Raster czy wektor

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
kwieto
Garniak

Re: [TEST Garniaka] Garmin 62s

Post autor: kwieto »

GPS Maniak pisze:Odnoszę nieodparte wrażenie graniczące z pewnością, że napisałem: " Ogólna mapa samochodowa w odbiorniku, a do tego .... odpowiednia siatka kilometrowa zgodna z siatką ". Zatem nie "zero mapy, tylko siatka". :D Jeżeli założymy, że nawet nie dla wszystkich, ale naprawdę dla wielu egzotycznych krajów istnieją nie tylko ogólne, ale całkiem niezłe mapy samochodowe na Garmina, problem rastrów jest w moim odczuciu zdecydowanie wyolbrzymiany.
Być może.
Tak się jednak składa, że zaliczyłem już parę krajów gdzie ową "samochodówką" mogła być co najwyżej mapa bazowa.
Nauczyłem się też, aby nie ufać mapom z mapcenter - potrafią być gorsze niż bazówka (nie ze względu na szczegółowość, ale dokładność). Zła mapa potrafi być gorsza od braku mapy, a raster jest po prostu zwykle bardziej wiarygodny

Nie demonizuję więc rastra w odbiorniku - po prostu wolę go mieć niż nie mieć.
Zdarzyło mi się też np. spędzić 2h na poszukiwaniu bardzo nieintuicyjnego przejścia, które było dobrze rozrysowane tylko na papierówce, natomiast kłopotliwe było przeniesienie własnej pozycji na papierówkę z wystarczającą dokładnością by trafić w ścieżkę. gdybym ten papier miał w odbiorniku, szedłbym jak po sznurku...

Co do map papierowych - tu też bywa różnie.
Teraz jadę do wydawałoby się w miarę cywilizowanego kraju, mapy jakie mam dostępne to znalezione w sieci 100-ki (coś a'la ruskie sztabówki, ale nie do końca), lub papierowa 385-ka. Mogę wydrukować owe setki (co zresztą zrobiłem), acz przy drukarce którą mam do dyspozycji raczej nie będzie z nich dużego pożytku (nawet nie chodzi o jakość, a o rozmiar arkusza). W pewien sposób jestem więc zdany na to, że naprawdę szczegółową mapę mam tylko w odbiorniku :(
Ostatnio zmieniony 14 sie 2010, 05:26 przez kwieto, łącznie zmieniany 1 raz.
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Witam.

kwieto pisze: Co do map papierowych - tu też bywa różnie.
Opinia, że mapy rastrowe są niedokładne wynika często z błędnego przetwarzania.
Fakt, że na mapach papierowych też zdarzały się bug-i mam, skan obszaru opracowany w 1938r i uaktualnienie 1945r arkusze
(arkusze są prawie taki same, skala/grafika)
nie wykazują żadnych zniekształceń a obszar jednej dzielnicy w żaden sposób nie pokrywa się z drugim arkuszem ani też z innymi mapami.
GPS Maniak pisze:…..Odrębnym też zagadnieniem jest skala tego ułatwienia w przypadku rastrów. Dla jednego łatwiej będzie kalibrować ruskie sztabówki, potem przerabić to mapwelem, na co potrzeba trochę czasu, ale w zamian za to widzieć w odbiorniku to co na mapie papierowej, a dla kogoś innego łatwiejsza będzie rezygnacja z tych przygotowań, a już na miejscu, spokojnie…..

Zgoda, co do tego, co jest łatwiej i komu.
Jednemu będzie łatwiej sztabówki przerabiać mapwelem a dla drugiemu będzie łatwiej zrobić mapę wektorową
na podstawie tejże sztabówki czy innej mapy i widzieć w odbiorniku to samo, co na mapie papierowej a może miej,
bo nie wszystko jemu będzie się chciało przerysować.
Jeżeli nie było takich możliwości jak Cusom Maps, Mapwel to zrozumiałe,
że względu na „brak” odpowiednich odbiorników, można było stosować różne rozwiązania.

Nie widzę też sensu w stosowaniu innych rozwiązań po to żeby nie mieć w odbiorniku tej samej mapy,
co na papierze to w niczym nie przeszkadza a wręcz pomaga.

andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

asandrzej pisze:Nie widzę też sensu w stosowaniu innych rozwiązań po to żeby nie mieć w odbiorniku tej samej mapy, co na papierze to w niczym nie przeszkadza a wręcz pomaga.
Nie po to by nie mieć, chociaż akurat w moim przypadku faktycznie - odwieczne pytanie brzmi: po co mi dwie takie same mapy: jedna w postaci papieru, a druga w postaci mało czytelnego (na ekranie GPSu) rastra? Ale nie w tym rzecz, bo to jest sprawą indywidulanych preferencji. Rzecz w tym, że czytając niektóre posty odnoszę wrażenie iż zamiłowanie do map w odbiorniku jest większe niż zamiłowanie do samej turystyki. Że brak rastra w odbiorniku powoduje iż odbiornik można wyrzucić jako zbędny gadżet, a sama wycieczka staje się prawie niemożliwa :shock: Dlatego dla równowagi zawsze staram się przypomnieć że są ludzie którzy w terenie korzystają z ...... etrexa_H i problemy "z brakiem rastra" czy brakiem bardzo szczególowych "map wektorowych" są dla nich zupełnie abstrakcyjne. Zresztą tak samo jak dla mnie :D Wykorzystanie odbiornika bezmapowego, czy mapowego ale bez szczegółowej mapy, to przecież ciągle "nawigacja z użyciem GPSu", a ponieważ nie jestem "Map Maniakiem", ale "GPS Maniakiem" dlatego jakieś bardziej stanowcze głosy, iż ludzie wybierający się w taki czy inny region globu bezwględnie potrzebują rastra w odbiorniku, "od zawsze" wywołują moje polemiczne komentarze :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Raster czy wektor

Polemiki i offtopowe dyskusje będące pokłosiem Testu Garniaka: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=99239#p99239
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
asandrzej
Garniak

Re: Test Garniaka - 62S - dyskusja i offtopy ;-)

Czyli gps maniak to maniak map wektorowych inaczej być nie może.
Gps to sygnał, czy zbierający ślady datalogger-em bez urządzenia w zrozumieniu określeń, jakie stosujemy na forum nie może być gps maniakiem.
GPS Maniak pisze:..Nie po to by nie mieć, chociaż akurat w moim przypadku faktycznie - odwieczne pytanie brzmi: po co mi dwie takie same mapy: jedna w postaci papieru, a druga w postaci mało czytelnego (na ekranie GPSu) rastra? ….
Odpowiedź jest prosta a jakąś mapę wektorową i tak mamy w odbiorniku.
Najbardziej nam się podoba mapa wektorowa, gdy jest jak najbardziej upodobniona do rastra.
Ten modny teraz "groszek" na mapach wektorowych to powtórka z map rastrowych.
GPS Maniak pisze: …Rzecz w tym, że czytając niektóre posty odnoszę wrażenie, iż zamiłowanie do map w odbiorniku jest większe niż zamiłowanie do samej turystyki.
Edit:
No. Czytając posty to można dojść do wniosku, że większość zajmuje się urządzeniami a nie mapami i turystyką.
Jeżeli chodzi o zamiłowanie do map to może i tak jest mapy wszak nie tylko do turystyki służą

To ja bym poszedł dalej, że większość odbiorników jest wykorzystywana w najbliższej okolicy miejsca zamieszkania (okolicy dobrze znanej),
co nie jest turystyką według definicji „turysta”

A także na wyznaczonych szlakach gdzie GPS, tak można powiedzieć w ogóle nie jest potrzebny.
Mamy podany kierunek, czas przejścia, można zobaczyć wykres wysokościowy, i panoramę szczytów.
Tam gdzie byłby najbardziej przydatny brak jest odpowiednich map i prądu.

Chyba nikt nie wyolbrzymia znaczenie rastra, może jest odwrotnie tylko stosuje rozsądne rozwiązanie.
Mając odbiornik Garmin i możliwość zastosowania map rastrowych w przypadku niedostępności map wektorowych ( z różnych względów) stosuje mapy rastrowe.
Dodam jeszcze, że w chwili obecnej większość map wektorowych powstała na bazie map rastrowych lub danych pochodzących z przetworzenia tych map.

andrzej

Dodane

Dla niektórych urządzenie GPS i mapy nie są celem, samym w sobie tyko narzędziem do realizowania swoich zainteresowań.
Są tacy, którzy postawili sobie a cel znaleźnie miejsc przecinania się równoleżników z południkami, czy geodatowanie zdjęć szczególnych obiektów.
Możliwości zastosowania, GPS-u i urządzeń GPS-u są ograniczone tylko nasza wyobraźnią.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

asandrzej pisze:Dodam jeszcze, że w chwili obecnej większość map wektorowych powstała na bazie map rastrowych lub danych pochodzących z przetworzenia tych map.
Nie mam wglądu w technologię stosowaną przez firmy produkujące mapy ale zaryzykowałbym, że od jakiś 10-20 lat żadna z tych firm nie zrobiła mapy w technologii rastrowej. Czyli Twoja wypowiedź powinna brzmieć: większość starych map...
Nowe mapy to wektoryzacja zdjęć satelitarnych i lotniczych oraz ślady GPS. Oczywiście nikt nie wyrzuci danych wektorowych powstałych z archiwalnych rastrów, ale to raczej nie określa współczesnego stan kartografii.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
asandrzej
Garniak

To może się zgadzać, że nie zrobiła, ale zapewne bazowała na danych z map rastrowych uaktualnionych w następnym okresie z innych źródeł.

To nie chodzi o technologie rastrową, tylko o wykorzystanie danych z tych map.
Nie sądzę, że któraś mapa powstało od zera.
Teraz można już powiedzieć, że nie korzystaja z rastrasa lub danych pochadzących z tych map tylko z własnych.

Ciekawe jak to wygląda jeżeli chodzi o obszar Polski.

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 14 sie 2010, 15:09 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

asandrzej pisze:Najbardziej nam się podoba mapa wektorowa, gdy jest jak najbardziej upodobniona do rastra.
Pastelowa kolorystyka, czy symbole graficzne, stosowane od dziesiątków lat na mapach papierowych, to oczywiście wzorce z których - przynajmniej częściowo - warto skorzystać. Przy czym to nie jest kwestia upodobniania wektora do map papierowych ile szukania optymalnej czytelności map, które - co tu dużo ukrywać - w nowomodzie wektorowej są zupełnie do bani - nawet w przypadku tak zacnych produktów jak Topo Czech 3.1 PRO :( Zaletą wektora jest jednak to, że tę skopaną grafikę można najzwyczajeniej w świecie poprawić. A co zrobić z taką mapą?:
1.jpg
1.jpg (77.54 KiB) Przejrzano 13440 razy
Odpowiedź: nie wgrywać do odbiornika :D Oczywiście screeny są tendencyjne, ale doskonale obrazują podstawowy problem rastra - beznadziejna czytelność po przeskalowaniu całej treści mapy - w tym napisów. Ograniczenia techniczne związane z wyświetlaniem mapy (pomijam inne sprawy) powodują, że naprawdę nie potrafię zrozumieć fascynacji rastrem w małym odbiorniku GPS. Pomimo, a może właśnie dlatego, iż od dziesięciu lat nieprzerwanie jestem właścicielem mobilnych urządzeń GPS obsługujących rastry.
Pozdrawiam Lechu

asandrzej
Garniak

Pewno, że są tendencyjne ja też się posłużę zrzutem tendencyjnym
i napiszę, do czego ma służyć w tym wypadku lepsza czytelność.

Dodane

No jeszcze mogę przyjąć taka postawę jak tłumaczy się wszystko związane z Garminem.

/No wiesz te mapy były tworzone tak dawno że nie myślano o tym, że w odbiorniku to może przeszkadzać.
No i przy mniejszym zoomie to nie przeszkadza a poza tym możemy się domyślić co tam jest, zapewne nic interesujaego……..
Kto używa takich zoomów i po co..../

Edit
Poprawa literówek
mam wymienić które poprawiałem.
Załączniki
czytelność.JPG
Ostatnio zmieniony 14 sie 2010, 17:07 przez asandrzej, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Knajpę znajdziesz bez problemu, to niewątpliwa zaleta wektora.
popej
asandrzej
Garniak

E..tam knajpkę, to i na rastowych przedwojennych znajdę, nazwa może się zmieniał ale też nie zawsze.
Była do niedawna knajpa Ewa a okazało się, że przed woją nazywała sie Adam i Ewa.
Dla spragnionego to nie różnica.
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Można się też zapytać miejscowych, ale nie o tym dyskutujemy ;)
popej
asandrzej
Garniak

Masz jakieś miłe wspmniena związane z knajpką o tej nazwie.

Edit Dodane
Po co pytać miejscowych, w miejscowości, w której jest kościół jest też knajpa.
Więc od wieży kościelnej do wieży kościelnej i problem ze znalezieniem rozwiązany.
Załączniki
AAAA.JPG
Ostatnio zmieniony 14 sie 2010, 17:12 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

asandrzej pisze:i napiszę, do czego ma służyć w tym wypadku lepsza czytelność.
Hmm. Jeżeli mając mapę papierową oraz w odbiorniku taką mapę - jak zaprezentowałeś, o której to mapie właściciele etrexa_H mogą tylko pomarzyć, ktoś nie czuje się na siłach aby wędrować np. w tym miejscu:
1.jpg
1.jpg (25.16 KiB) Przejrzano 13418 razy
to może lepiej nie bawić się w turystykę outdoorową?

EDIT: W uzupełnieniu:
asandrzej pisze:Czyli gps maniak to maniak map wektorowych inaczej być nie może.
Nie. To człowiek na swój sposób zafascynowany nowymi możliwościami jakie daje nowa technologia, w tym również nowa - wektorowa - technologia kartograficzna idealnie konweniująca z systemem nawigacyjnym bazującym na GPS. Raster jako proste przedłużenie, produktu kartograficznego jaką jest mapa papierowa, a w szczególności mapa turystyczno topograficzna w skali 1:50.000 nie wnosi do technologii GPS w zasadzie niczego nowego. Ot. Zamiast podczas wędrówki oglądać mapę w folii, złożoną do formatu pocztówki oglądam ją na ekraniku wielkości pudełka zapałek. Lipa. Ale tę ułomność rekompensuje mi fakt, że widzę na mapie kursor lokalizacyjny. W sumie jedna poważna wada i jedna poważna zaleta. Wychodzi na zero. Brak miejsca na fascynację :D A jeżeli do tego dodamy, że sensowne planowanie (w sensie wymyślenie) wycieczki - bez użycia PCta - w ogóle jest możliwe tylko w oparciu o mapę papierową, to mamy odpowiedź na pytanie: dlaczego GPS Maniak nie rozumie fascynacji rastrami - w sensie: mapa turystyczna w odbiorniku.
Pozdrawiam Lechu

asandrzej
Garniak

GPS Maniak pisze: ….oglądam ją na ekraniku wielkości pudełka zapałek....
Cóż zrobić ekrany takie są, dla wektora jest ten sam.
Czemu zakładasz, że mają raster w odbiorniku nie korzysta się z mapy papierowej zafoliowanej złożonej…
przecież to w niczym nie przeszkadza a bardziej można się spodziewać,
że to przy wektorówce wpatrują się w ekran i sprawdzają czy szlak jest dobrze wyznaczony na mapie.
Zresztą z wypowiedzi na forum wynika..... „mapę papierową oczywiście mam w plecaku”
GPS Maniak pisze: ... że sensowne planowanie (w sensie wymyślenie) wycieczki - bez użycia PCta - w ogóle jest możliwe tylko w oparciu o mapę papierową, to mamy odpowiedź na pytanie: dlaczego GPS Maniak nie rozumie fascynacji rastrami - w sensie: mapa .....
A jaki jest powód żeby, sposób planowania się zmienił.

Edit: Spróbuj czy przez to, że jest raster w odbiorniku nie możesz planować tak ja zwykle.

Odbiornik jest przecież ten sam.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 14 sie 2010, 17:21 przez asandrzej, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ