Aktualizacja CNE w nuvi 1490
-
- Nowy
Aktualizacja CNE w nuvi 1490
Witam. Proszę o pomoc. Mianowicie chciałem zaktualizować mapę wgraną w Garmina 1490 poprzez stronkę garmina. Mam mapy Liftime. Już raz aktualizowałem do wersji 2011.20 i zrobiłem PEŁNĄ aktualizację map na urządzeniu. Teraz dostałem info, że pojawiła się wersja 2011.30 i przy próbie aktualizacji tylko urządzenia (bez zapisywania mapy na dysku kompa) wywala mi komunikat że mam za mało miejsca na navi. Chcę ponownie zrobić aktualizację w wersji FULL. Jak mam zwolnić miejsce na mojej navi. Proszę o podpowiedz.
Re: Aktualizacja CNE w nuvi 1490
Było na forum, ale w skrócie:
1) Ustaw na komputerze opcje folderów, aby pokazywały pliki ukryte i systemowe.
2) Zrób kopię zapasową całej nawigacji (w katalogu głównym nawigacji wybierz wszystko CTRL + A, skopiuj CTRL + C, wybierz miejsce na kompie i wklej CTRL +V)
3) W nawigacji usuń przynajmniej:
a) Plik mapy gmapprom.img z katalogu .System
b) Wszystko z katalogu JCV
4) Zaktualizuj navi
Pamiętaj o nie naprawionym jeszcze problemie z pokazywaniem podglądu skrzyżowań i asystentem ruchu (Junction View / Lane Assist) - więcej w tym wątku
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=1&t=9109
1) Ustaw na komputerze opcje folderów, aby pokazywały pliki ukryte i systemowe.
2) Zrób kopię zapasową całej nawigacji (w katalogu głównym nawigacji wybierz wszystko CTRL + A, skopiuj CTRL + C, wybierz miejsce na kompie i wklej CTRL +V)
3) W nawigacji usuń przynajmniej:
a) Plik mapy gmapprom.img z katalogu .System
b) Wszystko z katalogu JCV
4) Zaktualizuj navi
Pamiętaj o nie naprawionym jeszcze problemie z pokazywaniem podglądu skrzyżowań i asystentem ruchu (Junction View / Lane Assist) - więcej w tym wątku
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=1&t=9109
Ostatnio zmieniony 21 lis 2010, 12:41 przez krzys.d, łącznie zmieniany 1 raz.
NUVI 1490T LMT
-
- Nowy
Wielkie dzięki. Teraz wiem co mam zrobić. BTW problem z tym widokiem skrzyżowań jest tylko w 2011.3? Aktualizować czy lepiej poczekać kilka dni na prawidłową mapę?
Jak poczytasz dokładnie wątek o problemach z JCV to zobaczysz, że jest pewne inne rozwiązanie...
Co do aktualizacji - warto teraz to zrobić i po co czekać na jakąś dodatkową funkcję, a nie mieć aktualnych map? Ale oczywiście to Twój wybór.
Co do aktualizacji - warto teraz to zrobić i po co czekać na jakąś dodatkową funkcję, a nie mieć aktualnych map? Ale oczywiście to Twój wybór.
NUVI 1490T LMT
michaldroszcz pisze:Wielkie dzięki. Teraz wiem co mam zrobić. BTW problem z tym widokiem skrzyżowań jest tylko w 2011.3? Aktualizować czy lepiej poczekać kilka dni na prawidłową mapę?
Brak widoku skrzyzowań w Polsce to...pikuś,gorzej że po aktualizaccji do 2011.30 w 1490 znika asystent pasa ruchu(jak to stało się u mnie),ja bym poczekał.Tylko czy to będzie kilka dni?...raczej wątpię.Wysłałem maila do Garmina z zapytaniem.
Nuvi 255W - CNE NT 2010.10, GP Mapa 2010.30,UMP-pcPL, Nuvi 1490 LMT- CNE 2013.20
Dlatego każdy sam podejmuje decyzję po przemyśleniu, ja zaktualizowałem i oparłem się potem na wskazówkach użytkownika "gsm liberty" i działa mi wszystko. Dodatkowo jestem zadowolony bo dużo jeżdżę po Warmii i Mazurach i ostatnia aktualizacja to olbrzymi krok do przodu, naprawdę więcej dróg, lepsze wyszukiwanie miejscowości, więcej POI itp. Ja jestem zadowolony, choć nie do końca - GARMIN powinien dbać o rozwój takich funkcji jak JCV - czy tak ciężko jest zobrazować skrzyżowania w Polsce? Dodatkowo w opcjach menu powinna być lepsza (czyli jakakolwiek) obsługa JCV - nawet głupie "włącz / wyłącz" to minimum, może ktoś nie chce z tego korzystać?
NUVI 1490T LMT
Asystent pasa ruchu także? ,bo przyznam że JCV to nie jest mi zbytnio potrzebne,ważne że działa w Niemczech,Austri i Włoszech.No ale jak by było w Polsce to też bym nie płakał.krzys.d pisze: ja zaktualizowałem i oparłem się potem na wskazówkach użytkownika "gsm liberty" i działa mi wszystko.?
Nuvi 255W - CNE NT 2010.10, GP Mapa 2010.30,UMP-pcPL, Nuvi 1490 LMT- CNE 2013.20
-
- Nowy
faktycznie nie ma asystenta pasa jak się skasuje plik D1281070A.JCV w katalogu JCV. Wgrałem w jego miejsce D2504020A.JCV ale też nic nie działa. Jutro ponowna aktualizacja navi. I jeszcze pytanko. Czy wystarczy przed aktualizacją mapy głównej wywalić wszystkie plika z katalogi JCV, żeby po aktualizacji się same pojawiły odpowiednie ( w przypadku 2011.3 z asystentem pasa ruchu)? Ja nie kasuje nic w katalogu SYSTEM oprócz plików JCV żeby mieć miejsce na instalację mapy. Dobrze robię? 

- Antonio
- Bywalec
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
A dlaczego nie chcesz zaktualizować mapy w MapSource? Możesz wtedy wgrać do urządzenia jeden wybrany region Europy, a resztę wgrać na kartę. Przy następnej aktualizacji znowu pojawi się ten sam problem, przy jeszcze następnej to samo i tak w kółko. Co wtedy wywalisz z nuviego?michaldroszcz pisze:Teraz dostałem info, że pojawiła się wersja 2011.30 i przy próbie aktualizacji tylko urządzenia (bez zapisywania mapy na dysku kompa) wywala mi komunikat że mam za mało miejsca na navi. Chcę ponownie zrobić aktualizację w wersji FULL.
Pozdrawiam
Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM
Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM
Wspierajmy sport wśród dzieciaków
W nuvi 1490T plik D2504020A.JCV działa z aktualną wersją mapy cne 2011.30 i tyle - tak jest u mnie. Mam nadzieję że wiesz jak się to sprawdza ?
edge 1000 + radar Varia + Fenix 5 + nuvi 56LM + nuvi 1490T + CNE + UMP, Oregon 450 + Honor 7
-
- Nowy
Jeździłem, symulowałem trasy ale na tym pliku (D2504020A.JCV) nic mi nie działało, ani asystent pasa ani widoki skrzyżowań. Nie wiem już co to może być. Jednak wykasuję wszystko jutro i od początku wgram poprzez update garmina i tak zostawię. Może przynajmniej asystent pasa będzie działał ( możne dogram jeszcze plik d25...) do katalogu JCV tan na wszelki wypadek bo miejsce na navi będzie po aktualizacji. BTW wiele osób pisze, że uruchamia w navi jakiś tryb DEMO i sprawdza pliki w tym trybie. Jak to się włącza?
Działa na 200%. Nie wiem jak to robisz i jakie masz doświadczenia z garminem. Po pierwsze to nie wszystkie skrzyżowania są objęte tą funkcją (może kiedyś). Zrób symulację przejazdu np. przez węzeł Murckowski (przed Katowicami od strony Krakowa na autostradzie) jadąc od strony Krakowa do Sosnowca. Wejdź na podgląd skrzyżowań i gdy dojdziesz do w/w węzła podświetla się napis "Widok skrzyżowań" - naciśnij go i zobaczysz to czego szukasz.
edge 1000 + radar Varia + Fenix 5 + nuvi 56LM + nuvi 1490T + CNE + UMP, Oregon 450 + Honor 7