Witam
Jadąc dziś postanowiłem zmienić pola danych. Odległość dzienna i odległość całkowita. Ku, mojemu zaskoczeniu różnica polega na tym, że w odległości całkowitej mam 130km a w odległości dziennej 130.11. Nigdy nie zwracałem na to uwagi. Rozumiem to tak, odległość dzienna to ta którą pokonałem od godz 00:01 do 23.59 d danym dniu. Ze względu na testowanie pewnych ustawień, nie mogę za bardzo grzebać w odbiorniku.
Pytanie jaka jest różnica między odległością dzienną a odległością całkowitą w wyświetlanych danych.
Pozdrawiam,
Grzegorz
60CSX - odległość dzienna - odległość całkowita
Re: 60CSX - odległość dzienna - odległość całkowita
No nie zupełnie tak jak myślisz...
Oba liczniki odliczają od momentu ostatniego kasowania. Kasować je można niezależnie lub razem. Ten z odległością całkowitą pokazuje w zaokrągleniu do pełnego km, a dzienny również w metrach (dwa znaki po przecinku).
To taka analogia jak w liczniku samochodowym. Z tą różnicą, że w aucie całkowitego się nie zeruje (teoretycznie).
W aucie też dzienny pokazuje setki metrów, a całkowity tylko km.
Oba liczniki odliczają od momentu ostatniego kasowania. Kasować je można niezależnie lub razem. Ten z odległością całkowitą pokazuje w zaokrągleniu do pełnego km, a dzienny również w metrach (dwa znaki po przecinku).
To taka analogia jak w liczniku samochodowym. Z tą różnicą, że w aucie całkowitego się nie zeruje (teoretycznie).
W aucie też dzienny pokazuje setki metrów, a całkowity tylko km.
Pozdrawiam, Piotr
GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
Witam
Wiem, że od ostatniego kasowania. Nie mogłem nic ruszać. Masz rację dzienna to jeszcze coś po ,
Dla mnie logiczniej jak o północy odległość dzienna powinna wynosić 0 m, tak jak w liczniku rowerowym. Mam dwie odległości (dane), które poza metrami nie wnoszą nic.
A co do kasowania, jak ustawimy kasowanie dzienne to zeruje w komputerze podróży odległość całkowitą.
Odległość dzienną mamy widoczną z metrami. Zmiana pól danych na odległość całkowitą pokaże 0 m.
Wiem, że od ostatniego kasowania. Nie mogłem nic ruszać. Masz rację dzienna to jeszcze coś po ,
Dla mnie logiczniej jak o północy odległość dzienna powinna wynosić 0 m, tak jak w liczniku rowerowym. Mam dwie odległości (dane), które poza metrami nie wnoszą nic.
A co do kasowania, jak ustawimy kasowanie dzienne to zeruje w komputerze podróży odległość całkowitą.
Odległość dzienną mamy widoczną z metrami. Zmiana pól danych na odległość całkowitą pokaże 0 m.
Pozdrawiam Grzegorz
60CSX
60CSX
Jest to kwestia tłumaczenia firmware na język polski i pewnych błędów jakie powstały po drodze, czy bardziej nieczytelności zwrotów.
"Odległość dzienna" w oryginale zwana jest "Trip odometer" - podawana w metrach i potem kilometrach/milach, kasowanie przez zaptaszkowanie "Zeruj dane podróży" - w oryginale "Reset trip data".
"Odległość całkowita" w oryginale nazwana jest "Odometer" - podawana tylko km/milach, kasowanie przez "Zeruj licznik odległości" w oryginale "Reset Odometer"
Problem pojawił się w momencie tłumaczenia tych zwrotów w firmware i poruszony też był tutaj.
EDIT: Może gdyby przetłumaczyć "Trip odometer" na "Odległość podróży" zamiast dziennej byłoby to bardziej zrozumiałe.
"Odległość dzienna" w oryginale zwana jest "Trip odometer" - podawana w metrach i potem kilometrach/milach, kasowanie przez zaptaszkowanie "Zeruj dane podróży" - w oryginale "Reset trip data".
"Odległość całkowita" w oryginale nazwana jest "Odometer" - podawana tylko km/milach, kasowanie przez "Zeruj licznik odległości" w oryginale "Reset Odometer"
Problem pojawił się w momencie tłumaczenia tych zwrotów w firmware i poruszony też był tutaj.
EDIT: Może gdyby przetłumaczyć "Trip odometer" na "Odległość podróży" zamiast dziennej byłoby to bardziej zrozumiałe.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi