GPMapa upadła, czyli urządzenia Garmina do wyrzucenia

Przeznaczeniem działu są porównania odbiorników Garmina z systemami innych producentów, dyskusje o tym jaką nawigację kupić (Garmin czy co innego) oraz ogólne rozważania o zaletach i brakach w ofercie Garmina.
Dariusz Młyński
Bywalec

Re: GPMapa upadła, czyli urządzenia Garmina do wyrzucenia

Post autor: Dariusz Młyński »

Gradory pisze:GPMapa upadła. Nie będzie już aktualizacji za 59 zł poza pożegnalną 2010.2. Mam nawigację jak w podpisie. Żeby mieć aktualną mapę będę musiał kupić CNE, która kosztuje 408 zł, czyli tyle ile nowa nawigacja tej klasy, a faktycznie nowsza i lepsza, to jest 1200 EE, która kosztuje 410 zł. Gdy ostatnia edycja GPMapy się zestarzeje, moja nawigacja będzie się nadawała tylko do punktu zbiórki zużytej elektroniki. Fajnie nas załatwili. Przez 2,5 roku eksploatacji tego urządzenia kupowałem wszystkie kolejne wydania GPMapy i miałem zamiar tak robić przez kilka następnych lat. A tu kupa. Powiem tylko tyle, że za jakiś czas kupuję nowe urządzenie i mapę, ale innych firm. Co polecacie? Spróbowałbym coś, na czym ruszy Automapa.
Nie wiem skad masz cenę 408zł. np. www.apex24.pl - 285zł. - Mówimy o LifeTime - dożywotnia subskrybcja aktualizacji.
W tym roku wyszły 3 aktualizacje do CNE
Policz 285/59 = 6 - po 6 aktualizacjach wychodzisz na to samo.
A w CNE masz cała europę
Jak piszą inni masz jeszcze UMP
Możesz rysować własne mapy.

A co masz u innych ?

AutoMapa - rok temu jak było wiadomo, że GpMapa umiera to chciałem zmienić urządzenie.
Zacząłem od google pt. AutoMapa mam problem. Poczytałem i stwierdziłem, że jednak wolę
Garmina z CNE

MapaMap - to samo co GpMapa

i co dalej - jakos marniutko.
Oczywiście możesz kupować i wgrywac wszystkie mapy jakie Ci wpadną w ręce
ale kto za to zapłaci. Zauważ, że mówię o kupowaniu a nie o kradzieży map

1200EE nie kupuj jak juz to 1250 chociaż ja kupowąłbym coś z T (TCM) - pewnie kiedyś ruszy w Polsce
sdsyc
Radny
Has thanked: 4 times

Post autor: sdsyc »

Dariusz Młyński pisze:Nie wiem skad masz cenę 408zł. np. http://www.apex24.pl - 285zł. - Mówimy o LifeTime - dożywotnia subskrybcja aktualizacji.
Ale LifeTime kupujesz do urządzenia które ma już na pokładzie CNE. A wielu kupowało Nuvi mające wyłącznie GP.
Gradory
Bywalec

Post autor: Gradory »

Dariusz Młyński pisze:1200EE nie kupuj jak juz to 1250 chociaż ja kupowąłbym coś z T (TCM) - pewnie kiedyś ruszy w Polsce
Jak kupowałem moją 205 jakieś 2,5 roku temu, to też TCM miał zaraz ruszyć...
Ostatnio zmieniony 14 lis 2010, 09:06 przez Zachu, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunięto zbędne cytaty
Garmin Edge 830, Garmin nüvi 205, Garmin Dakota 20, smartfon
Był: Garmin Montana 610
msx
Nowy

Post autor: msx »

sdsyc pisze:
Dariusz Młyński pisze:Nie wiem skad masz cenę 408zł. np. http://www.apex24.pl - 285zł. - Mówimy o LifeTime - dożywotnia subskrybcja aktualizacji.
Ale LifeTime kupujesz do urządzenia które ma już na pokładzie CNE. A wielu kupowało Nuvi mające wyłącznie GP.
Z tego co wiem nie było urządzeń które miały TYLKO GPMapę. Doswiadczenie uczy , że kazdy Nuvi miał przypisaną licencję CNE. Excel sprzedawał Nuvi z GP a po zarejestrowaniu ma Garminie okazywało się , że mamy CNE do pobrania.
Gradory
Bywalec

msx pisze:Z tego co wiem nie było urządzeń które miały TYLKO GPMapę. Doswiadczenie uczy , że kazdy Nuvi miał przypisaną licencję CNE. Excel sprzedawał Nuvi z GP a po zarejestrowaniu ma Garminie okazywało się , że mamy CNE do pobrania.
Serio? Czy gdy teraz się zarejestruję, to ściągnę CNE?
sdsyc
Radny

Gradory pisze:
msx pisze: Doświadczenie uczy , że kazdy Nuvi miał przypisaną licencję CNE.
Czy gdy teraz się zarejestruję, to ściągnę CNE?
@msx:
Tak było dla Nuvi nn5n GP. Tak też chyba było dla Nuvi nn0n GP kupowanych w Azymucie (miało CNE EE oraz GP)(@azymut: moja prośba o ew. weryfikację tego co napisałem). Czy Twoje doświadczenie obejmuje Nuvi nn0n GP (kupione poza Azymutem)?
@Gradory:
Nie, nie ściągniesz. Ściąganie było możliwe jeśli spełniłeś warunki Maps Guarantee. Ale możesz sprawdzić czy masz przypisaną licencję CNE do urządzenia. Jeśli okaże się, że masz licencję CNE (jakikolwiek region), to możesz zakupić lifetime np.
tu lub tu
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

msx pisze:Z tego co wiem nie było urządzeń które miały TYLKO GPMapę.
Otóż były tgz wersje regionalne. W Europie sprzedawane z wybranym regionem CE u nas czasem wersja EE. Była tez wersja z tylko GPMapą gdyż takie dobro posiadaliśmy.
Jeśli odbiornik był kupiony z GPMapą to nie ma co liczyć na CN. Jeśli wersja EE to spokojnie dało się ściągnąć całe CN.
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
msx
Nowy

Post autor: msx »

Doświadczenie opieram głównie na minimum 10 szt. Nuvi 205GP , kupione poza Azymutem. Po zarejestrowaniu na myGarmin wszystkie miały przypisane licencje na region CNE. Jak mnie pamięc nie myli była to południowa Europa. W związku z tym pytanie do znawców tematu - czy Garmin wypuszczał na rynek urządzenia bez CNE ? Sytuacja z Nuvi205 sugeruje , że Excel kupił od Garmina urządzenia z CNE i jego miejsce została wgrana GPMapa. Jesli się mylę , proszę o sprostowanie.
sdsyc
Radny

msx pisze:Doświadczenie opieram głównie na minimum 10 szt. Nuvi 205GP , kupione poza Azymutem. Po zarejestrowaniu na myGarmin wszystkie miały przypisane licencje na region CNE.
No to nie pozostaje nic innego, aby chętnych do wyrzucenia nuvi gp przed wyrzuceniem zachęcać do rejestracji i sprawdzenia posiadanych licencji.
Gradory
Bywalec

sdsyc pisze:Nie, nie ściągniesz. Ściąganie było możliwe jeśli spełniłeś warunki Maps Guarantee. Ale możesz sprawdzić czy masz przypisaną licencję CNE do urządzenia.
Sprawdziłem. Dowiedziałem się tego:

"Następujące aktualizacje są dostępne dla produktu nüvi® 205:
Obecnie nie ma aktualizacji map dostępnych dla Twojego urządzenia. Z posiadanych przez nas danych wynika, że posiadasz najnowsze mapy dostępne dla tego urządzenia."

Czy to znaczy, że nie mam CNE?
polak900
Początkujący

Post autor: polak900 »

jednym słowem polecieli sobie w ciula z użytkownikami
to i użytkownicy z nimi sobie polecą
:mrgreen:
Gradory
Bywalec

Jeszcze się zarejestrowałem na stronie my.garmin.com. Sprawdziłem. Nie ma żadnych licencji na CNE. W ogóle nie ma żadnej licencji, więc wygląda na to, że GPMapa była dodana przez dystrybutora Garmina firmę Excel. Pamiętam, jak kupowałem to urządzenie. Było dostępne w dwóch wersjach: z GPMapą jako 205 GP i z CNE jako 205 EE. Druga wersja była trochę tańsza.
Zachu
Radny
Kontakt:

Wersja 205 jasno oznacza regionalną. Ma za mało pamięci na całe CN. https://buy.garmin.com/shop/shop.do?cID ... versionTab
Obrazek
sdsyc
Radny

Gradory pisze:Czy to znaczy, że nie mam CNE?
Nie sprawdzaj aktualizacji (bo jej mieć nie będziesz), tylko w zakładce "Moje mapy" treść w kolumnie "Mapa powiązana z tym urządzenie GPS"
Załączniki
Zachu
Radny
Kontakt:

Tylko 250 to nie jest regionalna!
Obrazek
ODPOWIEDZ