Który Garmin na rower

Radzimy jaki model Garmina wybrać i dlaczego. Gdzie warto kupować. O sprawdzonych sprzedawcach, lokalnych promocjach, cłach na granicy, różnicach pomiędzy odbiornikami amerykańskimi i europejskimi, dokupywaniu polskich instrukcji, oraz o wszystkim co związane z zakupem odbiorników w Polsce czy za granicą.
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Re: Który Garmin na rower

Post autor: Mariusz65 »

laguna pisze:cholera to Automapa jest dużo bardziej w tym dokładna, tylko co z tego jak jej nie wrzucę do Garmina - dobrze myślę?
AutoMapy do Garmina załadować nie można, ale mam wątpliwości czy to jest dobre rozwiązanie jako mapa topo...? :|
Nie znam bliżej AutoMapy ale jeśli to to samo co Targeo (a chyba tak) to w obszarze o którym mówimy też raczej pustynia!
Załączniki
AutoMapa
AutoMapa
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

kwieto pisze:.....Problem z powyższym można ograniczyć doładowując codziennie odbiornik wieczorem, tyle że wtedy zostają inne problemy:
- kwestia dyscypliny, polegającej na tym, że codziennie przypinamy odbiornik do ładowarki
- kwestia pilnowania, aby odbiornik rzeczywiście się naładował do pełna (nie wiem ile trwa ładowanie Edge, jeśli więcej niż godzina czy dwie, to przy dłuższej wyprawie pilnowanie naładowania może być kłopotliwe - wypadałoby się wyspać)
Przy zastosowaniu bateryjnego zasilacza części problemów, które opisałeś nie jest takie uciążliwe.
Ładowanie akumulatora urządzenia nie traw długo, nie trzeba mieć doładowany akumulator na full,
wystarczy podczas postoju odpoczynku podłączyć i częściowo rozładowany akumulator doładować zwieszając czas pracy o dodatkowe 2 czy 3 godziny.
Owszem na długotrwałe wyprawy bez dostępu do gniazdka jest to utrudnienie,
ale nawet przy kilkudniowych wyprawach nie jest dużym utrudnieniem.
Tego rodzaju doładowanie nie potrzebuje całej nocy na naładowanie akumulatora w urządzeniu.
Moje doświadczenia są z urządzeniem zasilanym 5V, czyli ładowarka 4xAA,
ale też nie sprawdzałem pod kątem długości czasu ładowania, w praktyce podłączałem podczas odpoczynków, posiłków.
Przy zastosowaniu w turystyce rowerowej jest chyba jeszcze mniejszy problem,
Zastosować ładowarkę z przewodem, odpowiednio umocować przewód zasilający tak żeby nie „dyndał”.
Jeżeli ładowarka ma jeszcze włącznik, żeby zbyt często nie odłączać wtyczki USB nie jest to wtedy kłopotliwe.
Pozostaje ewentualnie problem ze szczelnością.
Jedyne rozwiązanie to podładować urządzenie podczas postoju pod dachem.

andrzej

Edit: litrówki
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2010, 00:02 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
laguna
Nowy

Post autor: laguna »

jak widać kolegów wkręciły alternatywne zasilania
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

laguna pisze:No to jak widać mapa TOPO jest tragiczna, nie ma nawet Szlaku Bursztynowego między Toruniem a Ciechocinkiem, szok!
Właśnie dlatego - w poprzednim moim poście - zwróciłem Tobie uwagę na temat map. GPMapa Topo jako mapa do lasu, nie spełni Twoich oczekiwań. Dlatego polecam poczekać do nowego roku, kiedy wyjdzie mapa Topo Poland firmowana przz Garmina. Czy ona będzie lepsza niż GPMapa Topo? Obiecać nie mogę, ale na pewno będzie inna.

Inny wariant to zakup odbiornika bez mapy i korzystanie z dużo lepszych (dla turysty) map bezpłatnych, plus późniejsza pomoc przy rozwoju UMPa.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
RBT
Początkujący

Post autor: RBT »

tadeklodz pisze:jeżdżę z 60 CsX i nie narzekam. Być może nowszy model 62s będzie lepszy...
Ja również, wielkość 60'ki wcale mi nie przeszkadza, obsługa w czasie jazdy komfortowa. Firmowy uchwyt bardzo wygodny (po 2 tys. km żyje nadal). I jeszcze jedna sprawa, nie samym rowerem człowiek żyje...
GPS 60map CSx, Silva Expedition 15, Recta DP6
Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

Post autor: miecho »

Jeżeli zleży Ci na terenach dla których jak dotąd nie ma jakiś sensownych map wektorowych to najlepiej zainwestuj w model, który obsługuje CustomMaps. A jeżeli możesz trochę poczekać, to wstrzymaj się z zakupem do premiery Edge 800. Trudno go na dzień dzisiejszy polecać, ale całkiem możliwe, że okaże rewolucyjnym odbiornikiem. Wszystko wskazuje na to, że jego "moduł mapowy" będzie zapożyczony z nowych Garminów (78 i 62). Od czasu jak zacząłem używać Edge 705 zacząłem inaczej patrzeć na jazdę na rowerze. Od tego czasu zacząłem trochę inaczej patrzeć na ładowanie kultowych "kobył z antenami" na kierownicę. "Sportowego" Edga 705 z powodzeniem turystycznie używa Szy godząc się na swoiste ograniczenia tego modelu. Jeżeli potrzebujesz GPS-a na dziś inwestuj w Dakotę 20. Jeżeli możesz jeszcze poczekać jakiś czas poczekaj na Edge 800. Po premierze kiedy się okaże co tak na prawdę potrafi Edge 800 wtedy można zadecydować Edge czy Dakota. Na dzień dzisiejszy na pewno odpuść sobie Edge 705.
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2010, 07:49 przez miecho, łącznie zmieniany 1 raz.
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

Też jestem ciekaw 800-ki, jakby była fajna, to bym wymienił Dakotę właśnie na ten model.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 11 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Marko »

(1)
laguna pisze:...długi czas zasilania.
Tu żaden Garmin nie pobije tego mapowca: eTrex Vista HCx (ponad 20 godz. na Sanyo Eneloop 2000mAh, a w praktyce dwie całodniowe wycieczki bez obaw o zasilanie).
Przy b. dobrym wyświetlaczu, to lepsze rozwiązanie w stosunku to licznika rowerowego z GPS. Jest to bardzo niezawodny odbiornik z dopracowanym (i nie zmienianym już niemal od roku) oprogramowaniem.
Obrazek Obrazek
Niestety seria eTrex ma jedną, za to dość istotną i kłopotliwą wadę techniczną: słabą jakość kleju gumy obudowy.
Jeśli czas pracy nie jest priorytetem, a zależy Ci na skanach lub większej funkcjonalności (np. bezprzewodowa transmisja danych), to seria eTrex odpada.
(2)
Mapy w innej postaci - skanów elektronicznych - warto również mieć pod ręką, co warto szybko i tanio sprawdzić - w komórce, tu polecam TrekBuddy, z uwagi na rewelacyjną jakość wyświetlania map i ich odświeżania nieosiągalną do tej pory dla systemów wektorowo-rastrowych.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Post autor: wodzirej »

Marko pisze:W czasie pracy aku żaden Garmin nie pobije tego mapowca: eTrex Vista HCx
Oprócz Rino :)
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

@wodzirej
Nie sądzę. Z lektury Forum wynika, że Rino zasilane jest akumlatorem bądź 4-ma paluszkami, a dodatkowo te modele z "HCx" działają poniżej 20-godz.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Awatar użytkownika
Ajger
Bywalec

Post autor: Ajger »

@Marko weź pod uwagę, że wodzirej ma Rino, a Ty nie :mrgreen:
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

@Ajger
Lechu też ma Rino i napisał coś innego, tutaj: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2 ... 165#p87690
Awatar użytkownika
Ajger
Bywalec

Tak, ale Lechu napisał też coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

w przypadku 530HCX oryginalny aku o pojemności 2400 wytrzymuje do 28 godzin pracy
a to lepiej niż vista, więc nie mieszaj.
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS
Obrazek
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

@Ajger
OK :) Sprawdzałeś? :)
Awatar użytkownika
Ajger
Bywalec

Ja nie, a Ty? Obaj opieramy się na opiniach innych, choć ja mam tę przewagę, że chwilowo też mam Rino w szufladzie, więc...
Pozdrawiam Jano

Obrazek
ODPOWIEDZ