[TEST Garniaka] Garmin 62s

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Doczu
Bywalec
Kontakt:

Re: [TEST Garniaka] Garmin 62s

Post autor: Doczu »

Ajger pisze:I tak należy robić. Odkąd pojawiła się możliwość stosowania dowolnych nazw plików img, nie ma potrzeby wysyłać do odbiornika kilku map z MS. Wystarczy przygotować sobie oddzielne pliki dla każdej mapy i jako oddzielne pliki skopiować do odbiornika lub na kartę pod własnymi nazwami. W ten sposób, gdy zajdzie potrzeba aktualizacji jednej mapy, to aktualizujesz tylko jeden plik, a nie cały zestaw map w pliku gmapsupp.
No tak - to byłoby dobre rozwiązanie gdyby odbiornik widział te mapy osobno. Tak niestety nie jest.
Mapy wgrywane osobno (u mnie jest to np. Openmaps.img i Gory_PL.img, UMP.img) nadal widziane są jako całość. W tym problem właśnie.
Wszystkie 3 mapy mam na karcie pamięci, a odbiornik widzi je jako jedną.
Pozdrawiam Doczu
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
d4r
Bywalec

Post autor: d4r »

Wlasnie specjalnie sprawdzilem - u mnie sa widoczne osobno. Moze przeslij raz jeszcze?
Nie zmienia to faktu, ze to glupota eliminowac mozliwosc obslugi map w jednym pliku - ludzie maja rozne potrzeby w koncu!

* I caly czas mam "tajemnicze zalaczanie sie" map po restarcie: wylaczam mape, wylaczam gps, po wlaczeniu wylaczona mapa jest znowu wlaczona.
* Oraz dziwaczne zachowanie "zakladki" geocache: w jednym z profili mam ja w "szybkim dostepie" (map, trip, compass, geocache), kiedy przelaczam PAGE, z geocache wchodze z powrotem do compass, zamiast do map, ponowne nacisniecie page przelacza mnie w koncu do map; w druga strone odwrotnie: wyjscie z geo za pomoca QUIT zamiast do compass, kieruje mnie do map, a dopiero ponowne QUIT do compass.
Co jest grane :evil:?

* Dodatkowo odkrylem, ze czasem z funkcji w menu (zdaje sie, ze w setup'ie, ale teraz nie pamietam), zamiast wychodzic do samego menu, wywala mnie do ostatnio aktywnej funkcji "szybkiej" (najczesciej do mapy) :shock:.

Ale przynajmniej jest ciekawie, w visie byla nuuuda :twisted: :lol: :twisted: :lol:
Pozdrawiam,
Darek

---
Jest: E1000, F3, FR935, O600
Było: 62, E800, FR610, fēnix , Vista HCx, FR50 i Epix przez ... 5 dni
Awatar użytkownika
goobie
Początkujący
Kontakt:

Post autor: goobie »

jak już jesteśmy przy geocache... przy zaliczaniu punktu można do niego 'niby' dodać opis... np. zapisać sobie hasło ze skrzynki... ale powiedzcie mi proszę jak tą zapisaną notatkę później odczytać? :mrgreen:
d4r pisze:I caly czas mam "tajemnicze zalaczanie sie" map po restarcie: wylaczam mape, wylaczam gps, po wlaczeniu wylaczona mapa jest znowu wlaczona
a może po prostu zmieniasz profile?? bo one także zapamiętują jakie mapy za/wy-łączone :?:
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

goobie pisze:...ale powiedzcie mi proszę jak tą zapisaną notatkę później odczytać? :mrgreen:
Notatki są w pliku tekstowym geocache_visits.txt niedostępnym z poziomu odbiornika
:arrow: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=11&t=8354
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Awatar użytkownika
goobie
Początkujący
Kontakt:

Post autor: goobie »

dzięki, myślałem że to kolejna softowa niedoróbka... ale nadal mnie zastanawia dlaczego tak jest... tzn. plik do aktualizacji w serwisie online jak najbardziej ok, ale czasem przydałoby się mieć możliwość powrotu do notatki przez odbiornik...
Pozdrawiam
Adam
kafer
Nowy

Post autor: kafer »

Witam,
Rożnica między wersją 62s, a 62st to mapa topograficzna europy. Jaka jest pełna nazwa tej mapy? Czy można gdzieś zobaczyć próbki tej mapy?
Pozdrawiam Kafer
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Recreational Map Europe v3.01

Z wątku o mapie zniknęły obrazki http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2&t=4392
GPS Maniak w niektórych dyskusjach wrzucał zrzuty z tej mapy, jak cierpliwie poszukasz, to trochę znajdziesz.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
Ajger
Bywalec

Post autor: Ajger »

Bawiąc się 62s zauważyłem, że nie do końca można skasować dane komputera podróży (no chyba, że ja tego jeszcze nie potrafię) i to zarówno na FW 2.30, jak i 2.50. Zeruje się wszystko poza dystansem całkowitym (Licznik). We wszystkich znanych mi modelach Garminów ten Licznik można bez problemu wyzerować, a w 62s nie.
Też tak macie, czy ja jeszcze nie odkryłem jak to zrobić?
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Post autor: wodzirej »

Ajger pisze:W 62s zauważyłem, że zeruje się wszystko poza dystansem całkowitym (Licznik)
Skoro w Foretrex'ie 401 da się http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=80898#p80898 to tym bardziej w 62s. W Oregonie nie wiem, czy i jak się zeruje licznik. W standardowym menu resetu jest zerowanie danych podróży (cytuję: 'stoper, średnie itp.'), usuwanie wszystkich waypointów, kasowanie bieżącego śladu. Nie sprawdzałem, jaki efekt daje ostatnia pozycja: przywróć domyślne do ustaw. fabrycznych'.
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2010, 13:58 przez wodzirej, łącznie zmieniany 2 razy.
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Awatar użytkownika
Ajger
Bywalec

Manual, to ja mam, siedzi sobie nawet w pamięci 62s i to w wielu językach, tyle że tam nic sensownego nie ma. Wszystko, co potrzeba opanowałem i bez niego. Ech, jak sobie przypomnę instrukcję do 60CSx ...

Edit OT
Przyzwyczajony do 60CSx ciągle jeszcze włączając 62s odruchowo szukam przycisku na górze obok anteny :lol:
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2010, 08:54 przez Ajger, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS
Obrazek
Doczu
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Doczu »

a nie masz ustawionego jakiegoś profilu np. samochód czy coś w tym stylu ?
Pozdrawiam Doczu
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Post autor: wodzirej »

Jak za jakieś 2-3 godziny nie będziesz wiedział, to wrócę 'z miasta' i poszukam co i jak w moich odbiornikach. Może jest jakaś analogia.
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Awatar użytkownika
Ajger
Bywalec

Zazwyczaj działam na profilu Rekreacyjnym, czasem Geocaching, samochodowego nawet jeszcze nie skonfigurowałem.

Edit
No i jeszcze się nikt nie chwalił, że w polskiej wersji językowej 'Dashboard' nazywa się 'zestawienie' :D
Pozdrawiam Jano

Obrazek
Awatar użytkownika
Guzik
Bywalec

Post autor: Guzik »

Ajger pisze:Zeruje się wszystko poza dystansem całkowitym (Licznik).
I bardzo dobrze. Jak ktoś będzie od Ciebie go kupował to będzie wiedział ile ma przejechane :lol:
Może w garażu gdzie cofają liczniki samochodowe Ci pomogą. :lol:
Pozdrawiam,

Przemysław (Guzik) Guzinski
GPSmap 62s, UMP PCPl, Góry_PL, PL Topo, GPSWielkopolska
Awatar użytkownika
Ajger
Bywalec

E tam, mam go dopiero od dwóch dni, tak szybko, to się go chyba nie pozbędę :lol:
Pozdrawiam Jano

Obrazek
ODPOWIEDZ