GmapTool - program narzędziowy do plików img

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.

Moderatorzy: Zachu, wojtek, Spider, PouchX

Postprzez Roman Rowiecki » Wt, 23 wrz 2008 22:24

Czy zadziałalby plik z podplikami TRE + DEM?
Nie byłoby wtedy błędnej rekalkulacji trasy i podwójnego wyszukiwania w połaczeniu takiego pliku z innymi mapami topo.
Roman Rowiecki
 
Posty: 17
Dołączył(a): N, 09 wrz 2007 20:10

Postprzez popej » Wt, 23 wrz 2008 23:49

Nie wiem jak jest podłączony do mapy plik DEM. Może wymaga jakiegoś poligonu albo etykiety? Już nie pamiętam, jakich kombinacji próbowałem, zdaje się, że przeniesienie DEM z jednej mapy do drugiej o identycznym obszarze już powoduje, że odbiornik tego nie widzi. Na razie sobie odpuściłem, ja zajmuję się tylko prostymi sprawami ;-)
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Mi A3, OsmAnd+
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6850
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Guzik » Śr, 24 wrz 2008 11:45

A gdyby do niej dokleić warstwice?
Pozdrawiam,

Przemysław (Guzik) Guzinski
GPSmap 62s, UMP PCPl, Góry_PL, PL Topo, GPSWielkopolska
Avatar użytkownika
Guzik
Bywalec
 
Posty: 425
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 22:01
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Roman Rowiecki » Śr, 24 wrz 2008 13:11

Zostaje wiec nam odłączenie w rejestrze pliku z indeksacja globalna -MDR + wysłanie zestawu z Mapsource z opcją bez danych o autoroutingu + ukrycie map Gmapy Topo w samym odbiorniku. Uzyskujemy wtedy tylko DEM z GpmapyTopo i do tego możemy dołączyć interesujące nas mapy topograficzne.
Roman Rowiecki
 
Posty: 17
Dołączył(a): N, 09 wrz 2007 20:10

Re: GmapTool - program narzędziowy do plików img

Postprzez Robert_630 » Wt, 11 lis 2008 16:32

Witam
1 Potrzebuje prosty manual jak połaczyć dwa pliki gmapsupp.img w jeden tak abym mógł korzystać z różnych map na Colorado 300. Aktualnie mogę korzystać z dwóch map jedna na urządzeniu druga na karcie pamięci. Trzecia mapa tylko przy wykorzystaniu nowej karty.
2 Czy jest jakiś sposób aby wysyłając do urządzenia GPS z MapSource(Colorado 300) zestaw map nie następowało zastępowania pliku gmapsupp.img na GPs. Tracę wówczas podstawowę mapę ?
3 W jaki sposób wysyłać do urządzenia GPS z MapSource(Colorado 300) mapę lub zestaw map ale bezpośrednio na kartę pamięci ?
Robert_630
Newbie
 
Posty: 9
Dołączył(a): Pn, 10 lis 2008 22:58

Re: GmapTool - program narzędziowy do plików img

Postprzez soko » Pt, 21 lis 2008 12:46

Robert_630 : instrukcja, jak posłużyć się gmaptoolem jest tutaj - dla wersji "batowej":
viewtopic.php?p=24392#p24392

Ja stale używam tej wersji, bo pliki mapowe mam w jednym katalogu, tylko podmieniam nowsze wersje i komendą Start>> Uruchom>> Enter - mam po kilku sekundach nowy plik gmapsupp.img ze wszystkimi mapami. W kilka minut od ściągnięcia np. nowej wersji UMPpcPL, czy mapki cache - mam nowy pracujący zestaw w odbiorniku.
Na kartę pamięci najlepiej wysyłać przez czytnik karty, bo kilkanaście map ( łącznie kilkaset MB) wchodzi natychmiast. Wyjmujesz kartę, wtykasz do Colorado i cześć. Przegrywanie przez kabel do Colorado na kartę SD jest jak najbardziej możliwe, ale bez sensu, skoro będzie trwało znacznie dłużej.
Pozdrawiam Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1759
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Re: GmapTool - program narzędziowy do plików img

Postprzez fredzio » N, 04 sty 2009 15:21

soko napisał(a):Robert_630 : instrukcja, jak posłużyć się gmaptoolem jest tutaj - dla wersji "batowej":
viewtopic.php?p=24392#p24392

I skąd się pobiera wersję batową?
Był: Edge 705 (3.10) + HR CAD
Jest: 62s (2.80) + HR CAD . Mapa UMPpcPL Topo.
Obrazek Obrazek
fredzio
Bywalec
 
Posty: 191
Dołączył(a): Wt, 21 paź 2008 13:16

Re: GmapTool - program narzędziowy do plików img

Postprzez sdsyc » N, 04 sty 2009 15:24

fredzio napisał(a):I skąd się pobiera wersję batową?


Jeśli pobrałeś GMapTool to po rozpakowaniu zerknij do podfolderu gmt.

Pozdrawiam
sdsyc
Radny
 
Posty: 3179
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: GmapTool - program narzędziowy do plików img

Postprzez meff » Wt, 10 mar 2009 23:34

Witam uprzejmie,
Jest to mój pierwszy post na forum i już po przeanalizowaniu wątku oraz kilku próbach scalenia mapek nasuwa mi się pytanie - czym właściwie GMapTool różni się od Sendmapa? (który też ładnie 'wypluwa' gmapsupp.img)
Pytam, bo w świat GPS sukcesywnie wkraczam od paru dni dopiero, a już mam mętlik w tych aplikacjach i aplikacyjkach...

Pozdrawiam
Vista HCx
meff
 
Posty: 17
Dołączył(a): Wt, 10 mar 2009 23:30

Re: GmapTool - program narzędziowy do plików img

Postprzez popej » Śr, 11 mar 2009 1:13

Niektóre funkcje te programy mają wspólne, np. łączenie map. Poza tym różnią się znacznie ;-)
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Mi A3, OsmAnd+
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6850
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: GmapTool - program narzędziowy do plików img

Postprzez meff » Śr, 11 mar 2009 8:07

Acha :)

To podpytam o taką rzecz teraz (cały wątek analizowałem wieczorem i chyba nie znalazłem tej kwestii - no chyba że przysypiałem już wtedy:) )
Mianowicie - wybieram kilka mapek np. z TurystykaRT2, kilka z UMP, do tego jeszcze Szlaki - łączę w gmapsupp.img i wysyłam na kartę Visty. Da się jakoś zrobić aby w ustawieniach mapki z poszczególnych zestawów były nazwane adekwatnie do zestawu z którego były wyjęte? (teraz tam jest "Pokaż/Ukryj Gmaptool all" cztery razy - bo z tylu setów brałem mapki cząstkowe).

I jeszcze jedno - to, czy np TurystykaRT2 przysłania coś z UMP, da się jakoś ustawić?
Vista HCx
meff
 
Posty: 17
Dołączył(a): Wt, 10 mar 2009 23:30

Re: GmapTool - program narzędziowy do plików img

Postprzez greg_m » Śr, 11 mar 2009 13:01

ja w moim 255W doszedlem do tego jak przy pomocy WGMapTool zmienic czesciowo nazwe na np:
Kod: Zaznacz cały
Moja nazwa mapy
  [x] GMapTool All


gdzie np CNE jest wyswietlany jako:
Kod: Zaznacz cały
CNE 2009.11
  [x] All


GMapTool zostaje (nie wiem na razie jak sie go pozbyc, ale w sumie po co - trzeba wspierac kolege popeja!), ale przynajmniej mam nazwe w pierwszej linijce. Pokombinuj wpisujeac cos w pole Mapset mapy IMG (jeszcze przed polaczeniem ich do jednego pliku IMG).
pozdrawiam
G.
edge 500 + UMP-pcPL@www + OSM Cycle Map + Waze
greg_m
Bywalec
 
Posty: 317
Dołączył(a): Wt, 10 lut 2009 16:39
Lokalizacja: /dev/random

Re: GmapTool - program narzędziowy do plików img

Postprzez meff » Śr, 11 mar 2009 14:37

greg_m napisał(a):przy pomocy WGMapTool

Możesz rozwinąć? Co to za tool i skąd go zdobyć?
Vista HCx
meff
 
Posty: 17
Dołączył(a): Wt, 10 mar 2009 23:30

Re: GmapTool - program narzędziowy do plików img

Postprzez beetle-m » Śr, 11 mar 2009 14:40

meff Serio pytasz ?

:arrow: viewtopic.php?p=32377#p32377
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6712
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: GmapTool - program narzędziowy do plików img

Postprzez greg_m » Śr, 11 mar 2009 14:42

jest na stronie popeja:
http://www.anpo.republika.pl/download.html#gmaptool
wciaz nazywa sie gmaptool, ale aktualna wersja beta ma nakladke graficzna (stad W jak windows - nie trzeba juz w linii polecen).
pozdrawiam
G.
edge 500 + UMP-pcPL@www + OSM Cycle Map + Waze
greg_m
Bywalec
 
Posty: 317
Dołączył(a): Wt, 10 lut 2009 16:39
Lokalizacja: /dev/random

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Software

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 6 gości