GmapTool - program narzędziowy do plików img

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.

Moderatorzy: Zachu, wojtek, Spider, PouchX

Postprzez popej » Śr, 30 lip 2008 19:21

Trochę informacji dostaniesz, jak klikniesz w guzik "Szczegóły" w GMapToolu. Ale GMapTool nie czyta zawartości mapy a jedynie nagłówki podzbiorów. Czyli zareaguje tylko na grube błędy. Albo po prostu pokaże opis zawartości, z którego być może uda się wyciągnąć jakieś wnioski co do poprawności całej mapy.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Mi A3, OsmAnd+
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6850
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Blad w Dzieleniu

Postprzez annbit » Śr, 06 sie 2008 18:38

Witam jako 100% nowicjuszka mam pytanie. co mam zrobic jesli podajac programowie gmssupp.img zaczynam dzielic na pojedyncze mapy pokazujac przy tym plik. trf a po kilku minutach wyskakuje blad.
A
annbit
Newbie
 
Posty: 3
Dołączył(a): Śr, 06 sie 2008 18:34

Postprzez beetle-m » Pt, 08 sie 2008 12:20

Andrzej. Przesiadłem się w całości z czarnych okienek na GMapTool'a. Testy zakończone. Wyrazy uznania i butelczyna :wink:
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6712
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Blad w Dzieleniu

Postprzez popej » Pt, 08 sie 2008 12:56

annbit napisał(a):co mam zrobic jesli podajac programowie gmssupp.img zaczynam dzielic na pojedyncze mapy pokazujac przy tym plik. trf a po kilku minutach wyskakuje blad.

Witam,

a dokładnie jaki to jest błąd?

Sądząc po tych kilku minutach, to przetwarzasz plik wprost z odbiornika? A gdzie zapisujesz zbiory? B jeżeli także w odbiorniku, to raczej niedobry pomysł. I pewnie po prostu by się nie zmieściły.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Mi A3, OsmAnd+
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6850
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez annbit » Pt, 08 sie 2008 13:18

Witam,

Otoz pojawia sie blad pojedynczej mapy jezeli ja wyrzuce z mapsource i jeszcze raz wygeneruje gmapsupp.img to ominie ten plik i ... zatrzyma sie na nastepnym z napisem error file 006640277 np. i koniec pracy. natomiast co do drugiej kwestii rzeczywiscie w add file podaje gmapsupp.img z SD karty a w splicie w directory wpisuje folder s, ktory tez mam na SD karcie.
annbit
Newbie
 
Posty: 3
Dołączył(a): Śr, 06 sie 2008 18:34

Postprzez annbit » Pt, 08 sie 2008 13:31

Hej Popejku,


Jestes boski gosc, dzieki wielkie, wielkie piwo za pomoc, rzeczywiscie wrzucilam mu zeby splitowal w inne miejsce i zasuwa jak nie wiem co i to jeszcze po linuxem :) BRAWO i dzieki jakby co bede jeszcze pisala,,,, Ania
annbit
Newbie
 
Posty: 3
Dołączył(a): Śr, 06 sie 2008 18:34

Postprzez sebool12 » Wt, 19 sie 2008 10:22

Witam

Aktualnie posiadam GPMap 2008.1 i jest dobra, ale chcę lepsza :P
Znalazłem na necie Garmin City Navigator Europa NT 2008 DVD-NoPE . Pobrałem i zainstalowałem. Tam piszę, żeby podmienić plik UnlockWizzard.exe z tym co jest na płycie. Podmieniłem i odblokowałem obojętnie jakim 20 cyfrowym kodem. Ale odblokowała się w wersji demo. Gdy chce wysłać na telefon wyskakuje okienko "Czy na pewno chcesz wysłać w trybie tylko-demo ?". Co trzeba zrobić by mieć full ??
Myślałem jakoś połączyć pliki 00207228.img, 00207229.img, 00207230.img, 00207364.img 00207365img + GMAPSUPP.IMG, ale kompletnie nie mam pojęcia jak :(
sebool12
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): Wt, 19 sie 2008 10:17

Postprzez beetle-m » Wt, 19 sie 2008 10:24

sebool12 napisał(a):ale chcę lepsza :P
Znalazłem na necie Garmin City Navigator Europa NT 2008 DVD-NoPE . Pobrałem i zainstalowałem.
No i przepadła odpowiedź :arrow: Co wypada, czego nie wypada i co jest zabronione
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6712
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez piotrania » Cz, 28 sie 2008 10:01

Temat był już omawiany ale nie wszystko jest dla mnie jasne. Chodzi o utratę możliwości wyszukiwania adresów w wyniku umieszczenia pliku gmapsupp.img w MapSource po rodzieleniu za pomocą świetnego GmapTool i cgpsmappera.
Popej wyjaśnił przyczynę - różnica w strukturze pliku indeksowego dla urządzenia GPS i pliku używanego przez MapSource oraz trudności w konwersji. To jest jasne.
Nie znajduję jednak odpowiedzi na zadawane już pytanie czy możliwe jest rozbicie dużego pliku gmapsupp.img (np komercyjna mapa Topo) w którym indeksowanie adresów działa,usunięcie zbędnych mapek składowych i powtórne połączenie plików w gmapsupp.img tak aby wyszukiwanie adresów działało (z pominięciem MapSource).
Można zadać pytanie po co to robić. Odpowiedź prosta zmniejszenie pojemności pliku gmapsupp.img. Karty pamięci tanieją ale mają ograniczoną pojemność.
Przeprowadziłem szereg prób na urządzeniu z Garmin MobileXT ale bez sukcesu.
piotrania
 
Posty: 14
Dołączył(a): N, 01 kwi 2007 17:53

Postprzez popej » Cz, 28 sie 2008 10:28

Plik indeksowy w gmapsupp.img zawiera odniesienia do poszczególnych mapek. Jak usuniesz te mapki, to wyszukiwanie w przestaje działać. Być może to zależy też od odbiornika, nie sprawdzałem jeszcze w turystycznych.

Próbowałem trochę oszukać w pliku indeksowym, zastępować numery brakujących map przez mapę bazową albo wpisywać FF ale to nie pomaga, wyszukiwanie albo nie dział, albo działa niepoprawnie.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Mi A3, OsmAnd+
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6850
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez voyager56 » Wt, 09 wrz 2008 5:35

popej napisał(a):Próbowałem trochę oszukać w pliku indeksowym, zastępować numery brakujących map przez mapę bazową albo wpisywać FF ale to nie pomaga, wyszukiwanie albo nie dział, albo działa niepoprawnie.

Podobno nowa wersja mappera prawidłowo generuje plik indeksowy dla Mapsource.
Nuvi 350, Nuvi 765T, Nuvi 3790T, 60CSx, Oregon 400t
Mio MOOV 580
voyager56
 
Posty: 79
Dołączył(a): Śr, 12 wrz 2007 5:54

Postprzez GPS Maniak » Wt, 09 wrz 2008 10:25

voyager56 napisał(a):Podobno nowa wersja mappera prawidłowo generuje plik indeksowy dla Mapsource.

Dla wyjaśnienia - stara wersja (ta z MapCenter2) też robiła indeksację globalną, tylko wg. starego schematu i wyszukiwanie nie działało prawidłowo z nowymi odbiornikami. Ale przecież wersja działająca z nowymi odbiornikami istnieje od dawna. Tyle, że nie była publikowana. Od dłuższego czasu istnieją przecież dwa niezależne mapsety: UMP i UMP_NI (NI=Nowe Indeksy)

Wracając do tego co napisał popej - to są jednak dwie różne sprawy. GMPtool wyciąga dane z pliku GMPASUPP.IMG - w tym plik indeksowy w formacie zrozumiałym przez odbiornik, a cgpsmapper generuje od nowa plik indeksowy, ale .... w formacie zrozumiałym dla MapSource, który na etapie wysyłki map jest transformowany przez MapSource do formatu zrozumiałego przez odbiornik.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez saper » N, 21 wrz 2008 9:50

A czy to normalne że w mapie podpiętej pod mapsourca gmaptoolem nie działa wyszukiwanie czy też ja coś kopię.
:oops: Już doczytałem że to normalne.
Nuvi 760, Oregon 300 nuMaps Lifetime + ostatnia GPMapa, HTCwildfire + 3-oś kompas, Navigon, Rmaps.
Samsung Galaxy tab p-1000 + mapamap PL-2011Q3
Avatar użytkownika
saper
Bywalec
 
Posty: 735
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 18:07
Lokalizacja: Zaklików

Wyciągnięcie sekcji DEM z gmapsupp

Postprzez Roman Rowiecki » Wt, 23 wrz 2008 21:07

Czy byłaby możliwa dodatkowa opcja gmaptool`a zostawiająca w pliku gmapsupp tylko informacje dotyczące wysokości (sekcje DEM ), a usuwająca wszystkie inne dane ( sekcje LBL, TRE, NOD, NET). Szczególnie przydatne byłoby wyciągniecie DEM z Gpmapy Topo .
Roman Rowiecki
 
Posty: 17
Dołączył(a): N, 09 wrz 2007 20:10

Postprzez popej » Wt, 23 wrz 2008 22:01

Wg moich eksperymentów taka mapa z samym podzbiorem DEM nie działa w odbiorniku.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Mi A3, OsmAnd+
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6850
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Software

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości