Zgodzę się...lecz liczyłem, że te dane "zaginęły w akcji" np przy wysyłce z MapSourcebeetle-m pisze: Zgodzisz się ?
CNE - Problem z Junction View (widok skrzyżowań)
- jacekbartnik
- Początkujący
Re: CNE - Problem z Junction View (widok skrzyżowań)
Jacek
nüvi 765> CNE NT 2011.4 + UMP-pcPL
nüvi 765> CNE NT 2011.4 + UMP-pcPL
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
Po testach Marko (jeśli znajdzie czas na symulację sugerowanej trasy) będzie można pokusić się o jakiś sensowniejszy wniosek/podsumowanie w sprawie Asystenta Pasa w nuvi 1xxx.
Ta aktualizacja CNE może mieć jeszcze więcej minusów niż te, które już udało sie wypatrzeć:
- zmiana nazewnictwa dróg z krajowych na europejskie (np. DK1->E462)
- prawdopodobne usunięcie Asystenta Pasa (Lane Assist) w niektórych lokalizacjach w Polsce
- zdublowane lokalizacje POI (sygnalizował Mariusz65 w kilku już wątkach)
- uboższa wersja danych w pliku JCV dla nuvi innych niż z serii 37xx
- ...
Ta aktualizacja CNE może mieć jeszcze więcej minusów niż te, które już udało sie wypatrzeć:
- zmiana nazewnictwa dróg z krajowych na europejskie (np. DK1->E462)
- prawdopodobne usunięcie Asystenta Pasa (Lane Assist) w niektórych lokalizacjach w Polsce
- zdublowane lokalizacje POI (sygnalizował Mariusz65 w kilku już wątkach)
- uboższa wersja danych w pliku JCV dla nuvi innych niż z serii 37xx
- ...
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
beetle-m, o ile aktualizacja 2011.20 to był duży postęp to 2011.30 to krok wstecz, twoje wnioski są w 100% słuszne, trzeba wysłać do supportu garmina konkretne zapytanie, może poprawią
modecom mx3 + automapa
- beetle-m
- Garniak
Moim zdaniem przeceniamy rolę i możliwości (bardzo miłych i uczynnych zresztą) kolegów z Supportu z Southampton.
Robią co mogą i na co pozwala im wewnętrzna procedura.
Mam wrażenie, że bardzo często są (jak my) tylko petentem w "G-machinie"
Ale to prawda, że bez fali zgłoszeń nie będzie się działo nic w tym zakresie. Pisałem już o tym w kilku innych wątkach.
Najważniejszy IMO temat to precyzyjne zdiagnozowanie jakiegokolwiek problemu, bo luźne podejrzenia, niesprawdzone opinie, wydumane problemy powodują zamieszanie i chaos (w naszych gorących głowach i Supportu).
Nie chcę powiedzieć, że to my userzy mamy znajdować (za Garmina) przyczynę problemu ale to, że analizując przypadek (z naszego podwórka) możemy naprowadzić na znalezienie jego źródła.
My działamy sobie tu (lokalnie), reszta świata siedzi daleko i chyba mało się przejmuje problemami w PL.
Znalezienie wspólnego mianownika w kilku przypadkach bywa bezcenne (piszę na bazie zawodowych doświadczeń
i wieloletniej współpracy z pewnym azjatyckim producentem elektroniki).
Sam niejednokrotnie (na szczęście już coraz rzadziej) łapię się na tym, że po jednej symulacji feruję wyrok na nuvi.
Po kilku godzinach słychać tylko: "miał, chał, miał, chał" (odszczekuję).

Robią co mogą i na co pozwala im wewnętrzna procedura.
Mam wrażenie, że bardzo często są (jak my) tylko petentem w "G-machinie"

Ale to prawda, że bez fali zgłoszeń nie będzie się działo nic w tym zakresie. Pisałem już o tym w kilku innych wątkach.
Najważniejszy IMO temat to precyzyjne zdiagnozowanie jakiegokolwiek problemu, bo luźne podejrzenia, niesprawdzone opinie, wydumane problemy powodują zamieszanie i chaos (w naszych gorących głowach i Supportu).
Nie chcę powiedzieć, że to my userzy mamy znajdować (za Garmina) przyczynę problemu ale to, że analizując przypadek (z naszego podwórka) możemy naprowadzić na znalezienie jego źródła.
My działamy sobie tu (lokalnie), reszta świata siedzi daleko i chyba mało się przejmuje problemami w PL.
Znalezienie wspólnego mianownika w kilku przypadkach bywa bezcenne (piszę na bazie zawodowych doświadczeń

Sam niejednokrotnie (na szczęście już coraz rzadziej) łapię się na tym, że po jednej symulacji feruję wyrok na nuvi.
Po kilku godzinach słychać tylko: "miał, chał, miał, chał" (odszczekuję).

Pozdrawiam, mariuszD
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 1 time
CNE2011.20 zainstalowany z konta my.garmin.com wprost do odbiornikabeetle-m pisze:Włączamy tryb symulacji w nuvi i jedziemy po A4(E40) z kierunku Wrocławia do Tychów (zjazd na DK86)
Wniosek: asystent pasa ruchu działa

CNE2011.30 zainstalowany z konta my.garmin.com wprost do odbiornika (ale równocześnie i do MapSource)
UWAGA: zainstalowałem tylko regionalnie: Europę Środkowo-Wschodnią.
Wniosek: asystent pasa ruchu działa

Koniec testu.

P.S. W folderze *.jcv pojawił się plik D2665010A.JCV

Oto Widok skrzyżowania z w/w pliku i lokalizacji:

Przypomnienie dla Nuvi 1490T: instalacja regionalna do odbiornika i komputera równocześnie!
Ostatnio zmieniony 25 lis 2010, 18:33 przez Marko, łącznie zmieniany 2 razy.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
-
- Radny
- Been thanked: 4 times
- Kontakt:
15 strona prawie
JV to jeden problem z zawartość mapy to inny.
http://pdaclub.pl/forum/ovi-maps/ovi-ma ... msg1402324
JV to jeden problem z zawartość mapy to inny.
http://pdaclub.pl/forum/ovi-maps/ovi-ma ... msg1402324
Czyli traktowanie starszych modeli nawigacji po macoszemu to nie tylko u Garmina.
Ale nas pocieszyłeś
A tak na poważnie to wróciłem do 2011.20 . Po podmianie jcv jest ok. A te kilka nowych ulic i poi przeżyję.
Ale nas pocieszyłeś

A tak na poważnie to wróciłem do 2011.20 . Po podmianie jcv jest ok. A te kilka nowych ulic i poi przeżyję.
Automapa 6.9 PL - legal
Mapamap TOP 7.1.2 legal
Mapamap TOP 7.1.2 legal
- Marko
- Garniak
Koledzy,
wnioski z testów dla Nuvi 1490 i CNE 2011.30:
Nie taki zły ten Garmin, jak go oceniamy!
Otóż:
a) konieczna instalacja regionalna jednocześnie do odbiornika i komputera*,
b) po wykonaniu punktu a) oryginalny plik D2665010A.JCV** znajduje się w folderze System/JCV
* Istnieje jeszcze ewentualność, że w tym tygodniu Garmin zmienił pliki instalacyjne dla Nuvi 1xxx i również przy pełnej instalacji pojawi się plik D2665010A.JCV w folderze System/JCV
** Jak widać ten plik jest inny niż dla Nuvi 3790 - tam: D2504020A.jcv
Cieszymy się nie tylko lane assistant:

ale i JCV (póki co multum w samych Katowicach):

@Zachu
Kto wie, może dociągniemy do 30-tki
Oj, będzie się działo!
P.S.
Nie tylko u nas dyskutujemy o jcv. Garmin wywołał swoimi krokami równie duże zamieszanie u naszych południowych sąsiadów: http://www.path.cz/forum/viewtopic.php? ... t=20#p9839
Hmmm... tu również asystent ruchu poznikał na wielu skrzyżowaniach, a plik D2665010A.JCV pojawił się w instalatorze Nuvi 765...
Czy podobnie jest w Nuvim 3790?
Na pocieszenie: w Pradze też poznikał asystent pasa ruchu w CNE2011.30...
wnioski z testów dla Nuvi 1490 i CNE 2011.30:
Nie taki zły ten Garmin, jak go oceniamy!
Otóż:
a) konieczna instalacja regionalna jednocześnie do odbiornika i komputera*,
b) po wykonaniu punktu a) oryginalny plik D2665010A.JCV** znajduje się w folderze System/JCV

* Istnieje jeszcze ewentualność, że w tym tygodniu Garmin zmienił pliki instalacyjne dla Nuvi 1xxx i również przy pełnej instalacji pojawi się plik D2665010A.JCV w folderze System/JCV
Cieszymy się nie tylko lane assistant:

ale i JCV (póki co multum w samych Katowicach):

@Zachu
Kto wie, może dociągniemy do 30-tki

Oj, będzie się działo!

P.S.
Nie tylko u nas dyskutujemy o jcv. Garmin wywołał swoimi krokami równie duże zamieszanie u naszych południowych sąsiadów: http://www.path.cz/forum/viewtopic.php? ... t=20#p9839
Hmmm... tu również asystent ruchu poznikał na wielu skrzyżowaniach, a plik D2665010A.JCV pojawił się w instalatorze Nuvi 765...
W CNE 2011.30 asystenta pasa (strzałek) w tej lokalizacji brak (przynajmniej w Nuvi 1490).jacekbartnik pisze:...w Lublinie na węźle E372 i ul. Smorawińskiego w poprzednim wydaniu mapy też były strzałki teraz nie ma... Współrzędne środka węzła: N51.25508 E22.54364
Czy podobnie jest w Nuvim 3790?
Na pocieszenie: w Pradze też poznikał asystent pasa ruchu w CNE2011.30...

Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
- Antonio
- Bywalec
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
Panowie! Nie chcę się wtrącać, ale śledzę ten wątek od początku i wydaje mi się, że wyjaśnieniem problemu mogą być dwa posty:
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=1 ... 50#p108347
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=1 ... 30#p108530
Może warto pójść również tym tropem w rozwiązaniu problemu?
EDIT: Dopiszę jeszcze, że być może Garmin poprawił swój błąd i zmienił w instalce plik na poprawnie działający.
frasun pisze:BTW u mnie w 765 przy aktualizacji do wersji 2011.30 plik JCV zaktualizowany został prawidłowym, działającym plikiem identycznym jak ten, który mam w 3790.

Marko pisze:* Istnieje jeszcze ewentualność, że w tym tygodniu Garmin zmienił pliki instalacyjne dla Nuvi 1xxx i również przy pełnej instalacji pojawi się plik D2665010A.JCV w folderze System/JCV

Może warto pójść również tym tropem w rozwiązaniu problemu?
EDIT: Dopiszę jeszcze, że być może Garmin poprawił swój błąd i zmienił w instalce plik na poprawnie działający.
Pozdrawiam
Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM
Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM
Wspierajmy sport wśród dzieciaków
To może zróbmy rozpiskę tych wszystkich wersji plików *.JCV z podaną wielkością pliku. Z tego co czytałem to D1281070A.JCV różni się dość sporo od D2504020A.JCV. A jak to się ma do D2665010A.JCV?
Pozdrawiam, Piotr
GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
- Marko
- Garniak
1. Junction view - Widok Skrzyżowań; poprawiono w CNE2011.30 i już jest również w Nuvi 1xxx - plik D2665010A.JCV
@Egon
Plik D2665010A.JCV dla Europy Środkowo-Wschodniej ma 258.862 MB.
Według zestawienia http://www.path.cz/forum/viewtopic.php? ... t=40#p9875 w Polsce mamy jednak tylko 205 widoków skrzyżowań.
Dla porównania: w Niemczech 6631.
2. Asystent pasa ruchu; duże braki w CNE2011.30 w stosunku do poprzedniej wersji CNE2011.20 (przynajmniej na dzień dzisiejszy i należy mieć przekonanie, że Garmin wkrótce wrzuci nowe pliki instalacyjne
).
To już pewne: CNE 2011.30 jest uboższe o asystenta pasa ruchu na wielu skrzyżowaniach.
@Egon
Plik D2665010A.JCV dla Europy Środkowo-Wschodniej ma 258.862 MB.
Według zestawienia http://www.path.cz/forum/viewtopic.php? ... t=40#p9875 w Polsce mamy jednak tylko 205 widoków skrzyżowań.
Dla porównania: w Niemczech 6631.
2. Asystent pasa ruchu; duże braki w CNE2011.30 w stosunku do poprzedniej wersji CNE2011.20 (przynajmniej na dzień dzisiejszy i należy mieć przekonanie, że Garmin wkrótce wrzuci nowe pliki instalacyjne

To już pewne: CNE 2011.30 jest uboższe o asystenta pasa ruchu na wielu skrzyżowaniach.
Wygląda na to, że na tym węźle mamy 4 pasy, o czym informuje tylko starsza wersja CNE2011.20.jacekbartnik pisze:...w Lublinie na węźle E372 i ul. Smorawińskiego w poprzednim wydaniu mapy też były strzałki teraz nie ma... Współrzędne środka węzła: N51.25508 E22.54364
Dzięki Marko.
Podsumowując:
D1281070A.JCV 452,8 MB
D2504020A.JCV 526,4 MB
D2665010A.JCV 258.9 MB
Jak widać w zestawieniu, to najnowszy jest najmniejszy. Pytanie, czy to skutek lepszej kompresji, czy jednak jest o coś uboższy?
Podsumowując:
D1281070A.JCV 452,8 MB
D2504020A.JCV 526,4 MB
D2665010A.JCV 258.9 MB
Jak widać w zestawieniu, to najnowszy jest najmniejszy. Pytanie, czy to skutek lepszej kompresji, czy jednak jest o coś uboższy?
Pozdrawiam, Piotr
- Marko
- Garniak
@EGON
D2665010A.JCV (258.9 MB) został zainstalowany wraz z tylko regionalną mapą Europy Środkowo-Wschodniej, więc to może (choć nie musi) robić różnicę. Czy wielkość pliku jcv jest związana z mapą, skoro jest już pewne, że widoki skrzyżowań na 100% są niezależne od mapy?
D2665010A.JCV (258.9 MB) został zainstalowany wraz z tylko regionalną mapą Europy Środkowo-Wschodniej, więc to może (choć nie musi) robić różnicę. Czy wielkość pliku jcv jest związana z mapą, skoro jest już pewne, że widoki skrzyżowań na 100% są niezależne od mapy?
A jak jadę do Francji to jaki mam mieć plik JCV ? Czy ktoś tu nie błądzi ? Subskrypcja dotyczy całej Europy więc wszystkie funkcje dla danego modelu muszą dotyczyć tego obszaru.
edge 1000 + radar Varia + Fenix 5 + nuvi 56LM + nuvi 1490T + CNE + UMP, Oregon 450 + Honor 7
Nie warto. Zagadki w tym nie ma żadnej.Antonio pisze:Może warto pójść również tym tropem w rozwiązaniu problemu?
Pobrałem LTM do mojego 3790, ponieważ nie miałem ochoty pobierać drugiej instalki to 765 pozostawiłem dane na dysku i zainstalowałem je w 765 używając CNE do 3790.
Nie ma w tym, więc magii, czy spisku ze strony garmina. Instalka do 3790 instaluje prawidłowy plik i zrobiła to w przypadku mojego nuiviego 765.

Best,
Piotr