Pikietaż Polski

O UMP-pcPL - darmowej mapie Polski. Jak instalować? Jak aktualizować? Jak rozbudowywać?

Moderatorzy: frasun, Artur, sdsyc, Alf/red/

Re: Pikietaż Polski

Postprzez JacekN » Wt, 13 sty 2009 10:06

a jak droga biegnie od granicy Ukraińskiej po Niemiecką to gdzie się zaczyna?
GPSmap60CSx&176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów
JacekN
Bywalec
 
Posty: 584
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 11:41
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Pikietaż Polski

Postprzez Miszka » Wt, 13 sty 2009 10:09

W jaki sposób takie słupki mogłyby być zrealizowane ?
Jako jaki obiekt ?
Mam wrażenie że moje nuvi dość niechętnie pokazuje jednowymiarowe obiekty szczególnie w widoku 3D.


Michał
Michal
teraz Vista HCx ( UMP pcPL ) + Nuvi 765T Taiwan ( UMP pcPL, za granicą CNE2010.31, awaryjnie GPMapa 2010.3)
kiedyś Nuvi 200v2 ( UMP pcPL, CNE 2009 )
Miszka
Bywalec
 
Posty: 252
Dołączył(a): Pn, 28 kwi 2008 11:55
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Pikietaż Polski

Postprzez Artur » Wt, 13 sty 2009 10:15

@JacekN
Trzeba sprawdzić. Np tak:
DW567
http://pl.wikipedia.org/wiki/Droga_wojew%C3%B3dzka_nr_567
start: http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/form.html?zoom=16&lat=52.54552&lon=19.71139&layers=B0T&mlat=52.54579&mlon=19.70913
end: http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/form.html?zoom=13&lat=52.64298&lon=20.09409&layers=B0T&mlat=52.64682&mlon=20.09323

@Miszka
Na razie nie ma zdefiniowanego typu i chyba widać jako kropkę. Jak będzie więcej to dorobimy ikonkę. Jeśli masz wgraną mapę UMP to możesz sprawdzić np tu: N52.479912 E19.631781
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Artur
Moderator
 
Posty: 1451
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 22:39
Lokalizacja: Płock

Re: Pikietaż Polski

Postprzez Miszka » Wt, 13 sty 2009 10:43

Artur napisał(a):@Miszka
Na razie nie ma zdefiniowanego typu i chyba widać jako kropkę. Jak będzie więcej to dorobimy ikonkę. Jeśli masz wgraną mapę UMP to możesz sprawdzić np tu: N52.479912 E19.631781


Punkt o którym piszesz to wg MapEdita++ Mile marker (0x5a00, point).
Niestety nie udało mi się go zobaczyć w nuvi zarówno w widoku 3D jak i 2D w czasie nawigacji.
Jedynie widzę go jako punkt w czasie przeglądania mapy. :(


EDIT: Doczytałem http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=4045
Nie ma szans żeby słupki było widać na mapie w moim nuvi. :(
Michal
teraz Vista HCx ( UMP pcPL ) + Nuvi 765T Taiwan ( UMP pcPL, za granicą CNE2010.31, awaryjnie GPMapa 2010.3)
kiedyś Nuvi 200v2 ( UMP pcPL, CNE 2009 )
Miszka
Bywalec
 
Posty: 252
Dołączył(a): Pn, 28 kwi 2008 11:55
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Pikietaż Polski

Postprzez Bas » Wt, 13 sty 2009 11:03

Informacje o ewentualnych utrudnieniach na drodze podawane sa zwykle z zaokragleniem do kilometra ("na 257 kilometrze"), rzadziej bardziej dokladnie ("na 257.4"), choc i tak sie zdarza. Jesli slupki zostana zlapane co kilka km, to rozrzut kilkudziesieciu metrow nie bedzie istotny, choc najlepiej gdyby te dane byly jednak dokladne, zwlaszcza gdy na ich podstawie maja byc tworzone dodatkowe punkty miedzy nimi. Na prostym odcinku drogi pewnie 10km bedzie wystarczajace, a na bardziej zakreconym mozna zlapac dodatkowe punkty, zeby pozniej nie dziwic sie naglemu zageszczeniu punktow w danej okolicy ;)

Wyglada na to, ze zainteresowanie jest pikietazem jest :)
Majac wielu chetnych mozna temat zrealizowac. Do wiosny mielibysmy tych punktow calkiem duzo, jesli nie wszystkie 8)
Znak na mapie to w pewien sposob sprawa drugorzedna, ale przeciez na pewno da sie go wyswietlic w taki, czy w inny sposob...
GPSMap 76CS + GA25MCX, UMP-pcPL + ...
Android: OsmAnd, TrekBuddy
Avatar użytkownika
Bas
Bywalec
 
Posty: 1414
Dołączył(a): Pt, 31 sie 2007 17:11
Lokalizacja: Łódź

Re: Pikietaż Polski

Postprzez smiodus » Wt, 13 sty 2009 21:21

dopiero wróciłem z dłuższej trasy i mogłem spojrzeć na wątek:
- bardzo cieszy mnie, że koledzy z projektu UMP chcą wprowadzić pikietaż do mapy UMP ale napotkają pewne ograniczenia (o tym za chwilę),
- dokładność zbieranych danych w bardzo dużym stopniu zależy tak na prawdę od potrzeb w jakich chcemy tego użyć później, mój cel i mój projekt jest taki by ta dokładność była +/- 30m od położenia rzeczywistego mi to w zupełności wystarczy,
- bardzo dziękuję za zebrane punkty wrzucę je do zbioru,
- co do wyświetlania, moja mapa jest przygotowana jako transparentna i można ją nałożyć na każdą inną mapę (UMP dajmy dla przykładu), punkty wyświetlają się zarówno w trakcie nawigacji 2D jak i 3D, jeśli ktoś nie życzy sobie w danej chwili oglądać pikietażu, wyłączenie nakładki w menu zajmuje około 10 sekund, sprawdziłem na kilku różnych nuvi i np coloradu działa bez problemu - zresztą jak ktoś zdekompiluje sobie mój plik img, będzie wiedział jak to zrobiłem - nie robię z tego tajemnicy, może to nie jest ultraeleganckie, ale ma jedną zaletę - spełnia wszystkie moje oczekiwania, efekt można "podziwiać" tutaj http://sites.google.com/site/pikietaz/jak-to-wyglada (tak, ta kropka z napisem 467 to słupek),
- z pikietażem na niektórych drogach jest dziwnie - spostrzeżenie z dzisiaj - obwodnica Wyszkowa oznaczona w ciągu drogi DK8 jako S8 jest numerowana od 0 (że jest to niby jedyny odcinek S8), jako ciekawostka obwodnica Ostrowii Mazowieckiej również jest numerowana od 0 (powstała znacznie wcześniej), nieco się obawiam bo jest już rozgrzebany temat obwodnicy Zambrowa w ciągu tej drogi oraz S8 w Warszawie pewnie też będą numerować od 0 każdy odcinek (burdel na kółkach) :),
- zebrane kilka miesięcy temu punkty z pełnego kilometra na pewnym odcinku wszystkie przesunęły się o równe 300m, myślałem że to błąd pomiaru, ale zastanowiłem się co się dzieje ze słupkami jeśli zmieni się przebieg drogi na wcześniejszym odcinku (np. wybudowana zostanie obwodnica jakiegoś miasta), renumerują wszystkie słupki do końca drogi? Jeśli nie to co? Będę wdzięczny jeśli ktoś rozwieje moje wątpliwości.

To tak na szybko,
Teraz nieco rozwinę punkt 1 (bałem się, że zapomnę pozostałe), słupki oczywiście mogą zostać zapisane w UMP, tylko będzie się to wiązało z tym, że nie będą widoczne w trakcie nawigacji co w moim osobistym przypadku dyskwalifikuje rozwiązanie. Z mojego punktu widzenia takie dane na mapie UMP powinny być i chętnie przekaże projektowi wszystko co nazbierałem i przesłali mi ludzie, ale na swoje (i pewnie nie tylko) potrzeby będę generował transparentną nakładkę by otrzymać to co oczekuję (widoczne słupki na ekranie 2D i 3D). Z mojego punktu widzenia chętnie przekażę "zbiórkę" oraz przetwarzanie punktów kolegom z UMP, sam będę się opierał na danych zaciąganych z cvs'a UMP. Co koledzy z UMP na to? Uważam, że warto coś robić wspólnie bo tylko w taki sposób jesteśmy w stanie sprostać takiemu wyzwaniu (wbrew pozorom w naszym kraju jest kilka słupków do wprowadzenia :wink:).
Teraz inna beczka, przejechałem dzisiaj około 500 km, i zebranie z takiej trasy słupków jest praktycznie niemożliwe, ale wydaje mi się że wystarczy zebrać co mniej-więcej 10km i posiadać ciągły ślad drogi (zapis ścieżki) i mam program który to przeliczy, i poda brakujące słupki. Bardzo ważnym aspektem jest ciągłość śladu, wyjaśniałem to nieco wcześniej na przykładzie drogi krajowej przebiegającej przez miasto (niestety częsty przypadek).

Liczę na konstruktywne opinie,

pozdr
Sebastian
Kenwood DNX, nuvi 765, nuvi 465, http://taxity.pl
smiodus
Bywalec
 
Posty: 148
Dołączył(a): Śr, 05 gru 2007 22:54

Re: Pikietaż Polski

Postprzez smiodus » Wt, 13 sty 2009 21:32

beetle-m napisał(a):Wczoraj, treningowo, wracając z pracy nanosiłem punkty pomiędzy Tychami i Bielskiem.

Muszę przyznać, że w okresie zimowym nie jest to łatwe zadanie:
- zatrzymać samochód przy słupku z numerem "XXX / 0"
- przetrzeć go ze śniegu i błota, by upewnić się, że jest to upragnione "zero"
- zapisać waypointa w GPS'ie
- co 10km wymieniac wiadro aby mieć świeżą wodę
:lol: :wink: :lol:



Beetle-m jako, że jesteś pierwszy i poziom poświęcenia jest zdecydowanie ponadstandartowy, mam wielkie pragnienie ofiarować Ci nagrodę specjalną - piwo - ale nie jakiś tam sklepowy, masowy sikacz - tylko produkt z mojego osobistego browaru wyprodukowany przeze mnie wyłącznie z naturalnych składników wg tradycyjnej receptury - proszę o kontakt na pw.

pozdr
Sebastian
Kenwood DNX, nuvi 765, nuvi 465, http://taxity.pl
smiodus
Bywalec
 
Posty: 148
Dołączył(a): Śr, 05 gru 2007 22:54

Re: Pikietaż Polski

Postprzez beetle-m » Wt, 13 sty 2009 22:02

Sebastian. Najlepszą nagrodą będzie dobry plik z mapą zawierającą pikietaż więc piwem sie nie przejmuj.

Wracając do tematu. Podoba mi się idea mapy nakładki z możliwością jej wyłączenia poprzez "odptaszkowanie" (a'la 3D buildings w nuvi 765). Jeżeli jest to technicznie możliwe to wesprę każdy otwarty projekt.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // nüvi 3790T // nüvi 765T // nüvi 760 // nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime // GT-i9195 (MapaMap 8.1.6 - PL-2013Q4) // Garmin viago 1.1 (z MapsToGo)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6622
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Re: Pikietaż Polski

Postprzez JacekN » Wt, 13 sty 2009 22:06

po grzyba wam dokładnośc 30m skoro słupków o nr xyz jest 10
GPSmap60CSx&176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów
JacekN
Bywalec
 
Posty: 584
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 11:41
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Pikietaż Polski

Postprzez smiodus » Wt, 13 sty 2009 22:24

beetle-m napisał(a):Sebastian. Najlepszą nagrodą będzie dobry plik z mapą zawierającą pikietaż więc piwem sie nie przejmuj. Wracając do tematu. Podoba mi się idea mapy nakładki z możliwością jej wyłączenia poprzez "odptaszkowanie" (a'la 3D buildings w nuvi 765). Jeżeli jest to technicznie możliwe to wesprę każdy otwarty projekt.

ale taki plik jest do pobrania z mojej strony (Twoje punkty już są), i działa jak podałem, albo go sobie wrzucisz na karte jako gmapsupp.img, albo zintegruj z dowolna mapą gmaptoolem,

piwem się nie przejmuję, tylko pragnę ofiarować

pozdr
S
Ostatnio edytowano Wt, 13 sty 2009 22:40 przez smiodus, łącznie edytowano 1 raz
Kenwood DNX, nuvi 765, nuvi 465, http://taxity.pl
smiodus
Bywalec
 
Posty: 148
Dołączył(a): Śr, 05 gru 2007 22:54

Re: Pikietaż Polski

Postprzez smiodus » Wt, 13 sty 2009 22:33

JacekN napisał(a):po grzyba wam dokładnośc 30m skoro słupków o nr xyz jest 10


Jacku wytłumaczę, jeżdżę z nawigacją i cb-radiem, radia używam do normalnej komunikacji z innymi współużytkownikami drogi, bardzo często słyszę różne komunikaty dotyczące drogi którą się poruszam (nie tylko o miśkowozach) praktycznie każdy z nich jako referencję numer kilometra na którym dane zdarzenie ma miejsce. To że miała miejsce stłuczka, jest ślisko, leży deska z gwoździem, czy jedzie nieoświelony rowerzysta na "345" w zupełności wystarczy (znaczy, że w okolicach tego kilometra miało miejsce dane zdarzenie). Problem pojawia się kiedy słupki w nocy są niewidoczne, zaśnieżone, zabłocone, wyrwane wtedy informacja jest bezużyteczna bo nie wiesz gdzie jest ten nieoświetlony rowerzysta. To, że nawigacja wyświetli Ci punkt 30 metrów za wcześnie / za późno nie ma znaczenia - bo nawet tego nie zauważysz.

pozdr
S
Kenwood DNX, nuvi 765, nuvi 465, http://taxity.pl
smiodus
Bywalec
 
Posty: 148
Dołączył(a): Śr, 05 gru 2007 22:54

Re: Pikietaż Polski

Postprzez JacekN » Wt, 13 sty 2009 22:37

spoko tez słucham bo co by nie ale skoro słupki zasypane to kto i jak podał komunikat?
GPSmap60CSx&176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów
JacekN
Bywalec
 
Posty: 584
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 11:41
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Pikietaż Polski

Postprzez beetle-m » Wt, 13 sty 2009 22:39

Pobiorę plik jak będzie z trasą Tychy-Bielsko. Potestuje wtedy w drodze do pracy 8)

JacekN. Często będąc na lewym pasie nie widzę słupków zasłoniętych ciężarówkami itd, itp.
Czyżbyś wymyślał dla samego faktu wymyślania powodów "dlaczego tego nie robić ?" :wink:
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // nüvi 3790T // nüvi 765T // nüvi 760 // nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime // GT-i9195 (MapaMap 8.1.6 - PL-2013Q4) // Garmin viago 1.1 (z MapsToGo)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6622
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Re: Pikietaż Polski

Postprzez JacekN » Wt, 13 sty 2009 22:42

robic tylko dlaczego w terenie skoro mozna w domu, znając współrzedne pierwszego i entego słupka podzielic na pałę co 1km.

p.s.można też do każdej przydrożnej budki na ptaki (a baza budek jest) dopisać aby było łatwiej nr słupka,potem podzielic co 1km
Ostatnio edytowano Wt, 13 sty 2009 22:48 przez JacekN, łącznie edytowano 1 raz
GPSmap60CSx&176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów
JacekN
Bywalec
 
Posty: 584
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 11:41
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Pikietaż Polski

Postprzez smiodus » Wt, 13 sty 2009 22:47

JacekN napisał(a):robic tylko dlaczego w terenie skoro mozna w domu, znając współrzedne pierwszego i entego słupka podzielic na pałę co 1km


to niestety nie wychodzi, gdyż słupki są porozmieszczane niechlujnie (jeden z moich poprzednich postów), co 10km błąd już jest względnie mały,

pozdr
S
Kenwood DNX, nuvi 765, nuvi 465, http://taxity.pl
smiodus
Bywalec
 
Posty: 148
Dołączył(a): Śr, 05 gru 2007 22:54

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do UMP-pcPL

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość