GmapTool - program narzędziowy do plików img

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.

Moderatorzy: Zachu, wojtek, Spider, PouchX

Postprzez mar_rud » Wt, 25 gru 2007 22:48

Roman Rowiecki napisał(a):Jak wykorzystac plik indeksacji ( odpowiednik MDR) przy podlaczaniu do MapSource map dostarczanych na kartach?

Odpowiem tylko częściowo. Nie wiem, jak podpiąć pod MapSource, ale można go po prostu włączyć do wynikowego pliku wygenerowanego przez MapSource. Innymi słowy:
- rozkładamy główny plik img na części (-S) i podpinamy pod Mapsource.
- plik indeksacji kopiujemy do katalogu z wynikowymi mapami (wyniki -jo).
- generujemy w MapSource wybrany fragment mapy do pliku *.img
- łączymy wygenerowane wcześniej zestawy map (-jo gmapsupp.img *.img) i w tym także skopiowane pliki indeksów.

W ten sposób w odbiorniku będzie działało wyszukiwanie dla tej mapy.
Avatar użytkownika
mar_rud
Bywalec
 
Posty: 213
Dołączył(a): N, 05 sie 2007 7:56
Lokalizacja: Warszawa, Płock

Postprzez popej » Wt, 25 gru 2007 22:51

Ten plik jest niestety nie jest taki, jak potrzebuje Mapsource. Czyli nie da się go wykorzystać. Jedyną namiastkę wyszukiwania jaką można mogę w tej chwili zaproponować, to zrobienie mapy poglądowej z indeksacją. Zobacz wcześniejsze moje teksty, gdzie pisałem o zrobieniu lepszej wersji mapki poglądowej.

mar_rud napisał(a):Nie wiem, jak podpiąć pod MapSource, ale można go po prostu włączyć do wynikowego pliku wygenerowanego przez MapSource.

Tylko po co rozbijać i łączyć z powrotem, skoro zaczynamy od kompletnego pliku z indeksacją działającą w odbiorniku?
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Svajoklis » Śr, 26 gru 2007 15:58

> Tylko po co rozbijać i łączyć z powrotem, skoro zaczynamy od kompletnego pliku z indeksacją działającą w odbiorniku?

bardzo przeprasham za moj tregishnyj polskij jenzyk :), ale to potrzeba ezheli mash tylko g... supp.img, ale chcesh vshystkie operacje [vyslanie map do odbiornika] vykonach tylko v mapsource.
Dla tego trzeba:
M D R M A P.IMG (jakish tam podobny formujeshe v vyniku gmapto... )
i p r o d u c t.mdx, kturego nema :(
Svajoklis
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): Śr, 26 gru 2007 15:31

Postprzez popej » Śr, 26 gru 2007 17:08

Plik product.mdx łatwo zrobić. Nowy Gmaptool będzie go tworzyć ale nie widzę żadnych korzyści z podłączenia tego pliku.

Nie potrafię zrobić pliku mdrmap.img. Powtórzę: to co siedzi w gmapsupp.img to nie jest to samo, co potrzebuje Mapsource. Przykładowo w CNENT v9 plik mdr ma ok. 400MB długości a to co siedzi w gmapsupp ok 150MB.

I na koniec: jak masz gotowy gmapsupp.img to zawsze możesz go dokleić do danych przygotowanych przez Mapsource. To w sumie podstawowa funkcja GmapTool ;-)
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Svajoklis » Śr, 26 gru 2007 17:25

> Plik product.mdx łatwo zrobić. Nowy Gmaptool będzie go tworzyć

wspaniale!

> ale nie widzę żadnych korzyści z podłączenia tego pliku
Nie potrafię zrobić pliku mdrmap.img. Powtórzę: to co siedzi w gmapsupp.img to nie jest to samo, co potrzebuje Mapsource. Przykładowo w CNENT v9 plik mdr ma ok. 400MB długości a to co siedzi w gmapsupp ok 150MB.

:(


> I na koniec: jak masz gotowy gmapsupp.img to zawsze możesz go dokleić do danych przygotowanych przez Mapsource. To w sumie podstawowa funkcja GmapToo

ja wiem. Ale chcemyshie gmaptool przysposobich i do podlonchenia gmapsupp .img do mapsourc'u i miech funkcje "find" nie tylko w mapie bazowej :) A pelnyj produkt [installacja] nie codiennie pojawiashie ... :(

Ogulnie bioronc - gmaptool - qll soft! :)
Svajoklis
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): Śr, 26 gru 2007 15:31

Postprzez Maarek » So, 09 lut 2008 13:09

Gmaptool to świetnie narzędzie a nie jest łatwo go znaleźć, pamiętałem, że coś takiego jest i że to dzieło popeja, inaczej chyba bym nie znalazł.
Ten temat jest już dosyć zapomniany, linków nigdzie nie ma. Ten programik zasługuje na promocję 8)
No i piwko stawiam :!:
Pozdrawiam Marek - fan UMP-pcPL
Był eTrex Legend, Vista C, Vista HCx jest: Dakota 20, Nuvi 250
Avatar użytkownika
Maarek
Bywalec
 
Posty: 164
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 15:36
Lokalizacja: Poznań

Postprzez beetle-m » So, 09 lut 2008 14:35

Maarek napisał(a):Gmaptool to świetnie narzędzie a nie jest łatwo go znaleźć ...
Marku. Nie do końca się zgadzam. Po wygooglaniu słowa "gmaptool" natrafisz na wiele linków łącznie z linkiem do strony autora. Gmaptool jest znany nawet na azjatyckich forach. Brawo Popej !
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6709
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez GPS Maniak » So, 09 lut 2008 14:51

Maarek napisał(a): Ten programik zasługuje na promocję 8)

Strona popeja jest w linkach na gpsmaniak.com, ale masz w 100% rację.

Czas napisać co nieco o nim choćby w tym dziale: http://gpsmaniak.com/new/soft-gps.htm no i w "ładowaniu map" :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez Maarek » So, 09 lut 2008 16:00

beetle-m napisał(a):Marku. Nie do końca się zgadzam. Po wygooglaniu słowa "gmaptool" natrafisz na wiele linków łącznie z linkiem do strony autora. Gmaptool jest znany nawet na azjatyckich forach. Brawo Popej !

Owszem, ale trzeba wiedzieć, że takie narzędzie jest i nazywa się gmaptool :wink:

GPS Maniak napisał(a):Czas napisać co nieco o nim choćby w tym dziale: http://gpsmaniak.com/new/soft-gps.htm no i w "ładowaniu map" Very Happy


No właśnie między innymi tam szukałem i nie znalazłem.
Ostatnio edytowano So, 09 lut 2008 16:09 przez Maarek, łącznie edytowano 3 razy
Pozdrawiam Marek - fan UMP-pcPL
Był eTrex Legend, Vista C, Vista HCx jest: Dakota 20, Nuvi 250
Avatar użytkownika
Maarek
Bywalec
 
Posty: 164
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 15:36
Lokalizacja: Poznań

Postprzez popej » So, 09 lut 2008 16:07

Zmieniłem tytuł tego wątku ;-)
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez GPS Maniak » N, 10 lut 2008 16:56

Maarek napisał(a): Ten programik zasługuje na promocję 8)

Pierwszy punkt zrealizowany:

Obrazek

Przy okazji pacnę jeszcze jakiś tekst dla "Kowalskich" na temat jak łączyć mapy. Czyli jakieś obrazki etc :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez popej » N, 10 lut 2008 17:14

Dzięki. Te obrazki, to będą czarne okienka DOS-owe? ;-)
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez GPS Maniak » N, 10 lut 2008 17:15

popej napisał(a):Dzięki. Te obrazki, to będą czarne okienka DOS-owe? ;-)

Kto wie, kto wie? Może coś jeszcze :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez Tomek Niedbała » N, 10 lut 2008 21:17

GPS Maniak napisał(a):
popej napisał(a):Dzięki. Te obrazki, to będą czarne okienka DOS-owe? ;-)

Kto wie, kto wie? Może coś jeszcze :D


Lechu,

Daję "kope rajt" na mojego batcha: 8)

join.bat

echo off
echo POPEJ IS THE BEST!!!
C:\gps\gmaptool -jo gmapsupp.img *.img -m TN
C:\gps\gmaptool -P -vi gmapsupp.img >log.txt
pause

Możesz śmiało umieścić (oczywiście jeśli uznasz za stosowne)
Nuvi 2597LMT; GPS Data Logger/Receiver iBlue747 Bluetooth
Avatar użytkownika
Tomek Niedbała
 
Posty: 74
Dołączył(a): So, 27 paź 2007 12:46
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez beetle-m » Pn, 11 lut 2008 7:43

Tomek, a co to za parametr "-P" ? Czyżbym coś przegapił w "readme" ?
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6709
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Software

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości