GmapTool - program narzędziowy do plików img

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.

Moderatorzy: Zachu, wojtek, Spider, PouchX

Postprzez popej » N, 18 maja 2008 11:03

FID możesz zostawić jaki jest. Natomiast sugeruję, żeby numery map w mapsecie były z jednego ciągłego zakresu. Jak są rozrzucone po całym obszarze 48... i do tego zawsze mają końcówkę ...0001, to istnieje duże ryzyko, że ktoś wybierze taki sam numer.

Jak patrzę na numerację map Garmina, to zwykle numer początkowy jest okrągłą liczbą w heksie (maska 0x0FFFF800) i mapset ma do dyspozycji obszar numerów o rozmiarze 2048. Ostatni numer zajmuje mapa preview.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Mi A3, OsmAnd+
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6850
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez GPS Maniak » N, 18 maja 2008 11:40

Alf/red/ napisał(a):A kto przydziela FIDy i dlaczego Lenin, znaczy akurat 0126?

Nie chodzi o FID, ale o pewien brak spójności pomiędzy FID-em a ID poszczególnych map.

Ale spokojnie. Tak jak powiedziałem pozmieniam ID swoich map. Tyle, że zrobię to tradycyjnie. Czyli ze stoickim spokojem (nie wiadomo kiedy) :D Póki co, ludziska muszą się decydować: albo PUWG-92 albo UMP_pcPL. Do wakacji chyba jednak zdążę :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez popej » N, 18 maja 2008 14:15

Chyba będzie opcja zmiany ID w gmaptool ;-)

Ale jeszcze muszę nad tym trochę posiedzieć. W sumie to niezbyt bezpieczna operacja, bo ID siedzi w wielu miejscach i całość może się rozjechać. Lepiej byłoby nie powodować konfliktów ;-)
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Mi A3, OsmAnd+
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6850
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez GPS Maniak » Wt, 20 maja 2008 1:01

Hmm. Dobrze że przed publikacją poprawek sprawdziłem co mi podsłałeś :twisted:
Nie wiedziałem, że masz takie poczucie humoru :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez popej » Wt, 20 maja 2008 10:02

Ja też nie wiedziałem :oops:
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Mi A3, OsmAnd+
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6850
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez uris » Pt, 30 maja 2008 8:08

Ja czegos nie rozumie, instrukcja ze strony 6 jest OK wszystko działa ,połaczyłem sobie GPMapa_5.0_a4 z City Navigator NT 2008 i teraz moje pytanie bo dalej nie rozumie , czy tą scaloną mape moge już wrzucic na karte i jakiego kodu do odblokowania użyć ? czy ta scaloną mape musze jakoś obrobic zeby ja odblokować , mugłby ktoś to wyjasnic .

pozdro
uris
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Śr, 26 mar 2008 16:02

Postprzez beetle-m » Pt, 30 maja 2008 8:12

Pierwszy post w historii i nawet "Witam" nie widzę :? Ja też czegoś nie rozumiem.

Beetl(e)dit: Odpowiedź:
Jeśli łączyłeś swoje mapy (zawierające kody do Twojego urządzenia) to wystarczy teraz wrzucić plik wynikowy (gmapsupp.img) na kartę do \Garmin
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6712
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez uris » Pt, 30 maja 2008 8:58

Witam :D
No własnie wie wiem co jest grane , w czesniej mialem GPMapa_5.0_a4 i City Navigator NT 2008 w dwóch plikach do tego dwa kody do odblokowania w dwóch UNL , po scaleniu tych map usunołem z karty dwie mapy i wrzuciłem scaloną a garmin krzyczy ze mapa nie odblokowana dla tego ID , i teraz nie wiem gdzie mój bład ,dzieki za szybka odpowiedź.

pozdro.
uris
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Śr, 26 mar 2008 16:02

Postprzez beetle-m » Pt, 30 maja 2008 9:20

Wgraj plik gmapsupp.unl (zawierający oba kody) na kartę do \Garmin.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6712
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez brzankis » Pt, 30 maja 2008 9:27

Karta na którą usiłujesz wgrać mapę posiada inny UnitID niż odbiornik/karta dla której mapa ta została wcześniej odblokowana.
beetle-m napisał(a):Wgraj plik gmapsupp.unl (zawierający oba kody) na kartę do \Garmin.

No tak, ale to już jest partyzantka :wink:
StreetPilot 2610 - CNE
Nüvi 760 - CNE NT + GPMapa +Slovakia Roads+ UMP pcPL
Asus P750 - Automapa
Avatar użytkownika
brzankis
Bywalec
 
Posty: 158
Dołączył(a): Śr, 21 lis 2007 0:02
Lokalizacja: Krosno/Rzym

Postprzez uris » Pt, 30 maja 2008 9:48

Dalej coś robie zle bo wywala ze mapa nie odblokowana , kopiuje scaloną mape do garmin na karcie , w gmapsupp.unl kopiuje jeden po drugim key ,tak to wyglada " R6LYMC6CEN7ANGG4UQC2UVVZ9GFQ9MUA6YZKFWQKWQ4SQ5Y9LD "
pliki nazywaja sie gmapsupp.img i gmapsupp.unl sw.unl i wywala błąd ze dla tej ID karty bla bla bla zablokowany , mape w programie widze widac ze wygenerowane gmaptool , jakieś sugestie ;)

Edit :

Może Polske musze usunąć z City Navigatora ?
uris
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Śr, 26 mar 2008 16:02

Postprzez beetle-m » Pt, 30 maja 2008 10:05

Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6712
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez wojtek » Pt, 30 maja 2008 10:12

uris napisał(a):Może Polske musze usunąć z City Navigatora ?
Nie ma potrzeby. W sumie byłoby to nawet szkodliwe :wink: przy kalkulacji tras za granicę dla przykładu.
Jeżeli obie mapy działały w urządzeniu przed scaleniem to powinny działać i teraz.
jedynym wytłumaczeniem może być sytuacja gdy każda z nich była odblokowana nie na ID urządzenia a na ID karty na której była. Jeśli zmieniłeś kartę/y to nie może teraz działać.

Wojtek
nuvi 215W, SP 2720
wojtek
Moderator
 
Posty: 1351
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 23:13
Lokalizacja: Poznań

Postprzez beetle-m » Pt, 30 maja 2008 10:25

Wychodzę z założenia, że kolega łączy dwie mapy odblokowane na swój odbiornik, które dotychczas działały.
Klucze prawdopodobnie nie są zapisane w plikach img, bo miał pliki unl.
W takim przypadku powinno to zadziałać z plikiem unl zawierającym oba poprawne kody urządzenia.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6712
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez brzankis » Pt, 30 maja 2008 10:31

beetle-m napisał(a):Klucze prawdopodobnie nie są zapisane w plikach img

Może i są jednak nie pasujące do urządzenia/karty na którą kolega chce zainstalować mapy :wink:
StreetPilot 2610 - CNE
Nüvi 760 - CNE NT + GPMapa +Slovakia Roads+ UMP pcPL
Asus P750 - Automapa
Avatar użytkownika
brzankis
Bywalec
 
Posty: 158
Dołączył(a): Śr, 21 lis 2007 0:02
Lokalizacja: Krosno/Rzym

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Software

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 4 gości