Dla postronnych czytelników - to trochę nie tak. Tzn. wyświetla się, że niby włączony jest dźwięk nr 12, ale de facto to jest autentyczne Silence. No - poza samą opcją "Konfiguracja->Dźwięki, po której poruszanie o dziwo generuje jakieś szmery.stratus pisze:Krótko mówiąc nie ma możliwości wyłączenia dźwięków klawiszy, chyba że wyłączymy wszystkie dźwięki.
[TEST Garniaka] Garmin 62s
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Re: [TEST Garniaka] Garmin 62s
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
To fakt, ogólnie robią się ciche te klawisze, jedynie błądzenie po menu dźwięków wydaje dźwięki mimo ustawienia silence. Nie sprawdziłem tego na innym menu, a tylko na dźwiękowych i założyłem że tak jest wszędzie 
Pozdrawiam Jurek!
No to mam zabawkę w rękach 
No i przyznam, że dostrzegam trochę plusów jak i minusów.
In plus na pewno szybkość działania, oraz możliwość współpracy z pulsometrem czy licznikiem kadencji (te opcje w przyszłości mam zamiar wykorzystywać).
In minus - niestety nie przemawia do mnie na razie nowe menu, oraz sam wygląd ekranu, na którym obraz jest nieostry za bardzo. Na mapach jest w miarę ok, ale już samo menu to jakieś trochę rozmyte jest. Przy rozmieszczeniu menu na siatkę z 12 polami jest trochę lepiej, ale podręczne menu z sekwencją ekranów nadal jest rozmyte. Mam świadomość, ze to raczej wina zwiększonej liczby kolorów względem 60, ale jakoś tak tamte obrazki były ostrzejsze. Pewnie przy rastrach ta większa liczba kolorów się przydaje. I tu przechodze płynnie do pytania - gdzie (do jakiego folderu) wrzucać rastry i jak na nie wejść ?
No i przyznam, że dostrzegam trochę plusów jak i minusów.
In plus na pewno szybkość działania, oraz możliwość współpracy z pulsometrem czy licznikiem kadencji (te opcje w przyszłości mam zamiar wykorzystywać).
In minus - niestety nie przemawia do mnie na razie nowe menu, oraz sam wygląd ekranu, na którym obraz jest nieostry za bardzo. Na mapach jest w miarę ok, ale już samo menu to jakieś trochę rozmyte jest. Przy rozmieszczeniu menu na siatkę z 12 polami jest trochę lepiej, ale podręczne menu z sekwencją ekranów nadal jest rozmyte. Mam świadomość, ze to raczej wina zwiększonej liczby kolorów względem 60, ale jakoś tak tamte obrazki były ostrzejsze. Pewnie przy rastrach ta większa liczba kolorów się przydaje. I tu przechodze płynnie do pytania - gdzie (do jakiego folderu) wrzucać rastry i jak na nie wejść ?
Witam.
Jest to częste pytanie, nie raz wyjaśniane na forum.
Mapę.kmz umieszczasz w katalogu Garmin podkatalog CustomMaps (nazwa pisana łącznie)
na karcie lub w pamięci.
Może być na karcie i w pamięci, ale limit 100 kafelków obowiązuje.
Pozdrawiam.
Mapę.kmz umieszczasz w katalogu Garmin podkatalog CustomMaps (nazwa pisana łącznie)
na karcie lub w pamięci.
Może być na karcie i w pamięci, ale limit 100 kafelków obowiązuje.
Pozdrawiam.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Tak własnie doczytałem to. Niestety jest kilka wątków o serii 62 do przebrnięcia (nie wszystkie wnoszą coś nowego), stąd trochę mi to zajęło.asandrzej pisze:Witam.
Ale dzięki za wyrozumiałość i powtórzenie sposobu.
E..tam z wyrozumiałość to bez przesady.
Jak mam wyszukać link, gdzie to jest opisane to łatwiej napisać.
Ktoś chyba będzie kiedyś czytał ten wątek, to przy okazji znajdzie odpowiedź,
na jeszcze niezdane pytanie.
Pozdrawiam.
Jak mam wyszukać link, gdzie to jest opisane to łatwiej napisać.
Ktoś chyba będzie kiedyś czytał ten wątek, to przy okazji znajdzie odpowiedź,
na jeszcze niezdane pytanie.
Pozdrawiam.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
Jeszcze jedna sprawa mnie irytuje - mam włączoną nawigację do jakiegoś punktu. Zrobiłem to konwencjonalnie, czyli wybrałem na trasie ten punkt i dałem "jedź". Wszystko cacy, widać piękny ślad po którym mam jechać, ale kurka jak teraz to wyłączyć ?
W 60 CSx klikałem na mapie w menu i wybierałem "Przerwij nawigację". w 62 za cholerę nie mogę znaleźć opcji która by była odpowiedzialna za wyłączenie nawigowania. W "Planowanie trasy" mogę oczywiście trasę zaplanować, ale nic więcej - wyłączenia nawigacji nie mam :/
W 60 CSx klikałem na mapie w menu i wybierałem "Przerwij nawigację". w 62 za cholerę nie mogę znaleźć opcji która by była odpowiedzialna za wyłączenie nawigowania. W "Planowanie trasy" mogę oczywiście trasę zaplanować, ale nic więcej - wyłączenia nawigacji nie mam :/
Ostatnio zmieniony 26 sie 2010, 07:40 przez Doczu, łącznie zmieniany 1 raz.
Może jest tak jak w Oregonie? Podczas nawigowania: Dokąd -> Przerwij nawigację/Znajdź inny/Rekalkuluj po bezdrożuDoczu pisze:w 62 za cholerę nie mogę znaleźć opcji która by była odpowiedzialna za wyłączenie nawigowania
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
W 62 też tak jest. GPS Maniak pokazywał screeny. Tyko nie wiem, w którym miejscu.
oki już znalazłem - Klawisz "Find" i przerwij nawigację 
Zatem jeszcze może ktoś pomoże w pozostałych problemach.
Widze sprawa trackloggera ma odrębny temat, zatem przenoszę sie tam, by tu nie mieszać.
Zatem jeszcze może ktoś pomoże w pozostałych problemach.
Widze sprawa trackloggera ma odrębny temat, zatem przenoszę sie tam, by tu nie mieszać.
Właśnie zakupiłem Garmina 62s i poszukuje kogoś z okolic Wrocławia kto pomoże mi przebrnąć przez instrukcje i wszelkie inne pomocne rzeczy przy opcjonalnym wykorzystaniu urządzenia. Jest to mój pierwszy GPS i potrzebuje go do eksploracji.
Jeśli jest ktoś chętny to proszę o PW. Nie mam czasu siedzieć nad nim a fachowa pomoc skróci męki poznawania urządzenia.
Pozdrawiam
Jeśli jest ktoś chętny to proszę o PW. Nie mam czasu siedzieć nad nim a fachowa pomoc skróci męki poznawania urządzenia.
Pozdrawiam
na wycieczki z GPS też zabierzesz kogoś z okolicy ?
Nie ma lekko - samemu trzeba przebrnąć przez manual
Jak nie masz PL instrukcji to tu masz PDFa http://www8.garmin.com/manuals/GPSMAP62 ... ownika.pdf
Nie ma lekko - samemu trzeba przebrnąć przez manual
Jak nie masz PL instrukcji to tu masz PDFa http://www8.garmin.com/manuals/GPSMAP62 ... ownika.pdf
Nie, nikogo nie zabiorę na wycieczkę ale wychodzę z założenia że jeśli ktoś jest w stanie mi pomóc to z pomocy skorzystam. Po co godzinami siedzieć nad instrukcją jeśli ktoś może wskazać praktyczne rzeczy oparte o swoje doświadczenie. Ja też w pracy nie mówię naucz się sam tylko pomagam w miarę swoich możliwości i pokazuje co można zrobić lepiej i szybciej. Pytanie więc jest uzasadnione i jeśli ktoś ma ochotę na jakiś wypad a przy okazji ja się czegoś nauczę to chętnie pojadę gdzieś w teren.
Co do instrukcji to wielkie dzięki bo ze sprzętem dostałem dziwnie okrojoną.
Pozdrawiam
Co do instrukcji to wielkie dzięki bo ze sprzętem dostałem dziwnie okrojoną.
Pozdrawiam
Aa.... to dlatego Dakota mi powstawiała któregoś razu dziwaczne ikonki na trasie.GPS Maniak pisze:Widzę, ze nowe odbiorniki są naprawdę coraz bardziej przyjazne górskiemu turyście.
Otóż podczas nawigacji po śladzie odbiornik samoczynnie generuje "punkty trasy" w miejscach przewyższeń i obniżeń:
Nie wiem czemu, ale nie wybrała domyślnych, tylko z palety własnych ikon waypointów.
Co do uchwytów rowerowych - mam wrażenie, że:
A) Trochę to zależy od serii/jakości wykonania uchwytu - mam dwa zaczepy z karabinkiem, w jeden Colo wchodzi niemal "na wcisk", w drugi zauważalnie lżej - oba mają tak od nowości
B) Kształt uchwytu był profilowany pod Colorado, zaś nowe odbiorniki widać różnią się minimalnie pleckami. Dakota siedzi luźnawo we wszystkich uchwytach, które mam (dwa z karabinkiem + 1 rowerowy), choć Colo we wszystkich trzyma się bardzo pewnie.
Przy czym w Colo zaczep jest metalowy, jeśli w 62-ce jest "metalizowany plastik" (gdzieś mi mignęła taka opinia), to można spodziewać się dość szybkiego wycierania się i luzowania zaczepu (w Dakocie widać początki tego procesu po paru tyg. na rowerze, acz uchwyt nie jest metalizowany)
- marcin1812
- Początkujący
Kolego Forumowiczu!foka pisze: Po co godzinami siedzieć nad instrukcją jeśli ktoś może wskazać praktyczne rzeczy oparte o swoje doświadczenie. Ja też w pracy nie mówię naucz się sam tylko pomagam w miarę swoich możliwości i pokazuje co można zrobić lepiej i szybciej.
Chcesz stracić najpiękniejsze chwile posiadania sprzętu - poznawanie jego możliwości, odkrywanie jego tajnych sekretów, szukanie najlepszych rozwiązań, CZYTANIE NIEZLICZONYCH POSTÓW NA FORUM...., Myślenie, kombinowanie...
Idziesz na łatwiznę... nie popieram
Ale Twój wybór.
ps. Instrukcja jest do bani. Jeśli lubisz słuchać rad, to wyrzuć instrukcję do szuflady i zajmij się czytaniem forum i różnych stron o Garminie, począwszy od GPSManiaka, bo tam jest kawał porządnej wiedzy i dobrze opisanej.