Jak wrzucić plik IMG do MapSource'a ?

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.

Moderatorzy: PouchX, wojtek, Zachu, Spider

Jak wrzucić plik IMG do MapSource'a ?

Postprzez radvanced » So, 12 maja 2007 10:46

Jak w temacie, lub gdzie znalezc jakiegos tutoriala.
Czuję, że pytanie jest trywialne ale jestem świeży i nie ogarniam tych zagadnien a wszelkie opisy na stronkach są pisane jakby dla ludzi, którzy i tak wiedza jak sobie z tym poradzić.

dzieki! pozdrawiam
radvanced
 
Posty: 11
Dołączył(a): Pt, 11 maja 2007 11:30
Lokalizacja: wro

Postprzez popej » So, 12 maja 2007 11:31

Trochę na ten temat napisał GPS Maniak:
http://gpsmaniak.com/new/porady.htm

Moim zdaniem najprościej ściągnąć cgpsmappera free i MapSetToolKit:
http://cgpsmapper.com/
http://cypherman1.googlepages.com/home

Rozpakowujesz oba programy, uruchamiasz MapSetToolKit, pokazujesz mu gdzie jest cgpsmapper i dalej zgodnie z tym co masz w oknie MapSeta. Powinieneś w MapSecie:
- wskazać pliki img,
- wskazać katalog zestawu map, gdzie ma być TDB,
- wymyślić jakieś kody i nazwy do zestawu map,
- ewentualnie wymyślić Family ID,
- zazanczyć opcję "Install in Mapsource"
- nacisnąć "Start" :-)

Wymyślane nazwy mogą być dowolne, byle nie kolidowały z już zainstalowanymi mapami. Kody, ID to wartości liczbowe. To co już jest zainstalowane widzisz w oknie MapSeta.

Czasami masz gotowe pliki podglądu i tdb, wtedy wystarczy nacisnąć "install existing mapset" i wskazać pliki.

Uwaga: nie każdy plik img da się w ten sposób zainstalować. Kłopoty będą z mapkami routowalnymi.

Aktualizacje:
Mapy routowalne i mapy komercyjne można podłączyć do Mapsource przy pomocy programu GMapTool. Nie jest to rozwiązane idealne ale działa. Wątek na temat GMapTool znajduje się tutaj:
viewtopic.php?f=9&t=1314
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 3 Pro, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6828
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez t8mi » Śr, 16 maja 2007 14:45

Mam problem z MapSetToolKit wersją 0.99 i 1.18
Czy jest jakiś specjalny sposób wybierania map do wpięcia?
Robie tak:
Select IMG files -> wskazuje katalog w którym mam pliki .img -> klikam OK.
Rozumiem że w tej chwili powinienem mieć w oknie 'Source img files' pliki .img z katalogu, z których mogę sobie wybrać mnie interesujące, ale ich tam niestety nie ma :!: :?:
Identycznie zachowują się obie wersje :(

Za to bez problemu do GPMapy 3.0 dodałem TYPy z 5.0 :)

DODANO:

:oops: Okazuje się że mapa .img musi mieć nazwę w postaci cyfr, niby to oczywiste, ale nie przyszło mi do głowy.
Zostawiam ku przestrodze :)
Pozdrowionka Tomek.

(Rower: było min 55 km/h jest max 15 km/h po lesie
& GPS: był eTrex VistaCx już jest GPSMap 76CSx ; )
Avatar użytkownika
t8mi
Bywalec
 
Posty: 144
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 14:26
Lokalizacja: Grudziądz

wpiecie img

Postprzez Floder » Pt, 06 lip 2007 8:41

Witam,

Probowalem wczoraj wpiac pliki img do mapsource. Postepowalem zgodnie z instrukcja naszego guru GPS Maniaka. Wszstko szlo dobrze do momentu kiedy po zmianach w rejestrze chcialem odpalic MapSource'a. Wtedy pojawil sie komunikat o bledzie w rejestrze i mapsource sie nie odpalil.
Musialem nastepnie odinstalowac calego mapsource araz z mapami aby ponownie zadzialal.
Mieliscie moze podobne doswiadczenia?
Jakies sugestie?
Z gory dziekuje za wsparcie
Michal
Pozdrawiam
Michal

Garmin 60 CSX, Nuvi 670
Floder
 
Posty: 20
Dołączył(a): Cz, 21 cze 2007 11:37
Lokalizacja: Pabianice

Postprzez popej » Pt, 06 lip 2007 9:56

Zdarza się. Najczęściej to wynika ze złego wpisu do rejestrów. Mapsource próbuje odczytać mapkę zgodnie z podaną w rejestrze ścieżką i nic nie znajduje. Bo na przykłąd zamiast wpisać dysk D: użyliśmy standardowego C:. Niestety Mapsource zamiast zrezygnować z tej jednej mapy zgłasza błąd i kończy pracę.

Żeby to naprawić nie trzeba nic reinstalować, zwykle wystarczy usunąć wpisy do rejestru dla kłopotliwej (ostatnio dodanej?) mapy. Można to zrobić ręcznie regeditem lub przy pomocy MapSetToolkita.

Przeczytaj jeszcze to:
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=461
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 3 Pro, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6828
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Floder » Pt, 06 lip 2007 10:38

Mialem te mapki wrzucone na dysk D a nie na systemowy. Moze to byla przyczyna. Popoludniu sprobuje ponownie tym razem wrzuce je na C... Wiekie dzieki...:-)))
Pozdrawiam
Michal

Garmin 60 CSX, Nuvi 670
Floder
 
Posty: 20
Dołączył(a): Cz, 21 cze 2007 11:37
Lokalizacja: Pabianice

Postprzez popej » Pt, 06 lip 2007 11:44

Mapy mogą być na dowolnym dysku, tylko trzeba to poprawnie zapisać w rejestrze. Ja podałem tylko przykład najpopularniejszej pomyłki :-)
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 3 Pro, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6828
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Floder » Pt, 06 lip 2007 12:09

Sprawdze wpisy w plikach rejestru. To co mnie tylko dziwi to to ze blad wystapil mimo tego iz uzylem patcha GPS Maniaka ktory generuje plik wpisu rejestru automatycznie.
Pozdrawiam
Michal

Garmin 60 CSX, Nuvi 670
Floder
 
Posty: 20
Dołączył(a): Cz, 21 cze 2007 11:37
Lokalizacja: Pabianice

Postprzez Doczu » Pt, 06 lip 2007 14:40

Floder napisał(a):Sprawdze wpisy w plikach rejestru. To co mnie tylko dziwi to to ze blad wystapil mimo tego iz uzylem patcha GPS Maniaka ktory generuje plik wpisu rejestru automatycznie.

heheh no i tu własnie upatrywałbym przyczyny.
Najcześciej własnie korzystanie z "ułatwień" kończy się fiaskiem.
najprościej wpisać sciezke dostepu recznie, wówczas najłatwiej wyeliminować pomyłkę (brak dwukropka, slasha czy spacji.
Skrypty sa dobre dla wygodnych, którzy mają jakie takie pojecie co trzeba zmienić.
Pozdrawiam Doczu
ObrazekObrazek
Doczu
Bywalec
 
Posty: 170
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 4:31
Lokalizacja: Pinecity

Postprzez Floder » Pn, 09 lip 2007 10:35

Miales racje Doczu. Odpalilem plik w edytorze, pozmienialem sciezki, zaimportowalem do rejestru i teraz jest OKej.
Pozdrawiam
Michal

Garmin 60 CSX, Nuvi 670
Floder
 
Posty: 20
Dołączył(a): Cz, 21 cze 2007 11:37
Lokalizacja: Pabianice

Postprzez MaciekP » Wt, 31 lip 2007 20:51

zaledwie moment zajęło mi przerzucenie IMG zrobionego przeze mnie i skompilowanego cgpsmapperem do IMG a potem przy pomocy mapsettoolkita przeniesiony do Mapsource. Bardzo to mile urzadzenie i jescze wyrzuca mapy z mapsouce!

Jest jednak pewien problem. Moja mapa w Mapsouce wyglada wprost fatalnie. Lasy (TUNDRA) sa przestawone jako szare ukosne linie. Nazwy nienaturalnie powieszone..wszystko szare, drogi za cienkie
W sposunku do tej samej mapy w MAPEDIT to przepasc.
Co zrobić, zeby mapa wygladała przynajmniej jak w MAPEDIT lub lepiej jak UMP Warszawski w Mapsouce (6.11.6)?
MaciekP
Bywalec
 
Posty: 532
Dołączył(a): Pt, 06 lip 2007 19:18
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez popej » Śr, 01 sie 2007 0:25

Zainstaluj swoją mapkę jako Family, MapSetToolKit posiada odpowiednie opcje. Następnie weź z UMP plik UMP-Wawa.typ i dołącz MapSetToolKitem do swojej mapy. Powinno zmienić wygląd na taki, jak UMP.

Plik .typ można zrobić samemu, opis znajduje się w dokumentacji cgpsmappera.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 3 Pro, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6828
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez frasun » Śr, 01 sie 2007 7:35

popej napisał(a):Następnie weź z UMP plik UMP-Wawa.typ i dołącz MapSetToolKitem do swojej mapy. Powinno zmienić wygląd na taki, jak UMP.
Nie do końca. Plik typ powinien mieć numer FID, ten sam, co zestaw map. Należy, go więc ponownie skompilować z nowy FID'em.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3777
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Postprzez GPS Maniak » Śr, 01 sie 2007 9:22

popej napisał(a):Plik .typ można zrobić samemu, opis znajduje się w dokumentacji cgpsmappera.

Parę słów jest też tutaj: http://gpsmaniak.com/new/porady-typ.htm
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Vertis Braver, a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14728
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez popej » Śr, 01 sie 2007 9:56

frasun napisał(a):Plik typ powinien mieć numer FID, ten sam, co zestaw map. Należy, go więc ponownie skompilować z nowy FID'em.

MapSetToolKit to koryguje przy dołączaniu. Trzeba tylko zrobić osobną kopie pliku dla każdej mapy.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 3 Pro, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6828
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Następna strona

Powrót do Software

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości