[TEST Garniaka] Garmin 62s
Re: [TEST Garniaka] Garmin 62s
trochę jestem zaskoczony mnogością przypadków wieszania się odbiornika... choć 2.44 beta może jest przyczyną...
ja jednak pozostałem przy oprogramowaniu, które oferuje webupdater i jak dotąd nie zaliczyłem ANI JEDNEGO zawieszenia odbiornika...
celowo nie ładuję 2.44 bo odbiornik właśnie teraz jest jakby powiedzieć... maksymalnie potrzebny, więc się powstrzymałem; poza brakami jakie opisywałem w innym wątku oprogramowanie, którego używam jest więc stabilne, choć wiele w nim trzeba poprawić jeszcze;
punktów POI nie używałem, ale w którymś wątku, chyba kolega Wrzosek pisał, że po aktualizacji webupdaterem problem z POI ustąpił (nie trzeba więc do tego wersji beta).
Te problemy mogą tłumaczyć, dlaczego wciąż na stronie producenta jest beta, a nie ma żadnych oficjalnych aktualizacji via webupdater... (dziś sprawdzałem, podpinając odbiornik); chyba chłopaki w Garminie mają co robić aby doprowadzić ten soft do ładu.
ja jednak pozostałem przy oprogramowaniu, które oferuje webupdater i jak dotąd nie zaliczyłem ANI JEDNEGO zawieszenia odbiornika...
celowo nie ładuję 2.44 bo odbiornik właśnie teraz jest jakby powiedzieć... maksymalnie potrzebny, więc się powstrzymałem; poza brakami jakie opisywałem w innym wątku oprogramowanie, którego używam jest więc stabilne, choć wiele w nim trzeba poprawić jeszcze;
punktów POI nie używałem, ale w którymś wątku, chyba kolega Wrzosek pisał, że po aktualizacji webupdaterem problem z POI ustąpił (nie trzeba więc do tego wersji beta).
Te problemy mogą tłumaczyć, dlaczego wciąż na stronie producenta jest beta, a nie ma żadnych oficjalnych aktualizacji via webupdater... (dziś sprawdzałem, podpinając odbiornik); chyba chłopaki w Garminie mają co robić aby doprowadzić ten soft do ładu.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
I to jest powód dla którego unikam bet 
Do Dakoty też niestety nie można się (już od chyba 4 miesięcy) doczekać nowej oficjalnej wersji FW chociaż bet wyszło kilka.

Do Dakoty też niestety nie można się (już od chyba 4 miesięcy) doczekać nowej oficjalnej wersji FW chociaż bet wyszło kilka.
Ja myślę, że chłopaki po prostu jeszcze z wakacji nie wrócili a kiedy się wezmą do roboty to Bóg raczy wiedzieć...goobie pisze:chyba chłopaki w Garminie mają co robić aby doprowadzić ten soft do ładu.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/
Ja właśnie cofam się z wersji beta do ostatniej oficjalnej 
Porównam zmiany i zobaczymy czy coś to zmieni. Na pewno wersja beta chodzi OK jak nie używamy POI.
Porównam zmiany i zobaczymy czy coś to zmieni. Na pewno wersja beta chodzi OK jak nie używamy POI.
Bazując na doświadczeniach z Colorado, nie zauważyłem szczególnej różnicy miedzy stabilnością odbiornika pracującego na becie lub wersji oficjalnej.Mariusz65 pisze:I to jest powód dla którego unikam bet
Numery, które mi robiła ostatnio Dakota (wieszała się na terytorium Serbii) też raczej nie zależą od firmware (a już prędzej - map siedzących w odbiorniku)
-
fxrider
- Początkujący
- Kontakt:
Dziś zanabyłem mocowanie rowerowe (takie samo jak do oregona, dakoty n.p.) i zaraz po wyjściu ze sklepu umocowałem na motocyklu.
Samo mocowanie trzyma się kierownicy lepiej niż się spodziewałem - po włożeniu odbiornika w szynę można całość obracać ręką wokół kierownicy, ale podczas jazdy (nawet na niezłych wertepach i szybko - testowałem) odbiornik się sam nie przestawia. Luzów na szynie też nie zaobserwowałem- całość siedzi sztywno i nie wibruje (jak n.p. wcześniej 60 w oryginalnym mocowaniu - tam plecki latały w szynie, zwłaszcza gdy się wyrobiły).
Jadąc miałem okazję poczynić kilka spostrzeżeń:
- małe pola danych na mapie mają za małą czcionkę - są trudniejsze do odczytania niż w 60tce
- odległość od następnego zwrotu jest aktualizowana dużo płynniej (często nawet co 1m odlicza
), nie tak skokowo jak w 60tce, duży plus - trudniej pomylić właściwy zwrot.
- niestety domyślny fioletowy kolor wyznaczonej trasy ma te same wady co w 60tce - bywa słabo czytelny
- moim zdaniem strzałka (aktualna pozycja) jest trochę za duża - czasami zasłania zbyt dużo mapy
- nie bardzo też wiem, w którym miejscu oznacza moją pozycję. Na pewno nie na środku strzałki - po obserwacjach wyszło mi, że aktualna pozycja jest w punkcie odległym o ok. 1-1,5mm od górnego rogu strzałki. Wbrew pozorom w mieście ma to znaczenie, przy zoomach 200 lub 300 i wielu możliwych zjazdach w boczne uliczki
- mimo braku ekranu następnego zwrotu funkcja autozoom działa bardzo fajnie
- nie miałem problemów z prędkością rysowania mapy
- w.g. pierwszych obserwacji tryb "3d" jest niewygodny - ciężko mi się na nim jeździło. Brakuje też na nim określonej skali (fajna by byłą progresywna podziałka z boku ekranu przez całą jego wysokość) i ciężko przez to się zorientować która rysowana ulica jest którą w rzeczywistości. Będę jeszcze próbował się przełamać do tego trybu.
- wyświetlacz bez podświetlenia w słońcu jest bardzo dobrze czytelny (aż sprawdzałem czy na pewno nie ma podświetlenia) - niestety w tunelach(oświetlonych) i ocienionych miejscach nic nie widać
- odbiornik nie wariuje i nie gubi sygnału w tunelach (w 60tce potrafił zgubić sygnał już po wyjechaniu, mimo, że przez chwilę dobrze aktualizował pozycję)
- zdarzyło mi się, że po zatrzymaniu licznik prędkości "zacinał się" na ostanio wyświetlanej wartości - nie pokazywał 0, a n.p. 9,6 km/h - przerzucenie ekranów pomagało
- wskaźnik naładowania baterii jest dużo bardziej konsekwentny niż w 60 - nie lata "w te i wewte".
- raz podczas jazdy (na sumarycznie ok. 30km) odbiornik się wyłączył
(FW 2.40)
pozdrawiam, Adam
Samo mocowanie trzyma się kierownicy lepiej niż się spodziewałem - po włożeniu odbiornika w szynę można całość obracać ręką wokół kierownicy, ale podczas jazdy (nawet na niezłych wertepach i szybko - testowałem) odbiornik się sam nie przestawia. Luzów na szynie też nie zaobserwowałem- całość siedzi sztywno i nie wibruje (jak n.p. wcześniej 60 w oryginalnym mocowaniu - tam plecki latały w szynie, zwłaszcza gdy się wyrobiły).
Jadąc miałem okazję poczynić kilka spostrzeżeń:
- małe pola danych na mapie mają za małą czcionkę - są trudniejsze do odczytania niż w 60tce
- odległość od następnego zwrotu jest aktualizowana dużo płynniej (często nawet co 1m odlicza
- niestety domyślny fioletowy kolor wyznaczonej trasy ma te same wady co w 60tce - bywa słabo czytelny
- moim zdaniem strzałka (aktualna pozycja) jest trochę za duża - czasami zasłania zbyt dużo mapy
- nie bardzo też wiem, w którym miejscu oznacza moją pozycję. Na pewno nie na środku strzałki - po obserwacjach wyszło mi, że aktualna pozycja jest w punkcie odległym o ok. 1-1,5mm od górnego rogu strzałki. Wbrew pozorom w mieście ma to znaczenie, przy zoomach 200 lub 300 i wielu możliwych zjazdach w boczne uliczki
- mimo braku ekranu następnego zwrotu funkcja autozoom działa bardzo fajnie
- nie miałem problemów z prędkością rysowania mapy
- w.g. pierwszych obserwacji tryb "3d" jest niewygodny - ciężko mi się na nim jeździło. Brakuje też na nim określonej skali (fajna by byłą progresywna podziałka z boku ekranu przez całą jego wysokość) i ciężko przez to się zorientować która rysowana ulica jest którą w rzeczywistości. Będę jeszcze próbował się przełamać do tego trybu.
- wyświetlacz bez podświetlenia w słońcu jest bardzo dobrze czytelny (aż sprawdzałem czy na pewno nie ma podświetlenia) - niestety w tunelach(oświetlonych) i ocienionych miejscach nic nie widać
- odbiornik nie wariuje i nie gubi sygnału w tunelach (w 60tce potrafił zgubić sygnał już po wyjechaniu, mimo, że przez chwilę dobrze aktualizował pozycję)
- zdarzyło mi się, że po zatrzymaniu licznik prędkości "zacinał się" na ostanio wyświetlanej wartości - nie pokazywał 0, a n.p. 9,6 km/h - przerzucenie ekranów pomagało
- wskaźnik naładowania baterii jest dużo bardziej konsekwentny niż w 60 - nie lata "w te i wewte".
- raz podczas jazdy (na sumarycznie ok. 30km) odbiornik się wyłączył
pozdrawiam, Adam
Czy ktoś znalazł folię na ekran do 62?
Jedyna jaką znalazłem na Alegro jest troszkę droga, kosztuje 49zł.
Czy od 60csx będzie pasowała ? Chyba wymiary ekranu trochę się różnią.
Jedyna jaką znalazłem na Alegro jest troszkę droga, kosztuje 49zł.
Czy od 60csx będzie pasowała ? Chyba wymiary ekranu trochę się różnią.
Ja kupuje na allegro do wszystkich moich urządzeń folii do nikona D5000 od użytkownika "screen-protector". Oczywiście trzeba dociąć w przypadku 62s, Jest w miarę tania (13pln za 6 listków) a przede wszystkich bardzo wytrzymała, nie rysuje się, nie rozszczepia kolorów i jest twarda. Nie boje się kłaść urządzenia ekranem na stole i "kręćić bączków". Z pełną odpowiedzialnością polecam tą konkretną folię.
pozdrawiam turbomaka
-------------------------------
Obecnie: Garmin 62s FW 2.80 ciągle najlepszy
Szczecin
-------------------------------
Obecnie: Garmin 62s FW 2.80 ciągle najlepszy
Szczecin
No to właśnie chyba wrócili... deski surfingowe poszły w kont... pokazała się wersja 2.50Mariusz65 pisze:Ja myślę, że chłopaki po prostu jeszcze z wakacji nie wrócili a kiedy się wezmą do roboty to Bóg raczy wiedzieć...
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=14&t=8314
(wstępnie jest dobrze... dużo zmian, odbiornik nadal działa...
Pozdrawiam
Adam
Adam
Naprawili pady odbiorników:
Będzie dobrze... mam nadzieję 
Kod: Zaznacz cały
* Fixed occasional shutdownsRe: [TEST Garniaka] Garmin 62s
A ja nie mogę pobrać aktualizacji. Pojawia się komunikat, że "Plik aktualizacji jest uszkodzony" 
Ktoś może poratować linkiem bezpośrednim do aktualizacji ?
Ktoś może poratować linkiem bezpośrednim do aktualizacji ?
Hehe, Doczu - mialem to samo, to tylko glupi komunikat
. Wylacz 62, wlacz i wybierz tryb pamieci masowej (jak sie zapyta przy wlaczeniu, to "TAK"). Komunikat jest abstrakcyjny i od czapki 
Pozdrawiam,
Darek
---
Jest: E1000, F3, FR935, O600
Było: 62, E800, FR610, fēnix , Vista HCx, FR50 i Epix przez ... 5 dni
Darek
---
Jest: E1000, F3, FR935, O600
Było: 62, E800, FR610, fēnix , Vista HCx, FR50 i Epix przez ... 5 dni
no fakt - poszło bez problemu - dzięki.
Cały czas się uczę nowego odbiornika
Cały czas się uczę nowego odbiornika
* Improved map selection - - po upgradzie mapy wysłane przez MS jako zestaw są przy wyborze Mapy widziane jako jedna mapa...nie mozna w obrębie zestawu wybrać map do wyswietlenia w odbiorniku
62S, 60 w rezerwie
Dokładnie mam ten sam problem po upgradzie „mapy wysłane przez MS jako zestaw są przy wyborze Mapy widziane jako jedna mapa”.Rozwiązałem to w ten sposób, ze wgrywam każdą mapę jako oddzielny plik image, wiem że nie jest to do końca rozwiązanie problemu ale innej metody nie znalazłem. Pozdrawiam
Pozdrawiam Piotr
GARMIN Oregon 650, Fenix 1 i 2, NavRoad 430 BT
Dawniej: TwoNav Aventura, GPSMAP 62st, Oregon 550, Montana 600
GARMIN Oregon 650, Fenix 1 i 2, NavRoad 430 BT
Dawniej: TwoNav Aventura, GPSMAP 62st, Oregon 550, Montana 600
I tak należy robić. Odkąd pojawiła się możliwość stosowania dowolnych nazw plików img, nie ma potrzeby wysyłać do odbiornika kilku map z MS. Wystarczy przygotować sobie oddzielne pliki dla każdej mapy i jako oddzielne pliki skopiować do odbiornika lub na kartę pod własnymi nazwami. W ten sposób, gdy zajdzie potrzeba aktualizacji jednej mapy, to aktualizujesz tylko jeden plik, a nie cały zestaw map w pliku gmapsupp.