MapSource - skąd wziąć ten program? Porada... co i jak.

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.

Moderatorzy: PouchX, wojtek, Zachu, Spider

mapsource nie instaluje sie

Postprzez smj » Pt, 21 mar 2008 11:24

tydzien mecze sie z instalka mapsource,moze to vista??albowiem mimo wgrania i aceptowania pliku do rejestru,po instalce mapsorce wyskakuje niezmiennie komunikat o problemach w rejestrze nakazujacy ponowna instalke, wyrzucilem wszystkie softy ,,ponownie sciagnelem,ale kolomyjka powrorzyla sie
SMJ
smj
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pt, 21 mar 2008 11:21
Lokalizacja: Z DOMU

Postprzez Zachu » Pt, 21 mar 2008 11:33

MApSource działa na Viście OK. Ja mam z GPMapą i idzie bez problemu.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7407
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez popej » Pt, 21 mar 2008 11:34

Bas, ten wpis jest chyba niepoprwany:
C:\Garmin\FAMILY_800MDRMAP.IMG
raczej powinno być:
C:\Garmin\FAMILY_800\MDRMAP.IMG
To jest plik na dysku, łatwo można sprawdzić, jaka jest poprawna nazwa i ścieżka.

Smj, Jeżeli Mapsource twierdzi, że jest problem z rejestrem, to trzeba naprawić rejestr. Może pomóc reinstalacja map ale nie Mapsource. Lepiej spróbować wspomnianych wcześniej programów lub skorygować rejestr ręcznie.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 3 Pro, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6828
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Bas » Pt, 21 mar 2008 11:47

popej napisał(a):Bas, ten wpis jest chyba niepoprwany:
C:\Garmin\FAMILY_800MDRMAP.IMG
raczej powinno być:
C:\Garmin\FAMILY_800\MDRMAP.IMG
To jest plik na dysku, łatwo można sprawdzić, jaka jest poprawna nazwa i ścieżka.


Mnie ten wpis tez nie odpowiadal - dlatego go zacytowalem.
To byla odpowiedz na post:
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=16927#16927
Jest tam link do pliku z ktorego pochodzi fragment - autor moze oczywiscie sprawdzic co ma na swoim dysku i w ktorym miejscu. Ja mu tego nie zrobie ;) Moze miec poprawna skladnie, ale plik moze byc fizycznie w innej lokalizacji przeciez. U mnie mapy sa na dysku D...

popej napisał(a):Może pomóc reinstalacja map ale nie Mapsource. Lepiej spróbować wspomnianych wcześniej programów lub skorygować rejestr ręcznie.


Najlepiej byloby sprawdzic sciezke i zmienic wpis w rejestrze, ale moze autor bedzie czul sie bezpieczniej instalujac mapy od nowa...
Temat chyba umarl, bo rozmawiamy o postach ze stycznia...
GPSMap 76CS + GA25MCX, UMP-pcPL + ...
Android: OsmAnd, 7ways...
Avatar użytkownika
Bas
Bywalec
 
Posty: 1475
Dołączył(a): Pt, 31 sie 2007 17:11
Lokalizacja: Łódź

Postprzez Bogna » Śr, 16 kwi 2008 0:31

To ja trochę z innej beczki, bo nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie w tym wątku:
Jak zamienić w menu MapSource'a j. angielski na j. polski?
(dla ułatwienia :wink: dodam, iż rzecz dotyczy komputera z Windows Vista, a nie XP - jeśli to ma jakieś znaczenie)
Pozdrawiam Bogna.

Każda wyprawa, także w nieznane, byle z przyjaznym GPS-em, który wskaże drogę do osiągnięcia zamierzonego (a czasem nie) celu.
Był Foretrex 201, była Vista HCx i "póki co" już się skończyło. Jest eTrex 30 :) UMP, Navigator
Avatar użytkownika
Bogna
Bywalec
 
Posty: 833
Dołączył(a): Pt, 23 lis 2007 16:00
Lokalizacja: Gdynia

Postprzez Zachu » Śr, 16 kwi 2008 6:46

Musisz mieć taki plik POILoaderPLK.dll w katalogu z MS. Jeśli to angielska wersja Visty to trzeba wywalić plik z angielskim.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7407
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez beetle-m » Śr, 16 kwi 2008 6:47

Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // nüvi 3790T // nüvi 765T // nüvi 760 // nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime // GT-i9195 (MapaMap 8.6.2 - PL-2015Q1) // Garmin viago 1.2 (z MapsToGo)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6678
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Postprzez black_diablo » Pt, 30 maja 2008 10:05

Witajcie
Podczas instalacji MapSource wyskoczył mi taki komunikat:

"Instalowane oprogramowanie nie przeszło testów zgodności z Systemem Windows XP umożliwiających uzyskanie logo WIndows. Kontynuowanie instalacji tego oprogramowania może zakłócić lub zdestabilizować poprawne działanie systemu teraz lub w przyszłości. Firma Microsoft zaleca zatrzymanie teraz tej instalacji i skontaktowanie się z dostawcą oprogramowania w celu uzyskania oprogramowania które pomyślnie przeszło testy."

Dałem kontynuację i zainstalowało się. Zainstalowałem też darmowa mapę Polski i grało. Podłączyłem GPS-a i włączył się kreator instalacji. Podczas instalacji kreatora znowu pojawił się podobny komunikat:

"Oprogramowanie instalowane dla tego urządzenia Stacja Dysków nie przeszło testów zgodności z Systemem Windows XP umożliwiających uzyskanie logo WIndows... itd."

Oczywiście dałem zignoruj i zainstalował się wkońcu ale czemu się pojawiają te błędy? Czy nie posypie mi się Windows?
black_diablo
 
Posty: 18
Dołączył(a): Pt, 30 maja 2008 9:24

Postprzez nocnyMarek » Pt, 30 maja 2008 11:22

Nie, to są standardowe komunikaty, które należy czytać w ten sposób:

"Właściciel programu nie odpalił firmie Microsoft doli (czytaj grubej kasy)
za wyłączenie tego komunikatu, więc M$ nie ma żadnej motywacji, żeby Cię takim komunikatem nie postraszyć.
A w ogóle jak k@#$& śmiesz użytkowniku używać jakiegoś oprogramowania, które z M$ nie ma nic wspólnego,
skoro programy M$ są najlepsze najwspanialsze i najbezpieczniejsze!!!"
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
Avatar użytkownika
nocnyMarek
Bywalec
 
Posty: 607
Dołączył(a): Śr, 21 mar 2007 21:17
Lokalizacja: Silesia

MapSource.reg problem z zaimportowaniem

Postprzez makakto » Wt, 03 cze 2008 9:28

Witam


Mam problem z zaimportowaniem pliku "MapSource.reg" pojawia się taki oto komunikat:

"importowanie C:\WINDOWS\PULPIT\MAPSOU~1.REG nie jest możliwe: podany plik nie jest skryptem rejestru. Importować można tylko pliki rejestru."

Zgodnie z radą PouchX'a sprawdziłem już w "opcjach folderów" czy rozszerzeniu "REG" odpowiada wpis "Wpisy rejestru". Tu jest OK.

Jeśli ma to jakieś znaczenie to mam zainstalowanego Windowsa Millenium.

Tak przy okazji:

Jestem zupełnie "zielony" jeśli chodzi o sprawy łączenia odbiornika z PC oraz pracę z mapami elektronicznymi.

Mam bez mapowego, żółtego e-trexa. Nie ma w nim (jak na pewno wiecie) możliwości dokładnego obejrzenia i przeanalizowania zapisanego śladu.

Kupiłem kabel do łączenia z PC i chciałbym móc zgrywać zapisane ślady na mapę, tak aby oglądać je (w różnych skalach) w formie graficznej, z uwidocznionymi waypointami. Zorientowałem się już, że darmowe mapy istnieją. Teraz wszystko rozbija się już tylko (chyba?) o tego całego Mapsourc'a, który niby jest do ściągnięcia, ale nie da się go zainstalować jeśli nie ma się zainstalowanej poprzedniej wersji. Czytałem, że można kupić go razem z GPmapą, ale jeśli to możliwe wolałbym przynajmniej na razie nie wydawać tych ponad 300zł....


Pozdrawiam serdecznie i proszę o naukę, pokutę i rozgrzeszenie (jeśli napisałem coś "nie tak"). :wink:
makakto
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): Pn, 02 cze 2008 11:14
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Bolek1 » Wt, 03 cze 2008 9:38

Przeczytaj jeszcze raz dokładnie pierwszy post :!:

Innym sposobem jest....

Ściągnięcie najnowszej wersji MapSource'a ze strony Garmin.com.

TUTAJ >> http://www8.garmin.com/support/mappingsw.jsp
Pozdrawiam! Krzychu.
Vista HCx + Topo_PL_100 + UMP-pcPL-topo oraz parę innych map
Bolek1
Bywalec
 
Posty: 421
Dołączył(a): Pt, 29 lut 2008 12:52
Lokalizacja: Zawadzkie

Postprzez makakto » Wt, 03 cze 2008 10:49

Witam ponownie

Już tam byłem poprzednio, ale teraz spróbowałem ponownie. Ściągnąłem plik, przy uruchomieniu pojawia się komunikat : "Jeden z plików bibliotek potrzebnych do uruchomienia tej aplikacji nie może być znaleziony".

Poza tym wersja 6.13.7 nie obsługuje Windowsa ME i chyba też jest tylko aktualizacją do której uruchomienia potrzebna jest wersja poprzednia... Stąd też starałem się "podeprzeć" plikem REG podrzuconym przez PouchX'a.

Ze stronki http://www.gpsinformation.org/perry/msource/ udało mi się ściągnąć wersję 6.11.5 ostatnią działającą z ME, ale podczas instalacji wyskakuje

wpierw:

"Runtime Error!
Program: C\WINDOWS\TEMP\BYE22A3.TMP\DISK1\MPC_REGISTRY_FIX.EXE

This application has requested the Runtime to terminate it in an unusual way.
Please contact the application's support team for more information",

a po kliknięciu "OK":

"Previous MapSource installation not found!
Setup will terminate".


pozdrawiam
makakto
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): Pn, 02 cze 2008 11:14
Lokalizacja: Warszawa

Re: MapSource - skąd wziąć ten program? Porada... co i jak.

Postprzez aLIen » N, 15 cze 2008 18:07

PouchX napisał(a):W związku z licznymi pytaniami na forum skąd wziąć/pobrać program MapSource chciałbym podać rozwiązanie tego problemu.


A ja znalazłem inny sposób na rozwiązanie owego problemu, zanim trafiłem na to forum :wink:
Przeglądając zasoby internetu trafiłem kiedyś na opis jak go zdobyć, w prosty sposób i nie zmieniając nic w rejestrze itp.:

Należy ściągnąć Tranig Center For Windows (najlepiej w wersji 3.41) np. z stąd:
http://www.opendrivers.com/downloaddriverurls.php
a następnie pobrać ostatnią aktualizację ze strony Garmina 6.13.7:
http://www8.garmin.com/support/download ... jsp?id=209
I możemy się cieszyć najnowszą wersją MapSource!
Reszta dotycząca instalacji map bez zmian.
Myśl tworzy rzeczywistość...
dlatego jeżdżę...
Obrazek
Avatar użytkownika
aLIen
Newbie
 
Posty: 5
Dołączył(a): So, 14 cze 2008 7:51
Lokalizacja: Wrocław, Paczków

Postprzez PouchX » N, 15 cze 2008 19:20

Lub jeszcze prościej:

Uruchomić instalkę update'u ściągnietą ze strony Garmin.com.
Poczekać na pierwszy screen (nie wciskać DALEJ)

Wejść do katalogu:
c:\Documents and Settings\{nazwa użytkownika}\Ustawinia lokalne\Temp\{WZSEx.TMP}

I tam mam rozpakowaną całą instalkę MS.
Skopiować sobie to do jakiegoś innego katalogu.
Zamknąć wcześniej uruchomioną instalkę updatu.
Potem w skopiowanych plikach uruchomić MAIN.msi
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4498
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Postprzez popej » N, 15 cze 2008 19:24

Można program instalacyjny po prostu rozpakować, np. 7-zip to robi bez problemu. I kliknąć w main.msi.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 3 Pro, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6828
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Software

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość