Jak wrzucić plik IMG do MapSource'a ?

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.

Moderatorzy: Zachu, wojtek, Spider, PouchX

Postprzez black_diablo » Śr, 25 cze 2008 14:59

OK mam ten programik ale jak w nim przerzucić mapę .img do mapsourcea?
black_diablo
 
Posty: 18
Dołączył(a): Pt, 30 maja 2008 9:24

Postprzez popej » Śr, 25 cze 2008 16:14

Załadować plik, w zakładce "Dziel" ustawić kaalog wyjściowy i ewentualnie dodatkowe parametry, kliknąć w guzik "Dziel". Potem w katalogu z mapami wykonać bat Install.bat.

Program potrzebuje cgpsmapper, powinen być na ścieżce lub należy go pokazać w zakładce "Opcje".
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez black_diablo » Cz, 26 cze 2008 7:43

Ok podzieliłem ale jak wykonuje się plik Instal.bat? można skopiować go z innego katalogu?
black_diablo
 
Posty: 18
Dołączył(a): Pt, 30 maja 2008 9:24

Postprzez popej » Cz, 26 cze 2008 11:14

Nigdzie go nie kopiuj, tyko w niego kliknij :-)

Alternatywnie możesz użyć MapSetToolKit, w tym wypadku trzeba skorzystać z guzika "Inatall a existing mapset".
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez black_diablo » Cz, 26 cze 2008 11:44

Potem w katalogu z mapami wykonać bat Install.bat.


sorki jestem tu nowy i nie wszystko rozumiem :oops:

w katalogu z mapami nie mam takiego pliku czy w takim razie muszę go utworzyć za pomocą Map Set Tool Kita?
black_diablo
 
Posty: 18
Dołączył(a): Pt, 30 maja 2008 9:24

Postprzez popej » Cz, 26 cze 2008 11:49

GMapTool w aktualnej wersji 0.3.7 tworzy taki plik, jeżeli wykonasz podział mapy dla Mapsource. Plik jest w tym katalogu, który podajesz w zakładce "Dziel".
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez black_diablo » Cz, 26 cze 2008 11:52

to ja mam chyba jakąś starszą wersję: gmaptool034
Ok ściągnę tą nową i podzielę jeszcze raz.
Dzięki
black_diablo
 
Posty: 18
Dołączył(a): Pt, 30 maja 2008 9:24

Postprzez black_diablo » Cz, 26 cze 2008 12:23

Ok powiodło się program utworzył plik Install.bat i się zainstalował.
Tylko teraz jak otworzyć tą mapę w MapSource? Nie powinienem mieć do tego jakiegoś pliku .exe? Mam pliki o rozszerzeniach: .img (28plików), oraz .unc, .typ, .mdx, .mp, .tdb, .bat.
black_diablo
 
Posty: 18
Dołączył(a): Pt, 30 maja 2008 9:24

Postprzez popej » Cz, 26 cze 2008 13:09

Jeżeli wszystko poszło dobrze, to Mapsource powinnno zobaczyć Twoją mapę. Uruchom Mapsource i zobacz jakie masz mapy do wyboru.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez black_diablo » Cz, 26 cze 2008 13:14

no to chyba jednak się nie powiodło :( MapSource nie widzi tej mapy
black_diablo
 
Posty: 18
Dołączył(a): Pt, 30 maja 2008 9:24

Postprzez Bas » Cz, 26 cze 2008 13:25

Na wszelki wypadek kilknij na pasku menu: Wyswietl -> przelacz do produktu.
Na pewno nie ma tej mapy?
GPSMap 76CS + GA25MCX, UMP-pcPL + ...
Android: OsmAnd, 7ways...
Avatar użytkownika
Bas
Bywalec
 
Posty: 1486
Dołączył(a): Pt, 31 sie 2007 17:11
Lokalizacja: Łódź

Postprzez black_diablo » Cz, 26 cze 2008 13:31

na pewno, mam tylko to co miałem wcześniej czyli darmową Polskę
black_diablo
 
Posty: 18
Dołączył(a): Pt, 30 maja 2008 9:24

Postprzez popej » Cz, 26 cze 2008 13:44

To co w całym procesie jest najbardziej skomplikowane, to kompilacja mapy przy pomocy cgpsmapper. Jesteś pewien, że przeszła poprawnie?
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez black_diablo » Cz, 26 cze 2008 13:57

Masz rację nie podałem ścieszki do GPSmappera.

Powtórzyłem wszystko jeszcze raz z zaznaczeniem ścieszki do GPSmappera w GMapToll i dalej MapSource nie widzi mapy.
black_diablo
 
Posty: 18
Dołączył(a): Pt, 30 maja 2008 9:24

Postprzez popej » Cz, 26 cze 2008 14:19

I nie ma żadnych błędów po drodze? GMapTool w logu nic nie zgłasza? Install.bat też potwierdza poprawną instalację?

A może nie masz uprawnień do modyfikacji rejestru Windows?
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Software

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron