GmapTool - program narzędziowy do plików img

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.

Moderatorzy: Zachu, wojtek, Spider, PouchX

Postprzez GPS Maniak » So, 22 gru 2007 22:33

Tomek Niedbała napisał(a):Pokolenie pracujących na czarnym ekranie dosowym powoli chyba wymiera :lol:

I pomyśleć, że 3 dni temu życzyłeś mi zdrowia, a teraz zakładasz że za chwilę kopnę w kalendarz? :wink:

A tak poważnie. Niech będzie to i owo w DOSie. To nie boli, a czasami pomaga pozbyć się lęków przed komputerem. Natomiast jeżeli ktoś nie daje sobie rady z wierszem poleceń czy bat-ami, to niech w ogóle nie cuduje z mapami. W końcu NUVI - właśnie dla takich ludzi - wychodzi od sprzedawcy w postaci: "włącz i jedź".
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez jgj » So, 22 gru 2007 22:53

GPS Maniak napisał(a):A tak poważnie. Niech będzie to i owo w DOSie. To nie boli, a czasami pomaga pozbyć się lęków przed komputerem. Natomiast jeżeli ktoś nie daje sobie rady z wierszem poleceń czy bat-ami, to niech w ogóle nie cuduje z mapami. W końcu NUVI - właśnie dla takich ludzi - wychodzi od sprzedawcy w postaci: "włącz i jedź".


Trochę nie masz racji, dzięki mapsettoolkit-owi można podpiąć łatwo mapy do mapsource'a, więc nie bardzo rozumiem czemu akurat to (swoją drogą świetne narzędzie) ma zostać wyłącznie dos-owe. Nie bardzo też rozumiem czemu ci zwykli klikacze - czyli 99% userów ma zostać tylko przy gpmapie, ump-pcpl i topo_100 ? tylko dla tego że nie radzą sobie z linią poleceń czy bat-ami ?

pozdrawiam serdecznie :)
j.
jgj
62s, 60csx, nuvi 765T, Krapkowice, TOPO_100, http://www.makama.eu
Obrazek
Avatar użytkownika
jgj
Bywalec
 
Posty: 264
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 21:58
Lokalizacja: Kraków, Krapkowice

Postprzez popej » So, 22 gru 2007 23:01

Każdy by chciał, żeby było jak najwygodniej i jak najprościej. Ja też.

Zrobiłem program tak, jak mi było najprościej ;-)
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Mi A3, OsmAnd+
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6849
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez GPS Maniak » So, 22 gru 2007 23:12

jgj napisał(a):Trochę nie masz racji, dzięki mapsettoolkit-owi można podpiąć łatwo mapy do mapsource'a,

Trochę mam :wink:
Przykładowy mapsetoolkit powoduje, że ludziska idąc na łatwiznę nie poznają mechanizmów rządzących strukturą plików w MapSource, a co za tym idzie pierwsza wykładka MapSource lub chociaż brak możliwości wysyłania map, (a takie przypadki zdarzały się nawet przy stosowaniu mapsetoolkita) zwłaszcza na 3 godziny przed odjazdem pociągu może być powodem nie lada stresów :D

Zatem mapsettoolkit owszem, ale dla świadomych :wink:

PS. Krapkowice też chyba wchodzą bez mapsetoolkita? Zatem nie bierz mnie tu na lewe sanki, że zwykli klikacze nic nie mają poza gpmapą, ump-pcpl i topo_100 :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez soko » So, 22 gru 2007 23:37

GPSManiak:
A tak poważnie. Niech będzie to i owo w DOSie. To nie boli, a czasami pomaga pozbyć się lęków przed komputerem.


Faktycznie, zabawa w polecenia linii komend i pliki wsadowe Tomka pozwoliła na powrót do czasu sprzed chyba 15 lat. Ostatnio coś kleciłem do osadzania E-mapy w MapSource, przed 3 - 4 laty.

Dla mnie na razie to trochę zabawa, bo efekty GMapToola oglądam pod GarminQUE w PDA. Tam jednak muszę mieć na karcie rozliczne katalogi "XXXXGarmin nazwa" z plikami gmapsupp.img w różnych konfiguracjach, które to katalogi zamieniam na "Garmin" , gdy chcę danej mapy użyć. Trochę to uciążliwe. Ale przymierzam się do odbiornika na kartę, stąd zainteresowanie.

Nie poznam jednak raczej "mechanizmów rządzących strukturą plików w MapSource" , skoro MapSet ToolKit wie to za mnie.

Popejowi gratuluję - Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1759
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Postprzez GPS Maniak » So, 22 gru 2007 23:46

soko napisał(a):Nie poznam jednak raczej "mechanizmów rządzących strukturą plików w MapSource" , skoro MapSet ToolKit wie to za mnie.

Już nie udawaj. Zanim nie było MapSetToolKita, nie wpinałeś mapek do MapSource? Nie wierzę. Słowo honoru :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez GPS Maniak » N, 23 gru 2007 0:11

Temat poszedł trochę w OT, ale sądzę że powinienem jednak przedstawić swoje stanowisko, żeby jgj czy soko nie myśleli, że jestem jakimś nieugiętym wrogiem "wynalazków".

Otóz nie. Nie jestem. Ja nie neguję wartości różnych takich programików typu "MapSetToolKit", ale trochę boję się tego, że takie "ułatwiacze" powodują, iż coraz więcej ludzi - w tym całkiem zielonych - zaczyna zabawy właśnie od tych programików, zanim jeszcze pozna dobrze nie tylko mechanizmy związane z mapami, ale nawet ...... swój własny odbiornik. Tacy (jak to napisał jgj) " klikacze robią potem dużo zamieszania, bo ..... coś nie działa. A ponieważ gość jest "zielony" czasami nawet nie potrafi opisać prawdidłowo swojego problemu. Tu widzę zagrożenia. Program DOSowy, program obsługiwany z wiersza poleceń nie jest przecież czymś nie do przeskoczenia, ale wymaga trochę zaangażowania, co czasami zwykłemu "klikaczowi" może wyjść na dobre.

A propos kłopotów jakie nowicjusz może mieć, gdy w pierwszym dniu zabawy z GPSem sięga po wynalazki: http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=artyk ... d=69768249

No i tragedia, stres, bo nie wiadmomo co zrobić.
Ale przecież gdyby nasz nowy kolega najpierw poznał dobrze odbiornik, natychmiast po takiej "awarii" wyjąłby kartę, włączyłby od nowa odbiornik pod zasilaniem z USB, przeszedł w tryb pamieci masowej, włożył kartę, usunął katalog Garmin, bądź sformatował kartę. Koniec. Zero stresów. Tyle, że pewne rzeczy po prostu trzeba wiedzieć, trzeba poznać, a nie od razu sięgać po wynalazki.

Zresztą - a propos zabawy wynalazkami. Nasz guru od softwaru, kolega popej też mógłby coś powiedzieć. Mógłby powiedzieć jak zepsuć NUVIego. Poważnie. A zatem naprawdę - proszę do tych rzeczy podchodzić z dużo większym dystansem i dużo mniejszym hurra optymizmem.

Ale żeby nie było całkiem OT, dodam że jedyny "wynalazak" jaki ostatnio reklamuję na pl.rec to oczywiście genialny gmaptool :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez popej » N, 23 gru 2007 1:10

Jeszcze drobna rada dotycząca podłączania mapek do Mapsource.

GmapTool generuje maksymalnie uproszczoną mapkę poglądową. To są tylko prostokąty określające obszary poszczególnych map plus obszar background. Tak jest prosto i szybko a właściwie to nawet nie potrafiłbym nic więcej wyciągnąć z pliku NT. Mimo to można doprowadzić mapkę w Mapsource do wygodniejszej postaci. Trzeba jednak pokombinować i poznać kolejne narzędzia ;-)

Najpierw proponuje ściągnąć jakąś mapę bazową, dobra może być np. Garmin Mobile XT Free Basemap:
http://www8.garmin.com/support/download ... sp?id=3645

Akurat ta mapka zawiera 2 części. Rozbijamy ją (gmaptool -s) i bierzemy tylko większą. Ładujemy do MapEdita i oglądamy jaki ma układ poziomów. W tym wypadku to jest Level 17, 15, 13, 12, 11, 10 oraz ustawiamy zoom tak, aby dla ostatniego Level była wartość 7, wychodzi układ 2, 3, 4, 5, 6, 7.
Wykonujemy na mapie operację łączenia elementów z różnych warstw - Tools->Join per Level Elements. To uporządkuje nieco treść mapy. Mapę zapisujemy w formacie polskim.

Następnie edytujemy mapset00.mp. Ładujemy do Mapedita i wykonujemy następujące operacje:
File->Map Properties->Levels i ustawiamy Level i zoom zgodnie z mapą bazową. Korzystamy z guzików Change i Insert Before.
Edit->Select->By Type i wybieramy typ "004b polygon Map coverage area" po czym wracamy do mapy i usuwamy obiekt klawiszem Del.
Edit->Select->All Objects, wracamy do mapy, klikamy w obiekty prawym klawiszem i wybieramy Modyfy->Extend All Elements to Level, podajemy wartość przedostatniego Level, w moim przykładzie 4.

Teraz w menu plik wybieramy pozycję ADD i wczytujemy mapę bazową zapisaną uprzednio. Po wczytaniu pojawi się mapa świata, na tle której nadal będzie widać zaznaczone obszary. Narzędziem do przycinania wycinamy z mapy kawałek zawierający obszary. Wybieramy File->Map properties->Header i sprawdzamy czy mapa ma ID 09999999. Przechodzimy do zakładki cGPSMapper i sprawdzamy, czy zaznaczona jest opcja POI Index. Całość zapisujemy jako w formacie polskim *.mp.

Wczytujemy zapisaną mape do edytora tekstowego. Znajdujemy zapisy wyglądające tak:
Region294=
CountryIdx294=34
Region295=
CountryIdx295=63
Region296=

Po znaku = powinna być nazwa regionu, ale zapewne zginęła w usuniętym kawałku mapy. Żeby to jakoś załatać, można wpisać jako nazwę cokolwiek, ja wybrałem znak '.', czyli będzie tak:
Region294=.
CountryIdx294=34
Region295=.
CountryIdx295=63
Region296=.

Mapkę zapisujemy i kompilujemy cgpsmapperem. Sugeruję do tego celu użyć wersję Personal, którą można używać na próbę przez 30 dni. Dzięki tej wersji w mapce zostaną poindeksowane POI i będzie można wyszukiwać większe miejscowości w Mapsource.
Kompilacja zapewne nieco potrwa, zależnie od wielkości zbioru może to być kwadrans lub godzina. W wyniku dostajemy plik mapset00.img, którym zastępujemy pierwotną, prymitywną mapkę. I oglądamy pod Mapsource co z tego wyszło.

Mało znam się na MapEdicie i tworzeniu mapek. Być może całą operację da się przeprowadzić łatwiej. Jeżeli fachowcy mają lepszy sposób, to proszę o komentarze. (Część rad GPS Maniaka już uwzględniłem.)
Ostatnio edytowano Wt, 25 gru 2007 2:29 przez popej, łącznie edytowano 1 raz
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Mi A3, OsmAnd+
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6849
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez GPS Maniak » N, 23 gru 2007 1:26

popej napisał(a):Jeżeli fachowcy mają lepszy sposób, to proszę o komentarze.

Nie tam, żeby lepszy, ale na pierwszy rzut oka widzę takie uzupełnienia:

popej napisał(a):Do każdego pozostałego akapitu [POLYGON] dodajemy linię EndLevel=2 (wartość parametru powinna być o 2 mniejsza niż liczba poziomów). Pewnie to można też zrobić w MapEdicie .....

Można. Po zaznaczeniu wszystkich obiektów należy użyć prawego przycisku myszy

Obrazek

popej napisał(a):To są konsekwencje obcięcia mapy. Po znaku = powinna być nazwa regionu, ale zapewne zginęła w usuniętym kawałku mapy. Żeby to jakoś załatać, można wpisać jako nazwę cokolwiek, ja wybrałem znak '.',

Na moje, można całą sekcję definiującą kraje, regiony i miasta najspokojniej w świecie wyrzucić do kosza i nie powinno przytrafić się nic złego. Dla wielu może to być łatwiejsze niż dopisywanie "miliona" kropek. Ale to wyrzucenie trzeba przetestować. Być może miasta są powiązane z tymi indeksami i wówczas wycięcie tej sekcji wyłoży cgpsmappera.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez popej » N, 23 gru 2007 1:41

Aaa, byłem blisko. Chciałem kliknąć w obiekt, tylko nie mogłem go trafić pod mapą bazową :-)

Czyli można od razu wczytać pierwotny mapset00.mp do Mapedita, zmienić w nim poziomy, usunąć background i poszerzyć definicje obszarów na wszystkie levele.

Ważne jest, żeby końcowa mapa miała numer ID taki jak wygenerował gmaptool, czyli 09999999. Jak bazówkę dodaje się jako drugą, to numer pozostaje niezmieniony.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Mi A3, OsmAnd+
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6849
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez GPS Maniak » N, 23 gru 2007 2:38

popej napisał(a):Czyli można od razu wczytać pierwotny mapset00.mp do Mapedita, zmienić w nim poziomy, usunąć background i poszerzyć definicje obszarów na wszystkie levele.

Jeżeli rozumiem jeszcze w czym rzecz to można :D
Deczko jestem przymęczony. Poza tym myślami jestem daleko stąd, bo piszę coś w rodzaju pożegnania dla pl.rec.gps, zatem mogę się mylić :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez soko » N, 23 gru 2007 8:43

GPSManiak:
Już nie udawaj. Zanim nie było MapSetToolKita, nie wpinałeś mapek do MapSource? Nie wierzę. Słowo honoru

Zgoda. Wpinałem. Własnie np. tymi przetworzonymi plikami wsadowymi. Ale ile było przy tym padów MapSource'a! Ile jakichś dziwnych zachowań. To zniechęcało.
Dopiero gdy zabawiłem się we własną mapkę jeziora i co chwila było pytanie, czy to w ogóle widać w odbiorniku - odkryłem liczne zalety cgpsmapera i mapsettoolkita. Skok jakosciowy potężny.
GPSManiak:
- zaczyna zabawy właśnie od tych programików, zanim jeszcze pozna dobrze nie tylko mechanizmy związane z mapami, ale nawet ...... swój własny odbiornik.

Odbiornik poznać... Mimo, że jest on określany przez żonę jako "Yamanuczi" ( czy coś takiego), i ponoć go karmię, czeszę itp., to jednak dopiero 2 tyg. temu wykryłem np. że w trybie sight and go bez zakładania waypointa, system sam go zakłada , ale na 30-tej mili od aktualnej likalizacji (tzw. waypoint "Sight'n'go").

Popeja przepraszam za zaśmiecanie poważnego tematu - Krzysztof.
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1759
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Postprzez jgj » N, 23 gru 2007 13:59

GPS Maniak napisał(a):Temat poszedł trochę w OT, ale sądzę że powinienem jednak przedstawić swoje stanowisko, żeby jgj czy soko nie myśleli, że jestem jakimś nieugiętym wrogiem "wynalazków".


:lol: :lol:


GPS Maniak napisał(a):A zatem naprawdę - proszę do tych rzeczy podchodzić z dużo większym dystansem i dużo mniejszym hurra optymizmem.

Ale żeby nie było całkiem OT, dodam że jedyny "wynalazak" jaki ostatnio reklamuję na pl.rec to oczywiście genialny gmaptool :D


Lechu, jak zwykle masz sporo racji, ale nie wiemy ilu userów bez problemów wykorzystuje "wynalazki" bez najmniejszych problemów, mam nadzieję że ci z problemami to jednak margines :)
tak sobie myślę że jeśli więcej ludzi będzie mogło samemu sobie poradzić z mapami itd to wzrośnie ilość chętnych do rysowania swoich mapek, albo przynajmniej do posyłania danych do szeroko rozumianego ump-a

pozdrawiam świątecznie
jurek
ps. faktycznie krapkowice da się podpiąć do mapsource'a bez mapsettoolkit'a :D
jgj
62s, 60csx, nuvi 765T, Krapkowice, TOPO_100, http://www.makama.eu
Obrazek
Avatar użytkownika
jgj
Bywalec
 
Posty: 264
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 21:58
Lokalizacja: Kraków, Krapkowice

Postprzez popej » N, 23 gru 2007 15:36

Drobna rada dotycząca mapy bazowej dla turystycznych GPS-ów z USA.

Najnowsza mapa bazowa, jaką znam jest w komplecie z XT Mobile, można pobrać stad:
http://www.garmin.ru/GarminMobileXTFull.exe
Trzeba rozpakować i poszukać pliku gmapsupp.img, to jest bazowa mapa świata wersja 4.01 z początku 2007.

Będzie potrzebna ostatnia wersja gmaptool, aktualnie v0.17. Procedura podłączenia bazówki do zestawu map w odbiorniku byłaby następująca:

1. Generujemy zestaw naszych map do odbiornika. Kopiujemy otrzymany plik gmapsupp.img na PC i zmieniamy nazwę, np. na mapy.img.

2. Uzupełniamy w mapie bazowej nazwę i family ID. ID trzeba sobie wymyślić jakieś nie konfliktujące z innymi mapami. Wykonujemy taką operację:
    gmaptool -jo basemap.img -f 7778 -m "World Base Map" gmapbmap.img
Otrzymujemy nowy plik basemap.img

3. Łączymy nasze mapy z mapą bazową:
    gmapsupp -jo gmapsupp.img mapy.img basemap.img
Otrzymujemy nowy plik gmapsupp.img

4. Kopiujemy gmapsupp.img z powrotem na kartę odbiornika i sprawdzamy, czy działa.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Mi A3, OsmAnd+
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6849
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Roman Rowiecki » Wt, 25 gru 2007 22:05

Jak wykorzystac plik indeksacji ( odpowiednik MDR) przy podlaczaniu do MapSource map dostarczanych na kartach? Plik ten powstaje przy uruchomieniu Gmaptool z opcja -s (male) i otrzymuje nazwe FID zestawu? Jak go wpiac do rejestru zeby dzialal?
Roman Rowiecki
 
Posty: 17
Dołączył(a): N, 09 wrz 2007 20:10

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Software

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 1 gość