Garmin a Mac OS X

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.

Moderatorzy: Zachu, wojtek, Spider, PouchX

Garmin a Mac OS X

Postprzez Maku70 » So, 30 cze 2007 22:42

Garmin powoli zaczyna widzieć inne systemy niż "jedyny słuszny" i tak:
- http://www8.garmin.com/products/trainingcenter/
- http://www8.garmin.com/support/collecti ... 9-99999-27
- http://www8.garmin.com/support/download ... sp?id=3497
Jeszcze tylko obiecane mapsource i nie będzie trzeba uruchamiać siedliska wirusów i trojanów ;)
Maku70
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): Śr, 30 maja 2007 19:41

Re: Garmin a Mac OS X

Postprzez frasun » So, 30 cze 2007 22:46

Maku70 napisał(a):Jeszcze tylko obiecane mapsource

Myślisz, że będzie? Też czekam i jakoś się doczekać nie mogę. ;-)
Niestety UMPowania na Macu sobie nie wyobrażam.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3775
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Postprzez Maku70 » So, 30 cze 2007 22:50

Będzie :) miał być pod koniec 2006... i z tego co wiem to jedynym problemem jest "exe" ......
Maku70
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): Śr, 30 maja 2007 19:41

Postprzez tomek_wap » So, 30 cze 2007 22:52

co do webupdater to jest lekka roznica mieczy win a mac, na mac sprawdza update, i informuje czy jest lub nie, a na windzie sprawdza update'y 2 razy, na poczatku mowi ze nic nie ma, ale jeszcze sprawdza dodatkowe aktualizacje, i znajduje...ale nie chce sciagnac bo error w komunikacji z serwerem.

chociaz POI loader jest na maczka. wg. mnie te POI to jedna z najciekawszych rzeczy dostepnych na GPSie.

Tomek
Tomek
Garmin: Vivoactive HR, Forerunner 310XT, Edge 510
tomek_wap
Bywalec
 
Posty: 148
Dołączył(a): So, 30 cze 2007 13:18
Lokalizacja: Katowice

Postprzez Maku70 » So, 30 cze 2007 22:56

Nie odpalałem webupdatera pod windą - unikam jej jak ognia :) Tylko do mapsource uruchamiam pod paralles'em i wystarczy, więc nie wiem jak to wygląda pod microsoftem - na macu działa doskonale :D
Maku70
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): Śr, 30 maja 2007 19:41

Postprzez tomek_wap » So, 30 cze 2007 23:14

no ja dzialam na G4, VPC odpada, za wolne.
map source i tak nie mam do czego uzywac, wiec na razie nie ubolewam nad brakiem jego na maczka.

TL
Tomek
Garmin: Vivoactive HR, Forerunner 310XT, Edge 510
tomek_wap
Bywalec
 
Posty: 148
Dołączył(a): So, 30 cze 2007 13:18
Lokalizacja: Katowice

Postprzez frasun » So, 30 cze 2007 23:18

Maku70 napisał(a):Będzie :) miał być pod koniec 2006... i z tego co wiem to jedynym problemem jest "exe" ......

To drobiazg. :lol: Mam nadzieję, że będzie można współdzielić img między macos i windows'em, podwójna instalacje kilku giga na jednym dysku mi się nie uśmiecha. :?
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3775
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Postprzez wodnik7 » Wt, 10 lip 2007 12:14

Maku70 napisał(a):Będzie :) miał być pod koniec 2006... i z tego co wiem to jedynym problemem jest "exe" ......


a skad to wiesz?? ciekawe, podziel sie informacja, ze "jedynym problemem jest exe"...

michal
Pozdrawiam, Michal
GPSMAP 60CS, StreetPilot c510, nuvi 255wt, CNE 2008-2010, ump, topo_100 i dalsze..
wodnik7
Bywalec
 
Posty: 333
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 22:10
Lokalizacja: Berlin/Gdańsk

Postprzez Maku70 » Wt, 10 lip 2007 14:23

http://www8.garmin.com/pressroom/corporate/062706.html
Co do "exe" czytałem na jakimś forum. Po prostu garmin musiałby wydawać mapsorce w dwóch wersjach na windę i na maca. Bo sam plik img - jest tylko plikiem danych, po prostu problem leży w aplikacji i instalatorze, który jak do tej pory był praktycznie zintegrowany z mapsource (czyli plik wykonywalny exe z windows). Nie wiem, czy czytelnie to napisałem ;)
Maku70
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): Śr, 30 maja 2007 19:41

Postprzez tomek_wap » Wt, 10 lip 2007 14:44

Maku70 napisał(a):http://www8.garmin.com/pressroom/corporate/062706.html
Co do "exe" czytałem na jakimś forum. Po prostu garmin musiałby wydawać mapsorce w dwóch wersjach na windę i na maca. Bo sam plik img - jest tylko plikiem danych, po prostu problem leży w aplikacji i instalatorze, który jak do tej pory był praktycznie zintegrowany z mapsource (czyli plik wykonywalny exe z windows). Nie wiem, czy czytelnie to napisałem ;)


ale nie wszyscy mają sie z czego cieszyć "The company’s Training Center software" , to nie dotyczy raczej mapsource lub czegoś podobnego.

Tomek
Tomek
Garmin: Vivoactive HR, Forerunner 310XT, Edge 510
tomek_wap
Bywalec
 
Posty: 148
Dołączył(a): So, 30 cze 2007 13:18
Lokalizacja: Katowice

Postprzez Maku70 » Wt, 10 lip 2007 14:55

Also at that time, we will announce the expected completion date for Garmin’s other hardware and software applications.
Maku70
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): Śr, 30 maja 2007 19:41

Postprzez tomek_wap » Wt, 10 lip 2007 15:20

Maku70 napisał(a):Also at that time, we will announce the expected completion date for Garmin’s other hardware and software applications.


pozyjemy zobaczymy :)
Tomek
Garmin: Vivoactive HR, Forerunner 310XT, Edge 510
tomek_wap
Bywalec
 
Posty: 148
Dołączył(a): So, 30 cze 2007 13:18
Lokalizacja: Katowice

Postprzez Gene » Pt, 11 sty 2008 13:18

Witam szanowe Kolezanki i Kolegow. Chcialbym nieco odswiezyc temat. Zabieram sie do kupna Garmina 278 i bardzo interesuje mnie kwestia czy
Mapsource chodzi pod "Tygrysem" lub "Leopardem". Nie chce kupowac pecety aby moc w pelni korzystac z dobrodziejst oprogramowania Garmina.
Avatar użytkownika
Gene
 
Posty: 41
Dołączył(a): Pt, 11 sty 2008 13:02
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez frasun » Pt, 11 sty 2008 13:52

Gene napisał(a):Zabieram sie do kupna Garmina 278 i bardzo interesuje mnie kwestia czy
Mapsource chodzi pod "Tygrysem" lub "Leopardem".

Nie ma i nigdy nie było Mapsource na MacOS. Istnieje jednak Macowa wersja MapInstall, jej wadą jest konieczność używania PC do konwersji map przed ich instalacją na Macu, oraz tak, jak w PCtowej wersji brak obsługi tras, waypointów i tracków. Jest również Macowa wersja Garmin Training Center, ale służy do obsługi treningowych danych z Forerunnerów i Edgeów.
Ponadto są Macowe wersje Webupdatera i POILoadera działające IMO lepiej niż ich PCtowe odpowiedniki.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3775
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Postprzez popej » Pt, 11 sty 2008 14:50

Garmin obiecuje coś pod Maca, co się nazywa "Bobcat". Tylko nie udało mi się znaleźć informacji, do czego ma ten program służyć ;-)
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Mi A3, OsmAnd+
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6850
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Następna strona

Powrót do Software

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości