GmapTool - program narzędziowy do plików img

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.

Moderatorzy: Zachu, wojtek, Spider, PouchX

Postprzez beetle-m » Pt, 30 maja 2008 10:35

uris napisał(a):R6LYMC6CEN7ANGG4UQC2UVVZ9 GFQ9MUA6YZKFWQKWQ4SQ5Y9LD
A jesteś pewien za te kody ? Coś chyba pozajączkowałeś.
Sprawdź poprawność kodów raz jeszcze !!! Znajdziesz je na stronie GPMapy oraz Garmina (na swoich kontach) !
Możesz również zadzwonić do Garmina i wyjaśnić tą kwestię.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6712
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez uris » Pt, 30 maja 2008 11:06

Obie mapy osobno pracuja poprawnie Gmapa i City Navigator , kody sa OK i karta jest ta sama , obie mapy były odblokowane na tej samej karcie .Po scaleniu obu map i wpisaniu kodow czy to jeden za drugim czy jeden pod drugim wywala komunikat NIE MOZNA ODBLOKOWAC MAP DLA URZADZENIA GARMIN Z IDENTYFIKATOREM 3.....................2 . Trace koncepcje gdzie tkwi błąd ,może zle scalone mapy ?
uris
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Śr, 26 mar 2008 16:02

Postprzez brzankis » Pt, 30 maja 2008 11:26

uris napisał(a):Obie mapy osobno pracuja poprawnie Gmapa i City Navigator


Dlaczego chcesz scalić te dwie mapy ?
Jeżeli chciał byś do nich dorzucić trzecią,był bym w stanie to zrozumieć,ale dwie to trochę bez sensu.
StreetPilot 2610 - CNE
Nüvi 760 - CNE NT + GPMapa +Slovakia Roads+ UMP pcPL
Asus P750 - Automapa
Avatar użytkownika
brzankis
Bywalec
 
Posty: 158
Dołączył(a): Śr, 21 lis 2007 0:02
Lokalizacja: Krosno/Rzym

Postprzez wojtek » Pt, 30 maja 2008 11:31

uris napisał(a): Trace koncepcje gdzie tkwi błąd ,
W złych kodach i kropka. Kody SĄ ZŁE :!: więc kup te mapy i będziesz miał dobre kody :evil:

Wojtek
nuvi 215W, SP 2720
wojtek
Moderator
 
Posty: 1351
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 23:13
Lokalizacja: Poznań

Postprzez brzankis » Pt, 30 maja 2008 11:35

wojtek napisał(a): więc kup te mapy i będziesz miał dobre kody

Dokładnie :wink:
StreetPilot 2610 - CNE
Nüvi 760 - CNE NT + GPMapa +Slovakia Roads+ UMP pcPL
Asus P750 - Automapa
Avatar użytkownika
brzankis
Bywalec
 
Posty: 158
Dołączył(a): Śr, 21 lis 2007 0:02
Lokalizacja: Krosno/Rzym

Postprzez uris » Pt, 30 maja 2008 20:05

brzankis napisał(a):
uris napisał(a):Obie mapy osobno pracuja poprawnie Gmapa i City Navigator
Dlaczego chcesz scalić te dwie mapy ?Jeżeli chciał byś do nich dorzucić trzecią,był bym w stanie to zrozumieć,ale dwie to trochę bez sensu.
Chcialem scalic bo mapa PL w City Navigatorze jest gorsza jak w Gmapie , pozatym jak wyznaczam trase poza granice PL na dwoch mapach to wywala ze za mało pamieci i ot dlaczego chcialem to scalic.No nic kombinuje sobie dalej :) dzieki za porady
uris
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Śr, 26 mar 2008 16:02

Postprzez beetle-m » Pt, 30 maja 2008 20:25

uris napisał(a):Chcialem scalic bo mapa PL w City Navigatorze jest gorsza jak w Gmapie
Jeśli jedna będzie na karcie a druga w pamięci to będziesz miał dalej to samo.
"Scalanie" map ma na celu m.in. obejście ograniczenia, które zmusza nas do wykorzystania tylko jednej nazwy dla plików np. na kartach SD (mowa o pliku: gmapsupp.img). Jeśli masz kilka map i chcesz je wrzucić na kartę to tu jest sens "scalania".
uris napisał(a):pozatym jak wyznaczam trase poza granice PL na dwoch mapach to wywala ze za mało pamieci i ot dlaczego chcialem to scalic.
Jeśli "scalanie" Ci się uda i będziesz miał zaznaczone obie mapy w swoim nuvi to i tak uzyskasz ten błąd.

Podsumowanie: proponuję byś przejrzał ponownie tematy na forum, o co w tym wszystkim chodzi. A test "scalania" możesz oczywiście wykonywać równolegle ze zdobywaniem wiedzy.
Ostatnio edytowano Pt, 30 maja 2008 20:26 przez beetle-m, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6712
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez wojtek » Pt, 30 maja 2008 20:26

uris napisał(a):Chcialem scalic bo mapa PL w City Navigatorze jest gorsza jak w Gmapie , pozatym jak wyznaczam trase poza granice PL na dwoch mapach to wywala ze za mało pamieci i ot dlaczego chcialem to scalic.
No to chyba nie doczytałeś do czego ten soft służy. On pozwala m.in. połączyć dwa pliki zawierające mapy w jeden. Tylko że w tym połączonym pliku nadal są dwie całkowicie oddzielne mapy, które nadal włączasz i wyłączasz w ustawieniach map i które z całą pewnością nie rozwiążą Twojego problemu.
Jedynym rozwiązaniem jest wyłączenie GPMapy podczas kalkulacji tras poza granice naszego kraju.

Wojtek
nuvi 215W, SP 2720
wojtek
Moderator
 
Posty: 1351
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 23:13
Lokalizacja: Poznań

Postprzez popej » Pt, 30 maja 2008 20:32

Przeprasza, że wtrącę mały off-topic ;-)

Zmieniłem nazwę programu z gmaptool na gmt. Zbyt często robiłem czeskie błędy przy wpisywaniu komend :-)
Zwolniony znak towarowy będzie wykorzystywać produkt o takim wyglądzie:

Obrazek


Na napisanie dokumentacji nie starczyło mi już zapału. Rzutem na taśmę usunąłem guziczki wywołujące helpa i dzięki temu można program pobrać do testów:
http://www.anpo.republika.pl/download.html#gmaptool
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Mi A3, OsmAnd+
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6850
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez beetle-m » Pt, 30 maja 2008 20:37

popej napisał(a):Przeprasza, że wtrącę mały off-topic ;-)
To raczej nasze posty są w tym temacie OT. Przeniosę/wydzielę wątek w wolnej chwili.
Za GMT nagroda. Od razu proponuję przygotować wersję English :wink:
Te pady servera przynoszą same nowości 8)
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6712
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez popej » Pt, 30 maja 2008 20:49

beetle-m napisał(a):Za GMT nagroda. Od razu proponuję przygotować wersję English :wink:

Najpierw sprawdź, czy działa ;-)
A wersja angielska już jest, ale dla Anglików ;-)

Obrazek
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Mi A3, OsmAnd+
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6850
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez beetle-m » Pt, 30 maja 2008 20:56

Sprawdzam wstępnie, spoko spoko.
A będą kolory czy okienko pozostanie smutne ?

Pełny test podczas najbliższego konkretnego zadania 8)
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6712
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez Zachu » Pt, 30 maja 2008 21:03

GMT to mi się z czasem kojarzy. Mało szczęśliwa nazwa ;)
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 8279
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez SP2BZW » Pt, 30 maja 2008 21:11

Zachu napisał(a):GMT to mi się z czasem kojarzy. Mało szczęśliwa nazwa ;)

ej... mnie się kojarzy raczej "na czasie" :P
SP2BZW
 

Postprzez popej » Pt, 30 maja 2008 21:28

beetle-m napisał(a):A będą kolory czy okienko pozostanie smutne ?


Tak byłoby weselej? To zrobiłem ustawieniami Windowsa ;-)

Obrazek


A gmt to ma być nazwa dla starej wersji, tej wywoływanej z linii komend. Krótka, żeby szybko można było wpisać. Gmaptool jest znany, więc ta nazwa pozostaje dla podstawowej wersji, którą ma być wariant okienkowy.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Mi A3, OsmAnd+
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6850
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Software

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: duckman i 9 gości