Pytania o Edge 705

O seriach Forerunner, Edge, Approach i Swim, oprogramowaniu Garmin Training Center i SportTracks, serwisie Garmin Connect, a także o innych rozwiązaniach dla biegaczy, cyklistów, narciarzy, wioślarzy oraz uprawiających inne dyscypliny sportowe w których przydatny może być GPS.
Awatar użytkownika
Fil
Nowy

Re: Pytania o Edge 705

Post autor: Fil »

miecho pisze:Edge 705 niestety tego nie potrafi.
A szkoda! Dzięki za szybką odpowiedź.

Mam jeszcze takie pytanie: jak zmienić kolor zaplanowanej i przesłanej z MapSource trasy w edżu, dokładniej mówiąc wysyłam z MapSource trasę, której kolor ustawiam na czarny zaś w edżu trasa widoczna jest w kolorze różowym.
Garmin Edge 705
Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

Post autor: miecho »

Też się nie da w 705. W nowym, 800 już coś tam można mieszać z kolorami, ale nie wiem czy da się zmienić kolor trasy.
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
Awatar użytkownika
gosiek_85
Nowy

Post autor: gosiek_85 »

Cześć, witam na forum, odświeżam posta bo nie chciałam zakładać nowego.

Chcę kupić GPS-a na rower, zastanawiam się pomiędzy modelami Edge 705 a Vista HCx. Moim priorytetem jest turystyka rowerowa (z tym, że raczej jedno-, dwudniowe wycieczki, zwiedzanie okolicy), ale mile widziane są też funkcje typowo sportowe, jak np. pulsometr. Mam pytanie, czy Edge 705 jest dużo uboższy o funkcje służące do nawigacji niż Vista? Czy są jakieś konkretne funkcje, które oferuje Vista, a nie ma ich w Edge?
Wiem, że ograniczeniem Edge jest wbudowany akumulator, jednak w tej chwili skłaniam się w kierunku tego modelu.
Czy jakikolwiek model oferuje możliwość, żeby zeskanować sobie jakąś mapę i ją wgrać?
Przeglądałam forum i inne strony pod tym kątem, ale jest tam sporo specjalistycznych nazw, które zbyt wiele mi nie mówią.
Z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam za laickie pytania, do tej pory nie miałam styczności z odbiornikami GPS. :oops:
Edge 705
septimus19
Bywalec

Post autor: septimus19 »

Hej.

Edge 705 w telegraficznyn skrócie-plusy: ergonomia,gabaryty,doskonały wyswietlacz ,długi czas pracy,dobre mocowanie na mostek i na kierownice,prosta obsługa,fajny zarządzanie śladami ,np. zapis śladu po włączeniu stopera.Minusy:brak kompasu,brak profilu wysokości trasy aktywnej..
Nie znam Visty a w porównaniu do Oregona lub Sportivy wiele funkcji niedostępnych,np.brak możliwości edytowania trasy w odbiorniku,menedżer sladów i waypontów szczątkowy.Bardzo mało informacji w oknie nawigacji. Itp.
Nie ma możliwości wgrania elektronicznej mapy rastrowej ,tylko mapy wektorowe format Garmina.
W Edge 800 jest już możliwość wgrywania mapy rastrowej format KMZ.

Pozdrawiam i dobrego wyboru życze.
Edge 705-zepsuty Oregon 550 HOLUX TwoNaw Sportiva. Fenix 1. Touring. Edge 1000 Mapy- DMU25 Geoportal CZ.INSPIRE. CykloAtlas. OSM.
patmaz
Nowy

Post autor: patmaz »

fredzio pisze:
momok pisze:jak wgrac na karte pamieci dodatkowe mapy
Na karcie pamięci tworzysz folder Garmin,
Jako świeżo upieczony posiadacz Edge'a, chciałbym się dowiedzieć, czy są jakieś przeciwwskazania odnośnie wgrywania map na wewnętrzną pamięć urządzenia, a nie na dodatkową kartę pamięci. Ja tak zrobiłem i mapka działa...
Ostatnio zmieniony 19 lip 2011, 18:41 przez patmaz, łącznie zmieniany 1 raz.
patmaz
Nowy

Re: Pytania o Edge 705 - kalorie

tgolembiewski pisze:Jak już tu stwierdzono z liczeniem kalorii w Edge 705 jest coś nie halo. Dlatego wszystkich którzy chcą mieć coś bardziej wiarygodnego jak i załadować sobie pliki tcx do softu polara zapraszam tu: http://www.bikegps.pl/gps_porady/garmin ... -problemu/
Jako ciekawostkę dodam, że bardziej wiarygodnego oszacowania spalonych kalorii może dostarczyć serwis Ednomondo. Załadowałem plik tcx z ostatniej przejażdżki do serwisu Garmina i Endomono (dyscyplina Jazda na rowerze) - oto wyniki:
Garmin: 2982
Ednomondo: 1559
Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

Post autor: miecho »

Edge 705 do wyznaczania kalorii nie bierze pod uwagę pulsu i dlatego lepiej skorzystać z jakieś zewnętrznej aplikacji. W Edge 800 liczy kalorie wg algorytmu firmy Firstbeat Technologies Ltd. która bazuje na pulsie i faktycznie daje wyniki bardziej zbliżone do rzeczywistości.
Tu porównanie jakie rozbieżności mogą wystąpić w przypadku licznia kalorii przez Edge 705 i 800
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
patmaz
Nowy

Mam kolejne pytanie, dot. ładowania przez port usb w komputerze. Czy za każdym razem, gdy podłączam garmina do komputera w celu transferu danych (widoczny jako napęd), rozpoczyna się równoczesne ładowanie baterii? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat (mam nadzieję, że nie przegapiłem czegoś, co jest na pierwszej stronie instrukcji, napisane grubym drukiem :P), a jest to kwestia dość podstawowa. W takim wypadku częste podłączanie do kompa może prowadzić do szybszego zużycia akumulatora...

Ponadto, ponawiam moje pytanie odnośnie map. Czy istnieją jakiekolwiek zalecenia, aby były one instalowane na dodatkowej karcie microSD, a nie w pamięci wewnętrznej urządzenia?

pozdrawiam
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Post autor: wodzirej »

patmaz pisze:Czy istnieją jakiekolwiek zalecenia, aby były one instalowane na dodatkowej karcie microSD, a nie w pamięci wewnętrznej urządzenia?
W odbiornikach turystycznych i samochodowych zaleceń nie ma. Mapy z powodzeniem działają tu i tu. Być może podobnie jest w odbiornikach rowerowych.
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
sdsyc
Radny
Has thanked: 4 times

Post autor: sdsyc »

patmaz pisze: czy są jakieś przeciwwskazania odnośnie wgrywania map na wewnętrzną pamięć urządzenia, a nie na dodatkową kartę pamięci.
Czasem alternatywne mapy (np. z OSM) potrafią 'zawiesić' odbiornik. Jak masz złą mapę na karcie, wystarczy kartę wyciągnąć, odbiornik zresetować i jesteś uratowany. Jak mapa jest w odbiorniku, trzeba ratować w bardziej złożony sposób.
siwydomel
Nowy

Post autor: siwydomel »

fredzio pisze:
momok pisze:jak wgrac na karte pamieci dodatkowe mapy
Na karcie pamięci tworzysz folder Garmin, w nim wklejasz plik z mapą który musi mieć nazwę gmapsupp.img
Mapa z inna nazwą nie bedzie wykryta.
W pliku gmapsupp.img moze być jedna mapa lub kilka map, ktore tworzysz z mapsource lub gmaptool.
Odnośnie tego czy ślady i inne info zapisuje się na karcie pamięci po wyczerpaniu pamieci urządzenia, nie wiem.
jak miał bym zrobic kilka map w 1 mapie mozecie mi podac link do tego a po drugie jak widziane sa te mapy w 1 pliku nałożą sie na siebie drogi ?? i funkcje bo np jak jeźdze na topo polska to nie bierze mi poid uwage dróg krajowych i chce je omijać i przez to nadrabiam kilometry ostatnio np. znałem trase ale z ciekawości chiałem jechać na nawigacji i wytraczyło ze przejade ok 300 m krajową 15 i zrobie 16 km a nawigacja pokierowała mnie 42 km i omneła tą trase tak dział ospmap ale wydaj mi sie że jest mniej szczegółowa i jak by wygladało nałożenie tych 2 map na siebie i jak mam to zrobić
sdsyc
Radny
Has thanked: 4 times

Post autor: sdsyc »

siwydomel pisze: jak miał bym zrobic kilka map w 1 mapie mozecie mi podac link do tego
http://gpsmaniak.com/2010/programy-mapsource.htm
Krok 1., 2. i 3. możesz powtórzyć kilka razy (wybierając w powtórzonym kroku 1. inną mapę z listy)
siwydomel pisze: a po drugie jak widziane sa te mapy w 1 pliku nałożą sie na siebie drogi ??
Niekoniecznie, jeśli (co w przypadku nawigacji po drogach wg mapy z tzw. routingiem jest zalecane) zaznaczysz tylko 1 mapę jako aktywną. Przeczytaj na stronie 55. w http://www8.garmin.com/manuals/Edge605_ ... bslugi.pdf
Auto: Android Auto + OsmAnd+ + UMP, mapy.cz + OSM, Google Maps
Nadgarstek: Fenix 5 Plus Sapphire + TopoActive Europe + OSM Freizeikarte + UMP
W telefonach: Locus / Brouter, OsmAnd+ + OSM + UMP, mapy.cz
ODPOWIEDZ