MapSource - skąd wziąć ten program? Porada... co i jak.

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.

Moderatorzy: wojtek, Spider, Zachu, PouchX

Postprzez Mariusz63 » Pt, 09 maja 2008 7:57

Bogna napisał(a):Widać, żeś Newbie, komu to piwo postawiłeś :?:

Wczoraj było dość późno a dzisiaj trzeba iść do pracy więc postawiłem dzisiaj, te realne będą jak się gdzieś spotkamy w realu :mrgreen:
pozdrawiam Mariusz
GPSmap 60CSX Topo_PL_100, UMP-pcPL, Katowice_PL_Bike
Mariusz63

Postprzez Bogna » Pt, 09 maja 2008 12:11

krzychkul napisał(a):Ojojoj, jaka pamiętliwa :D

A co :!: :?: Nie mogę :?: Jeszcze byś mi tu na głowę wszedł Krzychkul :!: :? Ale i tak masz szczęście :D, bo Cię lubię, jako żeś jest miłośnik Visty HCx :oops: :lol:
Pozdrawiam Bogna.

Każda wyprawa, nawet ta w nieznane, byle tylko z zaprzyjaźnionym GPS-em wskaże drogę do osiągnięcia zamierzonego (lub czasem nawet nie) celu.
Był Foretrex 201. Jest Vista HCx, UMPpcPl, Navigator
Bogna
Bywalec

Postprzez Bogna » Pt, 09 maja 2008 12:24

Mariusz63 napisał(a):Wczoraj było dość późno a dzisiaj trzeba iść do pracy więc postawiłem dzisiaj, te realne będą jak się gdzieś spotkamy w realu :mrgreen:

No dobra, niech Ci będzie :D. Czuj się usprawiedliwiony :wink:.
W realu 8) :P 8), to się spotykamy na Zlotach Integracyjnych. Informacje w sprawie zapisów, tudzież fotograficznie udokumentowane :wink: z nich relacje, znajdziesz tutaj:
http://www.garniak.pl/viewforum.php?f=10
Śmiało mozesz przyłączyć się do nas :lol: :D
Pozdrawiam Bogna.

Każda wyprawa, nawet ta w nieznane, byle tylko z zaprzyjaźnionym GPS-em wskaże drogę do osiągnięcia zamierzonego (lub czasem nawet nie) celu.
Był Foretrex 201. Jest Vista HCx, UMPpcPl, Navigator
Bogna
Bywalec

Postprzez black_diablo » Pt, 30 maja 2008 10:05

Witajcie
Podczas instalacji MapSource wyskoczył mi taki komunikat:

"Instalowane oprogramowanie nie przeszło testów zgodności z Systemem Windows XP umożliwiających uzyskanie logo WIndows. Kontynuowanie instalacji tego oprogramowania może zakłócić lub zdestabilizować poprawne działanie systemu teraz lub w przyszłości. Firma Microsoft zaleca zatrzymanie teraz tej instalacji i skontaktowanie się z dostawcą oprogramowania w celu uzyskania oprogramowania które pomyślnie przeszło testy."

Dałem kontynuację i zainstalowało się. Zainstalowałem też darmowa mapę Polski i grało. Podłączyłem GPS-a i włączył się kreator instalacji. Podczas instalacji kreatora znowu pojawił się podobny komunikat:

"Oprogramowanie instalowane dla tego urządzenia Stacja Dysków nie przeszło testów zgodności z Systemem Windows XP umożliwiających uzyskanie logo WIndows... itd."

Oczywiście dałem zignoruj i zainstalował się wkońcu ale czemu się pojawiają te błędy? Czy nie posypie mi się Windows?
black_diablo

Postprzez nocnyMarek » Pt, 30 maja 2008 11:22

Nie, to są standardowe komunikaty, które należy czytać w ten sposób:

"Właściciel programu nie odpalił firmie Microsoft doli (czytaj grubej kasy)
za wyłączenie tego komunikatu, więc M$ nie ma żadnej motywacji, żeby Cię takim komunikatem nie postraszyć.
A w ogóle jak k@#$& śmiesz użytkowniku używać jakiegoś oprogramowania, które z M$ nie ma nic wspólnego,
skoro programy M$ są najlepsze najwspanialsze i najbezpieczniejsze!!!"
Palmax & AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free
nocnyMarek
Bywalec

Postprzez black_diablo » Pt, 30 maja 2008 11:34

pird...oly Microsoft za wszystko chcą kasę a d...ie ich mam niech se wyskakuje ten komunikat. :evil:
black_diablo

Postprzez GPS Maniak » Pt, 30 maja 2008 11:39

nocnyMarek napisał(a):Nie, to są standardowe komunikaty, które należy czytać w ten sposób:

Tak poważnie to chyba nie do końca tak.
W końcu ja takich komunikatów nigdy nie miałem. Przynajmniej w odniesieniu do softu/sprzętu Garmina. Windows XP HE.
Pozdrawiam Lechu

Obecnie:
Garmin: 62ST, Rino530HCX, NUVI-205T,
Komórka_GPS:  ASUS P527 (WindowsMobile) software - raster: MemoryMap, wektor: Garmin MXT, iGO 2006
GPS Maniak
Radny

MapSource.reg problem z zaimportowaniem

Postprzez makakto » Wt, 03 cze 2008 9:28

Witam

Mam problem z zaimportowaniem pliku "MapSource.reg" pojawia się taki oto komunikat:

"importowanie C:\WINDOWS\PULPIT\MAPSOU~1.REG nie jest możliwe: podany plik nie jest skryptem rejestru. Importować można tylko pliki rejestru."

Zgodnie z radą PouchX'a sprawdziłem już w "opcjach folderów" czy rozszerzeniu "REG" odpowiada wpis "Wpisy rejestru". Tu jest OK.

Jeśli ma to jakieś znaczenie to mam zainstalowanego Windowsa Millenium.

Tak przy okazji:

Jestem zupełnie "zielony" jeśli chodzi o sprawy łączenia odbiornika z PC oraz pracę z mapami elektronicznymi.

Mam bez mapowego, żółtego e-trexa. Nie ma w nim (jak na pewno wiecie) możliwości dokładnego obejrzenia i przeanalizowania zapisanego śladu.

Kupiłem kabel do łączenia z PC i chciałbym móc zgrywać zapisane ślady na mapę, tak aby oglądać je (w różnych skalach) w formie graficznej, z uwidocznionymi waypointami. Zorientowałem się już, że darmowe mapy istnieją. Teraz wszystko rozbija się już tylko (chyba?) o tego całego Mapsourc'a, który niby jest do ściągnięcia, ale nie da się go zainstalować jeśli nie ma się zainstalowanej poprzedniej wersji. Czytałem, że można kupić go razem z GPmapą, ale jeśli to możliwe wolałbym przynajmniej na razie nie wydawać tych ponad 300zł....

Pozdrawiam serdecznie i proszę o naukę, pokutę i rozgrzeszenie (jeśli napisałem coś "nie tak"). :wink:
makakto
Newbie

Postprzez Bolek1 » Wt, 03 cze 2008 9:38

Przeczytaj jeszcze raz dokładnie pierwszy post :!:

Innym sposobem jest....

Ściągnięcie najnowszej wersji MapSource'a ze strony Garmin.com.

TUTAJ >> http://www8.garmin.com/support/mappingsw.jsp
Pozdrawiam! Krzychu.
Vista HCx + Topo_PL_100 + UMP-pcPL-topo oraz parę innych map
Bolek1
Bywalec

Postprzez makakto » Wt, 03 cze 2008 10:49

Witam ponownie

Już tam byłem poprzednio, ale teraz spróbowałem ponownie. Ściągnąłem plik, przy uruchomieniu pojawia się komunikat : "Jeden z plików bibliotek potrzebnych do uruchomienia tej aplikacji nie może być znaleziony".

Poza tym wersja 6.13.7 nie obsługuje Windowsa ME i chyba też jest tylko aktualizacją do której uruchomienia potrzebna jest wersja poprzednia... Stąd też starałem się "podeprzeć" plikem REG podrzuconym przez PouchX'a.

Ze stronki http://www.gpsinformation.org/perry/msource/ udało mi się ściągnąć wersję 6.11.5 ostatnią działającą z ME, ale podczas instalacji wyskakuje

wpierw:

"Runtime Error!
Program: C\WINDOWS\TEMP\BYE22A3.TMP\DISK1\MPC_REGISTRY_FIX.EXE

This application has requested the Runtime to terminate it in an unusual way.
Please contact the application's support team for more information",

a po kliknięciu "OK":

"Previous MapSource installation not found!
Setup will terminate".

pozdrawiam
makakto
Newbie

Re: MapSource - skąd wziąć ten program? Porada... co i jak.

Postprzez aLIen » N, 15 cze 2008 18:07

PouchX napisał(a):W związku z licznymi pytaniami na forum skąd wziąć/pobrać program MapSource chciałbym podać rozwiązanie tego problemu.

A ja znalazłem inny sposób na rozwiązanie owego problemu, zanim trafiłem na to forum :wink:
Przeglądając zasoby internetu trafiłem kiedyś na opis jak go zdobyć, w prosty sposób i nie zmieniając nic w rejestrze itp.:

Należy ściągnąć Tranig Center For Windows (najlepiej w wersji 3.41) np. z stąd:
http://www.opendrivers.com/downloaddriverurls.php
a następnie pobrać ostatnią aktualizację ze strony Garmina 6.13.7:
http://www8.garmin.com/support/download ... jsp?id=209
I możemy się cieszyć najnowszą wersją MapSource!
Reszta dotycząca instalacji map bez zmian.
Myśl tworzy rzeczywistość...
dlatego jeżdżę...
Obrazek
aLIen
Newbie

Postprzez PouchX » N, 15 cze 2008 19:20

Lub jeszcze prościej:

Uruchomić instalkę update'u ściągnietą ze strony Garmin.com.
Poczekać na pierwszy screen (nie wciskać DALEJ)

Wejść do katalogu:
c:\Documents and Settings\{nazwa użytkownika}\Ustawinia lokalne\Temp\{WZSEx.TMP}

I tam mam rozpakowaną całą instalkę MS.
Skopiować sobie to do jakiegoś innego katalogu.
Zamknąć wcześniej uruchomioną instalkę updatu.
Potem w skopiowanych plikach uruchomić MAIN.msi
..::.. www.PouchX.com ..::.. N3790T, N660, N360, N350, N310, N300, N250, C550, SP310, Astro 220, Vista HCx, 60CSx
PouchX
Radny

Postprzez popej » N, 15 cze 2008 19:24

Można program instalacyjny po prostu rozpakować, np. 7-zip to robi bez problemu. I kliknąć w main.msi.
popej
60CSx, Dakota 20, nuvi 205T, nuvi 200, HTC Diamond 2, CNE, GPMapa, Automapa, Vmapa
popej
Bywalec

Postprzez mirek898 » Cz, 10 lip 2008 7:19

Witam
Śledzę ten wątek, bo też nie mogę zrobić aktualizacji MS. Mam wersję zainstalowaną razem z Gpmapą 6.13.5. Ściągam z Garmina aktualizację 6.13.7 i ruszam z instalacją. Po jej rozpoczęciu pojawia się komunikat, że nie ma pliku main.msi. Ręcznie pokazuję ten plik. Po dłuższej chwili instalator pokazuje komunikat, że to niewłaściwy plik. Przerabiałem to na różne sposoby, z odpalaniem bezpośrednio z main.msi również. Wtedy instalator też wskazuje na folder tymczasowy z tym plikiem i nie może go znaleźć. Ja mu go pokazuję i koło się zamyka, bo to „not valid”. Już kilkakrotnie wywalałem wszystko, co z MS się instaluje i czyściłem rejestr z „mapsource” – cały czas to samo.
Będę wdzięczny za jakieś sugestie.
60CSX - GPMapa, CN, Topo by GPS Maniak, N50 + Rikaline - AM
mirek898

Postprzez pawelspodzieja » Cz, 10 lip 2008 18:27

a tak powznie do czego mi sie przyda ten programik jestem nowy uzyttkownikiem wiec nie bardzo sie orjentuje wtym temacie tylko nie krzyczcie na mnie
garmin nuvi 200 software version 4,10 gpmapa 2007.04 oem cala polska
pawelspodzieja

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Software