Wykorzystanie skórek z UMP w City Navigator

O UMP-pcPL - darmowej mapie Polski. Jak instalować? Jak aktualizować? Jak rozbudowywać?
ODPOWIEDZ
asandrzej
Garniak

Re: Wykorzystanie skórek z UMP w City Navigator

Post autor: asandrzej »

gienek pisze:Zmieniłem i pomogło. Teraz również i w Oregonie mapa CNE ze skórką od UMP wygląda jednym słowem ślicznie :D .....
E.. tam, cała zasług jest po stronie twórców programów, ja wykorzystałem tylko to, co Oni stworzyli.

MapEdit nie otwiera map komercyjnych.
Podejrzeć można wczytując się plik do edytora plików .typ.

Pozdrawiam

Edit:
Przydatne informacje mają UMP-owcy, będziesz już upiększał plik .typ ( skórka) z mapy UMP a nie CNE.

Edit:
Usynięcie "tylko"
Ostatnio zmieniony 09 lis 2010, 09:41 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
gienek
Początkujący

Post autor: gienek »

asandrzej pisze: Przydatne informacje mają UMP-owcy, będziesz już upiększał plik .typ ( skórka) z mapy UMP a nie CNE.
Tylko, że w oryginalnym pliku skórek od CNE nie ma żadnych informacji na temat typów dróg bo chyba do dróg nie jest tam używana skórka. Przynajmniej ja nie potrafię znaleźć jakiejkolwiek informacji na temat oznaczania dróg.
Oregon 300
Moje ślady: ślad1 ślad2 ślad3
wojtek
Moderator

Post autor: wojtek »

Bo ich tam raczej nie ma.
Nuviki używają swoich predefiniowanych typów. W najnowszej serii 37xx można załadować alternatywne wyglądy mapy, które później możemy wybierać z menu urządzenia.

W.
nuvi 215W, SP 2720
Artur
Moderator
Kontakt:

Post autor: Artur »

gienek pisze:Tylko, że w oryginalnym pliku skórek od CNE nie ma żadnych informacji na temat typów dróg
Nie ma. CNE do dróg używa standardowych typów garmina. Ma to swoje zalety (szerokość dróg jest skalowalna) i wady (nie można wizualnie rozróżnić dróg pomiędzy gruntowymi a krajowymi (tak w przybliżeniu, bo kategoryzacja w CNE różni się od rzeczywistej). Dlatego ja do typu od CNE dołożyłem tylko definicje collector i arterial - pozostałe zostały garminowskie. Jak ktoś chce może sobie też popodmieniać POI i polygony, ogólnie można sobie skomponować to co się lubi (ja np. naszych umpowych choinek nie lubię).
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
wopozka
Bywalec

Post autor: wopozka »

Artur pisze: (nie można wizualnie rozróżnić dróg pomiędzy gruntowymi a krajowymi (tak w przybliżeniu, bo kategoryzacja w CNE różni się od rzeczywistej).
Ależ z tego co widzę w cne drogi gruntowe są przerywane więc chyba da się rozróżnić.
Artur
Moderator
Kontakt:

Post autor: Artur »

Dlatego napisałem POMIĘDZY gruntowymi a krajowymi (bez jednych i drugich). I dlatego dodałem tylko dwa typy bo alejki od gruntowych można odróżnić.
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
gienek
Początkujący

Post autor: gienek »

wojtek pisze:Bo ich tam raczej nie ma.
Nuviki używają swoich predefiniowanych typów.
Tylko, że ja mam Oregona a tam takiego czegoś nie ma więc chyba pozostaje kombinować ze skórkami.
Artur pisze: Dlatego ja do typu od CNE dołożyłem tylko definicje collector i arterial - pozostałe zostały garminowskie.
Może będziesz w stanie mi pomóc więc zapytam się ponieważ w skórkach UMP przypisanych do CNE przeszkadza mi tylko jedna rzecz.
Obrazek

Na powyższym obrazku widok skórki UMP na mapie UMP ogonki. Widać wyraźnie w którym miejscu kończy się droga 8 i zaczyna S8
Obrazek

Powyżej dokładnie ten sam fragment naszego kraju co na poprzednim obrazku tylko, że na mapie CNE ze skórką UMP. Niestety na CNE doga 8 i S8 wyglądają identycznie z tą różnicą, że w S8 biegnie dwie nitki których nie widać w większym oddaleniu.

Czy da się jakoś zmodyfikować skórkę od UMP tak aby można było rozróżnić drogę 8 od S8 czy raczej obydwie są rysowane tym samym typem i nie da się z tym nic zrobić?
Oregon 300
Moje ślady: ślad1 ślad2 ślad3
wojtek
Moderator

Post autor: wojtek »

gienek pisze:.. Niestety na CNE doga 8 i S8 wyglądają identycznie z tą różnicą, że w S8 biegnie dwie nitki których nie widać w większym oddaleniu.

Czy da się jakoś zmodyfikować skórkę od UMP tak aby można było rozróżnić drogę 8 od S8 czy raczej obydwie są rysowane tym samym typem i nie da się z tym nic zrobić?
Niestety wrzucone screeny jednoznacznie sugerują, że obie te drigi (S8 i DK8) są narysowane w CNE tym samym typem.

W.
nuvi 215W, SP 2720
ODPOWIEDZ

Wróć do „UMP-pcPL”