Błędy UMP-pcPL - ZREALIZOWANE
- craigpster
- Początkujący
Re: skąd się biorą błędy w UMP-pcPL
Do zbierania śladów na pewno nie będę wykorzystywał jakiś typowo samochodowych nawigacji itp. Zainstaluję sobie jakiś freewarowy logger na ppc lub będę zbierał keymazem 300. Zobaczę w praktyce co lepsze. Sporo się od was dowiedziałem więc może zadam jeszcze pytanko
Znacie jakiś soft na windows mobile pod którym można by tworzyć mapki tzn. przechodzę jakąś tam drogę, ścieżkę i po przejściu zapisuję ją jako taka i taka droga i pokazuje mi ją na mapce. gdzieś coś słyszałem takiego ale jakoś trafić nie mogę na odpowiedni trop
- craigpster
- Początkujący
Testowo wyrysowałem trzy ulice i efektem tego są pliki
_Nowosci.txt
0sprawdz.txt
0sprawdz.wpt
a pliku diff nie ma. Wystarczy wysłać ten _Nowosci.txt ? Czy robię coś nie tak
_Nowosci.txt
0sprawdz.txt
0sprawdz.wpt
a pliku diff nie ma. Wystarczy wysłać ten _Nowosci.txt ? Czy robię coś nie tak
- stara zientara
- Bywalec
- Kontakt:
Pliki diff powstają, gdy robisz zmiany w już istniejących plikach. Utworzone przez Ciebie ulice nie zostały przypisane do żadnego pliku (miasta/regionu), więc wylądowały w pliku nowości.
Żeby nowo utworzone ulice trafiły tam, gdzie trzeba, należy we właściwościach obiektu w zakładce Extras dodać wpis:
Plik=src\MIASTO.ulice.txt (jeżeli taki plik już istnieje)
lub
Miasto=yyy
Plik=src\REGION.drogi.txt
Dla obiektów innych niż drogi będą to odpowiednio pliki "woda", "zielone", "obszary" lub "kolej".
Powstanie plików "0sprawdz" świadczy o jakichś błędach w mapie - też trzeba je dołączyć, jeśli sam nie potrafisz tych błędów poprawić. IMHO jest tam błąd "ulica z nazwą nie przypisana do miasta"
Mam też wrażenie, ze te ulice nie są z niczym połączone, bo jakoś nie bardzo chce mi się wierzyć, że dołączyłeś je do istniejących ulic bez dodawania/przesuwania choćby jednego z już istniejących punktów (wtedy właśnie powstałby plik diff).
Żeby nowo utworzone ulice trafiły tam, gdzie trzeba, należy we właściwościach obiektu w zakładce Extras dodać wpis:
Plik=src\MIASTO.ulice.txt (jeżeli taki plik już istnieje)
lub
Miasto=yyy
Plik=src\REGION.drogi.txt
Dla obiektów innych niż drogi będą to odpowiednio pliki "woda", "zielone", "obszary" lub "kolej".
Powstanie plików "0sprawdz" świadczy o jakichś błędach w mapie - też trzeba je dołączyć, jeśli sam nie potrafisz tych błędów poprawić. IMHO jest tam błąd "ulica z nazwą nie przypisana do miasta"
Mam też wrażenie, ze te ulice nie są z niczym połączone, bo jakoś nie bardzo chce mi się wierzyć, że dołączyłeś je do istniejących ulic bez dodawania/przesuwania choćby jednego z już istniejących punktów (wtedy właśnie powstałby plik diff).
Pozdrawiam
Wojtek
GPSmap76CSx, Nüvi 205 i różne służbowe (poprzednio GPSmap76, GPS76, GPS48, GPS45XL, Navstar2000)
http://wojtekzientara.pl/
Wojtek
GPSmap76CSx, Nüvi 205 i różne służbowe (poprzednio GPSmap76, GPS76, GPS48, GPS45XL, Navstar2000)
http://wojtekzientara.pl/
Re: Błędy UMP-pcPL
e no super. poszło gładko. ulica już jest. skoro to taka frajda to muszę zjeździć całe osiedle bo widzę że jeszcze z 10-u ulic brakuje. PZDR.
NUVI:775 i 255W z softem od 465 by =PouchX=; Mapy: CN -LMU, UMP-pcPL -LMU:-)
eTrex Venture HC powered by UMP-pcPL LMU a teraz jeszcze nowiutki GPSMAP 60 Cx
eTrex Venture HC powered by UMP-pcPL LMU a teraz jeszcze nowiutki GPSMAP 60 Cx
Witam pierwszy raz w tym dziale.Czy ktoś domalował by brakujące elementy budowy autostrady przebiegającej przez Podkarpacie??Chętnie bym to zrobił ale nie mam jak fizycznie pomierzyć.
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
Dziś jechałem z Trzebnicy do Wrocławia drogą nr 5 i za nic nie mogłem wyznaczyć tej trasy w odbiorniku (z Trzebnicy do punku we Wrocławiu), tak aby poprowadził mnie ową "5". Mapa: UMP-pcPL (ogonkowa 29Sep10). To samo było na UMP-topo, dopiero po wyłączeniu powyższych i włączeniu GPMapy odbiornik skalkulował trasę tak jak chciałem.
Wydaje się, że UMP nie chce przepuścić, przez oznaczenia remontu -nie wiem? Identyczna sytuacja na tej samej trasie zdarzyła mi się już ok miesiąc temu.
Pozdrawiam.
Wydaje się, że UMP nie chce przepuścić, przez oznaczenia remontu -nie wiem? Identyczna sytuacja na tej samej trasie zdarzyła mi się już ok miesiąc temu.
Pozdrawiam.
Kamil
60CSx, 1490T, 2495LM
60CSx, 1490T, 2495LM
-
Speedy Bandito
- Początkujący
chciałem zgłosić błąd w Lipnie (kujawsko-pomorskie, współrzędne jak na obrazku)

to skrzyżowanie zostało przebudowane i teraz:
- nie można skręcić z 10 w lewo w Sportową (zlikwidowano ten skreślony łącznik, jest zakaz skrętu w lewo)
- z ul. Sportowej możemy skręcić w 10 tylko w prawo (jest znak nakazu skrętu w prawo)
powstało coś w rodzaju skrzyżowania bezkolizyjnego

to skrzyżowanie zostało przebudowane i teraz:
- nie można skręcić z 10 w lewo w Sportową (zlikwidowano ten skreślony łącznik, jest zakaz skrętu w lewo)
- z ul. Sportowej możemy skręcić w 10 tylko w prawo (jest znak nakazu skrętu w prawo)
powstało coś w rodzaju skrzyżowania bezkolizyjnego
Nuvi 760 + CNE 2014.3 + UMP-pcPL + GPSWielkopolska
Eh. Inwencja naszych użytkowników w utrudnianiu życia rysownikom jest wręcz niesamowita. Zamiast wkleić te współrzędne w taki sposób abym je sobie po prostu skopiował i wkleił to trzeba się bawić w dodawanie ich na obrazku, tak żebym musiał ręcznie przepisywać te cyferki. No ale nic, miejsce odnalezione i poprawione.Speedy Bandito pisze:chciałem zgłosić błąd w Lipnie (kujawsko-pomorskie, współrzędne jak na obrazku)
-
Speedy Bandito
- Początkujący
ha, człowiek całe życie się uczy, następnym razem będzie dobrze 
Nuvi 760 + CNE 2014.3 + UMP-pcPL + GPSWielkopolska
tak to przez remont. bylem w tamytch okolicach w lipcu i tez ump prowadzilo na okolo. rok temu wszysyko bylo ok, ale to bylo jeszcze przed remontem 5-tki).Kuzmicz pisze:Dziś jechałem z Trzebnicy do Wrocławia drogą nr 5 i za nic nie mogłem wyznaczyć tej trasy w odbiorniku
ni wiem na jakim etapie jest teraz ten remont, ale mozna by te trase jakos przywrocic. ewentualnie obnizyc kategorie drogi albo predkosc.
pozdrawiam
G.
edge 500 + UMP-pcPL@www + OSM Cycle Map + Waze
G.
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
Tu macie przyczynę
remont FS#4072
Jeśli coś się zmieniło to można "donieść"
bo ostatni raz to zgłoszenie edytowano w marcu.
Jeśli coś się zmieniło to można "donieść"
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/
niestety nie bede szybko w okolicy, wiec nie mam jak 'doniesc'Mariusz65 pisze:Tu macie przyczynęremont FS#4072
Jeśli coś się zmieniło to można "donieść"bo ostatni raz to zgłoszenie edytowano w marcu.
z komentarzy do remontu:
Przebudowa drogi
Ruch wahadłowy
Aktualny termin zakończenia: 2010-03-31
w lipcu juz chyba wahadlowych nie bylo, ale w dalszym ciagu byly zwezenia, roboty przy nawierzchni, itp. nie wiem jaki jest stan aktualny.
pozdrawiam
G.
G.
Na 5 między Trzebnicą a Wrocławiem ruchu wahadłowego już nie ma, ale są zwężenia, ograniczenia, uskoki i jazda między czerwonymi słupkami. Mimo wszystko przejazd dość płynnie.
Kamil
60CSx, 1490T, 2495LM
60CSx, 1490T, 2495LM
Czasem zdarza się wahadłowy, ale kierowany ręcznie.
Szczególnie w godzinach szczytu. Jak stoją na drodze jakieś maszyny to pojawia się facet w pomarańczowej kamizelce z lizakiem.
Szczególnie w godzinach szczytu. Jak stoją na drodze jakieś maszyny to pojawia się facet w pomarańczowej kamizelce z lizakiem.
Pozdrawiam, Piotr
GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0