Jak wrzucić plik IMG do MapSource'a ?

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.

Moderatorzy: Zachu, wojtek, Spider, PouchX

Postprzez black_diablo » Pt, 27 cze 2008 7:02

I nie ma żadnych błędów po drodze? GMapTool w logu nic nie zgłasza? Install.bat też potwierdza poprawną instalację?

A może nie masz uprawnień do modyfikacji rejestru Windows?


GmapTool w logu nic nie zgłasza i uprawnienia mam ...coś nie tak w Install.bat
odczytałem taki komunikat:

if exist "%~dp0mapset00.img" goto :INSTREG
echo Kompilacja mapy pogladowej.
cgpsmapper mapset00.mp
if exist "%~dp0mapset00.img" goto :INSTREG
echo Brak pliku mapset00.img, instalacja zaniechana.
exit 1


i faktycznie nie ma takiego pliku ale dlaczego?
black_diablo
 
Posty: 18
Dołączył(a): Pt, 30 maja 2008 9:24

Postprzez popej » Pt, 27 cze 2008 12:01

Najprawdopodobniej bat nie może uruchomić cgpsmappera. Powinieneś go umieścić albo na ścieżce systemowej (np. w katalogu \Windows) albo na chwilę w tym samym katalogu, co bat i mapa.

Druga ewentualność, może nie udaje się skompilować mapy poglądowej. W tym wypadku musiałbym dostać plik mapset00.mp, żeby sprawdzić o co chodzi. Albo lepiej informację, jaką mapę chcesz podłączyć.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez black_diablo » Pt, 27 cze 2008 13:30

Druga ewentualność, może nie udaje się skompilować mapy poglądowej


Miałeś rację Popej mój błąd polegał na tym że nie zaznaczyłem w zakładce DZIEL w GMapTool-u że ma skompilować mapę poglądową :wink:

Poprawiłem się i zadziałało mam mapkę w MapSource :mrgreen: .
Dzięki Popej, Wielkie Piwo się należy.
black_diablo
 
Posty: 18
Dołączył(a): Pt, 30 maja 2008 9:24

Postprzez popej » Pt, 27 cze 2008 14:34

Proszę uprzejmie :-)
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez bogas » So, 28 cze 2008 17:04

Zmobilizowany perspektywą wakacyjnych wojaży i odkryciem, że pokrycie krajów nadbałtyckich przez City Navigatora jest wręcz tragiczne, staram się znaleźć jakieś darmowe mapy Litwy, Łotwy i Estonii.

Znalazłem mapę Estonii, wygląda bardzo obiecująco, zwłaszcza, że w opisie pojawiło się słówko routing. Niestety, po załadowaniu do MapSource (robię to za pomocą MapSetToolKit) mapa się co prawda pojawiła, ale routing chyba nie działa - zaznaczam 2 punkty na drodze i próby wyznaczenia trasy kończy się na narysowaniu prostego odcinka "na przełaj". Taka sama operacja na UMP-pcPL czy GPMapie rysuje trasę po linii dróg.

Zaznaczam, że dziś po raz pierwszy zainstalowałem i uruchomiłem MapSource oraz MapSetToolKit, więc nie mam z tym softem żadnego doświadczenia.
Mam więc pytanie - czy coś zrobiłem źle, czy też routing w tej mapie w ogóle nie będzie działał przy użyciu narzędzi, które posiadam, a może mapa nie jest wcale routowalna? Rozumiem, że jeśli routing nie działa pod MapSource, to tym bardziej nie będzie działał w urządzeniu?
bogas
Newbie
 
Posty: 3
Dołączył(a): Wt, 22 kwi 2008 10:07
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez popej » So, 28 cze 2008 17:17

Mapa jest dość ogólna ale z routingiem. Podłączyłem do Mapsource przy pomocy GMapToola i routing działa.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez bogas » So, 28 cze 2008 18:51

No rzeczywiście, w ten sposób zadziałało. Dzięki!
bogas
Newbie
 
Posty: 3
Dołączył(a): Wt, 22 kwi 2008 10:07
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez black_diablo » Pn, 30 cze 2008 7:46

Mam jeszcze jeden problem: przerzuciłem mapkę na kartę pamięci do katalogu Garmin który wcześniej utworzyłem. Wraz z mapką umieściłem w nim plik z kluczem (.unl). Po włączeniu urządzenia pokazał się komunikat że "Nie można odblokować map". Czy coś robię nie tak? Czy potrzebuję gdzieś wpisać IMEI urządzenia?
black_diablo
 
Posty: 18
Dołączył(a): Pt, 30 maja 2008 9:24

Re: Jak wrzucić plik IMG do mapsourcea??

Postprzez ramol » Pn, 13 paź 2008 15:09

Witam. Mam problem z wrzuceniem pojedyńczych plików .img (jedna mapa) do Venture HC. Mam najnowsze sterowniki USB, jednak przy próbie przesłania pliku do urządzenia przy pomocy Sendmap20, program przestaje odpowiadać. Program widzi i identyfikuje urządzenie ale już próba synchronizacji kończy się jego zawieszeniem . To samo jest przy próbie przesłania za pomocą Img2gps. W logu jedynym komunikatem jest"trying usb" i to wszystko.System operacyjny Vista. Proszę o pomoc.
ramol
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): Pn, 13 paź 2008 14:57

Re: Jak wrzucić plik IMG do mapsourcea??

Postprzez ramol » Pn, 13 paź 2008 23:43

Witam ponownie. Udało mi się przepchnąć mapy do Map Source'a ale teraz mam inny problem. W w/w programie nie działa funkcja "Map Tool", nie da rady zaznaczyć żadnego fragmentu mapy i przesłać jej do urządzenia. Nie działa ani na mapie bazowej ani wgranej. O co chodzi?
ramol
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): Pn, 13 paź 2008 14:57

Re: Jak wrzucić plik IMG do mapsourcea??

Postprzez popej » Pn, 13 paź 2008 23:51

Witam,

trudno zgadnąć, co zrobiłeś.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Jak wrzucić plik IMG do mapsourcea??

Postprzez ramol » Wt, 14 paź 2008 16:54

Witam.
GMapTool'em podzieliłem plik .IMG i otrzymałem to:
install.bat
uninstall.bat
mapset00.tdb
mapset00.img
mapset00.mp
mapset00.mdx
następnie odpaliłem install.bat i mapa zainstalowała się w Map Source. No i dalej pojawił się problem z funkcją "MapTool" tak jak opisałem w ostatnim poście. Tworzenie i przesyłanie punktów, tras itd w obie strony działa. Nie wiem co knocę. Pozdrawiam.
ramol
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): Pn, 13 paź 2008 14:57

Re: Jak wrzucić plik IMG do mapsourcea??

Postprzez popej » Wt, 14 paź 2008 17:27

To powinno działać.
A o jakiej mapie mówimy? I co miałeś na myśli pisząc o mapie bazowej pod Mapsource?
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Jak wrzucić plik IMG do mapsourcea??

Postprzez ramol » Wt, 14 paź 2008 21:06

Witam. Może nieprecyzyjnie się wyraziłem, to nie mapa tylka Trip and Waypoint Manager. Mapa o której pisałem wzięta została stąd:
http://okapi.ict.pwr.wroc.pl/~tsurmacz/gps/pl/
a dokładnie "ump_pl.bin.zip "
Nie wiem czy czegoś nie pokwasiłem, bo mapki podzielone GMapTool'em wchodzą do Map Source'a , a nie dają się zaznaczyć i załadować do urządzenia, natomiast mapki ze strony GPSManiaka
http://gpsmaniak.com/new/download.htm
wchodzą do Garminka elegancko.
Po prostu potrzebuję jakiejś mapki na której byłyby drogi nie tylko krajowe ale również wojewódzkie/powiatowe oraz linie kolejowe północnej części woj. mazowieckiego i którą mógłbym bezproblemowo załadować do Garminka. Bazę miejscowości mogę zrobić sam waypointami ale z drogami nie dam rady.
Dzięki za pomoc i pozdrawiam.
ramol
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): Pn, 13 paź 2008 14:57

Re: Jak wrzucić plik IMG do mapsourcea??

Postprzez jgj » Wt, 14 paź 2008 21:11

ramol napisał(a):Witam. Może nieprecyzyjnie się wyraziłem, to nie mapa tylka Trip and Waypoint Manager. Mapa o której pisałem wzięta została stąd:
http://okapi.ict.pwr.wroc.pl/~tsurmacz/gps/pl/
a dokładnie "ump_pl.bin.zip "


zdecydowanie lepszym wyjściem jest zainstalowanie mapy UMP, zerknij na http://ump.waw.pl
jgj
62s, 60csx, nuvi 765T, Krapkowice, TOPO_100, http://www.makama.eu
Obrazek
Avatar użytkownika
jgj
Bywalec
 
Posty: 256
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 21:58
Lokalizacja: Kraków, Krapkowice

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Software

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości