(a): N, 02 mar 2008 14:14
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez grzesiek » Pt, 16 maja 2008 21:11

Jeszcze jedno odkrycie - wygląda na to że Garmin przechowuje informację o tym które mapy są włączone i czy zestaw jest nowy bezpośrednio w pliku gmapsupp.img.
Po wgraniu na kartę backupu pliku gmapsupp.img GPS uruchomił się bez paska z procentami i dokładnie z takimi ustawieniami map jak miałem pierwotnie przed zabawą z testowaniem gmaptoola.

Problem z łączeniem zestawów w jakiś sposób uniemożliwia Viscie poprawny zapis do gmapsupp.img.
Pozdrawiam - Grzesiek

eTrex Vista HCx, UMPpcPL, Topo_PL_100 + parę map z mapcenter
grzesiek
 
Posty: 23
Dołączył(a): N, 02 mar 2008 14:14
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez popej » Pt, 16 maja 2008 22:04

Dzięki za analizę, zaraz popróbuję to odtworzyć.

Odbiorniki pamiętają zestawy map. Dlatego pasek odczytu pokazuje się tylko za pierwszym razem. Wydaje mi się, że tych pamiętanych zestawów może być kilka. Dlatego włożenie karty, która już była raz odczytana może przywrócić poprzednie ustawienia. Przy czym to nie siedzi w pliku ale gdzieś w pamięci wewnętrznej GPS. Przy zabawach z nuvi zdarzało mi się uzyskać komunikat "brak pamięci" po włożeniu kolejnego zestawu map.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Mi A3, OsmAnd+
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6850
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez popej » Pt, 16 maja 2008 22:40

Już wiem, o co w tym chodzi. Otóż gryzą się 2 mapy, konkretnie:
- UMP-Ciechanów z zestawu UMP
- PUWG-01 z siatki PUWG-92

Obie mapy mają ten sam identyfikator 48230001. Gmaptool pakuje obie mapy do pliku i z tego wynika problem. Mapsource jest bardziej cwane i po cichu usuwa jedną z tych map. Zestaw działa ale jest niekompletny.

Sugestia dla Lecha, w takich mapach może użyj ID opartego na prefiksie komórkowym, np. 48501... ;-)
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Mi A3, OsmAnd+
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6850
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez GPS Maniak » Pt, 16 maja 2008 23:40

popej napisał(a): Mapsource jest bardziej cwane i po cichu usuwa jedną z tych map. Zestaw działa ale jest niekompletny.

Jeżeli usuwa UMPa to wporzo :wink:
popej napisał(a):Sugestia dla Lecha, w takich mapach może użyj ID opartego na prefiksie komórkowym, np. 48501... ;-)

A niby dlaczego? :wink: Nawet w czasach SendMapa nie uważałem że sensowne jest operowanie prefixami. Wśród pięciu mapek dla Warszawy też mogłyby być kolizje.

Dlatego od zawsze stosowałem swoją filozofię. Dla map mojego autorstwa daję czterocyfrowy FID, a ID poszczególnych map zawsze ma składnię AAAAxxxx, gdzie AAAA to FID właśnie, a xxxx kolejny numer mapy. Gdyby wszyscy stosowali taką zasadę to np. mapy UMP_NT miałyby ID 0126xxxx i uważam, że to byłoby znacznie czytelniejsze.

Przecież nie będę biegał po całym dysku i nie będę sprawdzał ID wszystkich map. Przed sporządzeniem swojego zestawu sprawdzam tylko FIDy zainstalowanych u mnie MapSetów. 4813 nie stwierdziłem, zatem zrobiłem jak zrobiłem :D Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żebym numerację zaczynał od 1000 i wówczas kolizyjna mapka będzie miała ID 48131001, ale znając mój zapał do poprawek, macie chyba świadomość, że nie nastąpi to zbyt szybko? :D

Swoją drogą - nie używam UMPa, ale faktycznie jest możliwe że w tym "trefnym" zestawie miałem akurat tę mapkę.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez popej » So, 17 maja 2008 0:03

Ktoś się powinien dopasować, bo jak będą konflikty w najpopularniejszych mapach, to wszyscy będziemy mieli problem. Można użyć dowolnej reguły przydzielania numerów, byle wszyscy konsekwentnie.

Z tego co widzę w komercyjnych mapach, Garmin w mapsecie przydziela numery ID po kolei i zajmuje jeden ciągły obszar. Metoda UMP nie pasuje do tego schematu i jest potencjalnie kłopotliwa.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Mi A3, OsmAnd+
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6850
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez grzesiek » So, 17 maja 2008 0:34

popej napisał(a):\ Mapsource jest bardziej cwane i po cichu usuwa jedną z tych map. Zestaw działa ale jest niekompletny.


Niestety potwierdzam.
Zrobiłem dwa eksperymenty
- zestaw złożony tylko z arkuszy UMP-Ciechanów i PUWG-01 wgrałem przez Mapsource. Vista w menu ustawienia mapy pokazuje tylko UMP-Ciechanów.
- przez mapsource wygenerowałem 2 gmapsupp.img - dla UMP-Ciechanow i PUWG-01 a potem połączyłem je gmaptoolem. Vista pokazuje tylko PUWG-01.

Żeby było ciekawiej włączanie mapy która jest obecna w menu nic nie daje - mam tam pustkę na ekranie !

Kolejna uwaga to to że oczywiście miałeś rację i ustawienia map oraz zestawy pamiętane są gdzieś w pamięci GPS. Po wgraniu zestawu przez Mapsource zestaw z gmaptoola potraktowany został jako stary - nie było paska ładowania. Działa też zapamiętywanie ustawień.

Wszystko wskazuje na to że pułapka z dublującymi się ID jest dość poważna. Mapsource robi coś nieprzewidywalnego i na dodatek po cichu. Czyli ładując zestaw map nie można byc pewnym czy nie znikną gdzieś jakieś arkusze :(.


Dobrze by było gdyby gmaptool był w stanie wykryć dublujące się identyfikatory i wypisać komunikat. Latwiej wtedy szukać winowajcy oraz natychmiasc było by wiadomo że zestaw jest nieprawodłowy i nie ma go co wgrywać.
Pozdrawiam - Grzesiek

eTrex Vista HCx, UMPpcPL, Topo_PL_100 + parę map z mapcenter
grzesiek
 
Posty: 23
Dołączył(a): N, 02 mar 2008 14:14
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez jack » So, 17 maja 2008 6:59

Ja mam zupełnie inny zestaw map (każda ma inny numer) a problem wystąpił. Tak więc jest jeszcze coś, co odpowiada za takie działanie.
Avatar użytkownika
jack
 
Posty: 98
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:38
Lokalizacja: Łódź

Postprzez Guzik » So, 17 maja 2008 9:09

grzesiek napisał(a):Dobrze by było gdyby gmaptool był w stanie wykryć dublujące się identyfikatory i wypisać komunikat.


Dobrze by było gdyby gmaptool umożliwiał zmianę id skompilowanej mapy! :)
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,

Przemysław (Guzik) Guzinski
GPSmap 62s, UMP PCPl, Góry_PL, PL Topo, GPSWielkopolska
Avatar użytkownika
Guzik
Bywalec
 
Posty: 425
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 22:01
Lokalizacja: Poznań

Postprzez popej » So, 17 maja 2008 9:17

jack, próbowałem robić zestawy z map, które mi podałeś ale na problem nie trafiłem. Ale robiłem tylko małe mapki, być może trzeba wrzucić cały duży zestaw.

Zastanawiam się, co z tym zrobić. Wariantów jest kilka. Na razie myślę o komunikacie ostrzegawczym przy łączeniu map i osobnej opcji do modyfikacji ID.

Albo może podmienię ID po cichu? ;-)
Ostatnio edytowano So, 17 maja 2008 9:20 przez popej, łącznie edytowano 2 razy
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Mi A3, OsmAnd+
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6850
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Ajger » So, 17 maja 2008 9:19

beetle-m napisał(a):No rewelacja. Nie miałem szans wpaść na ten pomysł. Chyba postawię Ci piwo :wink:

Ale po co ta złośliwość?

Beetl(e)dit: Wybacz Ajger. Poszedłem "po bandzie" ale to mrugnięcie miało załagodzić sytuację. BTW wątek był o tym, żeby nie stosować rozszerzeń *img* a nie o tym jakie można inne. Bo to przecież jasne jak słońce, którego dziś brak.
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
Avatar użytkownika
Ajger
Bywalec
 
Posty: 856
Dołączył(a): Wt, 13 lis 2007 8:07
Lokalizacja: Nowa Sarzyna 50°19'N, 22°20'E

Postprzez pelsta » So, 17 maja 2008 10:06

Nie chcę otwierać nowego wątku więc podepnę się tutaj...

Gdzie można znaleźć opis struktury pliku IMG?
Konkretnie chciałbym wyciągnąć z tego pliku nazwę zestawu map (Mapset).

Pozdrawiam

Edit
Już mam. Zapomniałem o Google...
Może się komuś przyda
http://garr.dl.sourceforge.net/sourceforge/garmin-img/imgformat-1.0.pdf
Ostatnio edytowano So, 17 maja 2008 14:03 przez pelsta, łącznie edytowano 2 razy
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Avatar użytkownika
pelsta
Bywalec
 
Posty: 899
Dołączył(a): Pt, 04 sty 2008 16:52
Lokalizacja: Kęty

Postprzez GPS Maniak » So, 17 maja 2008 10:27

popej napisał(a): Na razie myślę o komunikacie ostrzegawczym przy łączeniu map i osobnej opcji do modyfikacji ID.

Albo może podmienię ID po cichu? ;-)

Właśnie jak "przespałem" temat miałem Tobie takie coś zaproponować :D

Ponowna kompilacja wszystkich map PUWG-92 to zablokowanie komputera na długie godziny, natomiast gdybym mógł łatwo podmienić ID map to szybko mógłbym opublikować upgrade.

W upgradzie byłyby zmienione tylko ID. Nazwy plików zostawię takie same, żeby nie robić ludziom dubli na twardzielu.

Gdybyś stworzył takie narzędzie .......
Oczywiście może też wrzucić gdzieś na serwer gotowe mapki z podmienionymi ID :wink:
Propounję system, o którym wspomniałem wyżej:
plik 48130001 ID 48131001
plik 48130002 ID 48131002
etc...

EDIT Oczywiście chodzi o 4823xxxx :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez popej » So, 17 maja 2008 17:24

Lechu, spokojnie możesz kompilować.

Zmiana ID mapy okazała się skomplikowana i na razie nie potrafię tego zrobić.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Mi A3, OsmAnd+
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6850
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Alf/red/ » N, 18 maja 2008 9:24

GPS Maniak napisał(a):Dlatego od zawsze stosowałem swoją filozofię. Dla map mojego autorstwa daję czterocyfrowy FID, a ID poszczególnych map zawsze ma składnię AAAAxxxx, gdzie AAAA to FID właśnie, a xxxx kolejny numer mapy. Gdyby wszyscy stosowali taką zasadę to np. mapy UMP_NT miałyby ID 0126xxxx i uważam, że to byłoby znacznie czytelniejsze.

A kto przydziela FIDy i dlaczego Lenin, znaczy akurat 0126?

Konstruktywnie: przypomnę się z tematem PG'emu.
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1096
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Software

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości

cron