Konwersja *.tfw+*.tiff ---> *.map

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.
marek777
Początkujący

Konwersja *.tfw+*.tiff ---> *.map

Post autor: marek777 »

Program GeoxaViewer http://www.cgis.pl/pl/download.php?file ... 2dbcac62c2
ma możliwość zapisu do pliku *.tfw+*.tiff z serwerów WMS m.in Z Geoportalu

W programie OziExplorer jest ponoć możliwość otwarcia takich plików po wybraniu Import Map/Single DRG Map http://www.bicimapas.com.mx/ImportMaps.htm

Pytanie tylko co wpisać w okienko :
Obrazek

?

W opisie pliku *.tfw znalazłem co znaczą poszczególne linie :

Line 1: x-scale. This is the horizontal distance in meters represented by each pixel. So in the above example each pixel is .6 meters wide.
Line 2: Rotation about y axis.
Line 3: Rotation about x axis.
Line 4: y-scale This is the vertical distance in meters represented by each pixel. So in the above example each pixel is .6 meters tall. Normally negative, because whilst an image has its origin in the top left corner, for Northings and Eastings the origin is normally considered to be the bottom left corner - hence why the scale is normally negative.
Line 5: x-reference point. This is the horizontal coordinate (or Easting) of the center of the top left pixel.
Line 6: y-reference point. This is the vertical coordinate (or Northing) of the center of the top left pixel.
Sometimes a .tfw file will have two additional lines:
Line 7: Grid zone or Coordinate System.
Line 8: Datum

W pliku ,który wygenerował mi GeoxaViewer mam linii tylko 6 i nie ma w nim informacji o Grid zone i Datum.

Na sieci natknąłem się na programik MAPC2MAPC http://www.the-thorns.org.uk/mapping/
,który ma niby możliwość konwersji *.tfw do *.map (OziExplorer) ale znów trzeba podać Grid zone i Datum.
Korzystając z mapki http://www.dmap.co.uk/utmworld.htm
próbowałem mu podać poprawne parametry, ale po eksporcie do *.kml (Write Garmin Custom Maps-bo *.map Ozi otwierał pusty) i Otwarciu W Gogle Earth widziałem co prawda obrazek z geoportalu ,ale lądował gdzieś w Afryce.

Jakieś pomysły ?
asandrzej
Garniak

Re: Konwersja *.tfw+*.tiff ---> *.map

Post autor: asandrzej »

Witam.

Zastosuj dane według załącznika.
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=93374#p93374

Pozdrawiam.

Ps.
marek777 pisze: W programie OziExplorer jest ponoć możliwość otwarcia takich plików po wybraniu Import Map/Single DRG Map
Jest taka możliwość importu jak również jest, opcja „All DRG Maps on a CD or in a Folder” dotycząca importu całych katalogów.
Import Map/Single DRG Map dotyczy importu pojedynczych map.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
marek777
Początkujący

Niestety po zastosowaniu ustawień jak z załącznika nic się nie wczytuje do Oziego (białe tło).
Na razie doszedłem do tego , że plik wejściowy jest w EPSG 2180 , a żeby go ugryzł Ozi musi być chyba w EPSG 4326 (WGS84)
asandrzej
Garniak

Przyślij jeden pllik, adres podam na PW.
Jezeli chodzi o "białą" mapę to może akurat trafiłęś na taki arkusz.
Jaki to jest rejon i jaka obszar może wyślę Tobie te mapy.
Poadrawiam
Ostatnio zmieniony 01 sie 2010, 17:05 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
marek777
Początkujący

Po włączeniu programu Geoxa, zdefiniowaniu warstwy i od razu włączeniu EPSG 4326 widzę biały obrazek z napisem geoportal.gov.pl, ale po 19-10 -krotnym użyciu zoomu zaczyna być widać mapę.
Niestety zoomuję w ciemno na razie.
Wystąpił jeszcze jeden problem. Mapa w EPSG 4326 jest ,ale jest dziwnie hmm...pochylona. Wygląda to tak jakby ktoś zrobił resize i źle dobrał proporcje obrazka.(ściśnięte Y)

Udało się w końcu zrobić częściowo konwersję w programie MAPC2MAPC.
Jeżeli w Geoxa będzie mapa w standardzie EPSG 4326 (mimo,że wygląda na ściśniętą) to program ją przekonwerteruje (przy wczytaniu nie pyta o format danych -sam wykrywa WGS84).
Niestety format wyjściowy (Trekbuddy lub Ozi), który program generuje *.map -nie jest poprawnie czytany przez Oziego (nie wyczytuje pliku *.tif)
Na razie nie rozgryzłem czemu.
Działa natomiast konwersja do *.kml Google Earth
Pomimo, ze sam *.jpg jest ściśnięty - nakłada się poprawnie na mapę w GE.

EDIT:
Podgląd jednak działa z innymi warstwami pod warunkiem ,że przełączy się je na 4326 (orto,satelita,rejestr granic...)
Wtedy łatwiej wycelować i można przełączyć na TOPO.
Wszystkie warstwy nakładane na siebie muszą być w tym samym odwzorowaniu.
Ostatnio zmieniony 02 sie 2010, 17:24 przez marek777, łącznie zmieniany 1 raz.
marek777
Początkujący

Okazuje się ,że konwersja do OziExplorer programem MAPC2MAPC działa.
Ozi nie czytał plików *.tif ,ale po konwersji *.tif na *.jpg i zmianie dwóch linijek w pliku *.map żeby wskazywały na plik *.jpg , a nie *.tif Ozi odczytał.
Jedynym problemem jest to nieszczęsne ściśnięcie obrazka.
Co podobno nie jest absolutnie żaden błąd.
Mapy w WGS84 (EPSG 4326) wyglądają jak rozciągnięte w osi X. Bierze się to stąd, że w osi X (długość geograficzna) mamy +/- 180 a w osi Y (szerokość geograficzna ) +/-90 - nie są to wiec proporcje 1-1.

Pewnie trzeba jakoś go rozciągnąć i symetrycznie przesunąć punkty kalibracji (hmm...)
asandrzej
Garniak

Ozi "czyta" importuje GeoTIFF-y
Pobierz OziGeoTiff.dll

http://www.oziexplorer.com/
Pozdrawiam
Edit Bezpośredni link do pobrania http://www.oziexplorer3.com/xtras/ozigeotiff.zip
Ostatnio zmieniony 31 sty 2011, 09:52 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
marek777
Początkujący

Na stronie Oziego nie znalazłem tej biblioteki.
Gdzieś tam migneła mi informacja ,że Ozi musi być zarejstrowany żeby czytać tiff
Dll-a znalazłem tu
http://gpsmaniak.com/new/porady-geo-dem.htm
Niestety nie pomogło.
asandrzej
Garniak

http://www.oziexplorer.com/ Narzędzia. /Utilities/

Pozdrawiam.

Edit: Bezpośredni link do pobrania http://www.oziexplorer3.com/xtras/ozigeotiff.zip
Ostatnio zmieniony 31 sty 2011, 09:53 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
marek777
Początkujący

W Utilities widzę jedynie Tiffutil.zip (a w nim nie ma dll-a).
Nieważne... znalazłem rozwiązanie przypadkiem.
*.jpg jest już czytany przez Ozi ,ale jakiś taki pochylony/zniekształcony.
Wystarczy *.jpg+*.map wczytać do MapEdit i zapisać powtórnie (export/raster image) na *.bmp+*.map i Ozi pokazuje już wszystko poprawnie.
uff
Dzięki za pomoc..
asandrzej
Garniak

marek777 pisze:*.jpg jest już czytany przez Ozi ,ale jakiś taki pochylony/zniekształcony.
Przyczyna może być taka, że MAPC2MAPC błędnie zinterpretował Datum lub Projekcję.
MAPC2MAPC >Edit > Remove Datum Match i powtórnie wczytaj.
To też nie gwarantuje przyjęcia odpowiednich parametrów.

Sprawdź czy nie ma takich lub podobnych komunikatów .
(Average projection error in original grid=,0023)
(Average projection error in simple TFW=,4902)

Pozdrwiam
Ps.
Tak ogólnie to wcześnie nie chciałem Ciebie zniechęcać,
ale są programy, które generują z Geoportalu arkusze w plikach.jpg wraz z plikiem .map, bezpośrednio do użycia w Ozim.
marek777
Początkujący

Problem z pochyleniem jak już pisałem -rozwiązany. Co prawda trochę pokrętnie ,ale jednak.
Przy MAPC2MAPC problemem jest to ,że nie czyta plików *.tfw w projekcji EPSG 2180 (a może czyta tylko nie wiadomo co mu w wyskakującym okienku ustawić).

MAPC2MAPC2
Po załadowaniu pliku *.tfw EPSG 2180 wyskakuje:
Obrazek

Po wciśnięciu Not WGS84 :

Obrazek

Przy *.tfw w EPSG 4326 -nie ma problemu-okienko nie wyskakuje, rozpoznaje automatem WGS84

A MapoTero już znam ;)
Niestety nie dorobił się jeszcze podglądu mapy na żywo i trzeba ręcznie wpisywać parametry lewego i górnego rogu.
asandrzej
Garniak

Pobrałem mapę testową programem Geoxa Viewer 2.0.
Datum dla tej mapy to WGS 84/Transverse Mercator Projektion Setup tak jak na załączonym screenie.
Kalibracja na dwa punkty.

Mapa jest taka jaką zaznaczyłem do pobrania i jest zgodna z innymi mapami.
Załączniki
Mapa testowa 22.jpg
marek777
Początkujący

Okazało się ,że Ozi czyta bez problemu (nie zniekształca) pliki w EPSG 2180.
W moim wypadku problemem jest tylko to ,że nie czyta mi plików *.tiff ,pomimo ,że w katalogu z Ozim mam OziGeoTiff.dll(może Ozi musi być w pełnej wersji?)
Wystarczy jednak *.tif zamienić na *.jpg i działa.
Ustawienia działające przy imporcie jako single drg map
Obrazek

Obrazek
frequency
Początkujący

Post autor: frequency »

marek777 pisze:...problemem jest tylko to ,że nie czyta mi plików *.tiff ,pomimo ,że w katalogu z Ozim mam OziGeoTiff.dll ..
Zauważyłem u siebie ten sam problem - po kalibracji geotiffa mam biały ekran w Ozim. Gdzieś na stronie Oziego wyczytałem o liczbie kolorów w tifach i chyba to to. Redukcja liczby kolorów do 256 lub 16 pomaga. Chociaż lepiej jest skonwertować na jpeg. To tak dla informacji:-)
Użytkownik: GPSMAP 60CSX, QSTARZ BT-Q1000Platinum, IPAQ 210, GPMapa 2007.4, UMP
ODPOWIEDZ