TMC odbiornik komunikatów drogowych

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
galtom
Początkujący

Re: TMC odbiornik komunikatów drogowych

Post autor: galtom »

No to co z takimi, ktorzy Garmina kupili (juz kolejnego) kiedy jeszcze w Polsce o TMC nikt nie slyszal?
Niby wg. tej informacji to juz dziala.
Nuvi odbiornik TMC ma - to gdzie mam zakupic licencje i jak zeby korzystac? :-(
smiodus
Bywalec
Kontakt:

Post autor: smiodus »

bo działa, ale na dzień dzisiejszy hmmm brak jest przewidywalności i jakości komunikatów, czasem info jest bardzo przydatne, a czasem korek na drodze krajowej ma kilka kilometrów, na radiu kierowców w programie pierwszym polskiego radia trąbią na cały gwizdek a w tmc nie ma ... technologia jest tylko dane takie sobie

S
nuvi 3490, nuvi 765, http://taxity.pl
pyged
Początkujący

Post autor: pyged »

Mając na uwadze powyższe sądziłem, że CB-radio odejdzie do lamusa :mrgreen:
Z pozdrowieniami,
Robson

GPSmap 60CSx + GPMapaPL 2010.1 + GPMapa TOPO 2009 + nuvi3790T + CNE 2011.20 + Sanyo Eneloop
smiodus
Bywalec
Kontakt:

pyged pisze:Mając na uwadze powyższe sądziłem, że CB-radio odejdzie do lamusa :mrgreen:
z całą pewnością nie w tym momencie, CB jest zdecentralizowane, sam oceniasz wiarygodność przekazu, masz możliwość uzyskania dodatkowych szczegółów, działa na wszystkich drogach po których jeżdżą ludzie a nie tylko tych z tabeli lokalizacji. Po stabilizacji jakościowej TMC część użytkowników z pewnością odejdzie z CB - kierowcy zawodowi z całą pewnością nie.

pozdr
S
galtom
Początkujący

Post autor: galtom »

Jesli system bedzie dzialal tak wydajnie jak w UK (a nie bylo jeszcze w 2008 idealnie) to sadze, ze Kowalskiemu to w zupelnosci wystarczy.
Pytanie jak szybko nastapi stabilizacja i jak szczegolowe informacje ktore pojawia sie w systemie. Czy beda to tylko glowne drogi krajowe/autostrady, itp czy tez informacje o wypadkach/przebudowach na pomniejszych szlakach.
Swoja droga to imponujace, ze choc system zaczyna dzialac w mediach, na roznych (mniej tematycznych) forach jest kompletna cisza.
Przecietny (dis kupujacy navi) Kowalski w zyciu o TMC nie slyszal i nie ma bladego pojecia co to jest, ze ma byc, itd... zreszta sprzedawcy tez sa chyba nie doinformowani.
greg_m
Bywalec

Post autor: greg_m »

galtom pisze:Jesli system bedzie dzialal tak wydajnie jak w UK (a nie bylo jeszcze w 2008 idealnie) to sadze, ze Kowalskiemu to w zupelnosci wystarczy.
W UK nawet dzis nie jest tak rozowo. Czasami zdarza sie, ze niektore remonty (kilumiesieczne) nie sa zawarte w informacjach TMC (chcialem nawet to jakos zglosisc to TrafficMaster, ale nie odpisali nic). Nieraz ikonka pojawia sie na zolto czy nawet czerwono, a tak naprawde nic sie nie dzieje na drodze. Z drugiej strony np przez takie centrum Londynu ciezko przejechac, a informacji o korkach nie ma (w tym wypadku chyba wszystko powinno byc na czerwono).
Chyba TomTom ma cos takiego, ze uzytkownicy drog moga sami uzupelniac informacje o korkach i zamknietych drogach i to jest wg mnie chyba najlepsze rozwiazanie. Zawsze bedzie tak z TMC, ze trzeba brac poprawke i nie wierzyc slepo w kolor ikonki. To tak jak z GPSami - trzeba tez patrzec na mape i na znaki a nie tylko na ekran urzadzenia, bo mozna wjechc w jezioro :)
pozdrawiam
G.
edge 500 + UMP-pcPL@www + OSM Cycle Map + Waze
Awatar użytkownika
Antonio
Bywalec
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: Antonio »

Poza tym komunikaty drogowe zawsze pojawiają się z (w najlepszym wypadku) kilkuminutowym opóźnieniem.
pyged pisze:Mając na uwadze powyższe sądziłem, że CB-radio odejdzie do lamusa
TMC nie powie, gdzie w tej chwili stoją z suszarką (tylko gdzie często stoją), w której knajpce można smacznie i tanio zjeść itd. Można wyliczać bez końca :wink: .
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM

Wspierajmy sport wśród dzieciaków
wodnik7
Bywalec

Post autor: wodnik7 »

Antonio pisze:TMC nie powie, gdzie w tej chwili stoją z suszarką (tylko gdzie często stoją),
w Niemczech nie mowia o TAKICH rzeczach..tylko o korkach/spowolnieniach/utrudnieniach. 1 raz slysze, ze gdziekolwiek TMC o suszarkach mowi..masz przyklad?
Pozdrawiam, Michal
GPSMAP 60CS, StreetPilot c510, nuvi 255wt, CNE 2008-2010, ump, topo_100 i dalsze..
pyged
Początkujący

Post autor: pyged »

Święta prawda: przede wszystkim TMC nie powie, że za zakrętem suszą. A przez CB - poczciwy użytkownik GPS dowie się wszystkiego.
Z pozdrowieniami,
Robson

GPSmap 60CSx + GPMapaPL 2010.1 + GPMapa TOPO 2009 + nuvi3790T + CNE 2011.20 + Sanyo Eneloop
stalan
Początkujący

Post autor: stalan »

Ostanie kilka dni,przemieszczałem się dośc intensywnie po regionie (Gdańsk,Gdynia,Lębork,Słupsk),i po raz pierwszy z prawidłową ładowarką,(czyli od 1490T, a nie od mojej "starej" 255W),oraz antenką TMC przypietą do szyby ,i byłem mile zaskoczony że w większośc regionu,ikonka TMC wyswietlała sie na zielono,obszary z szarością należały do nielicznych."Niestety" nigdzie nie napotykałem korków,więc ani razu nie zmieniła koloru na żółty lub czerwony.
Nuvi 255W - CNE NT 2010.10, GP Mapa 2010.30,UMP-pcPL, Nuvi 1490 LMT- CNE 2013.20
Awatar użytkownika
Antonio
Bywalec
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: Antonio »

wodnik7 pisze:1 raz slysze, ze gdziekolwiek TMC o suszarkach mowi..masz przyklad?
Pisząc, gdzie często stoją miałem na myśli nawigację (baza fotoradarów), a nie TMC, ta potrafi ostrzec. Przepraszam za skrót myślowy i wywołanie zamieszania :oops: .
pyged pisze:A przez CB - poczciwy użytkownik GPS dowie się wszystkiego.
To właśnie miałem na myśli w poprzednim poście.
Słowem: CB raczej nie przejdzie do lamusa :!: Natomiast sprawnie działające TMC może być bardzo pomocne w podróży.
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM

Wspierajmy sport wśród dzieciaków
gzak
Początkujący

Post autor: gzak »

Witam! Chyba coś się rusza w temacie polskiego TMC, a przynajmniej w Warszawie. Dzisiaj włączyłem mojego Garminka 3790T i buzia mi się otworzyłe ;)
Kilka screenów z dzisiaj, z godziny 17.40, z Warszawy:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

pzdr
Grzegorz
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

Też zauważyłem dzisiejsze kolory dla Warszawy przeglądając listę komunikatów w nuvi.
U mnie był opis po Polsku: "Spowolniony ruch ... " zamiast "Slow traffic"
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
smiodus
Bywalec
Kontakt:

;) ojej wielkie mi tu co ... jeśli chodzi o Wa-wę to wystarczy pomiędzy 8-10 i 16-18 zaznaczyć wszystko na czerwono i nie potrzebne są prognozy ruchu (na chybił trafił można też zamknąć całą ulicę jest spora szansa że się trafi),

a już tak całkiem na poważnie też to dzisiaj widziałem, i było to podobne do tego co ostatnio widziałem o czym zresztą pisałem w tym wątku,

pozdr
S
gzak
Początkujący

Post autor: gzak »

Dzisiaj na liście zakorkowanych ulic pojawiły się ulice w Łodzi ;) Może co dzień będą dodawać kolejne miasta? ;)
ODPOWIEDZ