TMC odbiornik komunikatów drogowych
Re: TMC odbiornik komunikatów drogowych
Nuvi 3790T ma TMC w wersji Premium Traffic, gdzie od początku była zaprogramowana subskrypcja na polską Destię.
Modele Nuvi 1390T oraz 1490T są produkowane w wersji z Free Traffic i Premium Traffic. W sprzedaży w Polsce do niedawna była tańsza wersja Free bez subskrypcji na Polskę. Następnie zaczęto na nasz rynek sprowadzać wersję Premium, ale odbiorniki z Premium produkowane w tamtym czasie dalej nie miały subskrypcji na nasz kraj. Z postu "k_z" wynika że właśnie się to w odbiornikach (a przynajmniej modelu 1490T) z najnowszych dostaw zmieniło, skoro temu koledze udało się na fabrycznym wyjętym świeżo z pudełka 1490T złapać sygnał.
Modele Nuvi 1390T oraz 1490T są produkowane w wersji z Free Traffic i Premium Traffic. W sprzedaży w Polsce do niedawna była tańsza wersja Free bez subskrypcji na Polskę. Następnie zaczęto na nasz rynek sprowadzać wersję Premium, ale odbiorniki z Premium produkowane w tamtym czasie dalej nie miały subskrypcji na nasz kraj. Z postu "k_z" wynika że właśnie się to w odbiornikach (a przynajmniej modelu 1490T) z najnowszych dostaw zmieniło, skoro temu koledze udało się na fabrycznym wyjętym świeżo z pudełka 1490T złapać sygnał.
Udało - zresztą odbiornik kupiony u Was w piątek po południu 
Jak klikałem stojąc w korku to w subskrypcjach było "Destia cośtam" - nie pamiętam co dokładnie...

Jak klikałem stojąc w korku to w subskrypcjach było "Destia cośtam" - nie pamiętam co dokładnie...
Pozdrawiam, KZ
nüvi 2555LMT /nüvi 1490T / Forerunner 405 / CNE Lifetime / CNNA Lifetime
nüvi 2555LMT /nüvi 1490T / Forerunner 405 / CNE Lifetime / CNNA Lifetime
Na początku dzień dobry wszystkim.
Zostałem mile dzisiaj zaskoczony przez moją 1490T.
Wracając codziennie z pracy wpatrywałem się ślepo w zieloną ikonkę i stałem w korku jak zwykle.
A tu dzisiaj niespodzianka - ikonka zmieniła kolor na pomarańczowy - kliknąłem i pokazało, że na mojej trasie do domu jest korek
postanowiłem zaufać komunikatom i kliknąłem opcję unikaj - ładnie przeliczył mi trasę i poprowadził do domu inną drogą, którą defacto jeżdżę
czasami jak spodziewam się korka na tej trasie, którą właśnie jechałem. Powiem krótko - zaczyna mi się podobać to całe TMC
pozdrawiam wszystkich
p.s.
trasa z Bemowa (W-wa) do Marek
Zostałem mile dzisiaj zaskoczony przez moją 1490T.
Wracając codziennie z pracy wpatrywałem się ślepo w zieloną ikonkę i stałem w korku jak zwykle.
A tu dzisiaj niespodzianka - ikonka zmieniła kolor na pomarańczowy - kliknąłem i pokazało, że na mojej trasie do domu jest korek

postanowiłem zaufać komunikatom i kliknąłem opcję unikaj - ładnie przeliczył mi trasę i poprowadził do domu inną drogą, którą defacto jeżdżę
czasami jak spodziewam się korka na tej trasie, którą właśnie jechałem. Powiem krótko - zaczyna mi się podobać to całe TMC
pozdrawiam wszystkich
p.s.
trasa z Bemowa (W-wa) do Marek
przez kilka ostatnich dni występuje ciekawe zjawisko w Warszawie, TMC pokazuje korki w miejscach w których one faktycznie występują co ciekawe robi to dosyć szybko od momentu włączenia urządzenia (<6-7 minut). Czy macie podobne spostrzeżenia? Po za aglomeracją bez zmian, korki o długości kilku kilometrów nie są sygnalizowane.
S
S
nuvi 3490, nuvi 765, http://taxity.pl
głupio mi samemu sobie odpowiadać ale temat wg mnie jest ważny i umieszczam info które uzyskałem od Garmina w trakcie rozmowy:
- nowe urządzenia które są aktualnie w sprzedaży z opcją TMC Pro, posiadają licencję Destia Traffic PL, ale Garmin traktuje to jako licencję jak się wyraził "próbną", tzn. nie odpowiada za jakość świadczonych usług i nie sprzedaje tego jako produktu, a jako dodatek do innych licencji TMC Pro, (co jest prawdą ponieważ kupiłem przedwczoraj 1390LMT i była w nim legalna licencja Destii oprócz innych licencji Pro)
- produkt w wersji komercyjnej będzie oferowany przez Garmina najprawdopodobniej pod koniec 1-go półrocza przyszłego roku i będzie dostępny jako licencja TMC Pro,
moja opinia, przy takim postawieniu sprawy z jednej strony legalnie prędko posiadacze starszych odbiorników nie ujrzą TMC, z drugiej zaś strony dla Garmina istotnym jest by świadczone usługi miały przyzwoity poziom.
pozdr
S
- nowe urządzenia które są aktualnie w sprzedaży z opcją TMC Pro, posiadają licencję Destia Traffic PL, ale Garmin traktuje to jako licencję jak się wyraził "próbną", tzn. nie odpowiada za jakość świadczonych usług i nie sprzedaje tego jako produktu, a jako dodatek do innych licencji TMC Pro, (co jest prawdą ponieważ kupiłem przedwczoraj 1390LMT i była w nim legalna licencja Destii oprócz innych licencji Pro)
- produkt w wersji komercyjnej będzie oferowany przez Garmina najprawdopodobniej pod koniec 1-go półrocza przyszłego roku i będzie dostępny jako licencja TMC Pro,
moja opinia, przy takim postawieniu sprawy z jednej strony legalnie prędko posiadacze starszych odbiorników nie ujrzą TMC, z drugiej zaś strony dla Garmina istotnym jest by świadczone usługi miały przyzwoity poziom.
pozdr
S
Dzięki serdeczne za info! Tylko zasiałeś u mnie ziarnko zaniepokojenia. Czy aby czasami Garmin wprowadzająć komercyjnie usługę nie zmieni kodów/kluczy, czy aby na pewno obecni kupujący 1x90LMT będą mogli korzystać z TMC Pro Destii po komercyjnym uruchomieniu usługi? Czy o tym coś mówił pracownik Garmina?
pzdr
Grzegorz
pzdr
Grzegorz
wydaje mi się że byłoby to niecelowe, z jednej strony chcą już dać coś ekstra nabywcom TMC Pro, z drugiej wiedzą że jest to usługa pożądana na naszym rynku i jeśli chcą konkurować na naszym rynku to muszą ją oferować (versus AM Traffic i pewnie niedługo TT Live), a z trzeciej wiedzą że to jabłuszko jest delikatnie niedojrzałe i firmowanie swoją marką jest hmmm... ryzykowne. Nie pytałem o to Garmina, ale po co mieliby sobie generować dodatkowe koszty dla osób które już wykupiły licencję Pro?
pozdr
S
pozdr
S
Koledzy mam problem (żeby pierwszy).
Posiadłem odbiornik GTM-21 do N765.
Podłączyłem i nie wiem czy ja jestem ułomny, czy to urządzenie.
Wersja oprogramowania urządzenia: 4.00.
Podłączam kabelek do zapalniczki, śmieci się na nim zielona dioda, druga się nie świeci.
Podłączam Nuvi i zasilanie czerpie z kabla, ale jakoś nie widzę żadnej ikony związanej z odbiornikiem.
Szukałem Narzędzia -> Ustawienia i tu mam tylko:
System, Nawigacja, Wyświetlanie, Czas, Język, Mapa, Zabezpieczenia, Bluetooth
Mieszkam w takim miejscu, że sygnału w domu na pewno nie mam. Nie wiem czy jest potrzebny (do działania systemu to wiem że tak).
Jakiegoś zaklęcia nie poznałem czy reklamować?
Posiadłem odbiornik GTM-21 do N765.
Podłączyłem i nie wiem czy ja jestem ułomny, czy to urządzenie.
Wersja oprogramowania urządzenia: 4.00.
Podłączam kabelek do zapalniczki, śmieci się na nim zielona dioda, druga się nie świeci.
Podłączam Nuvi i zasilanie czerpie z kabla, ale jakoś nie widzę żadnej ikony związanej z odbiornikiem.
Szukałem Narzędzia -> Ustawienia i tu mam tylko:
System, Nawigacja, Wyświetlanie, Czas, Język, Mapa, Zabezpieczenia, Bluetooth
Mieszkam w takim miejscu, że sygnału w domu na pewno nie mam. Nie wiem czy jest potrzebny (do działania systemu to wiem że tak).
Jakiegoś zaklęcia nie poznałem czy reklamować?
Nuvi 765 + CNE + UMP
- Antonio
- Bywalec
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
Nie mam przy sobie kabelka (zostawiam w samochodzie), ale wg mnie powinno być: Narzędzia
Ustawienia
Komunikaty drogowe (jakoś tak na dole, obok Punkty ostrzegawcze - przynajmniej w 255W). Jeśli tak nie jest, to raczej wina odbiornika.

Pozdrawiam
Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM
Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM
stawiam dolary przeciwko orzechom że problemem jest brak licencji na odbiorniku TMC. Uprzedzając pytanie kolegi Ciamajdy możliwość zakupu licencji tak jak napisałem parę postów wyżej Garmin przewiduje na przyszły rok.
S
S
Tylko licencję to chyba się z odbiornika wprowadza, a ja nie widzę żadnej ikony do tego.
Ostatnio zmieniony 31 sie 2010, 11:22 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytujemy całego postu poprzedzającego, pliss.
Powód: Nie cytujemy całego postu poprzedzającego, pliss.
Nuvi 765 + CNE + UMP
- Antonio
- Bywalec
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
I nie chodzi o ikonę o odbiorze komunikatów o korkach i innych ograniczeniach, lecz o to, że nuvi w ogóle nie widzi odbiornika TMC.ciamajda pisze:a ja nie widzę żadnej ikony do tego.
Pozdrawiam
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
Wczoraj, wyjeżdżając z Warszawy do Tychów otrzymałem raport TMC (czerwona ikonka i komunikat dźwiękowy: "Alert drogowy"). Po analizie mapy utrudnień i listy okazało się, że na mojej trasie prawdopodobnie zamknięta jest główna droga DK 1 w okolicach Piotrkowa (410-ty km). Pierwsza reakcja
: "Eeee, niemożliwe. Testują coś".
Zignoruję proponowany objazd. Będę bliżej - podpytam na CB czy coś się nabałaganiło.
Okazało się, że faktycznie, na trasie wywróciła się cysterna i zablokowana była droga w obie strony.
Fakt, że zanim dojechałem w to miejsce to ikona była już szara, (bądź zielona na zmianę) i ruch w moim kierunku był już odblokowany ale ... TMC pokazało, że ... potrafi
.

Zignoruję proponowany objazd. Będę bliżej - podpytam na CB czy coś się nabałaganiło.
Okazało się, że faktycznie, na trasie wywróciła się cysterna i zablokowana była droga w obie strony.
Fakt, że zanim dojechałem w to miejsce to ikona była już szara, (bądź zielona na zmianę) i ruch w moim kierunku był już odblokowany ale ... TMC pokazało, że ... potrafi

Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Sam czekam na TMC z utesknieniem - przyzwyczailem sie do tego dobrodziejstwa w UK.
Czy mam w swoim 760 grebac zeby to jakos w Polsce uaktywnic, kupic licencje w przyszym roku... jak to ma wygladac?
A moze to dziala tylko w niektorych rejonach naszego pieknego kraju?
Czy mam w swoim 760 grebac zeby to jakos w Polsce uaktywnic, kupic licencje w przyszym roku... jak to ma wygladac?
A moze to dziala tylko w niektorych rejonach naszego pieknego kraju?
a tu trąbią, że TMC już działa i kiedy i jakiej funkcjonalności można się spodziewać...
http://www.euro.com.pl/artykuly/wszystk ... gach.bhtml

OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx