Trasa z MapSource do Nuvi 765

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.

Moderatorzy: Zachu, wojtek, Spider, PouchX

Trasa z MapSource do Nuvi 765

Postprzez mirekb » Wt, 23 cze 2009 11:11

Witam,

Od kilkunastu dni jestem szczęśliwym posiadaczem Nuvi 765T. Próbuję zaprojektować sobie trasę wakacyjnych podróży w MapSource i wgrać je do Nuvi.
Zaprojektowaną w MapSource trasę z wybranymi mapami w pobliżu trasy wysyłam do urządzenia, w okienku "wyślij do urządzenia" zaznaczam "Mapy", "Punkty", "Trasy" i wysyłam zaprojektowaną trasę do Nuvi. Transmisja przebiega pomyślnie. Uruchamiam Nuvi wybieram "Narzędzia", "Moje dane" i "Importuj trasę z pliku", Następuje obliczanie trasy i informacja że "Dane zostały pomyślnie zaiportowane". Następnie wybieram "Dokąd", "Własne trasy" wybiram zapisaną trasę i niestety przebieg trasy różni się od zaprojektowanej w MapSource. Czy coś pominąłem w powyższych czynnościach.
Pozdrawiam, Mirek

Nuvi 3790T
mirekb
 
Posty: 23
Dołączył(a): N, 21 cze 2009 22:21
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Trasa z MapSource do Nuvi 765

Postprzez Artur » Wt, 23 cze 2009 11:55

Odbiornik trasę wylicza od nowa - z mapsource bierze tylko zaznaczone przez Ciebie punkty. Przyczyn innego przebiegu w odbiorniku i MS może być kilka - od nieco innych algorytmów liczenia po inne preferencje ustawione po obu stronach czy też inny typ pojazdu. Sposobem na Twoje kłopoty może być większa ilość punktów via.
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Artur
Moderator
 
Posty: 1480
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 22:39
Lokalizacja: Płock

Re: Trasa z MapSource do Nuvi 765

Postprzez beetle-m » Wt, 23 cze 2009 11:59

Witaj. Map nie musisz wysyłać. Mapy już masz (miałeś :oops: ) w pamięci urządzenia.
Wysyłając "mapy" nadpisujesz plik gmapsupp.img który już je zawiera.

Jaki obszar i jakich map zaznaczałeś przed wysyłką trasy ?
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6709
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Trasa z MapSource do Nuvi 765

Postprzez mirekb » Wt, 23 cze 2009 12:07

Przed wysyłką trasy zaznaczyłem opcję "pokarz mapy w pobliżu trasa".
Czy pisząc (miałeś) masz na myśli że nadpisując plik mogłem usunąć jakąś mapę ?
Pozdrawiam, Mirek

Nuvi 3790T
mirekb
 
Posty: 23
Dołączył(a): N, 21 cze 2009 22:21
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Trasa z MapSource do Nuvi 765

Postprzez beetle-m » Wt, 23 cze 2009 12:13

W takim przypadku udało Ci sie nie nadpisać swoich map w urządzeniu. Ale takie niebezpieczeństwo istnieje jeśli użyjesz narzędzia do zaznaczania map:
Zaznacz_mapę.PNG
Zaznacz_mapę.PNG (279 Bajtów) Przeglądane 5446 razy

"Pokaż mapy w poblizu" nie zaznacza ich na szczęście do wysyłki.

Zrób sobie (za wczasu) kopię całości nuvi na dysk komputera. Zwłaszcza wszelkie pliki gmap*.img z foldera \Garmin.

Wyślij jeszcze raz swoja trasę zaznaczając tylko: "Trasy". Obawiam się, że zgodnie z tym co napisał Artur i tak mogą wystapić różnice.

Beetl(e)dit:
"Pokaż mapy w pobliżu" - takiej opcji nie ma w MapSource.
"Wybierz mapy w pobliżu" zaznacza najbliższy region/fragment mapy do wysyłki.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6709
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Trasa z MapSource do Nuvi 765

Postprzez mirekb » Wt, 23 cze 2009 14:06

Jeżeli mogą wystąpić różnice, to jaki cel ma przygotowywanie trasy w MapSource i export trsy do Nuvi :shock:
Pozdrawiam, Mirek

Nuvi 3790T
mirekb
 
Posty: 23
Dołączył(a): N, 21 cze 2009 22:21
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Trasa z MapSource do Nuvi 765

Postprzez beetle-m » Wt, 23 cze 2009 14:11

Sprawdziłeś raz jeszcze ?
Ja akurat zawsze przygotowuję trasę bezpośrednio na urządzeniu.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6709
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Trasa z MapSource do Nuvi 765

Postprzez mirekb » Wt, 23 cze 2009 14:15

Tak sprawdziłem - są różnice :shock:
Pozdrawiam, Mirek

Nuvi 3790T
mirekb
 
Posty: 23
Dołączył(a): N, 21 cze 2009 22:21
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Trasa z MapSource do Nuvi 765

Postprzez beetle-m » Wt, 23 cze 2009 14:23

BTW po uwadze frasun'a.
mireb napisał(a):Przed wysyłką trasy zaznaczyłem opcję "pokarz mapy w pobliżu trasa".
Czy pisząc (miałeś) masz na myśli że nadpisując plik mogłem usunąć jakąś mapę ?
"Pokaż mapy w pobliżu" - takiej opcji nie ma.

"Wybierz mapy w pobliżu" zaznacza najbliższy region/fragment mapy do wysyłki.
Czyli nadpisałeś plik gmapsupp.img w urządzeniu.

Odbiegając od tematu "tras" ... czeka Cię ponowna wysyłka całej mapy, którą miałeś w pliku gmapsupp.img
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6709
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Trasa z MapSource do Nuvi 765

Postprzez mirekb » Śr, 24 cze 2009 14:19

Przegądam mapy w Nuvi i nie widzę że nie mam jakiejś mapy.
Pozdrawiam, Mirek

Nuvi 3790T
mirekb
 
Posty: 23
Dołączył(a): N, 21 cze 2009 22:21
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Trasa z MapSource do Nuvi 765

Postprzez beetle-m » Śr, 24 cze 2009 14:22

Mapy jakieś masz, bo nadpisałeś ale jedna z nich będzie prawdopodobnie o wiele mniejsza niż miałeś.
Można podejrzewać (bo wariantów ułożenia map w plikach img nuvi jest wiele), że zamiast całej GPMapy będziesz miał tylko rejony objęte swoją trasą.

Z podpisu wynika, że miałeś dwie: CNE 2010 i GPMapę.
Sprawdź rozmiar plików: gmapsupp.img oraz gmapprom.img w urządzeniu w folderze \Garmin

Orientacyjne rozmiary plików img dla map:
CNE 2010.1 ... 1,6 GB
GPMapa 2008.4 ... 104 MB
GPMapa 2008.3 ... 96 MB
GPMapa Topo v2 ... 361 MB
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6709
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Trasa z MapSource do Nuvi 765

Postprzez Zachu » Cz, 25 cze 2009 8:10

mirekb napisał(a):Ponawiam jeszcze raz pytanie.

Raz nie wystarczy? Nikt Ci nie wytłumaczy logiki programistów. Możesz znaleźć obejście problemu na forum.
Skasowałem
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 8142
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Trasa z MapSource do Nuvi 765

Postprzez JacekN » Cz, 25 cze 2009 8:13

Cel jest taki że planując trasę w mapsource uwzględniasz punkty pośrednie ,czyli miejsca które chciałbyś przy okazji zwiedzić,miejsca przekraczania granic itp.
Jadąc np.do Chorwacji możesz jechać przez Bośnie albo nie.W domu opracowujesz trasę na dużym ekranie.
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
JacekN
Bywalec
 
Posty: 603
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 11:41
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Trasa z MapSource do Nuvi 765

Postprzez mirekb » Cz, 25 cze 2009 8:33

JacekN napisał(a):Cel jest taki że planując trasę w mapsource uwzględniasz punkty pośrednie ,czyli miejsca które chciałbyś przy okazji zwiedzić,miejsca przekraczania granic itp.
Jadąc np.do Chorwacji możesz jechać przez Bośnie albo nie.W domu opracowujesz trasę na dużym ekranie.


Trafiłeś w dziesiątkę - właśnie planuję trasę do Chorwacji :D . Ja właśnie w taki sposób rozumuję zastosowanie MS. Natomiast nie widzę logiki kiedy dla przykładu projektuję trasę z Zielonej Góry do Graz przez Niemcy, MS oblcza trasę przez przejście graniczne w Olszynie, wgrywam trasę do N765 i mam przejście graniczne w Forst :shock:
Pozdrawiam, Mirek

Nuvi 3790T
mirekb
 
Posty: 23
Dołączył(a): N, 21 cze 2009 22:21
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Trasa z MapSource do Nuvi 765

Postprzez JacekN » Cz, 25 cze 2009 8:38

Po pierwsze primo w mapsourc i urządzeniu masz inne parametry kalkulacji.
Po drugie primo w domu planujesz trasę np.w CN a w urządzeniu na innych mapach.
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
JacekN
Bywalec
 
Posty: 603
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 11:41
Lokalizacja: Rzeszów

Następna strona

Powrót do Software

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości