Dakota 20 a 60CSX

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
dags
Nowy

Dakota 20 a 60CSX

Post autor: dags »

witam, prosze o porownanie tych dwoch modeli garmina - bedzie on sluzal bardziej do geocachingu i na przejazdzki rowerowe, przyznam ze jestem laikiem, a nie chce wydawac bezsensownie pieniedzy. Jezeli mial ktos sposobnosc zabawy obydwoma modelami, to bede wdzieczna za porade :)
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2010, 13:20 przez Zachu, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: małe lierki w temacie
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Re: DAKOTA 20 A 60CSX

Post autor: Mariusz65 »

Zależy czy preferujesz dotykowe czy guzikowce ;-)
Dakota 20 to trochę nowszy odbiornik i należało by go raczej porównywać z GPSMap62S, który jest z kolei dużo droższy...
Poszukaj testów na Garniaku!
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
traper_24
Bywalec

Re: Dakota 20 a 60CSX

Post autor: traper_24 »

Jeśli planujesz grzebać łopatką w ziemi, to Dakota oferuje "paperless geocaching" (opisy skrzynek w odbiorniku), co moze zaoszczędzić sporo nerwów i papieru. Zresztą z tej dwójki Dakotę wybrałbym tak czy inaczej - jak już napisano: bardziej na czasie. No i zdecydowanie poręczniejsza.
Dakota 20 + OSM, Samsung S6 + Locus Pro
dags
Nowy

Chodzi mi o porade w stosunku jakosc do ceny, bedzie to moj pierwszy garmin stad tez nie chcialabym pochopnie podejmowac decyzji, stad prosba do Was jako doswiadczonych garminowcow :) nie ma dla mnie znaczenia czy "guzikowiec" czy "dotykowiec" raczej funkcjonalnosc i przydatnosc, wole np. dołozyc "kilka groszy" wiecej jezeli dany model jest tego wart. Do tej pory uzywalam garmina XT w tel.kom.A propos "paperless geocaching" to moj chlopak uzywa garmina 62s i pokazywal mi jak wygladaja poi z opencaching.pl w jego odbiorniku - zakladam ze moge takiego efektu sie spodziewac w dakocie ( opis w tym trudnosc skrzynki jak i ocena, komentarze lecz brak zdjec ) stad plus dla dakoty 20 ze rowniez to ma, bo tak jak zaznaczylam garmina bede glownie uzywac do keszowania i wycieczek rowerowych, przyznam ze sugerujac sie garminem 62s to 60tka jako jej poprzednik jest udanym modelem, natomiast za dakota 20 przemawia do mnie cena. Prosze o porade co wybralibyscie majac na uwadze:

- eTrex vista hcx
- 60 csx
- dakota 20
- moze inna propozycja?

z gory wielkie dzieki za pomoc
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

Właśnie Dakota ma najlepszy stosunek jakości do ceny.
Z tego co piszesz będzie dla Ciebie odpowiednia.
Jeśli nie ma dla Ciebie znaczenia czy "dotykowiec" czy "guzikowiec" to lepiej wybrać nowszą Dakotę niż 60-tkę.
Pozdrawiam Mariusz
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Awatar użytkownika
Ajger
Bywalec

Post autor: Ajger »

Jeżeli do geocachingu, to z tych dwóch tylko Dakota 20. I nie ma się nad czym zastanawiać.
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
dags
Nowy

Dwoch uzytkownikow i dwa glosy na dakote 20, to cos w tym musi byc, czyli teraz pozostaje mi rozgladniecie sie po ofertach - narazie azymut ma za 855 na allegro - dzieki za pomoc
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Trochę taniej może być wprost ze sklepu eazymut:
http://www.eazymut.pl/nawigacja-turysty ... ta-20.html

Ceny się zmieniają, trzeba obserwować.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
traper_24
Bywalec

Post autor: traper_24 »

dags pisze:moze inna propozycja?
Dakota 10? Bez kompasu elektronicznego i barometru można się obyć - mi się to przynajmniej jak dotąd udaje - a zawsze prawie 2 stówy mniej. Brak też miejsca na kartę pamięci, ale tej wbudowanej jest całkiem sporo - 850 MB.
Dakota 20 + OSM, Samsung S6 + Locus Pro
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

traper_24 pisze:
dags pisze:moze inna propozycja?
Dakota 10? Bez kompasu elektronicznego i barometru można się obyć - mi się to przynajmniej jak dotąd udaje - a zawsze prawie 2 stówy mniej. Brak też miejsca na kartę pamięci, ale tej wbudowanej jest całkiem sporo - 850 MB.
GPMapa Topo to c.a. 250MB, dołóżmy do tego np. CNE (cała europa to 2GB), który czasem też się przydaje i... zaczyna tej pamięci brakować.
Szczerze mówiąc, przy dalszych wyjazdach (dla których często do odbiornika wrzucam skonwertowane na wektor mapy rastrowe) karta 8GB czasami robi się "ciasna".

Oczywiście pytanie o to jaki zestaw map jest potrzebny i na jak dużym terenie operuje właściciel odbiornika.
Jeśli ktoś nie rusza się poza Polskę, to 850MB będzie aż nadto.
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Cały OSM to chyba 6GB, ale nie da się załadować całego z wielu różnych względów ;)
Dyskusje Dakota 10 czy 20 była tutaj: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=104133#p104133
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
dags
Nowy

Dzieki wszystkim za pomoc - zamowilam juz na strefie kierowcy - na dzien dzisiejszy mieli najnizsza cene - dzieki :)
tadeklodz
Bywalec

Post autor: tadeklodz »

Cały OSM to chyba 6GB
Popej co to jest OSM ? Na ebay-u widzę dużo map OSM ale nie wiem co to są za mapy?
tadek
nuvi 3790T , nuwi 660 , 60 CSx. GPmapa ,CN 2011, edge 800
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

kwieto pisze:Jeśli ktoś nie rusza się poza Polskę, to 850MB będzie aż nadto.
Ja uważam, że 850 MB to wcale nie jest nadto. Wolę mieć na stałe wgrany pewien zestaw map niż za każdym razem wgrywać przed wyjazdem odpowiednie regiony zależnie od tego gdzie się akurat wybieram. Mój zestaw map do Dakoty to obecnie 942 MB – w zasadzie tylko Polska.

Poza tym dobrze gdy na dysku odbiornika jest trochę wolnego miejsca - nie przepełnionego mapami.
Raz, że mogą być problemy z wyliczeniem dłuższej trasy.
Dwa – nie ma możliwości zapisu śladów na kartę (co D10 i tak nie dotyczy), więc gdyby ktoś chciał zbierać ślady z dłuższej wycieczki (zwłaszcza z większą częstotliwością) musi mieć odpowiedni zapas wolnego miejsca na dysku odbiornika!

Jest jeszcze taki argument, iż czasami wgranie jakiejś "eksperymentalnej" mapy potrafi "rozłożyć" odbiornik na dobre. Jeśli taki uszkodzony plik wgramy na kartę to wystarczy ją wyjąć i po kłopocie.
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2010, 08:13 przez Mariusz65, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Mariusz
Awatar użytkownika
Zetor
Bywalec

Post autor: Zetor »

tadeklodz pisze:Cały OSM to chyba 6GB
Popej co to jest OSM ? ........
to skrót od:
http://www.openstreetmap.pl/
pozdrawiam Zetor
Oregon 300: OSM Deutschland, UMP-pcPL
Samsung Xcover 2: Navigon, OsmAnd~, Locus