Garmin 62s czy 62st i... powolne wgrywanie map

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Doczu
Bywalec
Kontakt:

Re: Garmin 62s czy 62st i... powolne wgrywanie map

Post autor: Doczu »

d4r pisze:A po co Ci ta duza [...] ? Z reguly nie wykorzysta sie tego poza sprzetem a/v.
A choćby po to żeby zapisać sobie track z wycieczki.
Miałem swego czasu 2 GB i czasem brakowało miejsca. 4 GB rozwiązały problem.
Pozdrawiam Doczu
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
foni1969
Bywalec

Post autor: foni1969 »

W Oregonie mieści się o wiele więcej śladów,punktów i dochodzą jeszcze zdjęcia [jako wayponty].
A czemu duża kobieta jest lepsza??
Bo w zimę daje dużo ciepła a w lato cień... :wink:
Wiadomo.
Aby do przodu!!

Garmin 60CSx / Oregon 550 + Fiskars...
Awatar użytkownika
d4r
Bywalec

Post autor: d4r »

Doczu pisze:
d4r pisze:A po co Ci ta duza [...] ? Z reguly nie wykorzysta sie tego poza sprzetem a/v.
A choćby po to żeby zapisać sobie track z wycieczki.
Miałem swego czasu 2 GB i czasem brakowało miejsca. 4 GB rozwiązały problem.
A czytales mojego posta calego? Sugeruje karte 8GB, neguje potrzebe wydawania majatku na karte o duzej .. predkosci.
Pozdrawiam,
Darek

---
Jest: E1000, F3, FR935, O600
Było: 62, E800, FR610, fēnix , Vista HCx, FR50 i Epix przez ... 5 dni
stratus
Początkujący
Kontakt:

Post autor: stratus »

d4r pisze: Zapis, jak to class 2, 3700kB to wszystko co wyciagnalem (duzy plik, male tradycyjnie tragedia :( ), ale odczyt jak to ultra ~16500kB. Mozesz kupic class 4, bedzie juz duzo szybszy zapis, odczyt niewiele, a jak chcesz "demona" 8GB to polecam Ultra (chyba II), class 6, mam w pda i dobrze sluzy. Tak, czy inaczej, jesli bedziesz zapisywal via garmin, to mocno bedziesz musial sie nameczyc, zeby znalezc karte, ktora ten trasfer spowolni :lol:.
A czy ktoś robił testy czy może ma wiedzę w kwestii prędkości zapisu i odczytu, choć bardziej w odbiornikach interesuje nas prędkość odczytu. Pytam dlatego że w aparatach cyfrowych jest tak że czasem nawet nie warto kupować szybkich kart bo sprzętowo aparat nie jest w stanie tego osiągnąć, a jak to jest 62 (S,ST)? Przyznam że nie szukałem czy to już było poruszane na forum.
Pozdrawiam Jurek!
Kontakt:

Post autor: Doczu »

d4r pisze: A czytales mojego posta calego? Sugeruje karte 8GB, neguje potrzebe wydawania majatku na karte o duzej .. predkosci.
Gdybyś cytował zdanie do którego się odnosisz - nie byłoby niejasności. Zwłaszcza gdy się czyta o 2:40 8)
Pozdrawiam Doczu
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
d4r
Bywalec

Post autor: d4r »

No wiesz, gdybys mnie poinformowal, ze bedziesz to czytal o 2.40, to ja z pewnoscia .. :lol: :mrgreen:
Zerknij:
Foni: Na KingStonach nigdy się nie zawiodłem ale może sa jakieś nowsze z dużą przesyłowością danych.
Ja: A po co Ci ta duza [...] ? Z reguly nie wykorzysta sie tego poza sprzetem a/v. Ale fakt :D sam staram sie kupowac szybkie.
Nie cytowalem Foni'ego1969, bo odpowiadalem pod Jego postem, na Jego post, nawiazujac do Jego slow :D.
Luz, dzien dobry i milego dnia :).

@Stratus, wewnetrznych testow transferu w garminach nigdzie nie widzialem, a troche watpie, czy jest to mozliwe do realizacji. Zewnetrzne 62s sa podane przez Azziego w tescie. Poza tym, jesli masz watpliwosci, to wez pod uwage, ze o ile zapis jest wolny w odbiorniku (malo info, slad (tylko?)), to odczyt (chyba) szybki (duzo info: mapy, POI, WP, tp). T, akze dlatego wybralem karte z szybkim odczytem o przyzwoitym (hm, w miare) zapisie.
Pozdrawiam,
Darek

---
Jest: E1000, F3, FR935, O600
Było: 62, E800, FR610, fēnix , Vista HCx, FR50 i Epix przez ... 5 dni
stratus
Początkujący
Kontakt:

Post autor: stratus »

Ze wszystkim się zgadzam i jak najbardziej nie neguję szybkich kart :) tylko chodziło mi o to w którym momencie możliwości odczytu karty przekroczą możliwości odczytu odbiornika bo to jest granica której przekroczenie po prostu się nie opłaca w kupowaniu najszybszych kart :) ale skoro nie znamy tej granicy to pozostaje wierzyć że wykorzystujemy w pełni nasze szybkie karty :)

Jak wynika z testu Azziego to faktycznie mizernie to wygląda
Pozdrawiam Jurek!
Radny

Post autor: Azzie »

stratus pisze: A czy ktoś robił testy czy może ma wiedzę w kwestii prędkości zapisu i odczytu, choć bardziej w odbiornikach interesuje nas prędkość odczytu. Pytam dlatego że w aparatach cyfrowych jest tak że czasem nawet nie warto kupować szybkich kart bo sprzętowo aparat nie jest w stanie tego osiągnąć, a jak to jest 62 (S,ST)? Przyznam że nie szukałem czy to już było poruszane na forum.
A trzeba było poszukać, bo było :-) Liczby są na przykład w moim wątku testowym. Co prawda zmierzyć można tylko transfer przez USB, a nie z karty do pamięci odiornika, ale i tak nie sądzę by był dużo szybszy i by warto było kupować szybsze karty.
Obecnie:Garmin 3590LMT z City Navigator Europe - trasa
Garmin 62S z Topo Switzerland v3 - outdoor
Dawniej:Garmin Vista, 60CS, Oregon 300 i inne
Awatar użytkownika
jambowl
Początkujący

Post autor: jambowl »

W moim 60CSx [SW4.20] mam 8GB karte Micro SDHC klasy 2 i dziala ona bez zarzutow. Maksymalnie moge wcisnac 16GB.
Kiedys kontaktowalem sie z Garminem w sprawie maksymalnej pojemnosci kart, ostrzegli mnie przed stosowaniem kart SanDisk klasy 4 (ultra)lub wyzszej (klasa 6 extreme) jako, ze moze to uszkodzic karte lub/i urzadzenie.
Nie wiem jak ma sie to do kart innych producentow.
Map nie wgrywam co chwile i nie jest mi potrzebna szybka karta pamieci a w odbiorniku to i tak bez znaczenia jak szybka jest karta.
Ktos moze powiedziec, ze karta klasy 2 jest zbyt wolna. Moze tak, ale jak czesto zdarza sie, ze gdzies jedziesz nieplanowanie i potrzebujesz na gwalt wgrac mape jakiegos rejonu?
Jeszcze nie bylo tak zebym nie mial czasu na nagranie nawet duzej mapy na karte.
Obrazek
Awatar użytkownika
foni1969
Bywalec

Post autor: foni1969 »

Na początku kupiłem małą,potem większą a na końcu dużą kartę.
Potem okazało się,że wcale taka ilość map nie jest mi potrzebna w odbiorniku.
Szukanie tej konkretnej mapy zajmowało sporo czasu.
Dziś nie używam wcale kart do map,wbudowana pamięć mi wystarcza.
Mam w porywach 4-y mapy i jest OKIJ!
Karty i to jak najmniejsze sprawdzają się w KMZ-ach.

I skończył się mętlik :wink:

Pozdrawiam.
Aby do przodu!!

Garmin 60CSx / Oregon 550 + Fiskars...
ODPOWIEDZ