[pytanie] Jak wyłączyć efekty w nuvi 7x5?

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
Awatar użytkownika
mateo112
Początkujący

[pytanie] Jak wyłączyć efekty w nuvi 7x5?

Post autor: mateo112 »

Witam
czy jest możliwość wyłączenia efektów "przepływania" ekranów w nuvi 7x5? po przeliczeniu trasy naciskam pokaż trasę i urządzenie zawiesza się pokazując tylko fragment mapy przy wyznaczeniu np.trasy do Holandii, oblicza ale jak oddale mapę żeby zobaczyć cała trasę to wiesza się. podejrzewam że to wina owego przepływania ale pewności nie mam. czy da się to jakoś wyłączyć żeby przyspieszyć pracę?

i jeszcze podpowiedzcie jaki soft najlepiej użyć do 7x5 (775). Mialem 4.0 potem TWN 2.81 teraz zeszedłem do 3.6. Jak w/g Was najstabilniejszy?
NUVI:775 i 255W z softem od 465 by =PouchX=; Mapy: CN -LMU, UMP-pcPL -LMU:-)
eTrex Venture HC powered by UMP-pcPL LMU
a teraz jeszcze nowiutki GPSMAP 60 Cx
TxF
Bywalec

Re: [pytanie] Jak wyłączyć efekty w nuvi 7x5?

Post autor: TxF »

Hej,

Chyba jednak się nie da...
Na 3.60 i 3.90 EU nie narzekałem. 4.0 było tragiczne.
Z TWN dłużej korzystałem z 3.00, od kilku tygodni 3.11. Przy 3.00 bez zarzutu, ale nie korzystałem z bluetootha. Ostatnio dość intensywnie korzystam z bluetootha, i mam 3.11 - zdarzył mi się kilka razy zwis przy zgwizdywaniu z telefonem (na etapie ładowania listy numerów - zawsze jest wtedy przymulony, z trzy razy się zwiesił).
W Twoim przypadku możnaby zastanowić się, czy problem nie leży po stronie pamięci. Standardowo na flashu masz CNE - miałem kiedyś problem z liczeniem dalszych tras, gdy na SD miałem drugie CNE ;) Do tego jakieś zbędne JCV etc.
Ewentualnie jeśli korzystasz z bluetootha - spróbuj go wyłączyć (mnie sprawia problemy przy ładowaniu listy numerów, ale może być np. tak, że z jakimś modelem telefonu BT zżera zbyt dużo procesora). Nie wspominam o jakimś MP3 etc.
Pozdrawiam,
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2010, 23:27 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Unikajmy pełnego cytowania postów poprzedzających - cytat skasowany.
TxF, nuvi 765/DriveSmart 55
Awatar użytkownika
mateo112
Początkujący

Post autor: mateo112 »

znalazłem rozwiązanie (banalne) ale może komuś w podobnej sytuacji się przyda.
co do zwisów w trakcie przeglądania trasy to wina leży w braku mapy bazowej. po oddaleniu na 20-30km powinna już wyświetlać się mapa bazowa i na niej pokazywana powinna być trasa do celu. przy braku bazówki zwis następuje za każdym oddaleniem. wrzuciłem bazówkę z mojego 255W i problem zniknął jak nożem uciąć.
co do softu to wczoraj znowu wgrałem 4.0 i dałem koledze na testy do Holandii. po powrocie zobaczę co i jak.
efekty niestety dalej są czyli ekrany przepływają ale problem zacinania przy oddaleniu rozwiązany.
NUVI:775 i 255W z softem od 465 by =PouchX=; Mapy: CN -LMU, UMP-pcPL -LMU:-)
eTrex Venture HC powered by UMP-pcPL LMU
a teraz jeszcze nowiutki GPSMAP 60 Cx
ememek
Bywalec

Post autor: ememek »

Przy obecności mapy bazowej zwis występują co dziesiąty raz :lol:
Nüvi-765
ODPOWIEDZ