Gotowiec poi_ump.gpi - polska baza fotoradarów UMPpcPL

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.

Moderatorzy: Zachu, wojtek, Spider, PouchX

Postprzez beetle-m » So, 06 wrz 2008 15:42

Nie wszystkie punkty w bazie mają wprowadzony limit prędkości (50km/h, 70km/h, itd). Być może trafiłeś na taki punkt.
Podaj współrzędne lub w miarę dokładną lokalizację, to potwierdzimy Ci, czy ten punkt ma akurat wpisany limit.

Nie pamietam jak reaguje nuvi 250 podczas symulacji (czy pokazuje wartość limitu jak np. nuvi 760), więc być może wszystko jest o.k.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6711
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez tpokala » So, 06 wrz 2008 16:41

beetle-m napisał(a):Nie wszystkie punkty w bazie mają wprowadzony limit prędkości (50km/h, 70km/h, itd). Być może trafiłeś na taki punkt.
Podaj współrzędne lub w miarę dokładną lokalizację, to potwierdzimy Ci, czy ten punkt ma akurat wpisany limit.


być może :), nie znam się. Patrzyłem na fotoradary w Nowym Sączu. A jeszce jedno, zauważyłem, że np jak dojeżdżam do POI i jednocześnie jeswt do wykonania jakiś manewr to głosy się przerywają:
"uwaga fotoradar zjedź w prawo stały".

Nie da się z tym nic zrobić?

A co z tym wgrywaniem POI? Dobrze zrobiłem, że napisałem plik czy raczej powinienem wgrywać poi_wav_std obok POI.gpi i innych?
tpokala
 
Posty: 12
Dołączył(a): So, 06 wrz 2008 13:58

Postprzez beetle-m » So, 06 wrz 2008 16:59

Z komunikatami tak właśnie jest. Informacja o manewrze musi mieć wyższy priorytet niż ostrzeżenie o POI.

Czy dobrze, że usunąłeś plik poi.gpi ?
To zależy.
Jeśli były w nim fotoradary z Polski - to dobrze. Uniknąłeś zdublowania baz danych i podwójnych komunikatów o jednym punkcie.
Jeśli plik zawierał np. bazę bankomatów - to nie było konieczne usuwanie pliku.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6711
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez beetle-m » So, 06 wrz 2008 22:18

tpokala napisał(a):Patrzyłem na fotoradary w Nowym Sączu.
Żaden fotoradar w Nowym Sączu nie ma przypisanego limitu prędkości.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6711
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Pliki poi.gpi - gotowce (baza fotoradarów UMPpcPL)

Postprzez mikppp » Pt, 24 paź 2008 10:13

LAICKIE PYTANIA
Kupiełem nowe autkow Niemczech z Kenwoodem DNX5220 z Garminem, chyba Citynavigator. Co zrobić żeby ostrzegał o radarach. Jak wgrać i co.
mikppp
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pt, 24 paź 2008 10:00

Re: Pliki poi.gpi - gotowce (baza fotoradarów UMPpcPL)

Postprzez beetle-m » Pt, 24 paź 2008 11:04

Proponuję zacząć od tego postu: :arrow: Kenwood DNX5220 - od podszewki.
Jak pamiętam istrukcja opisuje możliwości wgrania własnych POI.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6711
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Pliki poi.gpi - gotowce (baza fotoradarów UMPpcPL)

Postprzez beetle-m » Pt, 14 lis 2008 12:29

FYI. Od dnia 14-11-2008 "gotowce" przygotowywane są POILoaderem w wersji 2.5.3
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6711
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Pliki poi.gpi - gotowce (baza fotoradarów UMPpcPL)

Postprzez Przemko » Wt, 02 gru 2008 18:50

witam. beetle-m, znudzony głosowymi komunikatami o fotoradarach ściągnąłem gotowca z bipaniem, jest super ale byłoby lepiej jakby bip był trochę głośniejszy bo jest bardzo słabo słyszalny, sam dźwięk jest fajny. czy jest to do zrobienia na stałe w twoim gotowcu?
modecom mx3 + automapa
Przemko
Bywalec
 
Posty: 329
Dołączył(a): N, 25 lis 2007 12:19
Lokalizacja: Włocławek

Re: Pliki poi.gpi - gotowce (baza fotoradarów UMPpcPL)

Postprzez beetle-m » Wt, 02 gru 2008 19:26

"Bip" pochodzi bezpośrednio z urządzenia.
W poi_bip.gpi nie ma żadnego pliku dźwiękowego.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6711
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Pliki poi.gpi - gotowce (baza fotoradarów UMPpcPL)

Postprzez Przemko » Wt, 02 gru 2008 21:43

dzięki beetle-m, więc nie pozostaje nic innego jak zwiększyć siłę głosu urządzenia, potestuje.
modecom mx3 + automapa
Przemko
Bywalec
 
Posty: 329
Dołączył(a): N, 25 lis 2007 12:19
Lokalizacja: Włocławek

Re: Pliki poi.gpi - gotowce (baza fotoradarów UMPpcPL)

Postprzez beetle-m » Wt, 02 gru 2008 21:55

Możesz jeszcze zastosować swój własny zestaw z plikami (WAV lub MP3) zawierającymi głośniejsze niż Garminowskie/sprzętowe "bim-banie".

Wystarczy przygotować jeden plik dźwiękowy, a następnie skopiować go z odpowiednimi nazwami zgodnymi z nazwami plików w kategoriach (GATSO_AT.mp3, GATSO_FP.mp3, GATSO_FS.mp3, itd ...)
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6711
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Pliki poi.gpi - gotowce (baza fotoradarów UMPpcPL)

Postprzez Przemko » Wt, 02 gru 2008 22:26

wtedy pewnie będę musiał skorzystać z poiloadera a ja jednak wolę gotowce z twojej stronki, tu wolę iść na łatwiznę. tak wogóle to się browar należy dla ciebie a że tych wirtualnych już nie ma to przy okazji zrewanżuję się chętnie takim prawdziwym, bo moje ścieżki często wiodą przez bielsko, do ustronia.
modecom mx3 + automapa
Przemko
Bywalec
 
Posty: 329
Dołączył(a): N, 25 lis 2007 12:19
Lokalizacja: Włocławek

Re: Pliki poi.gpi - gotowce (baza fotoradarów UMPpcPL)

Postprzez b3n » Śr, 17 gru 2008 20:18

A u mnie gada a potem bipa. Plik poi.gpi zajmuje około 1.6 mb. Mogę go spokojnie usunąć czy tam są dane bankomatów, sklepów itp ??

Pozdrawiam
b3n
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Pn, 15 gru 2008 19:40

Re: Pliki poi.gpi - gotowce (baza fotoradarów UMPpcPL)

Postprzez kp@ » Śr, 17 gru 2008 20:28

Co masz w pliku poi.gpi możesz sobie sam odczytać w Nuvim.U mnie w nuvi 250 jest zakładka "Dodatki">"Własne punkty POI".
kp@
Nuvi 250+CNE 2008 NT +UMP-pcPL, Nuvi 42LM+CN 2020.10 + UMP-pcPL+ Openstreet Polska
kp@
Bywalec
 
Posty: 186
Dołączył(a): Śr, 14 lis 2007 21:01
Lokalizacja: z nad Wisły

Re: Pliki poi.gpi - gotowce (baza fotoradarów UMPpcPL)

Postprzez beetle-m » Śr, 17 gru 2008 20:36

Twój poi.gpi zawiera to, co sobie wgrałeś POILoader'em.

Standardowo bankomaty, sklepy, stacje benzynowe zaszyte są bezpośrednio w mapie. Jest oczywiście możliwość dogrania ich jako dodatkowe POI (plik poi.gpi).
Przenieś plik z nuvi na PC i zobacz czego Ci teraz brak :wink:
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6711
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Software

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości

cron