Jak wrzucić plik IMG do MapSource'a ?

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.

Moderatorzy: Zachu, wojtek, Spider, PouchX

Postprzez frasun » Śr, 01 sie 2007 10:00

Ciekawe, MapSet Toolkit zmienia Family ID w dowolnym pliku TYP na prawidłowe?
BTW autor MapSet Toolkit'a stworzył program do edycji plików TYP http://cypherman1.googlepages.com/genTYP.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3775
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Postprzez popej » Śr, 01 sie 2007 11:24

Tak, MapSetToolKit zmienia FID, nawet pyta się, czy może to zrobić, jeżeli plik typ nie pasuje do mapy. Ale sama mapa musi być zainstalowana standardowo rejestrze, np. instalacja UMP (mam starszą wersję) nie bardzo daje się edytować MapSetToolKitem.

Program, który pokazałeś wydaje się być ciekawą nakładką na cgpsmappera. Powinien ułatwić samodzielne eksperymenty.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez MaciekP » Śr, 01 sie 2007 18:22

DZIEKUJE ZA POMOC!
Działa znakomicie jak powiedzieliście.
Najfajniejsze jest to, że mapa po przerzuceniu z Mapsource, a nie bezposrednio IMG przez sendmapa, wyglada identycznie w urzadzeniu jak na ekranie w mapsource!...trocvhe jednak te UMPowskie zielenie biją po oczach, kiedy sa to mapy TOPO i lasu jest dużo 8)

Inną zaleta przerzucania z mapsource do GPSa jest to, ze moge miec jednoczesnie w urzadzeniu mape komercyjna (navigatora 9) i swoja :D
MaciekP
Bywalec
 
Posty: 552
Dołączył(a): Pt, 06 lip 2007 19:18
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez MaciekP » Cz, 02 sie 2007 11:06

...niestety po tych manipulacjach, zniknęła mi mapa UMP z Mapsource i ponowna jej instalacja nic nie daje. Pewnie wspolny FID bruździ
Forerunner 935 na codzień, Epix - na szlaku, Oregon 600 - mapnik, GPSMAP 620 -woda, Nuvi 3597 - droga, Edge 1030 bundle - rower, TEMPE. Były 60CS, 60CSx, 276C, Etrex 30, Edge 1000
MaciekP
Bywalec
 
Posty: 552
Dołączył(a): Pt, 06 lip 2007 19:18
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez popej » Cz, 02 sie 2007 11:16

Coś pewnie namieszałeś. Usuń UMP, usuń wpisy z rejestru przy pomocy MapsetToolkit i zainstaluj ponownie. Samego UMP nie ruszaj, tylko skopiuj potrzebny plik typ do katalogu z Twoją mapą i tę kopię doinstaluj do Twojej mapy MapsetToolkitem.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Moi » Śr, 08 sie 2007 10:19

A ja zainstalowałem execa z UMP-PCPL i teraz MapSource (najnowszy) pokazuje mi komunikat, że "nie można utworzyć pustego dokumentu" i nie uruchamia się.
Na pokładzie miałem dotychczas tylko GPMapę (najnowszą).

Coś poradzicie?
Pozdrawiam, Adam
Nuvi 250w, GPS10 deluxe, GPMapa, CNE, et al.
Avatar użytkownika
Moi
 
Posty: 27
Dołączył(a): Śr, 21 mar 2007 23:58
Lokalizacja: Warszawa/Kielce

Postprzez frasun » Śr, 08 sie 2007 12:42

Moi napisał(a):Coś poradzicie?

Pobierz uaktualnienie, powinieneś mieć odpowiednią ikonkę na pulpicie Update UMP-pcPL, ewentualnie uruchom jeden z batów n p. Update_UMP-pcPL_rsync.bat znajdujący się w katalogu C:\Garmin\UMP-pcPL (domyślna lokalizacja).
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3775
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Postprzez Moi » Śr, 08 sie 2007 12:43

Jeszcze jedno, bo może to ważne - mam p... Vistę.
Pozdrawiam, Adam
Nuvi 250w, GPS10 deluxe, GPMapa, CNE, et al.
Avatar użytkownika
Moi
 
Posty: 27
Dołączył(a): Śr, 21 mar 2007 23:58
Lokalizacja: Warszawa/Kielce

Postprzez Moi » Śr, 08 sie 2007 13:04

Ikonka na pulpicie zadziałała. Bóg zapłać. Beer enclosed.
Pozdrawiam, Adam
Nuvi 250w, GPS10 deluxe, GPMapa, CNE, et al.
Avatar użytkownika
Moi
 
Posty: 27
Dołączył(a): Śr, 21 mar 2007 23:58
Lokalizacja: Warszawa/Kielce

Postprzez Moi » Pt, 17 sie 2007 7:40

A teraz mam identyczny problem po ściągnięciu TOPO_100 i Kampinosu E oraz przesłaniu ich do urządzenia.
Czy nie jest może tak, że powód tych problemów to niezapisanie zestawu map przesyłanego do urządzenia? Może tworzy się w tym momencie zbiór map (jako aktywny dokument) w jakimś pliku tymczasowym, a jeśli się tego zestawu nie zapisze, to powstaje pusty plik ostatnio otwieranego dokumentu?
Tak czy inaczej, znów mam podobny problem i uaktualnienie UMP_pl już nie zadziałało. :(
Pozdrawiam, Adam
Nuvi 250w, GPS10 deluxe, GPMapa, CNE, et al.
Avatar użytkownika
Moi
 
Posty: 27
Dołączył(a): Śr, 21 mar 2007 23:58
Lokalizacja: Warszawa/Kielce

Postprzez Moi » N, 19 sie 2007 9:37

Uruchomiłem ponownie aktualizację MapsSource (ponowną instalację update), potrwało to 30 sekund i znów stała się światłość.
Pozdrawiam, Adam
Nuvi 250w, GPS10 deluxe, GPMapa, CNE, et al.
Avatar użytkownika
Moi
 
Posty: 27
Dołączył(a): Śr, 21 mar 2007 23:58
Lokalizacja: Warszawa/Kielce

Postprzez bondzo83 » Pt, 01 lut 2008 18:03

A czy mozna skopiowac pliki .img z garmina izeby wrzucic je do Mapsource??
ja próbuje i niemoge zaladowac plikow .img do Mapsettoolkita
bondzo83
 
Posty: 37
Dołączył(a): Śr, 28 lis 2007 14:34

Postprzez popej » Pt, 01 lut 2008 19:06

popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez bondzo83 » So, 02 lut 2008 16:31

Mam problem mianowicie podczas instalacji mapek do Mapsource wyswietla mi sie komunikat "Error E032: Layer 0 of the map cannot be empty"
dodam ze wgywam mapke City Navigator Europe NT 2008 ALL
bondzo83
 
Posty: 37
Dołączył(a): Śr, 28 lis 2007 14:34

Postprzez popej » So, 02 lut 2008 17:03

Może przypadkiem próbujesz skompilować mapę preview przy pomocy MapSetToolKita i cgpsmappera? To się nie uda, bo oba te programy nie przetwarzają map w formacie NT.

W MapSetToolKicie nie korzystaj z guzika "Start" ale z guzika "Install A Existing Mapset"
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Software

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości