Namierzanie przez GPS

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
k0nradoo
Początkujący

Namierzanie przez GPS

Post autor: k0nradoo »

Hej
Dzisiaj rozmawiałem z kolega ktory tez ma garmina i powiedzial mi ze gdzies na stronie garmina odnalazl mozliwosc sprawdzenia w ktorym miejscu ostatni raz nawigacja laczyla sie z satelita.
Czy to jest mozliwe ?
Garmin 250 CNE 2008 + GPmapa 2008.01 + UMP
wojtek
Moderator

Re: Namierzanie przez GPS

Post autor: wojtek »

Wystarczy włączyć urządzenie. Na ekranie do czasu złapania fixa będziesz widział ostatnią lokalizacją przed utratą sygnały/wyłączeniem

Wojtek
nuvi 215W, SP 2720
k0nradoo
Początkujący

Post autor: k0nradoo »

nie o to chodzi .. on mowi ze na stronce garmina da sie to sprawdzic nie majac fizycznego dostepu do nawigacji
Garmin 250 CNE 2008 + GPmapa 2008.01 + UMP
wojtek
Moderator

Post autor: wojtek »

Nie da się.

Wojtek
nuvi 215W, SP 2720
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Witam.
Pozycje ostatniego ‘łączenia’ się z satelitami możesz sprawdzi tylko w odbiorniku po uruchomieniu bez możliwości złapania fixa kursor pokaże ostatnią pozycję na mapie. To nie dział tak jak telefon komórkowy gps nie loguje się na satelicie odbiera tylko sygnał działanie w tym zakresie jest bardziej zbliżone do radia czy tv.
Pozdrawiam.
Edit: Nie zwróciłem uwagi że Wojtek już odpowiedział.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Ale Garmin podlączony do PC jest wykrywany przez Garmin Communicator Plugin. I w ten sposób zawartość urządzenia może pójść w świat:
http://developer.garmin.com/web-device/ ... or-plugin/
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

k0nradoo pisze:Hej
Dzisiaj rozmawiałem z kolega ktory tez ma garmina i powiedzial mi ze gdzies na stronie garmina odnalazl mozliwosc sprawdzenia w ktorym miejscu ostatni raz nawigacja laczyla sie z satelita.
Może Twój kolega miał na myśli system monitoringu, namierzania pojazdów.
Są to odbiorniki GPS sprzężone z telefonem komórkowym przekazujące aktualną pozycje urządzenia przez sieć telefonii komórkowej w formie sms-ów lub internet oparty na tej sieci .
Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Plezi
Bywalec

Post autor: Plezi »

Moze to brak zrozumienia tematu ale skoro Garmin do aktualizacji wie kiedy byl pierwszy fix to moze to znaczy ze tego typu dane gdzies jednak sa...
Nuvi 765T & GMXT z N95; CNE 9, GPMapa 2008.4, UMP pcPL
Awatar użytkownika
Spider
Radny
Kontakt:

Post autor: Spider »

Ale ta informacja jest zapisana w pamięci GPSa i dostępna jest dla Garmina dopiero po podłączeniu do komputera i połączeniu się ze stroną Garmina. Oczywiście gdyby Garmin chciał to byłby w stanie zlokalizować odbiornik ale tylko w takim przypadku gdy został by on podłączony do komputera a jego użytkownik zezwolił na połączenie poprzez Garmin Communicator.
Garmin: GPSMap 66s
Android: Xiaomi Redmi 4X

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

Plezi pisze:ale skoro Garmin do aktualizacji wie kiedy byl pierwszy fix to moze to znaczy ze tego typu dane gdzies jednak sa...
Plik GarminDevice.xml

Kod: Zaznacz cały

<Ifix>[b]609166985[/b]</Ifix>
ale to IMHO wszystko.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
ODPOWIEDZ