Garmin Dakota 10 i Dakota 20

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
tomk997
Nowy

Re: Garmin Dakota 10 i Garmin Dakota 20

Post autor: tomk997 »

Panowie co maja dakote 10 gdzie sie kasuje glówny licznik ,bo chcialbym skasowac i rozpocząc nowy rok z zerem na liczniku?
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

Samego licznika podróży się nie kasuje, lecz wszystkie dane z komputera podróży za jednym zamachem:
Konfiguracja -> Resetuj -> Wyzeruj dane podróży

PS
Ja rozpoczynam każdą wycieczkę z zerem na liczniku ;-)
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
easyrider@interia.pl
Początkujący

Post autor: easyrider@interia.pl »

Mariusz65 pisze:Samego licznika podróży się nie kasuje, lecz wszystkie dane z komputera podróży za jednym zamachem:
Konfiguracja -> Resetuj -> Wyzeruj dane podróży
U mnie jest "Licznik podróży" i "Licznik". To co podałeś kasuje tylko "Licznik podróży". Nie wiem, gdzie się kasuje "Licznik".
Być może również o "Licznik" chodziło przedmówcy.
Pozdrawiam
Bartek
Garmin: Dakota 20, Nuvi 1490T
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

No fakt! Miałem na myśli "Licznik podróży" (zał.). Ja po prostu mam "Licznik" zastąpiony innym parametrem i z niego nie korzystam więc nie zastanawiałem się nad jego kasowaniem. Wygląda na to, że przed sprzedażą trzeba będzie poprosić o cofnięcie "Licznika" gości, którzy cofają liczniki w samochodach ;-)
Załączniki
Pozdrawiam Mariusz
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
traper_24
Bywalec

Post autor: traper_24 »

Mariusz65 pisze:No fakt! Miałem na myśli "Licznik podróży" (zał.). Ja po prostu mam "Licznik" zastąpiony innym parametrem i z niego nie korzystam więc nie zastanawiałem się nad jego kasowaniem. Wygląda na to, że przed sprzedażą trzeba będzie poprosić o cofnięcie "Licznika" gości, którzy cofają liczniki w samochodach ;-)
Zamiast chodzić po prośbie, prościej samemu uskutecznić "master reset" (paluch na lewej górnej częsci ekranu podczas odpalania) i na pytanko "Do you really want to erase all user data?" odpowiedz, że Yes. Po czym ujrzysz Dakotkę świeżą jak z fabryki, nawet kwadransik na almanach będziesz musiał odczekać :-)
Dakota 20 + OSM, Samsung S6 + Locus Pro
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

Tylko po jaką cholerę robić reset skoro z odbiornikiem wszystko OK a później męczyć się z przywracaniem wszystkich preferowanych przez siebie ustawień? Mi osobiście wskazania tego licznika wcale nie przeszkadzają bo po prostu mnie nie interesują. W ogóle do niego nie zaglądam i monitoruję sobie zamiast tego jakiś inny bardziej pożyteczny parametr.
Skoro licznik nie ma opcji kasowania to nie jest chyba powód aby co chwilę resetować odbiornik... Chyba nie warto sobie niepotrzebnie zawracać głowy ;-)
Pozdrawiam Mariusz
traper_24
Bywalec

Post autor: traper_24 »

Mariusz65 pisze:Skoro licznik nie ma opcji kasowania to nie jest chyba powód aby co chwilę resetować odbiornik... Chyba nie warto sobie niepotrzebnie zawracać głowy ;-)
Pewnie i nie warto, ale skoro padło pytanie "jak skasować?"- udzieliłem odpowiedzi. O ile mi wiadomo, mniej radykalnego sposobu niż "powrót do fabryki" jak dotąd nie odkryto.
Dakota 20 + OSM, Samsung S6 + Locus Pro
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

easyrider@interia.pl pisze:Niestety znów mi się Dakota nie chciała włączyć. ...musiałem kombinować z bateriami, a najpierw wielokrotnie naciskać na POWER i sprawdzać, czy się włącza. Stan naładowania aku: 4 kreski.
Przechodzę na opcję "zapisuj po włączeniu" :-)
Wygląda na to, że ten błąd został poprawiony w najnowszym FV 3.80 (Improved behavior of Dakota 20's save always mode for barometric pressure trending). Sam go wtedy zgłosiłem do supportu Garmina. Testuję właśnie u siebie trendy ciśnienia z włączoną opcją "Zawsze zapisuj" i na razie się nie wiesza…

Dla przypomnienia: Poprzednio po aktywowaniu tej opcji i wyłączeniu odbiornika, nie dawał się on ponownie włączyć po mimo, że baterie nie były wcale wyładowane.
@easyrider@interia.pl – Testowałeś może u siebie?
Pozdrawiam Mariusz
easyrider@interia.pl
Początkujący

Jeszcze nie testowałem. Na razie ciągle mam 3.60. W najbliższym czasie postaram się zainstalować nową wersją i sprawdzę :-)
Pozdrawiam
Bartek
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

Od kilku dni monitoruję ciśnienie i wszystko działa OK. Nie miałem żadnego przypadku wieszania, co poprzednio z aktywną funkcją "zawsze zapisuj" było normą. Przy włączeniu Dakoty po dłuższym wyłączeniu nie ma zauważalnego wyładowania akumulatorów.
Załączniki
Pozdrawiam Mariusz
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

Zauważyłem, że około miesiąc temu w folderze Garmin na dysku Dakoty utworzył mi się ukryty plik *GPX o nazwie: .Position
Jaka jest przyczyna jego utworzenia, jakie ma zastosowanie i czy można go usunąć?
Wewnątrz pliku zapisany jest tylko jeden waypoint blisko utworzonego przeze mnie waypointa "Dom", ale nie pokrywa się z nim. Jest kilkadziesiąt metrów różnicy.
Załączniki
Pozdrawiam Mariusz
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

To jest chyba ostatnia zanotowane pozycja przed wyłączeniem. W nuvi także pojawił się taki plik.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

No tak! Skasowałem ten plik i po wyłączeniu i włączeniu odbiornika pojawił się ponownie.
Pik pojawił się u mnie po wgraniu FV 3.70. Wcześniej chyba go nie było – sprawdziłem w kopiach zapasowych.
Pozdrawiam Mariusz
easyrider@interia.pl
Początkujący

Od pewnego czasu korzystam z firmware 3.80. Moje uwagi:
1. "Trendy ciśnienia" - "Zawsze zapisuj" - teraz Dakota mi się nie wiesza. Wcześniej często nie dało się uruchomić sprzętu, przy włączonej tej opcji. Trzeba było wyjąć na moment baterie.
2. Odnoszę wrażenie, że opcja "Zawsze zapisuj" nie działa poprawnie. Bardzo często (prawie zawsze) po włączeniu wysokośc wynosi ok. 0 m npm! Potem następuje kalibracja. Czyli chyba działa tak, jakby wybrana była funkcja "Zapisuj po włączeniu" ("Trendy ciśnienia"). Proszę mnie poprawić, jeśli coś pomyliłem.
3. Opencaching.pl waypointy z tego serwisu nie działają jak Geocache! Widać je tylko jako zwykłe waypointy.
Pozdrawiam
Bartek
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

Pozdrawiam Mariusz
ODPOWIEDZ