Geoportal -> IMG

O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.

Moderatorzy: Artur, Alf/red/, Spider

Re: Geoportal -> IMG

Postprzez GPS Maniak » Wt, 09 lis 2010 1:08

Trudno mi się do tego odnieść, bo masz duży kipisz z tą warstwą.
Zostaw aktywny tylko jeden rodzaj mapy.
Zwracam też uwagę na ten parametr na prawo od skali.
Ja tam wprowdziłem "metr" i program ożył :D

A przy okazji - wiesz że te zaznaczone współrzędne są w układzie PUWG-92?

1.jpg
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Geoportal -> IMG

Postprzez andrejus17 » Wt, 09 lis 2010 19:23

Działa już poprawnie, z tym że nie wszystkie warstwy działają tj państwowy rejestr nazw. W dolnym lewym rogu pod zakładką warstw pojawia się komunikat:
wms server error.
Ale dla mnie najważniejsze że działa granice i numery działek. Teraz nie wiem co należy zrobić aby to wrzucic do gpsa. Czytałem coś o zapisie pliku przez program ozi ale nie wiele z tego rozumiem.
Pozdrawiam Andrzej
Avatar użytkownika
andrejus17
 
Posty: 24
Dołączył(a): Śr, 22 wrz 2010 0:48
Lokalizacja: Grunwald

Re: Geoportal -> IMG

Postprzez GPS Maniak » Śr, 10 lis 2010 13:39

Jeżeli to pilne, to być może ktoś inny pomoże. Ja właśnie wrzucam plecak do samochodu ......

Ponadto ja wykorzystuję do tego celu komercyjny program: GlobalMapper.
W sumie u mnie wygląda to tak: w Geoxa klikam na "Export widoku mapy do pliku Tiff", tam określam obszar do eksportu i ptaszkuję: "zapisz georeferncje". To wczytuję do GloballMappera, który ma taką opcję jak: "GPS->Wyślij do podłączonego Garmina". Tyle :wink: Ale niestety nie za darmo.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Geoportal -> IMG

Postprzez andrejus17 » Cz, 11 lis 2010 22:18

Ile kosztuje ten program? Gdzie to można zakupić?
Pozdrawiam Andrzej
Avatar użytkownika
andrejus17
 
Posty: 24
Dołączył(a): Śr, 22 wrz 2010 0:48
Lokalizacja: Grunwald

Re: Geoportal -> IMG

Postprzez EGON » Cz, 11 lis 2010 22:39

Pozdrawiam, Piotr

GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
Avatar użytkownika
EGON
Bywalec
 
Posty: 1161
Dołączył(a): So, 26 kwi 2008 15:53
Lokalizacja: Wrocław

Re: Geoportal -> IMG

Postprzez asandrzej » Cz, 11 lis 2010 22:40

Witam.

Nie jest konieczny zakup Globar Mapper-a,
przeczytaj wątek Mapy rastrowe - custom maps - kmz, są tam wymienione i opisane dwa programy do tworzenia map.kmz
( OziMapToKmz, MAPC2MAPC ) .
Jedyny problem może być, że będzie brakowało odpowiech danych dla Transverse Mercator.
Sprawdzę, ale z pewnością, OziMap ToKmz da radę, ze względu na konieczność wcześniejszego przygotowanie arkusza w MapEdit.

Pozdrawiam.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Geoportal -> IMG

Postprzez andrejus17 » Pt, 12 lis 2010 9:41

Mam jeszcze Problem z exportem georeferencji pliku tiff. Przy próbie exportu nic się nie dzieje, nie pokazuje się następne okienko.
Pozdrawiam Andrzej
Avatar użytkownika
andrejus17
 
Posty: 24
Dołączył(a): Śr, 22 wrz 2010 0:48
Lokalizacja: Grunwald

Re: Geoportal -> IMG

Postprzez asandrzej » Pt, 12 lis 2010 16:57

Witam.
Jeżeli jest problem z exportem "georeferencji Tfw pliku Tiff" to, go nie eksportuj.
Myślę że nie ma możliwości eksportu,
wystarcz jeżeli masz plik ( .tif ) i plik (.tfw).

Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Geoportal -> IMG

Postprzez andrejus17 » Pt, 12 lis 2010 17:26

Global Mapper nie widzi mojego colorado. Co jest grane?
Pozdrawiam Andrzej
Avatar użytkownika
andrejus17
 
Posty: 24
Dołączył(a): Śr, 22 wrz 2010 0:48
Lokalizacja: Grunwald

Re: Geoportal -> IMG

Postprzez asandrzej » Pt, 12 lis 2010 17:37

W tej chwili to nie bardzo wiem, co Tobie odpowiedzieć,
Globar Maper może widzieć Colorado, jako źródło sygnału GPS,
można importować/eksportować ślady, wayponty.

Mapę rastrową trzeba przetworzyć do pliku .kmz tylko w ten sposób Colorado jest wstanie wyświetlić mapę rastrową.

Pozdrawiam.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Geoportal -> IMG

Postprzez andrejus17 » Pt, 12 lis 2010 20:15

Global Mapper- erem załadowałem plik tiff wczesniej stworzony w geoxie.

Następnie wybrałem zakładke GPS i w niej - sent raster maps to conected garmin device.

Obrazek

Pojawiło się zapytanie gdzie zapisać plik

Obrazek

Coś się zrobiło i...Jest plik kmz. w jaki sposób wysłac go do gpsa?

Obrazek
Pozdrawiam Andrzej
Avatar użytkownika
andrejus17
 
Posty: 24
Dołączył(a): Śr, 22 wrz 2010 0:48
Lokalizacja: Grunwald

Re: Geoportal -> IMG

Postprzez asandrzej » Pt, 12 lis 2010 20:58

Plik .kmz należy „ręcznie” umieścić w odbiorniku.
viewtopic.php?p=96570#p96570

Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Geoportal -> IMG

Postprzez andrejus17 » Pt, 12 lis 2010 22:52

A czy to co robie, ta operacją która opisałem jest poprawna?
Utworzyłem w katalogu garmin CustomMaps i w nim mój plik kmz. i nie działa.
Pozdrawiam Andrzej
Avatar użytkownika
andrejus17
 
Posty: 24
Dołączył(a): Śr, 22 wrz 2010 0:48
Lokalizacja: Grunwald

Re: Geoportal -> IMG

Postprzez asandrzej » Pt, 12 lis 2010 22:58

Spróbuj mapę.kmz najpierw wczytać w Google Eartch i zobaczyć gdzie „wyląduje”,
obstawiam, że nie koło Ostródy i nie na lądzie.

Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Geoportal -> IMG

Postprzez andrejus17 » Pt, 12 lis 2010 23:27

wylądowała w oceanie atlantyckim. :shock:
Coraz bardziej mój avatar pasuje do mojego stanu psychicznego.
Pozdrawiam Andrzej
Avatar użytkownika
andrejus17
 
Posty: 24
Dołączył(a): Śr, 22 wrz 2010 0:48
Lokalizacja: Grunwald

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Tworzenie map

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości

cron