[TEST Garniaka] Garmin 62s

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
slimak
Bywalec

Re: [TEST Garniaka] Garmin 62s

Post autor: slimak »

Ajger pisze: BaseCamp potrafi za to otworzyć mapset zawarty w odbiorniku / karcie.
I go edytować.

http://garmin.blogs.com/softwareupdates ... index.html
Pozdrawiam
Ślimak

Oregon 450t
Motorola MB526
Samsung Galaxy Spica I5700
Nokia 6630 http://slimak.republika.pl/6630.htm
Dawno dawno temu Garmin 38, II+, V. http://slimak.republika.pl/index2.html :-)
Marcin_gps
Nowy

Post autor: Marcin_gps »

GPS Maniak pisze:Nie wiem, co rozumiesz przez "Kursor"?
Może chodzi o to, co w tłumaczeniu na polski nazywa się w 62S: "Wskaźnik"?
Chciałem żeby podczas nawigowania w jednym z pól pokazywała się strzałka obrazująca następny manewr czyi KURSOR. W polskiej instrukcji obsługi na stronie 23 jest lista dostępnych opcji dla POLA DANYCH. Min. KURSOR, ale okazało się, że tej opcji w rzeczywistości nie ma bo to błąd w instrukcji.

W AKTYWNA TRASA jest jak na poniższym obrazku
Obrazek
Było by fajnie gdyby zamiast słów LEWO, PRAWO itd były poprostu strzałki. Są czytelniejsze i szybsze w odbiorze co dość istotne jak się jeździ na motocyklu.
Mniej więcej jak w 60CSx
Marcin -------------------GPSmap 62s
Marcin_gps
Nowy

Post autor: Marcin_gps »

Dokładnie chodziło mi o coś takiego

Obrazek

Dzwoniłem dziś do Garmina i potwierdzili, że nie ma takiej opcji.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

Porównanie z Oregonem - po holendersku http://www.gps-info.nl/garmin_gpsmap62.php
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Hameryki nie odkryli. To, że w dotykowcu szybciej można znaleźć adres, wiadomo "na chłopski rozum" - także bez testów. Podobnie zresztą można wymyśleć to, że ewentualna "zabawa" odbiornikiem na szlaku, np. poruszanie się po menu, zmiany ekranów etc. jest szybsza i wygodniejsza w guzikowcu. Podobnie rzecz się ma z kontrastem ekranu i czernią czarnego. Na ekranie z pleksi to po prostu musi się lepiej prezentować niż w dotykowcu. Dlatego też za optymalne rozwiązanie uważam: do samochodu choćby najprostszy NUVi, a "na szlak" 62S :wink: :D :lol:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Otacon
Początkujący

Post autor: Otacon »

Kilkanaście stron tekstu. Nie przebiję się... ;)
Czy turystyczne garminy w tym 62 i 60 CX potrafią zliczać ilość przebytych przeze mnie kilometrów podczas wycieczki?

Czym poza kompasem, barometrem i custom maps różnią się 62 od 60 CX? lepsza antena, procesor?

Czy jeśli egzemplarz nie ma kompasu to znaczy, że podczas używania mapka nie przekręca się względem kierunku wędrówki?
Obrazek
Sprzedam PENTAGRAM PATHFINDER GPS
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Post autor: wodzirej »

Otacon pisze:Kilkanaście stron tekstu. Nie przebiję się... ;)
Opcji w odbiorniku też jest multum. W godzinę nie przebijesz się z ich poznaniem.
Otacon pisze:Czy turystyczne garminy w tym 62 i 60 CX potrafią zliczać ilość przebytych przeze mnie kilometrów podczas wycieczki?
Potrafią. Wszystkie garminy. Odkryjesz dwa różne (niezależne od siebie) pola danych - 'Odległość dzienna' i 'Odległość całkowita'. Mają to nawet odbiorniki bezmapowe.
Otacon pisze:Czym poza kompasem, barometrem i custom maps różnią się 62 od 60 CX? lepsza antena, procesor?
Procesor na pewno, a czytając opinie antena zapewne też lepsza. Porównanie producenta:
https://buy.garmin.com/shop/compare.do? ... roduct=309
Otacon pisze:Czy jeśli egzemplarz nie ma kompasu to znaczy, że podczas używania mapka nie przekręca się względem kierunku wędrówki?
Zależy, co rozumiesz pod pojęciem 'używania'.
Używając w budynku albo nie przemieszczając się mapka się nie przekręca.
Używając w ruchu przekręca się.
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

wodzirej pisze:...albo nie przemieszczając się mapka się nie przekręca.
Z tego co wiem to w odbiornikach z kompasem mapa orientuje się zgodnie z kierunkami świata nawet na postoju:
:arrow: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=88946#p88946
wodzirej pisze:Używając w ruchu przekręca się.
Do tego akurat nie jest potrzebny kompas! W ruchu kierunki świata są ustalane na podstawie sygnału z satelitów dlatego mapa przekręca się nawet w nawigacjach samochodowych, które nie mają kompasu ;-)
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Post autor: wodzirej »

Mariusz, Wielka Mądrość przez Ciebie przemawia. Prawda i tylko prawda :)
Natomiast w swoim poscie odniosłem się do pytań Otacona, który napisał:
'jeśli egzemplarz nie ma kompasu' - pyta o odbiorniki 62 i 60Cx (bez kompasu).
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

Sorry! Nie doczytałem, że piszesz o działaniu odbiornika bez kompasu :oops:
To przy okazji jeszcze jeden cytat z klasyka ;-) mówiący o pożytecznej funkcji kompasu w odbiorniku outdoorowym:
GPS Maniak pisze:…jeżeli idziesz prostą przecinką i dojdziesz do jej rozwidlenia to oczywiście - nawet po zatrzymaniu i to bez kompasu - biorąc odbiornik do ręki ustawisz go zgodnie z kierunkami "kak toczno".

...kiedy w końcu tak zgłupiejesz, że się zatrzymasz, a dookoła same krzaki jeden podobny do drugiego, to zapewniam, że żadna krecha trasy, ani krecha skąd przyszliśmy problemu nie rozwiąże. Albo będziesz musiał wykonać tych kilka energicznych kroków (gdy las liściasty i mokry, a na dodatek jesteś w jakiejś kotlince to tych kilka kroków może nie zdać egzaminu) albo sięgnąć do kieszeni po kompas za 14 zł. Oczywiście można. Ale po co? Skoro mądrzejsi... wymyślili kompas sprzężony z GPSem? :D
Pozdrawiam Mariusz
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Awatar użytkownika
Zetor
Bywalec

Post autor: Zetor »

Marcin_gps pisze:
GPS Maniak pisze:Nie wiem, co rozumiesz przez "Kursor"?
Może chodzi o to, co w tłumaczeniu na polski nazywa się w 62S: "Wskaźnik"?
Chciałem żeby podczas nawigowania w jednym z pól pokazywała się strzałka ...
jest pewne rozwiązanie tego problemu, wiąże się ono z modyfikacja pliku językowego
X:\Garmin\Text\Polski.gtt znajdującego się w urządzeniu. Zresztą bawiąc się tym plikiem można jeszcze wiele ciekawych rzeczy wymyślić :D
A możne wyglądać np. tak:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
pozdrawiam Zetor
Oregon 300: OSM Deutschland, UMP-pcPL
Samsung Xcover 2: Navigon, OsmAnd~, Locus
Klik!
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

@Zetor - dobry pomysł :D
Otacon pisze:Czy turystyczne garminy w tym 62 i 60 CX potrafią zliczać ilość przebytych przeze mnie kilometrów podczas wycieczki?
Być może będę tu jakimś wyjątkiem, ale osobiście nie mam zbyt dużego zaufania do danych z "komputera poodróży", dlatego zawsze przed wycieczką kasuję "bieżący" (aktywny) ślad, a po wycieczce zapisuję go. Długość śladu jest z reguły o 5-10% większa niż wskazania "komputera podrózy" i jak pokazuje późniejsza analiza punktów śladu na mapie w PCcie, ta długość śladu jest raczej nie do podważenia.

Oczywiście mogę się mylić, może to być też spowodowane specyficznym terenem w jakim operuję, ale tak czy inaczej, tak na "gorąco" na trasie, na pytanie znajomych: "ile już zrobiliśmy" zerkając na komputer podróży zawsze "na wszelki wypadek" dodaję te pół kilometra :wink: :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

GPS Maniak pisze:..."na wszelki wypadek" dodaję te pół kilometra :wink: :D
Ja z kolei kilka kilometrów odejmuję, gdy żona mnie pyta ile jeszcze zostało do celu :lol:
Pozdrawiam Mariusz
Awatar użytkownika
Bogna
Bywalec

Post autor: Bogna »

Mariusz65 pisze:kilka kilometrów odejmuję, gdy żona mnie pyta ile jeszcze zostało do celu :lol:
Jednym słowem publicznie przyznajesz się do "oszujstwa", Mariusz :?: :wink: Ładnie to tak oszukiwać strudzoną koleżankę małżonkę :?: :wink:
A czy żona przypadkiem później nie odbija sobie tego w pożyciu :lol: :?:
Pozdrawiam Bogna.

Każda wyprawa, także w nieznane, byle z przyjaznym GPS-em, który wskaże drogę do osiągnięcia zamierzonego (a czasem nie) celu.
Był Foretrex 201, była Vista HCx i "póki co" już się skończyło. Jest eTrex 30 :) UMP, Navigator
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

Zaraz tam oszujstwa! Podaję jej po prostu "optymistyczny" dystans planowanej wycieczki żeby była bardziej chętna ;-)
Bogna pisze:A czy żona przypadkiem później nie odbija sobie tego w pożyciu :lol: :?:
A mówią, że to faceci tylko o jednym… :D
Pozdrawiam Mariusz
ODPOWIEDZ