O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
Antonio pisze:To tyle z mojej strony co do etycznego punktu widzenia.
Czy ktoś ma inne zdanie?
No ktoś ma, bo identyczny mój post został skasowany i teraz nikt się do tego nie chce przyznać
Widać nie wolno na forum krytykować Garmina.
A co do samego problemu to w polskim prawie nie ma nic na temat źródła pochodzenia a tylko legalności używania / posiadania.
To nie USA, więc jeśli mam lifetime to tak na prawdę mogę ściągnąć z dowolnego źródła.
Problem natomiast jest w drugą stronę, bo producent wziął pieniądze a się z umowy nie wywiązuje.
Rozpatrując pomysł Garmina z personalizowaniem instalatora i problemami wszystkich urządzeń poza najwyższą wersją niestety ale to nosi znamiona celowego działania w celu napędzania sobie sprzedaży.
No tylko jak podpada?
Czy tam namawiam do piractwa albo czegoś takiego?
Promuję coś w tym kierunku?
Jedynie staram się niektórym uświadomić, że jest coś takiego jak prawo, obowiązuje użytkownika i sprzedawcę.
Jeśli na forum mam się cieszyć, że Garmin uważa mnie za gorszego to proszę mi wskazać opcję kasowania konta bo jakoś się pod tym nie podpisuję.
Mnie najbardziej wkurza to, że mając lifetime jestem traktowany jako frajer: "Zapłacił? To ma problem, niech kupi najnowsze urządzenie to się chwilę pocieszy". Wyjdzie nowe urządzenie to pewnie oleją 37xx. Bo skoro to się powtarza to znaczy, że nie jest to błąd a działanie z premedytacją.
Nie ma co na Garmina biadolić. Takie jest prawo rynku. Zobacz jak to jest z GSM cięgle coś nowego. Garmin też musi z czegoś żyć. Więc jak ktoś ma z urządzeniem problem a Garmin nie wie o co chodzi, to szuka rozwiązania na tym forum - w końcu po to ono jest.
Na stanie - 5000, 3790LMT, 3590LMT, 1490LMT, 775LMT, 765, 760 i inne Na szybie - 3590LMT/775LMT Na spacer - Oregon 550T, Montana 650T - PL Topo 2014.1
Marku. Pytanie: "czy ktoś już ..." to za mało.
Garmin potrzebuje lawiny zgłoszeń by zareagować. Piszę to na bazie pewnej odpowiedzi otrzymanej kiedyś z supportu.
nordof pisze:Stawiam problem jasno. Skoro posiadam life time (mogę podać numer seryjny urządzenia) proszę o link do pliku D2504020A.JCV
Stawiam sprawę jasno: piszesz na forum maniaków/pasjonatów , a nie oficjalnym forum Garmina: https://forums.garmin.com/index.php Spider podał namiary bezpośrednie.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
nordof pisze:Stawiam problem jasno. Skoro posiadam life time (mogę podać numer seryjny urządzenia) proszę o link do pliku D2504020A.JCV
Nordof wygoogluj i po temacie.
Nie wiem po co bić pianę jak jest już wszystko powiedziane.
Skoro na Twoim urządzeni po aktualizacji nie działa JCV to wysyłaj do Garmina albo naciskaj ich przez Info Linie.
A jak nie masz zdrowia się kłócić, to zrób to co i tak zrobisz
Kilka osób pisało że w 1490 z CNE 2011.30 nie działa poprawnie Lane Assist i JCV. U mnie wszystko działa TipTop
Według odległości do celu:
CNE 2011.30
JCV_Katowice_test.gpx by beetle-m
Na stanie - 5000, 3790LMT, 3590LMT, 1490LMT, 775LMT, 765, 760 i inne Na szybie - 3590LMT/775LMT Na spacer - Oregon 550T, Montana 650T - PL Topo 2014.1
hej, chciałbym się upewnić czy wszystkie poprzednie posty dobrze zrozumiałem, by działała mi funkcja JV, musze do katalogu SYSTEM wrzucić plik D2504020A.JCV ściągnięty z jakiegoś innego źródła tak? (asystent pasa mi działa)
bo obecnie w katalogu system mam takie 3 pliki:
D1281050A.JCV - 449 MB
D1281070A.JCV - 452 MB
D1281050A.sum - 4 bajty
Aktualizowałem 2 razy, bez skutku. Asystent pasa działa, JCV nie działa. Z tym JCV szału nie ma, bo w Polsce jest za mało wprowadzonych skrzyżowań, ale jak działało choć na niektórych, to niechby działało. Niestety coraz bardziej Garmin mnie rozczarowuje, patrząc na tempo zmian AutoMapy... może coś się zmieni - mam nadzieję, bo zawsze podobały mi się GARMINy.
Testuje w moim 1390T asystenta skrętu na trasie Tychy-Sosnowiec. Silesia to jak nic,ale u mnie asystent skrętu też nie działa. Czyli to nie wina regionu kraju ,a raczej modelu garmina.
Pozdrowienia z Bydgoszczy.
Marek
Uwierz mi, czytałem bardzo uważnie cały wątek od początku.
Mam jedną aktywną mapę - CNE 2011.30.
Zrobiłem aktualizację jak tylko wyszła, potem poczytałem sobie na forum - sprawdziłem, faktycznie Lane Assiste i JCV nie działają. Oczyściłem Navi, zaktualizowałem ją jeszcze raz.
Mam w tej chwili tylko jeden plik - D1281070A.JCV w katalogu JCV.
Asystent ruchu działa. Próbowałem też kombinacji: samo D2504020A.JCV, potem D2504020A.JCV + D1281070A.JCV oraz triku ze zmianą nazwy D1281070A.JCV na D1281060A.JCV - finalnie najlepiej wychodzi mi jednak oryginalna aktualizacja czyli D1281070A.JCV bo chociaż mam asystenta pasa ruchu, podglądu skrzyżowań nie mam ani w Polsce, ani za granicą w trybie DEMO.
Zobacz na screeny powyżej, wszystko działa. CNE 2011.30 z D2504020A.JCV. Symulowałeś na tym JCV_Katowice_test.gpx by beetle-m?
Co do 1390 to działa tak samo jak 1490. Będe miał w ręku to wrzucę screeny.
Pisaliście o problemach w 3790. Wiec ta sama trasa i....... wszystko gra
Sorry za wielkość ale musiałem bo 3790 to navi jak by z innej planety
Ostatnio zmieniony 20 lis 2010, 18:40 przez beetle-m, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód:Usunięte 3 screenshoty - zbędne, rozwlekały wątek.