Garmin a Mac OS X

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.

Moderatorzy: Zachu, wojtek, Spider, PouchX

Postprzez spoco » Cz, 14 sie 2008 16:17

O super a wiec jednak "jakos" sie da... pobawie sie w takim razie bo mam i tak xpeka w wirtualnej maszynie ale chcialbym miec gpmape w bobcacie.

Znalazlem po drodze tez taki patencik:
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=1824

PS: Po chwili walki jestem zachwycony osiagnalem wszystko co zamierzalem natywnie na maczku. Juz nie musze odpalac wirtualki :) (aczkolwiek bylo to niezbedne w procesie instalacji)

Big thx za podpowiedz. Piwko poszlo :D
spoco
Newbie
 
Posty: 9
Dołączył(a): Cz, 14 sie 2008 13:28

Garmin Roadtrip for Mac

Postprzez Rafal_k » Pt, 12 wrz 2008 5:43

http://www8.garmin.com/support/download ... sp?id=4332

Jak widać, Project Bobcat powooooli ewoluuje :)
pozdrawiam,
Rafał
Rafal_k
 
Posty: 21
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 17:46
Lokalizacja: Warszawa

Roadtrip

Postprzez wczasowicz » Cz, 18 wrz 2008 1:24

Mam pytanie do Szanownych Forumowiczów.
Zainstalowałem wszystko na macu, mapki skonwertowałem, pięknie zainstalowały się na odbiorniku (60CSx) jednak w RoadTrip ni widu ni słychu,
Po prostu jest tylko mapa bazowa, w ogóle nie ma rozwijanego menu w prawym górnym rogu z widocznymi mapami, tak jakby nie było żadnych map zainstalowanych. Czy coś robię źle, gdzie tkwi błąd?
Pozdrawiam
Przemek
60CSx; NUVI-200; ASUS MyPAL 696 + OziExplorer + AM5
wczasowicz
Newbie
 
Posty: 4
Dołączył(a): Pn, 05 maja 2008 22:26
Lokalizacja: Otwock

Postprzez spoco » Cz, 18 wrz 2008 7:44

1. zainstaluj mapki na windzie
2. skonwertuj do formatu macos
3. wgraj skonwertowane mapki na macos i zainstaluj
4. ciesz sie mapkami w RoadTrip na macos

Tak to powinno wygladac w wielkim skrocie. Jeli zrobiles inaczej to zrob wedlog podanego schematu. Jesli robiles wlasnie tak to nie wiem co sie stalo... moze wysiadz i wsiadz ponownie (czyt: zrob wszystko jezcze raz) ;)
spoco
Newbie
 
Posty: 9
Dołączył(a): Cz, 14 sie 2008 13:28

Postprzez Bas » Cz, 18 wrz 2008 7:49

wczasowicz napisał(a):Zainstalowałem wszystko na macu
Z tego co koledzy tutaj pisza, to jednak warunkiem sukcesu na macu jest konwersja map wykonana w windows 8)

czyli:
spoco napisał(a):1. zainstaluj mapki na windzie
2. skonwertuj do formatu macos

Brzmi dziwnie, ale podobno tak wlasnie jest...
GPSMap 76CS + GA25MCX, UMP-pcPL + ...
Android: OsmAnd, 7ways...
Avatar użytkownika
Bas
Bywalec
 
Posty: 1492
Dołączył(a): Pt, 31 sie 2007 17:11
Lokalizacja: Łódź

Postprzez wczasowicz » Cz, 18 wrz 2008 9:32

Dziękuję za rady, problem był gdzie indziej.
Mapki tak jak pisałem skonwertowałem, zrobiłem to oczywiście na PC.
Problem już rozwiązałem, okazało się że Triproad nie widzi zainstalowanych map gdy jest MacOS X w polskiej wersji językowej. Wystarczyło w preferencjach systemu przełączyć się na język angielski i mapy cudownie pojawiły się w Triproad. No ale zanim do tego doszedłem pół nocy w ...
Pozdrawiam
Przemek
60CSx; NUVI-200; ASUS MyPAL 696 + OziExplorer + AM5
wczasowicz
Newbie
 
Posty: 4
Dołączył(a): Pn, 05 maja 2008 22:26
Lokalizacja: Otwock

Postprzez spoco » Cz, 18 wrz 2008 9:46

a tak z ciekawosci masz tygryska czy leoparda? Jak tygrysa to nic dziwnego bo tam polowa rzeczy nie dziala ze spolszczeniem (np auto update systemu) ale na jak na leopardzie to dziwne bo tutaj niby jezyk polski jest zaiplementowany w system. Ja kozystam z angielskiego leosia i po przelaczeniu na jezyk polski wszystko dziala...
spoco
Newbie
 
Posty: 9
Dołączył(a): Cz, 14 sie 2008 13:28

Postprzez wczasowicz » Cz, 18 wrz 2008 10:06

Mój systemik to Leopard w polskiej wersji językowej. Triproad to drugi program z którym mam taki problem. To samo jest w programie do kalibracji monitora, tylko tam soft wywala się już przy odpalaniu - no ale to inna bajka. Z innymi rzeczami np. typu updaty nigdy nie było problemu.
Przemek
60CSx; NUVI-200; ASUS MyPAL 696 + OziExplorer + AM5
wczasowicz
Newbie
 
Posty: 4
Dołączył(a): Pn, 05 maja 2008 22:26
Lokalizacja: Otwock

Postprzez spoco » Cz, 18 wrz 2008 10:13

no faktycznie po przelaczeniu na polski znika opcja wyboru mapki... cos za szybki bylem poprzednim razem...
spoco
Newbie
 
Posty: 9
Dołączył(a): Cz, 14 sie 2008 13:28

Re:

Postprzez wodnik7 » Śr, 29 paź 2008 13:45

spoco napisał(a):no faktycznie po przelaczeniu na polski znika opcja wyboru mapki... cos za szybki bylem poprzednim razem...


Witam, niestety to samo z niemieckim RoadTripem:(
bobcat dzialal swietnie, niestety Roadtrip juz nie umozliwia wyboru, wiec trzeba albo przelogowac i zmienic jezyk na angielski, lub uzywac bobcata )ale offline).

Troche bez sensu, jak im to zglosic? ktos moze probowal?

Pozdrawiam!

:((
Pozdrawiam, Michal
GPSMAP 60CS, StreetPilot c510, nuvi 255wt, CNE 2008-2010, ump, topo_100 i dalsze..
wodnik7
Bywalec
 
Posty: 333
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 22:10
Lokalizacja: Berlin/Gdańsk

Re: Garmin a Mac OS X

Postprzez bublik » Wt, 11 lis 2008 21:36

Ehh... sam się męczyłem ze zmianą mapy, już prawie sobie odpuściłem. Na szczęście przeczytałem tutaj, żeby zmienić język. Po krotkiej analizie znalazłem winowajcę! Działa nawet przy ustawionym naszym niegęsim języku :) Wystarczy prawokliknąć na pasek narzędzi i go sobie dostosować, przede wszystkim usuwająć olbrzymie odstępy między niektórymi ikonkami lub po prostu wyłączając podpisy pod ikonkami :) Na 13,3' MacBook'u warto także poszerzyć okno na całą szerokość ekranu. Wybór mapy cały czas tam jest, ale po prostu go nie widać! Pozdrawiam :)
bublik
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): Wt, 11 lis 2008 21:32

Re: Garmin a Mac OS X

Postprzez wodnik7 » Wt, 11 lis 2008 21:45

bublik napisał(a):Ehh... sam się męczyłem ze zmianą mapy, już prawie sobie odpuściłem. Na szczęście przeczytałem tutaj, żeby zmienić język. Po krotkiej analizie znalazłem winowajcę! Działa nawet przy ustawionym naszym niegęsim języku :) Pozdrawiam :)


BUBLIKU Gratuluje! Witam Cie na forum, i dziekuje! Takie to niby proste, a nie zauwazylem, zamianst tego poruszalem sie na bobcacie.. No i w 1 poscie na forum takie cos:)

Do modow: podepnijcie ten post, bo chyba nie tylko nam kilku potrzebny..

Raz jeszcze dzieki!
Pozdrawiam, Michal
GPSMAP 60CS, StreetPilot c510, nuvi 255wt, CNE 2008-2010, ump, topo_100 i dalsze..
wodnik7
Bywalec
 
Posty: 333
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 22:10
Lokalizacja: Berlin/Gdańsk

Re: Garmin a Mac OS X

Postprzez Tomasz Susmęd » So, 14 mar 2009 16:21

Witam, mam pytanie dotyczące oprogramowania Garmin na MacOS. Czy ktoś wie, jak usunąć z RoadTrip zainstalowaną mapę? Mam aktualnie GPMapę w wersji 2008.4, dlatego chciałbym usunąć poprzednią wersję. Jak to zrobić?
pozdrawiam
ts
Nuvi 250 + CNE2009.1 + GPMapa 2008.4
Tomasz Susmęd
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): Pt, 07 gru 2007 14:03
Lokalizacja: Chojnów

Re: Garmin a Mac OS X

Postprzez Rafal_k » So, 14 mar 2009 21:02

Tomasz Susmęd napisał(a):Witam, mam pytanie dotyczące oprogramowania Garmin na MacOS. Czy ktoś wie, jak usunąć z RoadTrip zainstalowaną mapę?


Ja bym wywalił ją z
~/Library/Application Support/Garmin/Maps
pozdrawiam,
Rafał
Rafal_k
 
Posty: 21
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 17:46
Lokalizacja: Warszawa

Re: Garmin a Mac OS X

Postprzez robert4you » Pt, 20 mar 2009 20:16

Dotychczas nie udało mi się spowodować aby bobcat połączył się z GMXT. Czy to jest wogóle możliwe ?
robert4you
 
Posty: 11
Dołączył(a): So, 29 gru 2007 22:50

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Software

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości