TMC odbiornik komunikatów drogowych

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
stalan
Początkujący

Re: TMC odbiornik komunikatów drogowych

Post autor: stalan »

beetle-m pisze:A czy wcześniej na tej samej trasie bywała szara ?
Nie wiem jak było od Słupska w stronę Szczecina,ale na trasie Słupsk-Gdynia-Gdańsk,"szarość" lub brak ikony było zjawiskiem powszechnym.U mnie zmieniło się to ( cały czas na zielono ...bo i korków nie było) po ostaniej aktualizacji oprogramowania mojej 1490LMT i samego odbiornika (komunikat o jego aktualizacji pojawił sie po pierwszym podłaczeniu nawigacji do ładowarki z odbiornikiem TMC, po aktualizacji oprogramowania)
Nuvi 255W - CNE NT 2010.10, GP Mapa 2010.30,UMP-pcPL, Nuvi 1490 LMT- CNE 2013.20
Awatar użytkownika
chopin67
Bywalec

Post autor: chopin67 »

beetle-m pisze:A czy wcześniej na tej samej trasie bywała szara ?
tak, większość trasy była zazwyczaj szara;

w uzupełnieniu do powyższego; od poniedziałku do dnia dzisiejszego przejechałem po pn-zach. Polsce >2000km i...ani razu nie zauważyłem szarej ikonki; cały czas była zielona;
pozdrawiam chopin67
Nuvi 765T v.Taivan GPMapa 2009.3 + CNE NT 2010.3 + UMP pcPL; TomTom GO750; AsusA 636N + Automapa
Awatar użytkownika
Gsm Liberty
Bywalec

Post autor: Gsm Liberty »

Chopin jak widzę masz 765T. Jak masz szarą ikonę to kliknij ją i zobacz czy masz Sygnał utracony po x minutach?
Z doświadczenia wiem że albo nie jest emitowany sygnał albo go utaciłeś. Zrób screen GTM Status jak masz szarą ikonę i problem się zlokalizuje.

Należy pamiętać że TMC, jest widoczne w trybie mapy i poprawnie działa TYLKO na jednej aktywnej mapie - CNE 20xx.xx
Na stanie - 5000, 3790LMT, 3590LMT, 1490LMT, 775LMT, 765, 760 i inne
Na szybie - 3590LMT/775LMT
Na spacer - Oregon 550T, Montana 650T - PL Topo 2014.1
Awatar użytkownika
chopin67
Bywalec

Post autor: chopin67 »

GSM Liberty, wręcz odwrotnie od tego tygodnia mam wyłącznie zieloną ikonkę :wink:
pozdrawiam chopin67
Nuvi 765T v.Taivan GPMapa 2009.3 + CNE NT 2010.3 + UMP pcPL; TomTom GO750; AsusA 636N + Automapa
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

chopin67 pisze:... od tego tygodnia mam wyłącznie zieloną ikonkę :wink:
A jeździsz na tym samym typie mapy? Tzn. czy zawsze to jest CNE, czy czasami CNE a czasami UMP?

Pytam, bo np. w NUVI205 dostęp do komunikatów TMC czy do mapy ruchu mam niezależnie od tego jaką mapę mam aktywną. Ważne by CNE był "na pokładzie". Natomiast jeżeli chodzi o ikonkę opóźnień czy opcję: "znajdź korki na trasie" to wygląda to tak, że te opcje bez aktywnego CNE nie działają.

Tzn. nawet wówczas gdy nawiguję po trasie "czerwonej" (na mapie ruchu), i tak mam zieloną ikonkę, a w opcji "korki na trasie" dostaję komunikat: "brak korków na trasie" chociaż widać przede mną ..... kilometr czerwonego :D Dopiero przełączenie mapy na CNE i ponowna rekalkulacja trasy powoduje, że ikonka nabiera blasku :D

Czasami aż zbyt intensywnego:
1 gdzina 14 minut opóźnienia. Niezłe :wink: Dodam, że przed przełączeniem na CNE pole "Przybycie" wskazywało bodajże 18.02. Zatem opóźnienie jest prawidłowo interpretowane przez NUVI 205. Odrębnym zagadnieniem jest fakt, że dane dotyczące korków w Poznaniu wraz z wylotem na Oborniki były mocno przeszacowane, gdyż dojechałem na miejsce o godz. 18.27.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
ericandor
Początkujący

Post autor: ericandor »

Czy UMP bedzie za jakis czas wsperalo TMC, zawieralo punkty/plik TRF konieczny do dzialania TMC ?
Czy Location Table dla Polski jest/bedzie ogolnodostepna ?

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 25 lis 2010, 11:36 przez ericandor, łącznie zmieniany 1 raz.
nuvi 1390T, UMP
Miszka
Bywalec

Post autor: Miszka »

Obawiam się że UMP nie będzie nigdy wspierało TMC.
Po pierwsze nie mamy kodów lokalizacji.
A nawet jak byśmy mieli to nie mamy kompilatora który potrafi dodać te kody do naszej mapy.

Michał
Michal
teraz Vista HCx ( UMP pcPL ) + Nuvi 765T Taiwan ( UMP pcPL, za granicą CNE2010.31, awaryjnie GPMapa 2010.3)
kiedyś Nuvi 200v2 ( UMP pcPL, CNE 2009 )
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

@Miszka
BTW, co to za wersja CNE2011.31 w Twoim podpisie?
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Miszka
Bywalec

Post autor: Miszka »

Wersja jest 2010.31 nie 2011.31.
Rok temu była taka. (ZTCP poprawka błędów 2010.30 - zapomniana autostrada we Włoszech )
Michal
teraz Vista HCx ( UMP pcPL ) + Nuvi 765T Taiwan ( UMP pcPL, za granicą CNE2010.31, awaryjnie GPMapa 2010.3)
kiedyś Nuvi 200v2 ( UMP pcPL, CNE 2009 )
nordof
Początkujący

Post autor: nordof »

Problem szarej ikony tmc u mnie nie istnieje na 1390T,a dziwne bo podobno 765T po Bydgoszczy dalej kulają sie z szarą.
W Bydzi dzisiaj 2gi dzień mrozów (cały 1 stopień) i małe miłe zaskoczenie. Pojawiły się na mapie pierwsze informacje o utrudnieniach na drodze w stylu "ślisko". Szkoda jednak ,ze częściowo po angielsku i bez polskich znaków typu "ś ć ą ę". Borówno to wg. nawigacji Borowno chwilę trwało zanim doszedłem o którą miejscowość chodzi.

Marek
Automapa 6.9 PL - legal
Mapamap TOP 7.1.2 legal
mzksiak
Początkujący

Post autor: mzksiak »

wczoraj drugi raz pokonalem trase Głogów-Suchy Las k. Poznania i caly czas mialem zieloną ikonkę... jednak utwierdzilem sie w przekonaniu , ze to raczej gadzecik... przed Poznaniem (Komorniki) i w samym Poznaniu bylo az czerwono od utrudnien na drogach(co okazalo sie prawdą-piątek godziny popludniowe,ruch wiec ogromny) ale juz sama Obornicka która,, stala" czerwona nie byla. Moj nuvi kierowal mnie na Strzeszynską,bo zaptaszkowaną mialem opcje unikania utrudnien. Ktos wie, gdzie tu logika?
62s , Nuvi 1390 T LMU Kocham Cię Polsko ;) TopoPl.UMPpcPL Obrazek
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

mzksiak pisze:... Moj nuvi kierowal mnie na Strzeszynską,bo zaptaszkowaną mialem opcje unikania utrudnien. Ktos wie, gdzie tu logika?
Też miałem klopot z interpretacją opcji. Jeśli opcja KOMUNIKATY DROGOWE w UNIKANE jest:

1. Zaptaszkowana - to nuvi będzie automatycznie wykorzystywało otrzymane komunikaty TMC i zmieniało trasę jeśli uzna, że opóźnienie jest istotne.
2. Odptaszkowana - to nuvi powinno powiadomić o istotnych utrudnieniach ale decyzję o zmianie trasy pozostawia kierowcy. ("ludzki Pan" ;-) )

To tyle tytułem teorii, która pozwoliła mi brnąć dalej.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
mzksiak
Początkujący

Post autor: mzksiak »

To, ze w miastach i na trasach wlotowych i wylotowych z nich są korki , kazdy wie i żaden TMC nie pomoze. Licze jednak na to, ze jesli np. Tir zablokuje trase daleko od miast albo wydarzy sie powazny wypadek i trasa bedzie cakowicie zamknięta Garmin mnie o tym poinformuje i bede mogl zawczasu objechac ten rejon... taka konkurencja dla CB radia :)
62s , Nuvi 1390 T LMU Kocham Cię Polsko ;) TopoPl.UMPpcPL Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

mzksiak pisze:Licze jednak na to, ze jesli np. Tir zablokuje trase daleko od miast albo wydarzy sie powazny wypadek i trasa bedzie cakowicie zamknięta Garmin mnie o tym poinformuje i bede mogl zawczasu objechac ten rejon...
Kiedyś zapewne tak będzie. Póki co polski TMC takich informacji jeszcze nie przekazuje.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

Już tak czasami bywa: :arrow: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=102980#p102980
Jak jednak widać nie można nigdy w 100% ("na ślepo") opierać się na wszystkim, co pokazuje GPS.

Jadę jutro rano do Hennef. Mam nadzieję na potwierdzenie, że szara ikona w nuvi 3790 występuje tylko w PL.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
ODPOWIEDZ