Garmin a Mac OS X

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.

Moderatorzy: Zachu, wojtek, Spider, PouchX

Re: No i jest Bobcat

Postprzez frasun » Pt, 18 sty 2008 9:41

Gene napisał(a):
frasun napisał(a):Bobcat służy tylko do obsługi waypointów, tracków i tras, instalacja map odbywa się na Macu przy pomocy oprogramowania MapInstall.
czyli jak do City Navigatora dokupilem GPMape to i tak musze szukac pecety aby dograc ja do gps'a?

tak wogole dziekuje bardzo, super sie postarales :wink:

Albo znaleźć kogoś kto Ci ją przekonwertuje. ;-) Jaką masz wersję?
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3775
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Postprzez Gene » Pt, 18 sty 2008 10:17

no ta ostatnia GPMapa 2007.3
Avatar użytkownika
Gene
 
Posty: 41
Dołączył(a): Pt, 11 sty 2008 13:02
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez frasun » Pt, 18 sty 2008 10:48

Gene napisał(a):no ta ostatnia GPMapa 2007.3

No to ja nie pomogę, bo jej nie mam. ;-)
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3775
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Postprzez Gene » Pn, 21 sty 2008 8:29

Caly i zdrowy w domu 8) Itinerer okazal sie calkiem dobry. Kawalek przygotowany przy pomocy GPS'a byl najgorszy. Nie wiem skad takie bledy albo zle wpisane byly odleglosci albo licznik samochodowy ma spora tolerancje (metromierza sie nie dorobilem). Raz way-point byl kilometr blizej niz winikalo z roadbooka.
pozdrawiam
Avatar użytkownika
Gene
 
Posty: 41
Dołączył(a): Pt, 11 sty 2008 13:02
Lokalizacja: Warszawa

Re: No i jest Bobcat

Postprzez franke » Pt, 25 sty 2008 11:10

frasun napisał(a):Zainstalowałem i przetestowałem. Cóż można powiedzieć, jak to Macowy soft działa i wygląda świetnie.


Ja też zainstalowałem... wygląda nieźle. Konwertuję też mapy...

Niestety mak nie widzi ganiaka (Vista Hcx) - tzn po podłączeniu widzi go jako No Name (czyli jakas pamięć masową).

Bobcat za to się wykrzacza przy próbie zaimportowania danych z odbiornika.
Pod windą (via parallels) wszystko działa zgrabnie...

Co począć?

pzdr,
frankie.
Avatar użytkownika
franke
 
Posty: 11
Dołączył(a): Pt, 25 sty 2008 11:04
Lokalizacja: Warszawa

Re: No i jest Bobcat

Postprzez frasun » Pt, 25 sty 2008 11:33

franke napisał(a):Niestety mak nie widzi ganiaka (Vista Hcx) - tzn po podłączeniu widzi go jako No Name (czyli jakas pamięć masową).

Dlaczego podłączasz Vistę w trybie pamięci masowej? Po prostu podłącz Vistę do Maca.
franke napisał(a):Bobcat za to się wykrzacza przy próbie zaimportowania danych z odbiornika.

W trybie pamięci masowej? Możliwie, spróbuj przy normalnym połączeniu.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3775
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Re: No i jest Bobcat

Postprzez franke » Pt, 25 sty 2008 11:42

frasun napisał(a):Dlaczego podłączasz Vistę w trybie pamięci masowej? Po prostu podłącz Vistę do Maca.
W trybie pamięci masowej? Możliwie, spróbuj przy normalnym połączeniu.
Pozdrawiam,


Jestem w tym zielony (gps a nie mak ;-) to nowy nabytek.
Ale w menu -> ustawienia -> interfejs, jedyna opcja ktora widze to "Pamiec masowa USB" i status "USB (protokół Garmin USB) na nie podłączony.

Więc to uruchamiam :-] Wyswietla sie wtedy piktogram kompa z podlaczonym odbiornikiem :-)

Wiec jakie to jest normalne polaczenie?

pzdr.
frankie.
Avatar użytkownika
franke
 
Posty: 11
Dołączył(a): Pt, 25 sty 2008 11:04
Lokalizacja: Warszawa

Re: No i jest Bobcat

Postprzez frasun » Pt, 25 sty 2008 13:05

franke napisał(a):Więc to uruchamiam :-] Wyswietla sie wtedy piktogram kompa z podlaczonym odbiornikiem :-)

Wiec jakie to jest normalne polaczenie?

Normalne połączenie, nie wymaga grzebania w ustawieniach.
Po prostu, kabel USB do odbiornika, kabel usb do maca. Uruchamiasz Bobcata, w którym widać odbiornik w trybie GPS, a nie w trybie pamięci masowej.
Tak samo podłączasz gdy chcesz użyć np. webupdatera, lub poiloadera.

Brak widocznej reakcji systemu na podłączenie urządzenia usb nie jest równoznaczne z tym, że coś jest nie tak. ;-)
Pozdrawiam,
Ostatnio edytowano Pt, 25 sty 2008 13:12 przez frasun, łącznie edytowano 1 raz
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3775
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Re: No i jest Bobcat

Postprzez franke » Pt, 25 sty 2008 13:10

frasun napisał(a):Brak widocznej reakcji systemu na podłączenie urządzenia usb nie jest równoznaczne z tym, że coś jest nie tak. ;-)
Pozdrawiam,


Dzieki.
Wroce do domu to sprawdze i jak cos dam znac ;-)

Pzdr,
frankie.
Avatar użytkownika
franke
 
Posty: 11
Dołączył(a): Pt, 25 sty 2008 11:04
Lokalizacja: Warszawa

Re: No i jest Bobcat

Postprzez franke » So, 26 sty 2008 16:56

Miales aboslutna racje - jest ok ;-))

Pozdrawiam i dziekuje :-)

frankie.
Avatar użytkownika
franke
 
Posty: 11
Dołączył(a): Pt, 25 sty 2008 11:04
Lokalizacja: Warszawa

Bobcat 2.0.0.1 Beta

Postprzez frasun » Pt, 08 lut 2008 17:29

Pojawiła się nowa wersja Bobcata 2.0.0.1 Beta. Poniżej zmiany wprowadzone w stosunku do wersji 2.0.0.0 Beta.
Dodane funkcje:
* Możliwość wyszukiwania adresów
* Automatyczna aktualizacji Bobcata
* Wysyłanie i odbieranie danych z kart SD
* Opcja wysyłania informacji o programie do Garmina
* Wskaźnik wybranego narzędzia
Poprawiono:
* Błąd pojawiający się przy zoomie
* Zawieszenie programu w przypadku stosowaniu waypointów z własnymi ikonami
* Problemy ze znakami nieASCI w ścieżce programu
* Wyświetlanie nazw ulic na komputerach Power PC
* Skasowanie archiwalnych danych przy pobraniu z GPS lub imporcie z pliku
* Zawieszenie programu przy użyciu map zawierających kody nieASCI
* Nie wyświetlanie niektórych map w przypadku używania systemu plików rozróżniającego wielkość liter
* Błędy przy przenoszeniu danych pomiędzy folderami
* Zawieszenie programu po użyciu funkcji 'Show on Map'
* Zawieszenie programu przy zmianie wielkości okna i w czasie używania funkcji szukaj (Find)
* Problemy przy otwieraniu opcji programu (preferences)
* Brak możliwości zaznaczenia waypointów po ich przesunięciu
* Błąd programu przy użyciu funkcji szukaj (Find)
* Pozostałe błędy powodujące problem z ładowaniem map
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3775
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Bobcat 2.0.0.2 Beta

Postprzez frasun » Cz, 14 lut 2008 20:46

Kolejna wersja Bobcata 2.0.0.2 Beta.
Zmiany w stosunku do wersji 2.0.0.1 Beta:
    * Dodano obsługę zoom (powiększenie) również przy pomocy "=" (dodatkowo do "+").
    * Poprawiono działanie polecenia "Create New Folder".
    * Zlikwidowano problemy ze stabilnością programu przy tworzeniu tras.
    * Usunięto problemy ze zmianą nazw waypointów.
    * Poprawiono działanie funkcji info uruchamianej przy pomocy command-I.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3775
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Postprzez frasun » Pt, 06 cze 2008 6:16

Sorry za zaniedbanie wątku, ale poprzednie wersje (2.0.0.3 i 2.0.0.4) Bobcata nie przynosiły znaczących zmian.

Postanowiłem się przypomnieć, ponieważ wersja 2.0.0.5 Beta daje chyba przedsmak tego, jak będzie wyglądał Bobcat w wersji końcowej.
Szczegółowa lista zmian do znalezienia na http://www8.garmin.com/support/download_details.jsp?id=3885.

Z moich obserwacji znacząco poprawiono prędkość oprogramowania i renderowania mapy (nowy Mapsource to ślimak) oraz dopracowano interfejs (Mapsorce również może się schować).
Niestety z doświadczeń Gene wiem, że Bobcat nie jest w 100% zgodny z PowerPC i/albo MacOS Tiger, co powoduje złe wyświetlanie kolorów map posiadających TYPy.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3775
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Postprzez spoco » Cz, 14 sie 2008 13:58

bardzo sie ucieszylem po zakupie nawi ze w pudeleczku byla plytka z oprogramowaniem... szkoda tylko ze na pudelku zbiorczym nie bylo napisane windows only ale co tam juz sie przywyczailem do tego ze producenci nie informuja o minusach sprzetu.... natomiast wielkim zaskoczeniem byl dla mnie support maca na orginalnych stronach garmina...

ale co mnie boli? nie wiem ja wrzucic do bobcata gpmape z urzadzenia bo jakos tak dziwnie po przegraniu sladu do kompa zastanawiam sie a gdzie to bylo bo nic nie widac ;)
spoco
Newbie
 
Posty: 9
Dołączył(a): Cz, 14 sie 2008 13:28

Postprzez frasun » Cz, 14 sie 2008 14:27

spoco napisał(a):ale co mnie boli? nie wiem ja wrzucic do bobcata gpmape z urzadzenia bo jakos tak dziwnie po przegraniu sladu do kompa zastanawiam sie a gdzie to bylo bo nic nie widac ;)

Nie da się tego zrobić. Nieliczne mapy np. CNNA są oferowane w wersjach instalacyjnych na Maca, ale GPMapa do nich nie należy. :(
Jedyne co możesz zrobić, to poprosić znajomego z PCetem o zainstalowanie GPMapy pobranej z Twojego konta gpmapa.garmin.pl oraz mapconvertera z garmin.com do stworzenia archiwum tgz zawierającego GPMapę.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3775
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Software

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości

cron