Garmin a Mac OS X

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.

Moderatorzy: Zachu, wojtek, Spider, PouchX

Re: Garmin a Mac OS X

Postprzez frasun » Pt, 20 mar 2009 20:22

Bobcat?
Nowa, oficjalna wersja to RoadTrip: http://www8.garmin.com/support/download_details.jsp?id=4332.
Nie wiem, nie próbowałem. Jeśli telefon jest widoczny jako urządzenie przenośne to nie widzę powodu, dla którego RoadTrip miałby go nie zobaczyć. ;)
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3775
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Re: Garmin a Mac OS X

Postprzez robert4you » Pt, 20 mar 2009 20:28

No mam RT ale dalej bez sukcesu. Co masz na myśli pisząc że tel jest widoczny ? Gdzie ma być widoczny ?
robert4you
 
Posty: 11
Dołączył(a): So, 29 gru 2007 22:50

Re: Garmin a Mac OS X

Postprzez frasun » Pt, 20 mar 2009 21:22

Po podłączeniu telefonu kablem do kompa widzisz go jako dysk?
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3775
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Re: Garmin a Mac OS X

Postprzez robert4you » Pt, 20 mar 2009 21:27

Tak
robert4you
 
Posty: 11
Dołączył(a): So, 29 gru 2007 22:50

Re: Garmin a Mac OS X

Postprzez frasun » Pt, 20 mar 2009 21:47

A program go nie widzi, czy widzi i nie pobiera danych?
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3775
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Re: Garmin a Mac OS X

Postprzez robert4you » Pt, 20 mar 2009 22:17

Program go nie widzi.
robert4you
 
Posty: 11
Dołączył(a): So, 29 gru 2007 22:50

Re: Garmin a Mac OS X

Postprzez frasun » Pt, 20 mar 2009 22:28

W wolnej chwili sprawdzę u siebie, ale to dziwne.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3775
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Re: Garmin a Mac OS X

Postprzez robert4you » Pt, 20 mar 2009 22:34

Dzięki

Pozdrawiam
robert4you
 
Posty: 11
Dołączył(a): So, 29 gru 2007 22:50

Re: Garmin a Mac OS X

Postprzez grzanka » Śr, 09 wrz 2009 12:12

witajcie

jestem tutaj nowy, wiec prosze o wyrozumialosc, czytam watki i czytam, uzytkownikiem maka juz jestem od dobrych 5lat ale Garniak to nowosc w moim "wyposazeniu dnia powszednego"

zakupilem Edge 705

od czego zaczac ?? zainstalowalem na razie:

Garmin MapManager
Garmin MapInstall
RoadTrip

jak przerzucic mapy ?? mam sciagnieta TOPO Austrii bo aktualnie tutaj przebywam, czy dalej potrzebna jest konwersacja map pierw na PC ?? jak ona przebiega ?? byl bym wdzieczny za wszelkie wskazowki, prosze o wyrozumialosc.

pozdrawiam
grzanka
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): Wt, 08 wrz 2009 12:26

Re: Garmin a Mac OS X

Postprzez frasun » Śr, 09 wrz 2009 12:49

Garmin Austria może Ci pomóc w konwersji mapy na MacOS.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3775
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Re: Garmin a Mac OS X

Postprzez tomek_wap » So, 17 lip 2010 13:56

Witam,

Czy ktoś podłączał Garminy (modele w wersji bez "x" czyli bez karty pamięci) z pamięcią wew. 24mb przez USB do Mac'a?

Przy karcie pamięci to już wszędzie wyczytałem, że jest widoczna dla systemu jako pamięć przenośna, i tym samym mogę sobie zgrać pliki GPX.

Dzieki.
Tomek
Tomek
Garmin: Vivoactive HR, Forerunner 310XT, Edge 510
tomek_wap
Bywalec
 
Posty: 148
Dołączył(a): So, 30 cze 2007 13:18
Lokalizacja: Katowice

Re: Garmin a Mac OS X

Postprzez Magnoom » N, 18 lip 2010 15:30

tomek_wap napisał(a):Czy ktoś podłączał Garminy (modele w wersji bez "x" czyli bez karty pamięci) z pamięcią wew. 24mb przez USB do Mac'a?

Przy karcie pamięci to już wszędzie wyczytałem, że jest widoczna dla systemu jako pamięć przenośna, i tym samym mogę sobie zgrać pliki GPX.
Tak. Sam Mac'a znam tylko "z widzenia", ale nasz kolega Grinch działa sporo. Jego GPSMap60CS (bez x) działa pod Mac OS X bez problemu. Wymiana waypointów, śladów i tras w programie RoadTrip. Natomiast mapki z komputera do odbiornika wysyła przy pomocy MapInstaller'a. Jest też jakiś program konwertujący pliki instalacyjne map wektorowych z Windowsa na format strawny dla Mac'a, gdzie po konwersji i instalacji pojawiają się bez problemów w MapInstallerze.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
Avatar użytkownika
Magnoom
Radny
 
Posty: 1772
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:48
Lokalizacja: Bełchatów

Re: Garmin a Mac OS X

Postprzez tomek_wap » N, 18 lip 2010 16:06

Hmm, to już do niego uderzę na priva :)

Dobrze wiedzieć, że działa bez problemu.
Dodatkowe pytania to już do niego wyślę.

To jest ten Map Converter for Windows czy jak mu tam, wczoraj użyłem do przekonwertowania mapy na format obsługiwany przez Basecamp/RoadTrip na Mac'u.

Co do Mapinstallatora to już na zwykłą kartę pamięci wrzucałem wybrane obszary mapy, i to działa fajnie :)

Dzięki za info!
Tomek
Tomek
Garmin: Vivoactive HR, Forerunner 310XT, Edge 510
tomek_wap
Bywalec
 
Posty: 148
Dołączył(a): So, 30 cze 2007 13:18
Lokalizacja: Katowice

Re: Garmin a Mac OS X

Postprzez tomek_wap » Pt, 23 lip 2010 8:20

Czy ktoś z Mac OS jest jeszcze na forum obecny? :)

Dziwny przypadek zanotowałem, moze jest na to jakieś rozwiązanie.

W RoadTrip (Mac OS) utworzyłem ścieżkę, idzie ona wg. szlaków, więc zawija na zakrętach itd.
W Basecamp dokładnie tak samo się pokazuje.

Ale po wrzuceniu na 60Cx (oczywiście przy pomocy Basecamp, bo RoadTripem się nie da :shock: ), i co widzę??
No jak na załączonej galerii ... 3 fotki, jedna z Basecamp, i 2 z Garmina - przepraszam za jakość ale rano na szybkasa robiłe fonem.
http://picasaweb.google.com/thomasloba/WebPhotos#

Generalnie objaw jest taki, że wyznaczona trasa pojawia się prostymi liniami ... jak bym kreskę zaznaczył na mapie niezważając na drogę, skręty, zakręty itd.

Co to może być??
Czy mieliście podobne przypadki wysyłając z MapScource lub Basemap na Windowsa?

Dzięki
Tomek
Garmin: Vivoactive HR, Forerunner 310XT, Edge 510
tomek_wap
Bywalec
 
Posty: 148
Dołączył(a): So, 30 cze 2007 13:18
Lokalizacja: Katowice

Re: Garmin a Mac OS X

Postprzez frasun » Pt, 23 lip 2010 9:23

To nie ma nic wspólnego z MacOsem. To normalny objaw. Trasa nie jest wysyłana do odbiornika jako pełna trasa, tylko jako połączone punkty. Trasa jest ponownie kalkulowana w odbiorniku w oparciu o wgrane do niego mapy.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3775
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Software

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 6 gości